Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kiper09 napisał(a):

Zdecydowałem że wymienię swojego RTX 3070Ti Gaming OC od Gigabite na 5070Ti na jaki przyrost fps mogę liczyć?

Procek intela i5 12600k?

Co do 5070Ti chciałbym kupić jakiegoś lepszego niereferenta na co polować? 

Przy okazji pozwolę sobie zapytać czy muszę wymienić swojego Straight Power 11 650W Platinum ? 

DZWOŃ!

image.png.0813d248260874449c3985fe9ddefd8a.png

Edytowane przez Element Wojny
  • Haha 4
Opublikowano

DLSS doczekał się kilku istotnych updatow i za każdym razem raczej podnosił wydajność, a przynajmniej jakość obrazu.

Natomiast te zmiany do tej pory chyba nie były tak zaawansowane jak zmiana modelu. Ale nie jestem pewien.

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Największa beka to będzie jak się okaże ze te updaty DLSS i FG faktycznie będą ubijać cała wcześniejszą generację RTX :hihot:

Jak słusznie kilka chyba razy przypomniał @SebastianFM Transformer vs CNN wymaga 4-krotnie więcej obliczeń ? Dobrze pisze ?

Chyba jestem ciekawszy tego aspektu w tej premierze niż wydajności najnowszych kart.

Nowy FG ma mieć wyższą wydajność. Przy generowaniu klatek nie będzie używany model Transformer tylko 2 nowe zoptymalizowane modele, jeden do przetwarzania OFA a drugi do generowania klatek pośrednich. Do tej pory był używany tylko jeden model do generowania a przetwarzanie OFA było realizowane za pomocą obliczeń na shaderach.

Użycie modelu Transformer na pewno będzie miało większy wpływ na wydajność w przypadku RR niż DLSS ponieważ RR wykonuje znacznie więcej obliczeń na rdzeniach Tensor.

• Upvote 2
Opublikowano
19 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Jakbyś grał w MMORPG i rutynowo tłukł moby, a admin nagle wrzucił event losowy i zza krzaka jakiś diabeł na ciebie wyskakuje xD

takie rzeczy tylko na pclab... ekhem ithardware :D

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Natomiast te zmiany do tej pory chyba nie były tak zaawansowane jak zmiana modelu. Ale nie jestem pewien.

Ten Optimus Prime wydaje się tak fajny na slajdach, że pewnie aż tak efektywny nie będzie, ale od potwierdzenia tego to mamy tutaj na forum specjalistę. 

@SebastianFM

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Według najnowszych prezentacji jednak wiecej, nie chce tu pisac że dużo wiecej, ale dużo wiecej :)

Prezentacji z wodotryskami typu MFG?? Ja pisze o czystym zysku bez dopalaczy ;) Zajrzyj na te samej slajdy i zobacz RE4 z RT jaki masz zysk. Pozniej wroc do moich w PT 30%.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
29 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Tu się wręcz automatycznie nasuwa "nie wymieniaj mnie, nie ma po co".

Element, tylko czy nie zauważyłeś (pytanie też do innych), że od dłuższego czasu działamy irracjonalnie. Wiemy, że jest to głupie ale brniemy w to. Jak w horrorach gdzie mamy akcje typu musimy się rozdzielić albo włazimy tam gdzie już widać, że źle to się skończy. Przykład z kartami, z grami, preorderami itd. Mamy pandemię irracjonalności :/

• Upvote 2
Opublikowano
28 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie wiadomo jak to finalnie wpłynie na wydajność.

Gdzieś w filmach NV (oficjalnych) masz info że nowy tryb będzie trochę wolniejszy ale zapewni lepszą jakość obrazu 

SebastianFM pokazywał kiedyś ile Tensory dają mocy do DLSS i jakoś tak dużo tego nie ma. 

Sama moc (jej zwiększenie) w AI nowej serii wiąże się z faktem dodania FP4 (gdzie ADA liczy na maks FP8). Pytanie tylko co tak naprawdę będzie wykorzystywać do obliczeń FP4. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, skypan napisał(a):

Element, tylko czy nie zauważyłeś (pytanie też do innych), że od dłuższego czasu działamy irracjonalnie. Wiemy, że jest to głupie ale brniemy w to. Jak w horrorach gdzie mamy akcje typu musimy się rozdzielić albo włazimy tam gdzie już widać, że źle to się skończy. Przykład z kartami, z grami, preorderami itd. Mamy pandemię irracjonalności :/

No mnie powoli już przechodzi ten początkowy hype, kiedy zaczęło się pojawiać coraz więcej zajawek na to, że to będzie jednak jedna z najgorszych generacji kart. Teraz zostało już tylko czekać na wyniki testów. Jeśli będzie drogo i kijowo to nie zmieniam, ficzery i tak trafią do serii 40XX, a FG użyłem tylko w jednej grze i używać w innych nie planuję, bo to będzie wysypisko artefaktów. 

Opublikowano
4 minuty temu, skypan napisał(a):

Tu ciekawie gostek podszedł do wyliczeń ;)

Tylko ja bym to trochę inaczej przeliczył i wyszło by jeszcze gorzej do RTX 5000 :P

O, coś nowego. Youtuber, któremu się wydaje, że wie co mówi. 

:D

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, skypan napisał(a):

Gdy kupisz więcej GPU tym więcej kasy zaoszczędzisz.

JPRDL

Teza głoszona przez jegomościa już jakiś czas. Z pewnej perspektywy jak spojrzysz to jest to sensowne. Tłumaczyć ci to na przykładzie rynku pro i serwerowego czy czysto konsumenckiego? 

Opublikowano
15 minut temu, skypan napisał(a):

Tu ciekawie gostek podszedł do wyliczeń ;)

Tylko ja bym to trochę inaczej przeliczył i wyszło by jeszcze gorzej do RTX 5000 :P

Nie chce powiedzieć że idiota ale robi kontent dla kontentu. Karty na potwierdzenie swoich teorii nie dostanie.

• Upvote 3
Opublikowano

To wszystko można podsumować tak:

Nie mam problemu z DLSS czy FG, dopóki nie zabija faktycznej jakości i wydajności grafiki w grach.

Nie mam problemu z Netflixem czy Disney+ jeśli nadal będę mógł kupować filmy i seriale na płytach BD, które mają nieporównywalnie lepszą jakość obrazu i dźwięku.

Nie mam problemu ze Spotify czy YT Music, dopóki będę mógł kupić CD lub posłuchać muzyki w streamingu w minimum jakości CD.

To jest tak proste.

Opublikowano
3 minuty temu, skypan napisał(a):

Poproszę o wytłumaczenie z perspektywy szarego "Kowalskiego".

Już spieszę z odpowiedzią. Kupiłeś 4090? Część się teraz zastanawia czy brać od ciebie tą kartę szybszą w normalnym rasterze od nadchodzących 5080 czy może iść w nową. Masz zapas pamięci większy jak i wszystkiego innego w powerlimicie. Najgorzej teraz wyglądają te niższe bo tam niby jesteś na tym samym tylko pytanie co to warte. Mimo wszystko to te trzymają cenę mocniej niż najwyższy póki co top i obydwie w większym stopniu stoją :E

Już ci nie będę wciskał kitu że przerobowość też ma swoją cenę jak czas tego co coś innego robi niż gra. Zakładając że wydajność na wat się nie rusza nawet. Trudne?