Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od 15:00 aż 34 strony i ponad 200 wiadomości. 

Siadam właśnie do czytania, coś czuję, że będzie dużo łez. Niestety to pewnie nie będą łzy radości...

Oby było dużo marudzenia...

Inka na migdałowym i jedziemy z koksem  

Opublikowano
1 minutę temu, areczek1987 napisał(a):

Trzeba było nie oddawać kumplowi. Zaraz ci następna nie podpasuje a nie powiemy ci kiedy fe trafi na stronę NVIDI nawet jakby ktoś wiedział. Aż takimi idiotami nie jesteśmy...

Niektórzy mają małe komputery, do których zmieści się tylko SFF, Gainward był za duży. Z NV jest taki problem, że ma znakomitych inżynierów, ale ze sprzedażą sobie nie radzi - zero kolejkowania, wywalanie strony, nie można nigdzie zapisać się. Nie byłoby też cudowania z cenami, gdyby obowiązywały z góry narzucone ceny. Myślałem, że po serii 3000 czegoś się nauczyli, jednak niekoniecznie...

Morele szaleje z cenami, X-KOM wyrzuca karty z koszyka, januszowo pełną parą ;)

Opublikowano
15 minut temu, Element Wojny napisał(a):

I na to wszyscy liczymy. Na popierze 5070Ti wydaje się być jedynie niewiele wolniejszy od 5080. A jak będzie po OC? 

To pomyśl teraz ile osób właśnie teraz kmini właśnie w taki sposób i ile będzie chętnych na 5070ti oraz - ile ich będzie na premierę :D

Opublikowano
9 minut temu, Danio napisał(a):

Niektórzy mają małe komputery, do których zmieści się tylko SFF, Gainward był za duży. Z NV jest taki problem, że ma znakomitych inżynierów, ale ze sprzedażą sobie nie radzi - zero kolejkowania, wywalanie strony, nie można nigdzie zapisać się. Nie byłoby też cudowania z cenami, gdyby obowiązywały z góry narzucone ceny. Myślałem, że po serii 3000 czegoś się nauczyli, jednak niekoniecznie...

Morele szaleje z cenami, X-KOM wyrzuca karty z koszyka, januszowo pełną parą ;)

Spokojnie po 70'tce w marcu poprodukują do czerwca a wtedy jak już się nabawią z pajacami co na zwroty nie zdążą to będziesz miał fe i pewnie reszcie rura zmięknie. Nie ma w co grać. A kto robi w biznesie ten kartę ma.

Opublikowano
1 minutę temu, JDM napisał(a):

To pomyśl teraz ile osób właśnie teraz kmini właśnie w taki sposób i ile będzie chętnych na 5070ti oraz - ile ich będzie na premierę :D

Pamiętaj że każdy ma jakiś budżet. Ja też. W przypadku 5080, stać mnie tylko na FE albo jakąś inną kartę w okolicach MSRP. Dlatego pas, choć w tym momencie mółbym zamówić Gainwarda Phoenixa czy Palita Gamerocka, bo są dostępne.

W przypadku 5070Ti, mogę sobie pozwolić na wyższe modele, i zapewne w takie właśnie będę celował. Kto wie co uda mi się utrafić do £1000, przy MSRP £749. 

Opublikowano
44 minuty temu, uszatygalgan napisał(a):

Ktoś się orientuje czy Morele o tej godzinie jeszcze wysyła? Udało mi się złapać Gigabyte'a Gaming OC, dopłaciłem za wysyłkę ekspres, niby z GLSa dostałem maila, że numer paczki jest nadany ale jeszcze nie odebrana i nie wiem czy dopłaciłem na marne.

Morele wysyla towar po 24 w nocy

Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Gwarancja to określona forma przez producenta. Na jego zasadach, może ci w ogóle nie dać gwarancji, może dać rok, albo 2. Może uznawać tylko właściciela sprzętu z faktury.
W przypadku GPU, gwarancja producenta jest realizowana tylko przez sklep pośredniczący w tym procesie na zasadach producenta i gwarancji. itd.

Rękojmia. Sklep musi dać 24 miesiące, takie prawo. Można przepisać na innych.

To się wszystko zgadza w 100%. Ja to wszystko wiem. 
Są ustalone zasady. Sklep je respektuje. Ja je respektuję.
Żadnego wałka. Żadnej Januszerki.

Jak wygląda korespondencja między mną a sklepem (i na ich zasadach nawet)?
No... odsyłam sprzęt i kwity - np. FV.
Jak sklep weryfikuje, czy ja to ja, czy ja jestem prawdziwym pierwszym właścicielem?
Przecież nikt, nie oczekuje od reklamującego... dowodu osobistego w paczce ze sprzętem i FV, by to sprawdzić.

Co ma niby świadczyć o tym, że ja, to nie ja? Miejsce nadania? Przeprowadziłem się (mogę).
Mail z jakichś starych korespondencji, jeżeli była? A nie musi jej być. Nie używam go już. Zapomniałem hasła. Zmieniłem mail.

No jak ktokolwiek (?) - sklep / firma / producent może sprawdzić realnie, że ja, to nie Xksiński na FV?
Tylko dowodem osobistym (czego chyba w tej formie nie wolno / nie należy oczekiwać).

I to nie jest zaczepka. Po raz enty poruszam ten temat.
Skąd ktoś wie, że drugi właściciel, to nie ten pierwszy?

Opublikowano
1 minutę temu, Rico650 napisał(a):

@KATOzord Czyli co, żeby zmienić ustawienia na DLSS 4 w innych grach niż Cyberpunk trzeba instalować tą aplikację nvidii? Czy czegoś nie rozumiem?

Jeśli gra nie ma oficjalnego wsparcia dla DLSS4, ale ma obsługę starszych wersji to  to tak musisz ręcznie w NVIDIA APP. Potrzebujesz do tego najnowszych sterowników. Przykładowo RDR2 wygląda teraz świetnie z DLSS, nie ma już efektu sharpeningu i migotania. 

Wchodzisz w: zakładki po lewej stronie, grafika, klikasz na interesującą Cię grę obsługującą DLSS, scrollujesz w dół, klikasz "nadpisanie DLSS-ustawienia zapisane modeli", klikasz "użyj różnich ustawień dla każdej technologii DLSS", zakładka "Super Resolution" i na samym dole "ustawienie zapisane J".

I tak dla każdej gry z osobna. 

Zrzutekranu2025-01-30204312.thumb.png.e533113a51808f3d928f0d582cfd2334.png

• Like 1
  • Thanks 4
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

Ten model ma dobre recenzje:

image.thumb.png.c01d0f913fc8f9c4add8b808e0c67f62.png

To jest ten palit którego kupiłem ;)

Wszędzie pisza, że oc kart jest bardzo dobre,

Praktycznie każda karta robi 3.2GHz na rdzeniu i +375MHz na pamięciach dzięki czemu mamy +20% w stosunku do 4080S

Edytowane przez Joloxx9
  • Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Brolly napisał(a):

Ja myślę że wiele osób źle rozumie w czym problem, tu nie chodzi o to kto na co wydaje swoje pieniądze.

Tylko o fakt że nvidia SZCZA na nas po prostu bo to nie jest nawet plucie, dostaliśmy odgrzane kotlety trochę przypudrowane za cenę z DUPY.

Teraz to powinno leżeć i gnić w sklepach żeby nvidia się osrała, ale oczywiście somsiad nie może mieć lepszego kompa i trzeba wpierdolić się w kredyt na 5090.

Mój kumpel na upartego mógł by kupić nawet 5090 bo go STAĆ ale wiecie co powiedzieć? że te zielone zjeby nie zobaczą od niego ZŁOTÓWKI :D 

Każdy wydaje siano według własnych kryteriów. Nie bardzo kumam po co się tym tak przejmujesz skoro nie chcesz tego zrozumieć. 

To że Ty czy tam Twój kolega nie kupi karty od Nvidii czy partnerów (Asus, MSI itd) za te 12k pln to naprawdę w niczym nie zmieni ich sytuacji ... zresztą jak widzisz kupi kto inny. 

Nie mają konkurencji to robią co chcą, tak jest na każdej płaszczyźnie. Nie zmienisz tego ani Ty ani ja ani wszyscy tu smarujący w tym wątku razem wzięci. A ludzie są różni i mają różne formy zarobkowania. Tobie zresztą też nikt tego nie zabrania, jeśli uważasz że potrzebujesz więcej hajsu na realizowanie swoich zachcianek to poprostu trzeba się wziąć za ogarnianie hajsu 😀 zamiast wyrzygiwać innym że źle dysponują własnymi pieniędzmi. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nawet jak ktoś będzie żreć gruz przez 4 kolejne miesiące. Co Was to obchodzi? Czemu tak to przeżywacie? Nigdy tego nie zrozumiem...

Ma pasję, chciał i kupił. Tyle :)

Gdyby tylko moją kobita rozumiała takie podejście

Edytowane przez Starh
Opublikowano
Teraz, KATOzord napisał(a):

Palit zawsze robił solidne karty. Będziesz zadowolony :D 

Trochę się obawiałem, bo brałem w ciemno, ale typ mi dał do wyboru tą albo msi droższe o prawie 300 funtow to mu mówię dawaj palita nim wykupią 

Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Jak na Polskę celowo rzucili ze 100szt np RTX 5090 to znajdzie się ze 100 osób z rodzin powiązanych ze spółkami skarbu państwa albo dziećmi jakiś dużych przedsiębiorców (...)

Ale pieeeerdoły wypisujesz, że mózg paruje.

Godzinę temu, hubio napisał(a):

Ja osobiście nawet jakbym był milionerem to bym uczył dzieci, żeby nie marnować pieniędzy, ale są różne modele wychowania...

I bardzo słusznie. Są różne modele wychowania i różne... modele postrzeganie świata.
Marnowanie pieniędzy, to zwykły szampan z domieszką opiłków złota serwowany na jachcie po 2K ojro za flaszkę (a wysikasz to tak samo za 30 min, jak "zwykłego" szampana).
Dla mnie to jest marnowanie pieniędzy = nie widzę w tym (ja!) po prostu sensu większego, niż sam fakt / zamysł wydania kasy. To marnowanie.
Karta, która teoretycznie służy lata? motocykl? wędka? rower? Co kto chce. To już nie jest marnowanie kasy, tylko robienie sobie przyjemności IMO.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Trochę się obawiałem, bo brałem w ciemno, ale typ mi dał do wyboru tą albo msi droższe o prawie 300 funtow to mu mówię dawaj palita nim wykupią 

Miałem Palita 960, 1070, 1080, 2070 Super, zawsze było cicho i chłodno. Ogólnie wg jakiegoś tam rankingu to producent, który przoduje w rankingu bezawaryjności kart graficznych. Teraz mam ZOTACa i jest ciepło... Ale nie miałem wyboru, inne karty nie wchodzą mi do obudowy. 

Edytowane przez KATOzord
Opublikowano
5 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

(...) Tobie zresztą też nikt tego nie zabrania, jeśli uważasz że potrzebujesz więcej hajsu na realizowanie swoich zachcianek to poprostu trzeba się wziąć za ogarnianie hajsu 😀 zamiast wyrzygiwać innym że źle dysponują własnymi pieniędzmi. 

I paradoksalnie, często to Ci, co mają mało hajsu, mówią tym, co go mają sporo, że... to oni źle wydają. ;)

• Upvote 1