Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Kris194 napisał(a):

A czy w przypadku serii 4xxx coś było wycofywane? Nie, zwalało się winę na użytkowników. A to wtyczka źle dociśnięta, a to kabel był za bardzo zagięty albo nie miał błogosławieństwa Nvidii itd...

Bo w przypadku 4090 nv mogła się pochwalić filmikami ytuberów,  ci próbowali wymusić spalenie i nie wychodziło

1 minutę temu, bofff napisał(a):

ja mam czujnik temp  na wtyczce 12vhpwr, dodany  do hwinfo

uruchom cmd i shutdown /s ponad 80C

Ja też tak miałem, dzięki czemu wymieniłem kabel do corsaira, na początku miałem 50'C na wtyczce, po pół roku wskoczyło na 75'C, wtedy prewencyjnie zmieniłem, mimo że jeszcze stary kabel i wtyczka wyglądały ok, ale już coś się działo

Opublikowano (edytowane)

Do czego to doszło. Kupujesz kartę i zamartwiasz się, monitorujesz czy się coś jarać nie zaczyna. Albo zachwala się jakiegoś producenta, bo z łaski jakieś narzędzie do monitorowania dał :stukniety: Jak dobrze, że olałem te gówniane karty.  

Edytowane przez Necronom
Opublikowano

Będzie coraz gorzej, przy serii 4000 kurteczka sprzedał 4070 pod nazwą i w podbitej cenie jako 4080, w serii 5000 sprzedaje 5070 jako 5080 i 5080 jako 5090 z podbitą ceną.

Jak takie siupy dalej będą, to przy serii 6000 cieszę się, że są sklepy jak BOL, gier ciekawych wychodzi kilka na rok, to sobie zrobię miesiąc urlopu, wezmę ze sklepu rig z jakąś 6090 i po 30 dniach zwrócę, jak nie ogram wszystkiego, to 2 zamówię na syna

Opublikowano
28 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kris194 Ale jak porobią testy i każdy Founders będzie miał 150 stopni w 4 minuty to nie będą mieli na co zwalić i będą musieli wycofać :)

Tak jak Intel "wycofywał" procesory? "Winny" się zawsze znajdzie, ważne żeby to nie był producent.

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Necronom napisał(a):

Do czego to doszło. Kupujesz kartę i zamartwiasz się, monitorujesz czy się coś jarać nie zaczyna. Albo zachwala się jakiegoś producenta, bo z łaski jakieś narzędzie do monitorowania dał :stukniety: Jak dobrze, że olałem te gówniane karty.  

A daj spokój, ludzie ustawiają timer w pralce żeby ciuchy się wyprały akurat po przyjściu z pracy a pecetowcy będą siedzieć i monitorować temperaturę konektorów i natężenie prądu na pinach :lol2: Aż mi się przypomina "definicja" komunizmu mówiąca, że to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności nieznane w żadnym innym ustroju. Tu jest podobnie, bohatersko pokonuje się trudności nieznane w porządnie zaprojektowanych urządzeniach.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
8 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

@RtxOn zmienił 4090 na 5080. Chłop w szoku do dziś jak to lata po OC 😀

A myślałem że tamten agent co 80% forum ma go w ignorowanych, swoją drogą to zauważyliście że zmienił nick z powrotem na @RTX4090 po dłuższym czasie używania @RTX5090 przed premierą? :E :hahaha:

Opublikowano
5 minut temu, Send1N napisał(a):

A myślałem że tamten agent co 80% forum ma go w ignorowanych, swoją drogą to zauważyliście że zmienił nick z powrotem na @RTX4090 po dłuższym czasie używania @RTX5090 przed premierą? :E :hahaha:

Raczej mu zmieniono

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, Send1N napisał(a):

nie to inny typ chyba RTXon

co do opini o @rtx4090 się zgadzam :P , ale on zaklepał @rtx5090 a po premierze tym razem słusznie zrezygnował z zakupu i chyba dla tego wrócił do starego nick'a

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Weź pod uwagę, że lepiej mieć takie coś, niż nic jak u reszty producentów :)

U Gigabyte - np. w 5090 Master - dają migające światło ostrzegawcze, chyba gdzieś koło złącza zasilania:

"POWER INDICATOR. When experiencing any power supply abnormality, the indicator will alert gamers by flashing light."

Tylko jeśli dają takie różne zabezpieczenia i w Asus i w Gigabyte to znaczy że są świadomi problemu.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Tymczasem Proshop przełożył wysyłkę Astrali 5090 na 28 lutego. Zamówienia z 30 stycznia. 

Skąd takie info ? Polska strona proshopa? Kurde, faktycznie lol. Przełożyli mi planowaną wysyłkę Astrala LC na 28 lutego ;/

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
8 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Skąd takie info ? Polska strona proshopa? Kurde, faktycznie lol. Przełożyli mi planowaną wysyłkę Astrala LC na 28 lutego ;/

Poślij im tam ze dwa kartony pączków na tłusty czwartek, może się coś ruszy szybciej 🍩🍭

• Haha 1