Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, MadDog napisał(a):

@Umpero 1440p. 

W sumie w takiej to i moja obecna 3080 Ti daje radę.
Biję się z myślami czy nie zostać na 5080 i 4K. Więc tak sobie pomyślałem, że może grasz w 4K i jeśli 7900XT daje radę to i ja z 5080 dam radę :hihot:

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Doamdor napisał(a):

Też czekam, do lata na pewno kupimy RTX 5090. :piwko:

Ja mialem nie zmieniac, ale chyba sie zlamalem i tez robie przymiarki do zakupu, ale bez cisnienia. Do 12k max.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

@Umpero 7900XT jest idealnie sklejona do 1440p wg mnie. Ale w większości tytułów też sobie dobrze radzi jeśli chodzi o 4K. 5080tka będzie 25-30% szybsza od 7900XT? Oczywiście jeśli chodzi o RT to tutaj nawet nie ma co się zastanawiać. NV będzie jedynym słusznym wyborem. Osobiście do 4K to bym wybrał 4090 lub 5090. 5080tka to taka pokraka, która nie wie gdzie ma się podziać :E

Edytowane przez MadDog
Opublikowano
14 minut temu, MadDog napisał(a):

Kurde wczoraj mnie przez chwilę nachodziły myśli, żeby może sobie wskoczyć z powrotem na NV i zobaczyć jak 5080 się sprawuje.

Ale wyszedł benchmark Monster Hunter Wilds i szybko się z tego pomysłu wyleczyłem bo mój Radosław Wspaniały 7900XT ciągle daje radę. A musiałbym dopłacić pewnie ze 4000 zeta do 5080tki żeby ją kupić. I to do karty, która ma tylko 16GB vramu. Jednak nieee, nie będzie mnie NV dymać w pupala :D

Benchmark MH: Wilds i rozdzielczość 1440p

1. Defaultowo ustawione były detale ultra z FSR Quality i Frame Generation

https://imgur.com/a/25XaYAY

2. Później drugi przelot - ustawiłem detale ultra, FSR Native AA i bez Frame Generation

https://imgur.com/a/gzg8O7S

Czekam cierpliwie na 6 generację :pijaczyna:

To twoje testy czy z neta? Da się samemu takie cuś przetestować?

Opublikowano
20 godzin temu, Kiper09 napisał(a):

Czemu Wy płacicie po 7k za kartę gorszą od 4090?

Bo nie ma 4090 w sklepach, bo 5080 mozna dostac za mniej i przez najblizszy rok nie bedzie karty lepszej poza 5090. Przy premierze 4080 tez lzy lecialy, ale ludzie maja rozne portfele. Dla kogos sufit, dla drugiego podloga. Tak samo z 5090. Jak potrzebujesz tej karty i masz budzet nie robi to roznicy.

Natomiast rozumiem frustracje, ze dekade temu karty premium byly w zasiegu (chocby w formie rat), a dzis to odjechalo. Nie kazdy musi grac w 4k w 120fps, dobrego kompa do 1440p mozna zlozyc w sensownej kasie i z karta graficzna w znosnej cenie. Narzekanie na ceny 5080/5090 jest troche bezsensu. NVidia opuszcza sektor graczy i kto wie czy za dekade w ogole beda robic karty graficzne.

Opublikowano (edytowane)

@MadDog
O, znalazłem cytat.

Spoiler

Wydawcy tej serii uwielbiają Switcha. 

A tymczasem tutaj już w zasadzie między wierszami dają cynk, że gra na S2 się pojawi w przyszłości:

image.png.f5ce663b985e6d019572d3b9df09b23d.png

A skoro tak, to ją projektowali, żeby S2 uciągnął. S2 będzie w trybie portable ledwo ledwo szybszy od S1, ale będzie miał dużo RAMu i nowe technologie. 
Co nie znaczy, że 85fps w  1440p w natywnej to "nie da się grać", albo że Radek do bani. 

Tak tylko zauważam, że sprawdzanie czy karta daje radę, akurat na tej grze to średni pomysł.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

@VRman ja uważam odwrotnie bo ta gra mocno ciśnie zarówno GPU jak i CPU. 

Co do Switcha to był wypuszczony tylko MH: Rise, który na PC wygląda jak kupa. Nie widzę jednocześnie aby na Switcha wyszedł MH: World, który wyglądał bardzo ładnie na PC.

Edytowane przez MadDog
Opublikowano
3 minuty temu, krukkpl napisał(a):

Po co tak to przeżywacie. Wystawię zaraz za "milijon" to co? Z krzeseł pospadacie? ;) 

Tu wszyscy prawilni... do czasu jak za ręke nie złapią. Wystarczy poczytać, skalperzy tępią skalperów. Co premierę to samo, można wklejać z poprzednich lat. I jeden wielki chaos w temacie... 1 wartościowy post na 100 o niczym, powtarzanych dzień w dzień.

• Like 4
Opublikowano
11 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ja mialem nie zmieniac, ale chyba sie zlamalem i tez robie przymiarki do zakupu, ale bez cisnienia. Do 12k max.

Kupka wstydu już jest tak duża, że mam sporo starych gier do przejścia, a RTX 4060 w 4K daje sobie z nimi radę. :E

Zanim te gry przejdę, to RTX 5090 bez problemu będzie można kupić. :hihot:

• Like 1