Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

Ten model ma dobre recenzje:

image.thumb.png.c01d0f913fc8f9c4add8b808e0c67f62.png

To jest ten palit którego kupiłem ;)

Wszędzie pisza, że oc kart jest bardzo dobre,

Praktycznie każda karta robi 3.2GHz na rdzeniu i +375MHz na pamięciach dzięki czemu mamy +20% w stosunku do 4080S

Edytowane przez Joloxx9
  • Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Brolly napisał(a):

Ja myślę że wiele osób źle rozumie w czym problem, tu nie chodzi o to kto na co wydaje swoje pieniądze.

Tylko o fakt że nvidia SZCZA na nas po prostu bo to nie jest nawet plucie, dostaliśmy odgrzane kotlety trochę przypudrowane za cenę z DUPY.

Teraz to powinno leżeć i gnić w sklepach żeby nvidia się osrała, ale oczywiście somsiad nie może mieć lepszego kompa i trzeba wpierdolić się w kredyt na 5090.

Mój kumpel na upartego mógł by kupić nawet 5090 bo go STAĆ ale wiecie co powiedzieć? że te zielone zjeby nie zobaczą od niego ZŁOTÓWKI :D 

Każdy wydaje siano według własnych kryteriów. Nie bardzo kumam po co się tym tak przejmujesz skoro nie chcesz tego zrozumieć. 

To że Ty czy tam Twój kolega nie kupi karty od Nvidii czy partnerów (Asus, MSI itd) za te 12k pln to naprawdę w niczym nie zmieni ich sytuacji ... zresztą jak widzisz kupi kto inny. 

Nie mają konkurencji to robią co chcą, tak jest na każdej płaszczyźnie. Nie zmienisz tego ani Ty ani ja ani wszyscy tu smarujący w tym wątku razem wzięci. A ludzie są różni i mają różne formy zarobkowania. Tobie zresztą też nikt tego nie zabrania, jeśli uważasz że potrzebujesz więcej hajsu na realizowanie swoich zachcianek to poprostu trzeba się wziąć za ogarnianie hajsu 😀 zamiast wyrzygiwać innym że źle dysponują własnymi pieniędzmi. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nawet jak ktoś będzie żreć gruz przez 4 kolejne miesiące. Co Was to obchodzi? Czemu tak to przeżywacie? Nigdy tego nie zrozumiem...

Ma pasję, chciał i kupił. Tyle :)

Gdyby tylko moją kobita rozumiała takie podejście

Edytowane przez Starh
Opublikowano
Teraz, KATOzord napisał(a):

Palit zawsze robił solidne karty. Będziesz zadowolony :D 

Trochę się obawiałem, bo brałem w ciemno, ale typ mi dał do wyboru tą albo msi droższe o prawie 300 funtow to mu mówię dawaj palita nim wykupią 

Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Jak na Polskę celowo rzucili ze 100szt np RTX 5090 to znajdzie się ze 100 osób z rodzin powiązanych ze spółkami skarbu państwa albo dziećmi jakiś dużych przedsiębiorców (...)

Ale pieeeerdoły wypisujesz, że mózg paruje.

Godzinę temu, hubio napisał(a):

Ja osobiście nawet jakbym był milionerem to bym uczył dzieci, żeby nie marnować pieniędzy, ale są różne modele wychowania...

I bardzo słusznie. Są różne modele wychowania i różne... modele postrzeganie świata.
Marnowanie pieniędzy, to zwykły szampan z domieszką opiłków złota serwowany na jachcie po 2K ojro za flaszkę (a wysikasz to tak samo za 30 min, jak "zwykłego" szampana).
Dla mnie to jest marnowanie pieniędzy = nie widzę w tym (ja!) po prostu sensu większego, niż sam fakt / zamysł wydania kasy. To marnowanie.
Karta, która teoretycznie służy lata? motocykl? wędka? rower? Co kto chce. To już nie jest marnowanie kasy, tylko robienie sobie przyjemności IMO.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Trochę się obawiałem, bo brałem w ciemno, ale typ mi dał do wyboru tą albo msi droższe o prawie 300 funtow to mu mówię dawaj palita nim wykupią 

Miałem Palita 960, 1070, 1080, 2070 Super, zawsze było cicho i chłodno. Ogólnie wg jakiegoś tam rankingu to producent, który przoduje w rankingu bezawaryjności kart graficznych. Teraz mam ZOTACa i jest ciepło... Ale nie miałem wyboru, inne karty nie wchodzą mi do obudowy. 

Edytowane przez KATOzord
Opublikowano
5 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

(...) Tobie zresztą też nikt tego nie zabrania, jeśli uważasz że potrzebujesz więcej hajsu na realizowanie swoich zachcianek to poprostu trzeba się wziąć za ogarnianie hajsu 😀 zamiast wyrzygiwać innym że źle dysponują własnymi pieniędzmi. 

I paradoksalnie, często to Ci, co mają mało hajsu, mówią tym, co go mają sporo, że... to oni źle wydają. ;)

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Niezły model z dobrymi reckami. Dobrze że nie kupiłeś tego tańszego Gaming Pro, bo jest be.

Nie no tamten to paździerz jest, ten wydaje mi się całkiem rozsądnie wyceniony, wydałem więcej niż chciałem, ale po ty jakie oc robią to jest ok

Opublikowano
2 minuty temu, KATOzord napisał(a):

Miałem Palita 960, 1070, 1080, 2070 Super, zawsze było cicho i chłodno. Ogólnie wg jakiegoś tam rankingu to producent, który przoduje w rankingu bezawaryjności kart graficznych. 

Miałem palita 1080ti, 3070 i 3080. Wszystkie były niezłe (wręcz ŚWIETNE w stosunku cena / jakość).

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Praktycznie każda karta robi 3.2GHz na rdzeniu i +375MHz na pamięciach dzięki czemu mamy +20% w stosunku do 4080S

Jakie 20+, jak 5080 od 4080s jest wydajniejszy o 7-8%, po oc wzrasta o mniej niż 10%, czyli powiedzmy do 15%, a 4080s też można zrobić oc

racjonalizowanie zakupu powinno też mieć swoje granice %-)

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Każdy wydaje siano według własnych kryteriów. Nie bardzo kumam po co się tym tak przejmujesz skoro nie chcesz tego zrozumieć. 

Nie rozumiesz kompletnie o czym ja mówię, to jest takie samo gadanie jak ktoś powie "nie idę na wybory 1 głos nic nie zmieni" powiedziało milion osób.

Gdyby spora część graczy na całym świecie wyłożyła lachę na serie 5xxx to może taki kurteczka by dostał wiaderko zimnej wody.

Bo nie mają konkurencji? ale bez nas byli by gównem bo to my ich utrzymujemy.

W tych cenach to 5090 powinna mieć z 40 % skok w czystym rasterze a co jest? w niektórych grach 4090 przoduje w RT :D

Jak nadal nie rozumiesz o czym mówię to ja wysiadam.

a ja pozdrawiam tych którzy sprzedali 4090 i obudzili się dzisiaj z ręką w nocku 8:E

Edytowane przez Brolly
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Joloxx9 napisał(a):

Nie no tamten to paździerz jest, ten wydaje mi się całkiem rozsądnie wyceniony, wydałem więcej niż chciałem, ale po ty jakie oc robią to jest ok

No ja właśnie po dyskusji budżetowej w domu :D 

1000 funciaków to jest absolutny max. i nie wyjdę poza ten limit, nawet jakby za 1100 Suprima puścili. Będę celował w 5070Ti, a 5080FE mam na alercie. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

1000 funciaków to jest absolutny max. i nie wyjdę poza ten limit, nawet jakby za 1100 Suprima puścili. Będę celował w 5070Ti, a 5080FE mam na alercie. 

Jak dyskutowałeś o budżecie w domu, to wystarczy wyjść z domu i kupić GPU. Pamiętaj dyskusje budżetowe w domu nie mają zastosowania poza domem.

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Gdybym nie puścił swojej 4080S, to bym teraz nie polował i czekał na jakieś super duper za rok pewnie. A tak to głupota trochę pogoniła, teraz byłem pod ścianą to musiałem trochę więcej zabulic

Opublikowano
4 godziny temu, Joloxx9 napisał(a):

Wiecie co, mówcie co chcecie, możecie mieć astrale 5090 ale drugiej tak brzydkiej karty jak ja mam to na pewno nie dostaniecie nigdzie 

title.jpg

To ja muszę mieć nasrane w bani, bo mi się ten efekt rozlanej benzyny podoba xD

• Haha 2
Opublikowano
15 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Gdzieś są pozostałe recenzje aib?