Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Send1N napisał(a):

4070TiS nie jest lepszą kartą od 7900xt w czystym rasterze i takie są fakty a nie jakieś moje prywatne opinie

W wiekszosci gier jest lepsza opcja, tylko radeono lbne gry pobijaja wynik amd.

31 minut temu, Send1N napisał(a):

fakty

Uzasadnij te fakty ;) Bo spieranie sie, ze w 3-4 gierkach jest 3 fps wiecj nie ma sensu. A na tle wydajnosci w RT, nowego DLSS nikt na to guano RDNA3 nie spojrzy.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Brolly napisał(a):

No jeśli 9070XT będzie wydajności 4070 ti super jak w leakach, rzeczywiście ten FSR 4 będzie kozakiem i cena na polskie już z vatami itd będzie 3000 ~ 3300 to mamy HIT :D

Chociaż nadal czekam na testy 5070 TI

Na promocjach RTX 4070 Ti Super był za 2900-3400 zł, nasz forumowicz miał swojego wystawionego za 3150 zł.  Dostać kartę graficzną o identycznej wydajności, w podobnej cenie, lecz rok później, no po prostu HIT. :E

Opublikowano

Zanim zmienię na Radeona(o ile zmienię) to odpalę sobie PT w Cyberpunku w 5fps by nacieszyć oko ;D bo wszędzie i tak będę mieć lepszy fps co najmniej x2, to samo dałby rtx 4070ti super. Może jeszcze trafi się normalna cena a nie jakieś 4tyś, choć pewnie to jak wygrana w totka.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Uzasadnij te fakty ;) Bo spieranie sie, ze w 3-4 gierkach jest 3 fps wiecj nie ma sensu. A na tle wydajnosci w RT, nowego DLSS nikt na to guano RDNA3 nie spojrzy.

Z nikim sie nie spieram testów masz całą masę w necie policz sobie w ilu grach bez żadnych wspomagaczy w czystej wydajności 7900xt jest przed 4070TiS, na równi a w ilu Za :E no chyba że ślepy jestem ;) powtarzam mowa o czystej wydajności, nic o dlss'ach i tego typu ficzerach nie wspominałem. Natomiast to że róznice są śladowe to też fakt :D 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Tu wyszło, że całościowo po testach RTX jest lepszy, to wynik z grudnia jak szykowali bazę do testów RTX 50.
obraz.png.4ab5df4092bcd1cf203af0eceac9f27b.png

Jak 9070XT nadrobi trochu w RT to nie będzie tragizmu, według ich testu między 4070Ti a Ti super jest 6% w RT, więc jeśli nowy RX ma mieć coś koło 4070Ti, to już niewiele będzie tracić xD bo aktualnie jest przed rtx 3080 w RT, i traci 30% do RTX 4070 Ti Super.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 2
Opublikowano
14 minut temu, Send1N napisał(a):

Z nikim sie nie spieram testów masz całą masę w necie policz sobie w ilu grach bez żadnych wspomagaczy w czystej wydajności 7900xt jest przed 4070TiS, na równi a w ilu Za :E no chyba że ślepy jestem ;) powtarzam mowa o czystej wydajności, nic o dlss'ach i tego typu ficzerach nie wspominałem. Natomiast to że róznice są śladowe to też fakt :D 

Tak jesteś ślepy bo innaczej nazwać tego nie można skoro już kilka ci osób na to zwraca uwagę. 

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Transformer robi różnicę

Dlatego nawet jak bym dostał za ~3.6tyś RTX 4070Ti Super w promocji to biorę :P  ostatnio była na xkomie ale wielka krowa od KFA. Ewentualnie kupić coś poniżej 4tyś bo takie też są, ale to nie jest mój budżet 3tyś choć on i tak mógłby być nadszarpnięty do ok 3,2-3.3tyś ale nie o kolejne kilka stów, więc ciężko mi lekką ręką tyle wydać.

Opublikowano
12 minut temu, Reddzik napisał(a):

Dlatego nawet jak bym dostał za ~3.6tyś RTX 4070Ti Super w promocji to biorę :P  ostatnio była na xkomie ale wielka krowa od KFA. Ewentualnie kupić coś poniżej 4tyś bo takie też są, ale to nie jest mój budżet 3tyś choć on i tak mógłby być nadszarpnięty do ok 3,2-3.3tyś ale nie o kolejne kilka stów, więc ciężko mi lekką ręką tyle wydać.

Właśnie ten model kupiłem. Tak, to kawał krowy, ale kultura pracy stoi na zaskakująco dobrym poziomie, choć RX7800XT Nitro+ od Szafirka był na pewno cichszy. Temperatury w stresie nie widziałem powyżej 63 stopni. Wyrwałem za 3.2k, więc można coś w tym budżecie trafić, śledząc portale.

• Like 1
Opublikowano

RTX4000 w obecnych cenach z myślą o nadchodzących grach jest bez sensu, przecież Nvidia znowu dołoży nowych technologii do 5000, których  nie da do 4000. Trzeba spokojnie czekac na testy i nie wykonywac nerwowych ruchów zakupowych. 

Opublikowano
1 minutę temu, xtn napisał(a):

RTX4000 w obecnych cenach z myślą o nadchodzących grach jest bez sensu, przecież Nvidia znowu dołoży nowych technologii do 5000, których  nie da do 4000. Trzeba spokojnie czekac na testy i nie wykonywac nerwowych ruchów zakupowych. 

Seria 5xxx na razie dostanie tylko MFG, DLSS4 będzie też dla niższych serii, 4xxx cały czas ma FG. Masz na myśli jakieś nowe technologie w przyszłości? Nawet jeśli, wydajność kart 4000 nagle nie spadnie i raczej nic nie sprawi, że staną się mało atrakcyjne w stosunku do serii 5xxx, gdzie pierwsze testy sugerują bardzo przeciętny wzrost wydajności. Zamieszać w kotle może właśnie 9070XT, o ile FSR4 da radę i cenowo karta wpasuje się między głównych rywali.

• Like 1