SebastianFM 344 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Godzinę temu, Kadajo napisał(a): Ale co ma wydajność wspólnego z jakością ? Transformer ma lepsza jakość, ale kosztem wydajności. Wiec co ma zachwyt nad jakością obrazu wspólnego, z tym że jest niższa wydajność. Transformer nie powoduje 15% spadku wydajności. To są bzdury, błędnie wyciągniete wnioski. Dziwię się, że tyle osób to podłapało. Jak nie wierzysz to sam sprawdź u siebie.
Imm 275 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego (edytowane) 3 minuty temu, SebastianFM napisał(a): Transformer nie powoduje 15% spadku wydajności. Powoduje, szczególnie na Ada. Czasem jest to 5, czasem 7, a czasem 15%. Naprawdę nic ekscytującego ten Transformer. Edytowane 2 Lutego przez Imm 1
DżonyBi 1 969 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego (edytowane) Na Ada czy Ampere? Na Ampere szczegolnie. Edytowane 2 Lutego przez DżonyBi
tomn2o 18 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego 3 minuty temu, SebastianFM napisał(a): Transformer nie powoduje 15% spadku wydajności. To są bzdury, błędnie wyciągniete wnioski. Dziwię się, że tyle osób to podłapało. Jak nie wierzysz to sam sprawdź u siebie. W battlefield 2042, cyberpunk, jakieś 5 do 10% spadku mam minimum.
SebastianFM 344 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego @Kadajo, to tylko 0,1% Low FPS. Pytaj autora testu jak testował. Może coś nowego się pojawiło na ekranie i gra musiała doczytać.
Kadajo 7 405 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Tzn. ja tam o % się nie kluce, to nawet nie ja przecież pisałem o tych 15%. Mnie tylko chodziło ze ludzie się podniecają nową jakością, a nie tym ze tam wydajność trochę spada.
MJRegul 495 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego 7 minut temu, Spychcio napisał(a): Dobrze gada, polać mu Jak można wycofać ze sprzedaży coś co zalega na magazynach? Pójdzie do AI i firm zamiast do Kowalskiego?
Joloxx9 941 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Dobra dupa z tą krzywa, cokolwiek bym nie ustawił to karta wybiera napięcie o 5mV niższe z tabeli i nigdy nie wskakuje na wysoki boost. Tyle było z tej zabawy
MJRegul 495 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego (edytowane) @Joloxx9 spróbuj "po mojemu" na chwilę Nie żeby udowodnić nic tylko by potestować opcje. Edytowane 2 Lutego przez MJRegul
SebastianFM 344 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego 3 minuty temu, tomn2o napisał(a): W battlefield 2042, cyberpunk, jakieś 5 do 10% spadku mam minimum. Tak, ale to nie będzie stała wartość %. Użycie Transformer zamiast CNN wydłuża czas renderowania klatki o stałą wartość więc inny będzie wpływ na % wydajność przy 60 FPS a zupełnie inny przy 200 FPS.
Joloxx9 941 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego 1 minutę temu, MJRegul napisał(a): @Joloxx9 spróbuj "po mojemu" na chwilę Nie żeby udowodnić nic tylko by potestować opcje. Zrobiłem po Twojemu, to samo się dzieje, karta non stop wybiera o jedno oczko niżej niż to co ja chce. 1
Kadajo 7 405 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego A robisz to w czasie gry czy jak karta siedzi na pulpicie ?
MJRegul 495 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego @Joloxx9 no to się już nie wypowiadam bo 5000 to zagadka i uj wie co i jak robić poprawnie, pewnie wyjdą poradniki. Nic no, PRÓBOWAŁEŚ
galakty 3 312 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego 32 minuty temu, tomn2o napisał(a): Na mojej 4070ti wydajność po włączeniu dlss4 jest conajmniej o 10% niższa niż na starym Dlss. Zużycie energii na starym dlss spadało (z 220-> 190W), na nowym wzrasta z 220 na 230 (karta po UV. Także warto wpomnieć o minusach.. Jakość obrazu zdecydowanie lepsza, niż na starym dlss. W trybie performance jest taka sama jakość, jak wcześniej na balanced, tylko, że wydajność też jest taka, jak w balanced:-) Także ten... I to jest poniekąd problem, bo nie można zyskać więcej wydajności już, skoro najniższy preset jak jak balanced/quality kiedyś. 1
tomn2o 18 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego (edytowane) 7 minut temu, SebastianFM napisał(a): Tak, ale to nie będzie stała wartość %. Użycie Transformer zamiast CNN wydłuża czas renderowania klatki o stałą wartość więc inny będzie wpływ na % wydajność przy 60 FPS a zupełnie inny przy 200 FPS. Tak, czy inaczej spadek wydajności jest zauważalny. W bf2042 grałem bez problemu na dlss performance w 4k (ustawienia kompetetywne, żeby nie było) w 165hz. Na dlss4 jest to 140-150fps obecnie (te same ustawienia graficzne gry, oczywiście). Wcześniej z dlss:180-190W, z dlss 4: 230W. Także taki urok nowej technologi.. 2 minuty temu, galakty napisał(a): I to jest poniekąd problem, bo nie można zyskać więcej wydajności już, skoro najniższy preset jak jak balanced/quality kiedyś. zgadza się, tryb performance jest ładniejszy, ale ma wydajność tego "starego" balanced. A poniżej performance już nie zejdę, bo ultraperformance jest już taki sobie (aczkolwiek nadal zaskakująco dobry, jak na skalowanie z 720p...) Edytowane 2 Lutego przez tomn2o 1
Kadajo 7 405 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Przy grach MP niestety nie można grzebać w DLSS, bo możesz wyłapać bana Ale ogólnie dzięki DLSS Tweakerowi możecie sobie ustawiać rozdzielczość, jakie chcecie i wcale nie trzeba wtedy przeskakiwać o tyle, co ustaliła Nvidia. Ale z drugiej strony jakość Transformera moim zdaniem jest taka dobra ze nawet zejście na Balance czy Performance da nadal lepsza jakość obrazu i mniejsze zużycie prądu. W takim CP2077 na trybie Quality oryginalnym 960p nadal mam lepsza jakość obrazu w porównaniu do tego co było w CNN modowanym do 1080p. Gdy zmoduje Transformera do 1080p jakość jeszcze idzie do góry i nie da się tego już praktycznie odróżnić od DLAA ze nie wspomnę o tym ze dla mnie to praktycznie wygląda lepiej niż natywna 1
ODIN85 3 501 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_geforce_rtx_50_karty_graficzne-38642.html
leven 537 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego 22 minuty temu, Joloxx9 napisał(a): No jest szybszy to widać i czuć No to na głownej go nie mają Dzięki popatrze na niego ale na razie, robię z krzywą Joloxx9 Ty używasz włączonego NVIDIA Smooth Motion w apce do sterownika grafiki ? Jak tak, to ile jest przyrostu wydajności z tą technologią ?
galakty 3 312 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego 3 minuty temu, Kadajo napisał(a): DLAA ze nie wspomne o tym ze dla mnie to praktycznie wygalda lepiej niz natywna A na pewno niż TAA i inne badziewia Tylko MFS 2024 lepiej wygląda na TAA niż DLAA ale pewnie też to ogarną (tu coś czuję że wina siedzi po stronie Asobo...)
Kadajo 7 405 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego W MFS TAA to tylko lepiej wygląda przez te cholerne ekrany w kokpicie Juz widze jak to Asobo ogarnie... za milion lat albo w nastpenym MFS...
Joloxx9 941 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego 10 minut temu, Kadajo napisał(a): A robisz to w czasie gry czy jak karta siedzi na pulpicie ? Na pulpicie normalnie, ten program asusa chyba lepiej działa niż afterburner, zobaczę krzywa na nim
Rekomendowane odpowiedzi