Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Ale co ma wydajność wspólnego z jakością ?

Transformer ma lepsza jakość, ale kosztem wydajności. 

Wiec co ma zachwyt nad jakością obrazu wspólnego, z tym że jest niższa wydajność.

Transformer nie powoduje 15% spadku wydajności. To są bzdury, błędnie wyciągniete wnioski. Dziwię się, że tyle osób to podłapało. Jak nie wierzysz to sam sprawdź u siebie.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

Transformer nie powoduje 15% spadku wydajności.

Powoduje, szczególnie na Ada. Czasem jest to 5, czasem 7, a czasem 15%. Naprawdę nic ekscytującego ten Transformer.

Edytowane przez Imm
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

Transformer nie powoduje 15% spadku wydajności. To są bzdury, błędnie wyciągniete wnioski. Dziwię się, że tyle osób to podłapało. Jak nie wierzysz to sam sprawdź u siebie.

W battlefield 2042, cyberpunk, jakieś 5 do 10% spadku mam minimum.

Opublikowano
3 minuty temu, tomn2o napisał(a):

W battlefield 2042, cyberpunk, jakieś 5 do 10% spadku mam minimum.

Tak, ale to nie będzie stała wartość %. Użycie Transformer zamiast CNN wydłuża czas renderowania klatki o stałą wartość więc inny będzie wpływ na % wydajność przy 60 FPS a zupełnie inny przy 200 FPS.

Opublikowano
32 minuty temu, tomn2o napisał(a):

Na mojej 4070ti wydajność po włączeniu dlss4 jest conajmniej o 10% niższa niż na starym Dlss. Zużycie energii na starym dlss spadało (z 220-> 190W), na nowym wzrasta z 220 na 230 (karta po UV. Także warto wpomnieć o minusach.. Jakość obrazu zdecydowanie lepsza, niż na starym dlss. W trybie performance jest taka sama jakość, jak wcześniej na balanced, tylko, że wydajność też jest taka, jak w balanced:-) Także ten...

I to jest poniekąd problem, bo nie można zyskać więcej wydajności już, skoro najniższy preset jak jak balanced/quality kiedyś.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Tak, ale to nie będzie stała wartość %. Użycie Transformer zamiast CNN wydłuża czas renderowania klatki o stałą wartość więc inny będzie wpływ na % wydajność przy 60 FPS a zupełnie inny przy 200 FPS.

Tak, czy inaczej spadek wydajności jest zauważalny. W bf2042 grałem bez problemu na dlss performance w 4k (ustawienia kompetetywne, żeby nie było) w 165hz. Na dlss4 jest to 140-150fps obecnie (te same ustawienia graficzne gry, oczywiście). Wcześniej z dlss:180-190W, z dlss 4: 230W. Także taki urok nowej technologi..

2 minuty temu, galakty napisał(a):

I to jest poniekąd problem, bo nie można zyskać więcej wydajności już, skoro najniższy preset jak jak balanced/quality kiedyś.

zgadza się, tryb performance jest ładniejszy, ale ma wydajność tego "starego" balanced. A poniżej performance już nie zejdę, bo ultraperformance jest już taki sobie (aczkolwiek nadal zaskakująco dobry, jak na skalowanie z 720p...)

Edytowane przez tomn2o
  • Upvote 1
Opublikowano

Przy grach MP niestety nie można grzebać w DLSS, bo możesz wyłapać bana

Ale ogólnie dzięki DLSS Tweakerowi możecie sobie ustawiać rozdzielczość, jakie chcecie i wcale nie trzeba wtedy przeskakiwać o tyle, co ustaliła Nvidia.

Ale z drugiej strony jakość Transformera moim zdaniem jest taka dobra ze nawet zejście na Balance czy Performance da nadal lepsza jakość obrazu i mniejsze zużycie prądu.

W takim CP2077 na trybie Quality oryginalnym 960p nadal mam lepsza jakość obrazu w porównaniu do tego co było w CNN modowanym do 1080p.

Gdy zmoduje Transformera do 1080p jakość jeszcze idzie do góry i nie da się tego już praktycznie odróżnić od DLAA ze nie wspomnę o tym ze dla mnie to praktycznie wygląda lepiej niż natywna :E

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

No jest szybszy to widać i czuć :E 

No to na głownej go nie mają :) Dzięki popatrze na niego ale na razie, robię z krzywą :E

Joloxx9 Ty używasz włączonego NVIDIA Smooth Motion w apce do sterownika grafiki ?

Jak tak, to ile jest przyrostu wydajności z tą technologią ?

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

DLAA ze nie wspomne o tym ze dla mnie to praktycznie wygalda lepiej niz natywna :E

A na pewno niż TAA i inne badziewia :E Tylko MFS 2024 lepiej wygląda na TAA niż DLAA ale pewnie też to ogarną (tu coś czuję że wina siedzi po stronie Asobo...)