Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś czuję, że dnia 30.01 będę wyklinał kurtolaka obsmarkańca...
Nie za wydajność, ale za dostępność.
Na moim 3080Ti w 4K nie idzie grać w większość gier więc jestem zmuszony aby kupić nową serię.
Do czego to dochodzi, że kurtak nie chce nam sprzedawać swoich kart i ma to w pompce.
Typ się wybił na nas. Na graczach.
Niech go pierun trzaśnie i zawróci na słuszną drogę :bicz:

Opublikowano

Ku(r)tas chce, za tym jest coś wiecej, albo jakieś kabinacje z vat/podatkami albo coś innego, że chcą troszkę przychamowac dochod etc. W usa jest teraz połowa roku podatkowego, więc może jakieś fikolki przygotował dla nich pan od wydatków w Excelu żeby na lepszą kurteczkę było.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Kadajo napisał(a):

Co będzie to będzie, lipa jak osoby które chce kupić nie będą miały takiej możliwości...

Ale zgadzam się z tym ze ta szopka jest sztucznie tworzona.

Oczywiście że sztucznie, wszystko jest przemyślane. Jakoś dziwnym trafem premiera dzień po chińskim nowym roku, na koniec stycznia gdzie jeszcze zaraz Donald zacznie wprowadzać nowe regulacje o czym było trąbione i straszone od m-cy. Zobaczymy za kilka godzin te testy, ale na moje to tych 4090 nie wymietli że sklepów bo im zalegały 😀 I teraz jeszcze to pierdzenie że kart mało, czyli co mam uwierzyć że tam w Chinach nie ma komu robić? 🤣

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
1 minutę temu, areczek1987 napisał(a):

To już nie czasy że jak nie będzie to nie wiadomo kiedy się to zmieni. Głupio może być czekać na reszcie nowych i drogich i średnio dostępnych podzespołach bez tej najważniejszej i tak tym co te graty już po sprzedawali. 

Jak mi przyjdzie czekac 2 miesiące to w międzyczasie zmienię procka na 9800x3d i zasilacz plus przerobię pół serwera więc niech lepiej siadzie zakup w 1 dzien, bo ie to na moich wydatkach odbije :E

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Odnosze wrazenie, że covid pokazał sprzedawcom/dostawcom jak wielka jest głupota ludzka i pogoń za nowościami. 

Z drugiej strony, nie dziwię się im. Poza głównym źródłem dochodu mam mały biznes "na boku", gdzie właśnie sprzwdaje rzeczy. Nie jest to nic drogiego, ani tym bardziej produkt pierwszej potrzeby. Z racji niedoboru na rynku co ktorys miesiac min profit idzie do góry 2x tylko przez to, że ludzie zapłacą więcej żeby mieć już teraz niż poczekać 2-3 tyg.

Tak to działało już znacznie wcześniej, Covid to tylko uwypuklił. Tutaj mamy jeszcze presję środowiska, bo każdy chce nową kartę, aby wziąć udział w dyskusji, zrobić jakieś testy. Serwisy podkręcają atmosferę, bo jest to na rękę i im, i sprzedawcom. A motyw z ograniczoną dostępnością jest stary jak świat. ;) Tak samo to działa w przypadku gier, które - o ironio - nie mają problemów ze stockiem.

Edytowane przez Vulc
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, areczek1987 napisał(a):

To już nie czasy że jak nie będzie to nie wiadomo kiedy się to zmieni. Głupio może być czekać na reszcie nowych i drogich i średnio dostępnych podzespołach bez tej najważniejszej i tak tym co te graty już po sprzedawali. 

Takie gowno tylko w Azji moze sie sprzedac... 

Opublikowano
3 minuty temu, dhyde00 napisał(a):

Ojej nie mam 5080 jak mozna zyc teraz?

Zyc mozna, ale nie wiem czy jest sens tutaj rozmawiac. My odpalamy MFG i FPS sie robi 3 CYFROWY, a Ty co, jakies bieda 60 klatek? Zreszta, Ty nawet porty w karcie masz na odwrot bo dopiero teraz poprawili, o czym my tu rozmawiamy :] 

• Thanks 1
  • Sad 1
  • Upvote 2
Opublikowano
19 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Odnosze wrazenie, że covid pokazał sprzedawcom/dostawcom jak wielka jest głupota ludzka i pogoń za nowościami. 

Gdyby wszyscy wykazywali się takim stoickim spokojem co do zakupów ja ja to działy marketingu by umarły :smiech:

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

A pamiętam czasy kiedy upgrade kompa to była czysta przyjemność 🙂

Kiedys to byly czasy a teraz nie ma czasow.

Wystarczy nie brac udzialu w wysciugu szczurow i zwalczyc FOMO. Jakbym mial parcie na granie to bym swojej nie sprzedal az do czasu przyjscia nowej, teraz czy za 2 miesiace. Jak ktos ma ogromne FOMO, sprzedal juz karte i zostanie z niczym z cisnieniem na wbijanie leveli  w PoE2 albo innej sezonowej gierce to moze dupka zabolec. 

2 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Jeszcze 5080 nie ma a ja juz sie stresuje dostepnoscia 6080 -.- 

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano

Sklepy zacieraja rece? No nie wiem, jeżeli użytkownicy w Polsce maja np. w roku 2025 na wydanie powiedzmy 50miliardow zl ilesc z tego to bedzie sprzet stricte komputerowy. To niewyczaruja wiecej...wiecej pieniążków na grafike = mniej na inne podzespoły. Nie maja sie z czego cieszyc

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Sporo to by dawało jakby się dało to stabilnie utrzymać. A tak nie jest. I nie czepiam się, to ty na sile próbujesz udowodnić ze OC jest coś dziś warte ;)

4fps mialem wiecej w benchmarkuna 4080 po OC :lol2: Fakt, ze karta nie mial wysokiego PL bo pewnie kapk by wiecej bylo.

NIkt normalny dzis nie robi OC przy tych smokach i poborze.

Opublikowano

2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Sklepy zacieraja rece? No nie wiem, jeżeli użytkownicy w Polsce maja np. w roku 2025 na wydanie powiedzmy 50miliardow zl ilesc z tego to bedzie sprzet stricte komputerowy. To niewyczaruja wiecej...wiecej pieniążków na grafike = mniej na inne podzespoły. Nie maja sie z czego cieszyc

Przychodzi stara babcia do warzywniaka/osiadlowego sklepiku, ma jak zwykle 100zl sprzedawca jej opchnął odgrzewane kotlety za 60zł i sie cieszy. I pyta potem a czemu pani wydala tylko 40zł na reszte asortymentu zawsze za 100wke pani kupowala, no przeciez opchnal pan mi te kotlety...xD

Opublikowano
17 minut temu, Kadajo napisał(a):

A pamiętam czasy kiedy upgrade kompa to była czysta przyjemność 🙂

Była jak była kiedyś na te tanie części zbierałem latami.  Teraz mogę kupić w zasadzie cokolwiek co chcę tylko często nie ma co kupić :E

• Upvote 1