Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, tomcug napisał(a):

Dlatego mają automatycznie usuwane href, żeby nie musieć bezwzględnie egzekwować tego zapisu :P

@tomcug W sumie uczciwe rozwiązanie. A już po cichu myślałem, że niektórzy userzy są tak kumaci w linkowaniu ;)

Tak na marginesie, ludzie już dostali sraczki na OLX ze sprzedażą serii 4xxx, wysyp niezły się pojawił i często argumentem w opisie jest planowane przejście na 5xxx.
RTX 4060 -> od 1000zł
RTX 4060ti -> od 1500zł
RTX 4070 -> od 2000zł
RTX 4070 SUPER -> od 2100zł
RTX 4070ti -> od 2350zł
RTX 4070ti SUPER -> od 3000zł
RTX 4080 -> (anomalie)
RTX 4080 SUPER -> od 3400zł
RTX 4090 -> od 5700zł
RTX 4090ti -> od 6500zł (żart)
RTX 4090ti SUPER -> od 7800zł (żart)

Nadal podtrzymuję swoją wersję.
Foundersy zostaną wymiecione, niereferenty będą z podatkiem januszowym drogie (a i tak wymiecione), w testach dzieliłbym na pół co enwidja ubiera w kolorki, będzie przyrost ale nie wgniecie nas w ziemie, tym bardziej w casualowym segmencie typu 5070/5070ti.
Na drugi rzut GPU trzeba będzie poczekać i będzie stosunkowo droższy. AMD nie dowiezie skoro już wiadomo, że next gen będzie słabszy od obecnego.

Może polaczkowaty pesymizm ale jakoś takoś czuję w kościach.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

RTX4070 to już od dawna bujał się w okolicy 2000 zł, ale jakoś poszedł do góry niedawno lub przestałem obserwować na tyle, by widzieć te co schodzą.
Sam kupiłbym to jednowentylatorowe barachło jakim jest rtx4060ti, ale nie w cenie, w której lepiej dopłacić do 4070 :E 
Ale to taka wymiana dla samej wymiany, aby potem władować to do ITX dla siostry za jakiś czas.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

A zaznacz treść posta ;)

Wystarczy korzystać z ciemnego motywu 😎

9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Tak na marginesie, ludzie już dostali sraczki na OLX ze sprzedażą serii 4xxx, wysyp niezły się pojawił

Dlatego sprzedawanie karty teraz to kompletna głupota. 

Raz że duża liczba ogłoszeń wymusza konkurowanie z innymi sprzedawcami, a dwa że diabli wiedzą, czy akurat zdołasz kupić RTX 5000 w uczciwej cenie. 

Opublikowano
5 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Wystarczy korzystać z ciemnego motywu 😎

Dlatego sprzedawanie karty teraz to kompletna głupota. 

Raz że duża liczba ogłoszeń wymusza konkurowanie z innymi sprzedawcami, a dwa że diabli wiedzą, czy akurat zdołasz kupić RTX 5000 w uczciwej cenie. 

Też tak myślę. GPU to co 2 generacje większy sens brać chyba, że się chce jakąś półkę przeskoczyć.
Jak już chcieć kupić nowe serie to starą kartę puszcza się 2 miechy przed premierą, a nie 2 tygodnie ;)

Nie spieszę się ze sprzedażą ew. na premierę jak ustrzelę jakiegoś foundersa w dobrej cenie 5080/5070ti/5070 to się zastanowię co dalej.
Myślę, że przeskok z 4070S na 5070 byłby raczej bez sensu, na 5070ti już bardziej.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To mają być ceny osób które dostały paniki? 

Przecież to za używane. 

Ja dopiszę tak dla przypomnienia, ceny jakie powinny być za nówki na tym etapie życia tej generacji, pogrubię czcionkę.Dodam tylko, że nie jest to "co bym chciał". To jest tyle ile warta jest wydajność w obecnych czasach, porównując do tego co kiedyś było w analogicznym okresie życia kart vs. generacji konsol, z których gry są portowane na PC. I tak, brałem pod uwagę inflację.

Spoiler

28 minut temu, Lameismyname napisał(a):

RTX 4060 -> od 1000zł    600zł
RTX 4060ti -> od 1500zł  800zł za wersję 16GB 
RTX 4070 -> od 2000zł  1200zł
RTX 4070 SUPER -> od 2100zł 1500zł
RTX 4070ti -> od 2350zł  
RTX 4070ti SUPER -> od 3000zł 2200-2400zł
RTX 4080 -> (anomalie)   
RTX 4080 SUPER -> od 3400zł 2900zł
RTX 4090 -> od 5700zł  5000zł
RTX 4090ti -> od 6500zł (żart) 
RTX 4090ti SUPER -> od 7800zł (żar

Tak nas Kurteczka doi. Tak by było jakby Kurteczka nie miał 5 powodów, żeby tak nas doić. Jakby była kompetentna konkurencja, jakby nie było w kartach AI i RT, których opracowanie kosztowało miliardy, które teraz Kurteczka wlicza w cenę GPU. Ugował nas tak dobrze, że już np. cena 8999zł za 5090 wydałaby się niska i chwalona zamiast krytykowania że drogo. 

Długo nas gotował, ale ugotował. Zostaje zakumkać i skoczyć po portfel.  ;) 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Do pjura latały na lewo i prawo linki na labie. Zwłaszcza testy co chwilę aby udowodnić, że intel jest lub nie jest lepszy :D :D :D

Dostałem w życiu dwa ostrzeżenia na Labie przez tyle lat. Jedno za linka do gry-online jak jeszcze główny portal działał, co oczywiste. Drugie za słowo "zajebiście" od @Bono_UG :hihot:

Opublikowano

20%-25% to porażka

30% to moim zdaniem minimum, żeby w ogóle się zastanawiać nad zmianą. Ale nadal będzie ona "meh".

50% i wyżej można zmieniać.

I mowie tutaj o czystej mocy, a nie jakiś DLSS czy innych (M)FG.

• Upvote 4
Opublikowano

Chyba same paly byly z matmy :D Rdzen 1/3 wiekszy, taktowania beda takie same/troche lepsze, szybsza pamiec. Samo z siebie wychodzi ze 5090 w rasteryzacji bedzie srednio ~30% lepsze od 4090. RT wiadomo, trzeba poczekac co poczaruje nV, lepszy i nowszy DLSS swoje dorzuci, a na koniec macie MFG jak komus malo.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja przesiadając się z RTX 2070 na 3080 miałem ~100% boosta, z 3080 na 4090 też podobnie i to był kop, micha się cieszyła.

Dla 30% szczególnie jak to przesiadka z generacji na nową generację to nawet głowy sobie nie będę zawracał i jeszcze w bonusie 30% więcej papu :E i cena pewnie ~12-14k za nowe GPU.

Od 70% mógłbym się zastanawiać :E Wygląda, że utknę na 4090 po prostu do kolejnej generacji.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 6
Opublikowano
3 minuty temu, skunRace napisał(a):

Świetne podejście, tyle w czystym rasterze to sobie można podkręcić :E

Zapewne serię 5xxx też będzie można podkręcić, a co najważniejsze, będzie to nowa generacja. Dla mnie ok.