Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Raptem o 18MHz rzeczywisty zegar jest wyższy od pamięci w 7900 XT i XTX.

RX 7900 XT/XTX - 2500MHz (20000MHz)

RX 9070 (XT) - 2518MHz (20144MHz)

Rzeczywiste taktowanie i efektywne w nawiasach.

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano
12 godzin temu, tomcug napisał(a):

Jest tylko jeden sposób, żeby to osiągnąć... wyższe obroty ;)

Te sprzedane juz karty... tak, tylko obrotami, ale jak konstrukcja jest z dupy, to efekt raczej mizerny :) Cooler trzeba przeprojektowac

10 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@tomcug Badaliście jakoś wnikliwie przyczynę tych wysokich temperatur?

Oszczednosci. Grube pady gorszej jakosci, plytka ktora nie jest miedziana, rezystancja termiczna przez kolejne warstwy.

Dla przykladu dane z RTX5090 na TPU: Palit niby podstawa miedziana na pamieciach, ale dziala slabo, ale lepiej niz FE gdzie nad memkami jest alu ramka coolera. Najlepiej wypada MSI Suprime AC, mimo ze nie ma miedzi nad ramem, ale widocznie gladkie (a nie gabczaste) ciensze pady i dziala to lepiej - polaczenia ramki montazowej ktora jest nad vram po fotkach nie ocenie, ale zdjecia moga sugerowac wieksza powierzchnie polaczenia z komora parowa.

Opublikowano (edytowane)

Czyżby jednak moja pierwsza teoria była słuszna i w tej generacji polecieli po całości, co widać po biednym wykonaniu RDNA 4 w stosunku do RDNA 3.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
3 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Urwać -20 stopni albo zrobić zwarcie i uwalić kartę na amen 🪦

Tego typu sprzęt, w dodatku za grubą kasę, nie powinien wymagać ingerencji użytkownika. 

mhm, kup grafe za >15k i rob UV :E

3 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Czyżby jednak moja pierwsza teoria była słuszna i w tej generacji polecieli po całości, co widać po biednym wykonaniu RDNA 4 w stosunku do RDNA 3.

A co ma wersja RDNA do wykonania coolera?

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

I to taki chamski clickbait, bo się 9070 bez XT niezbyt sprzedają.

Sprzedają się i to całkiem nieźle. Na Computer Base jest właśnie coroczna ankieta jakie GPU posiadają obecnie użytkownicy i można się zorientować jak obecnie wygląda trend sprzedażowy, przynajmniej na rynku niemieckim. Z nowych kart userzy deklarują posiadanie RTX 5090 - 2,2%, RTX 5080 - 2,7%, RTX 5070 Ti - 1,3%, RTX 5070 - 0,1%, RX 9070 XT - 5,5%, RX 9070 - 1,7%. Ciekawie wygląda śladowy poziom RTX 5070 w stosunku do swego konkurenta od czerwonych. Chociaż trzeba tu uwzględnić że RX-y na premierę były dostępne w dużych ilościach i w Niemczech można było dostać modele w cenie MSRP, a RTX-y próżno było szukać w sklepach z normalnymi cenami ze względu na ilości śladowe. Ciekawe jak to wygląda w Polsce bo jak kilka lat temu wstaliśmy z kolan i cała Europa nam zazdrości to na premierę dostaliśmy RX-y od razu z becikowym 500-800+, RTX-ów oczywiście też brakowało było jak wszędzie.

Ciekawy test pojawił się u Niemców z rożnymi limitami mocy i UV - https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Navi+48+mit+weniger+TDP+%26+UV+im+Test%3A+Spieleübersicht+und+Fazit

Szkoda że tylko 9070XT. Za to wyniki w niektórych grach mocno zastanawiające. Obniżenie power limitu nie skutkuje stratą wydajności, a czasami ją podwyższa ?! Czyżby z power limitem obniżało się z automatu napięcie na rdzeniu ? Szkoda że nie podali jakie taktowania karta uzyskuje.

Edytowane przez voodoo34
Opublikowano
1 godzinę temu, leven napisał(a):

Bo zamiast 2mm naleśników zakłada się 1.5mm blaszki miedziane na kostki pamięci i uzupełnia bardzo cienkimi padami. Idzie urwać ponad 20stC minimalnym kosztem. tylko komu się chce :placz2:

Albo po prostu trzeba sprawdzić jakieś dobre pady bo to że dają ptm'a na rdzeń nie znaczy że pady też dają dobre na vram :E ale dopóki ktoś pierwszy się za to nie weźmie to nie będzie info, ja jeszcze 9070xt nie kupiłem xD 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ryba napisał(a):

mhm, kup grafe za >15k i rob UV :E

A co ma wersja RDNA do wykonania coolera?

Ma Pan do mnie jakaś aluzję?:D

To pytanie jest kompletnie bez sensu. W tej generacji z powodu 1000 różnych czynników, w tym cięcia kosztów prawdopodobnie stwierdzili, że robią po taniości.

Więc wersja RDNA nie ma nic do tego i nie to było przedmiotem mojej tezy. Wersja RDNA została użyta jako przykład zmiany pomiędzy generacjami.

1 godzinę temu, voodoo34 napisał(a):

Sprzedają się i to całkiem nieźle. Na Computer Base jest właśnie coroczna ankieta jakie GPU posiadają obecnie użytkownicy i można się zorientować jak obecnie wygląda trend sprzedażowy, przynajmniej na rynku niemieckim. Z nowych kart userzy deklarują posiadanie RTX 5090 - 2,2%, RTX 5080 - 2,7%, RTX 5070 Ti - 1,3%, RTX 5070 - 0,1%, RX 9070 XT - 5,5%, RX 9070 - 1,7%. Ciekawie wygląda śladowy poziom RTX 5070 w stosunku do swego konkurenta od czerwonych. Chociaż trzeba tu uwzględnić że RX-y na premierę były dostępne w dużych ilościach i w Niemczech można było dostać modele w cenie MSRP, a RTX-y próżno było szukać w sklepach z normalnymi cenami ze względu na ilości śladowe. Ciekawe jak to wygląda w Polsce bo jak kilka lat temu wstaliśmy z kolan i cała Europa nam zazdrości to na premierę dostaliśmy RX-y od razu z becikowym 500-800+, RTX-ów oczywiście też brakowało było jak wszędzie.

Ciekawy test pojawił się u Niemców z rożnymi limitami mocy i UV - https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Navi+48+mit+weniger+TDP+%26+UV+im+Test%3A+Spieleübersicht+und+Fazit

Szkoda że tylko 9070XT. Za to wyniki w niektórych grach mocno zastanawiające. Obniżenie power limitu nie skutkuje stratą wydajności, a czasami ją podwyższa ?! Czyżby z power limitem obniżało się z automatu napięcie na rdzeniu ? Szkoda że nie podali jakie taktowania karta uzyskuje.

Sprzedawał się nieźle bo nie ma nic innego i ceny na premierę w nie post sowieckich krajach Europy były bardzo dobre.

Teraz droższe modele leżą i grzeją półki, a ludzie czyhają na promocje, jak ostatnio na reapera.

Zobaczymy, czy będą dalej utrzymywać niskie stany magazynowe, żeby windować cenę i jak długo to potrwa i co spowodują taryfy.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)

Generalnie coś w tym jest...mając w ostatnich 2 latach tylko radki w 3 domowych kompach w sumie chciałem teraz kupić dla odmiany 5070TI, no ale ponownie nie było mi dane w budżecie jaki chciałem wydać na GPU, stąd 9070XT w budzie (w kolejnych dwóch 7800XT i 6950XT) :) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, wkamil73 napisał(a):

Biały diabeł, to jest dopiero oksymoron :D Ale ładna, aż by się chciało zrobic biały build pod takiego devilka.

Pure Sapphire też pasuje pod białe

3UGOdFW.jpeg

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, wkamil73 napisał(a):

Panie stawiaj te kartę wertykanie, bo tak to nic nie widać :P 

A wiesz że ciekawi mnie jakby ten szafir zniósł taki zabieg bo przecież nie wszystkie karty to lubią, co już nawet było tutaj poruszane.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, wkamil73 napisał(a):

Mój devil stoi (jak kilka poprzednich kart) i nic niepokojącego się nie dzieje, no ale w przypadku o11 i nadmuchu 3 śmigieł od dołu dziać się nie może ;)

Musiałvm tylko przekręcić wentyl pod GPU do środka w piwnice aby dmuchał pod karte, ale to nie problem bo przecież jest taka możliwość

Ciekawy ten test na computerbase, zabraklo tylko zwykłej 9070  no ale u mnie praktycznie wydajność stock kończy na PL -15% a zjechanie do -30% już skutkuje spadkiem wydajności o jakieś 13% więc nie warto! 

Edytowane przez Frog67
Opublikowano
W dniu 8.04.2025 o 09:22, Krzysiak napisał(a):

Wystarczy wyłączyć albo nie włączać osd i człowiekowi przestaje przeszkadzać te 80 kilka stopni na pamięci :E

Znalazł sposób na wysokie temperatury, PCMR go nienawidzą :E 

Dużo w tym mądrości, jak wyłączysz OSD to po prostu patrzysz czy gra działa płynnie i wentylatory nie wyją, a czy jest 50 czy 70 stopni.... Jaka różnica? Jeśli trzymasz kartę 8 lat to może i jest, ale jak zmieniasz nawet co dwie generacje to i tak gwarancja cały czas jest. 

• Upvote 1