Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Generalnie ta seria jest kompletna pod kazdym wzgledem, dobry stock na premiere bez januszowych cen i bedzie spore wziecie bo do 3500zl tak kompletnej karty to z pocalowaniem raczki szukac ;)

Wspominałeś, że widziałeś tę kartę w akcji - rozumiem, że zaplecze jakiegoś dostawcy/sklepu. Skoro tak piszesz, to jest szansa. :)  Choć odklejenie w jedną (doomersów) czy to w drugą (cumersów) jest spore, idzie się ubawić przy czytaniu :D

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Szczupas napisał(a):

rozumiem, że zaplecze jakiegoś dostawcy/sklepu. 

To zle rozumiesz, czytanie ze zrozumieniem sie kłania ;) Ale powtarzac mi sie juz nie chce..

11 minut temu, leven napisał(a):

3060ti :lovin:

To 5060ti 16gb czeka ;)

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To zle rozumiesz, czytanie ze zrozumieniem sie kłania ;) Ale powtarzac mi sie juz nie chce..

Dzięki za przypomnienie, dlaczego opuściłem fora o tematyce komputerowej dawno temu. W sumie pomyłka z mojej strony, że spróbowałem wrócić.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 8slawek8 napisał(a):

Czyli jest szansa na konkretną zmianę z RX6800 na 9070xt nie chcąc wydawać 4k na 5070ti? @Phoenix.? 😁

;) Tak jak pisalem wczesniej, te 3299z mozna dac. 3500 to juz jakis lepciejszy model. Ale to moj punkt widzenia tylko.

obraz.thumb.png.9917d2109b9aaa363223bd9243b1268e.png

6 minut temu, Szczupas napisał(a):

Dzięki za przypomnienie, dlaczego opuściłem fora o tematyce komputerowej dawno temu. W sumie pomyłka z mojej strony, że spróbowałem wrócić.

Mnie tez historyjki o ogladaniu kart na sklepie nie interesuja ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Mnie tez historyjki o ogladaniu kart na sklepie nie interesuja ;) 

Ale o czym to do mnie piszesz? Po prostu chodzi mi o to, że nie siedzę na forum 24h, nie dam rady śledzić wszystkich wiadomości, mam też inne zajęcia. Widziałem, że gdzieś wspomniałeś o KRKSystem. Poza tym nie znam Cię nie wiem, kim jesteś, nie zaatakowałem Cię, po prostu się najwyraźniej pomyliłem. O co biega? Frustracja mocno?

EDIT: Naprawdę nie wiem o co chodzi. Komputerowcy to jednak dziwni ludzie

Edytowane przez Szczupas
Opublikowano
2 minuty temu, Johny72 napisał(a):

Ciekawe po ile złociszy będzie ten asrock będzie w "naszych" sklepach ? 

Ale cos sie nie chwala PTM na rdzeniu, czyzby pasta tylko ??

4 minuty temu, Szczupas napisał(a):

nie zaatakowałem Cię, po prostu się najwyraźniej pomyliłem. O co biega? Frustracja mocno?

Wszystko jest wporzadku, po prostu nie chce mi sie w kolko dla kazdego pisac tego samego i to tyle ;)  Trzeba sobie przeczytac watek kilka stron wstecz po prostu.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale cos sie nie chwala PTM na rdzeniu, czyzby pasta tylko ??

Ważne że potwierdziły się modele z 2x8pin a ptm to nie problem akurat przyszła mi swieża dostawa w poniedziałek to się zrobi ewentualną poprawę fabryki :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Czyli podsumowanie: 

Najlepsza karta serii RDNA 4 (nic większego nie wypuszczą, bo musiało by jak u NV żreć 600+):

Przy 304 W --> wydajność mniejsza od kastrata 5070 TI 
Przy 340 W --> wydajność porównywalna do kastrata 5070 TI

Gdzie kastrat ciągnie 300 W. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wszystko jest wporzadku, po prostu nie chce mi sie w kolko dla kazdego pisac tego samego i to tyle ;) 

Więc się na niego rzucasz? Bro

Jednak poczekam na recki, karty wyglądają ok. Cały ten gejming mocno podupadł, ludzie za grubą kasę kupują towar, na którym są robieni na wszystkie strony (casus Nvidii). Jak te Radeony nic nie pokażą, to w sumie lepiej, będzie więcej czasu na inne zajęcia

Edytowane przez Szczupas
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Z ciekawości rozwinąłem post inżyniera RTX4090 zobaczyć czy coś się zmieniło a ten dalej usilnie szuka argumentów aby wbić szpilę w amd :E chyba kanapki były w szkole zabierane, przykra sprawa :/ 

• Haha 4
Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Z ciekawości rozwinąłem post inżyniera RTX4090 zobaczyć czy coś się zmieniło a ten dalej usilnie szuka argumentów aby wbić szpilę w amd :E chyba kanapki były w szkole zabierane, przykra sprawa :/ 

Widze, ze chyba tylko kalderon mu odpowiada, reszta ignoruje :D Trudny przypadek ;) 

• Sad 1
Opublikowano

Panie i Panowie, od 19 roku używam 1080ti i chcę w tym roku wymienić kartę i postawiłem na amd, nie interesuje mnie ray czy path tracing, żadne upscallery czy upłynniacze. Następna karta ma uciągnąć wszystko w 2k przez najbliższe 5 lat i zastanawiam się nad 7900xt/xtx a 9070xt i która z nich może być lepszym wyborem?

Opublikowano

image.thumb.png.1f050661128bf0b69fb6794b65fe9398.png

Jakieś te wykresy podobne do NV - ultra wzrost dzięki FG. 

7 minut temu, kalderon napisał(a):

2% mniejsza.

image.thumb.png.bbfb5f709c5ead4f240dc154f82eb1c8.png

Tak średnio bym powiedział średnio - pewnie dołożyli Sapera żeby dobić do -2%

Opublikowano
22 minuty temu, Szczupas napisał(a):

Jednak poczekam na recki, karty wyglądają ok. Cały ten gejming mocno podupadł, ludzie za grubą kasę kupują towar, na którym są robieni na wszystkie strony (casus Nvidii). Jak te Radeony nic nie pokażą, to w sumie lepiej, będzie więcej czasu na inne zajęcia

Dokładnie tak. Bedą recki to się zobaczy, na razie to tabelki jak u Kurtasa, niby coś mówią ale nie do końca a może wyjść 5070=4090 :P.

Ja wyszedłem z założenia że siedzę na 3080 tak długo aż sytuacja się unormuje i nie dam się :sex: bez mydła. Tym bardziej że stara 80 to na tę chwilę najlepsza karta pod względem cena/wydajność/możliwości. Mimo wszystko kibicuje AMD bo konkurencja zawsze działa dobrze, choćby nawet ginęła w cieniu giganta. 

• Upvote 2