Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Doamdor napisał(a):

Przejrzałem modele RTX 5070Ti i póki co najlepiej wypada  https://www.msi.com/Graphics-Card/GeForce-RTX-5070-Ti-16G-VANGUARD-SOC/Overview

Gigantyczne chłodzenie jak na 300W.

Tak, tylko ten Vanguard 5070Ti bedzie prawie w cenie 5080FE. 250 dolarow roznicy miedzy 5070Ti a 5080, a taki topowy model to bankowo bedzie jakies 150 extra ponad MSRP. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dagedy napisał(a):

Zabawa dla koneserów, o ile jest różnica w temp GPU, to koszty bloków odleciały. Cena bloku na RTX 4090/5090 to ok 1k PLN, bloki z Ali stały się niewiele tańsze. 

No ale cieszy jak przy 550W nie przekraczasz 55 C xD

eee aint that bad

3x360 +1080

4090 na bykskim 

liczy sie flow bo odbiera ciepło i  jakśsć chłodnic i  wentyli  bo rozprasza odebrane  ciepło

przy  odpowiednim oversize gpu  przy  400W to  40C po  2h grania

ale to  tradoff między  hałasem (obroty  wentyli) i  teperaturami

generalnie u  mnie karta to ca +10 do  temp  plynu pod obciążeniem

ale dlatego  też zastanawia mnie te extra 150W, bo to  robi sporą różnicę+30% do układu  albo wyższe temperatury

Edytowane przez bofff
Opublikowano
2 minuty temu, some1 napisał(a):

Eeech, co generację to samo, najpierw kupują tycie obudowy, a potem polowanie z linijką, bo karty urosły i większość modeli nie wejdzie. :D

Nie każdy chce serwerownie mieć na biurku :hihot:

Opublikowano
1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

No tak ale dopłata pewnie będzie grubo ponad tysiak względem najtańszych modeli.

Pytanie czy warto tyle dopłacić do paru stopni mniej:hmm:

Dla niektórych komfort najważniejszy. Sam przepłaciłem za chłodzenie co cpu, powymieniałem wszystkie wiatraki w budzie na silenty i zmieniłem chłodzenie na karcie graficznej tylko po to żeby uzyskać błogą cisze. Mam znajomego, którego komp jak dla mnie po prostu wyje a chłop mi mówi "lubię słyszeć jak maszyna pracuje" a ja bym absolutnie oszalał :E 

Więc ja wolę niższy model grafy za to z większym/lepszym chłodzeniem żeby tylko mieć trochę lepszą kulturę.

Btw. już 15 lat temu bawiłem się w podwieszanie dysków HDD na gumce od majtek bo od zawsze byłem wyczulony na dźwięki z kompa/wibracje :E

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Ciekawe jakie wzięcie będzie i czy będą schodzić jak ludzie oleją fejkowe klatki. Pewnie znowu łap za 5k funders bo długo nie będzie a jak już to 4070ti przebije wyżej wspomniane. Za rok +50% pamięci. Mnie niby jara mnożenie klatek bo jeszcze na 10600k siedzę to może dojadę jeszcze z 4 lata na tym :E

Ciekawe jak to mnoży te klatki na limicie cpu i czy na tym pcie gen 3 jest gra upierdliwa.

Wzięcie będzie takie, że ja już szykuje sobie sznurek aby przywiązać rękę do nogi aby przypadkiem nie udało mi się wyklikać 5080FE jakby się okazało, że są dostępne od ręki i innym polecam to samo :E bo jak wyjdzie w końcu wersja 24GB to będzie trzeba smarować maścią, bo pewnie puszczą w tej samej cenie ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Voodoo2 napisał(a):

@zoomehsak czemu nie dołożyłeś kilku groszy jak normalny hobbysta do 4090 tylko kupiłeś kastrata?

ile reklamowałeś? 0. 

Wymieniałeś i przyjął sklep, nie gwarant, więc co to ma do tego? I swoją drogą, zwodowałeś, a później ogarnąłeś że cewki piszczą? Orzeł :D 

Orle teoretyku, Foundersy w UK reklamuje sie prosto u NV - bez udzialu sklepu. Reklamowalem dwie, jedna sie popsula po 1.5 roku (3090), w drugiej cewki piszczaly glosniej przy bloku niz przy fabrycznym chlodzeniu(4090).

W obu przypadkach wymiana w tydzien, bez pytan.

• Haha 1
  • Upvote 1