Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Ja chyba muszę wrócić do poprzedniego...na majowym co w coś chcę pograć (przykładowo TLOU2, D4, Expedition 33)  to wywala a to przekroczenie czasu oczekiwania sterownika, a to problem ze sterownikiem (raz od razu, raz po godzinie gry, nie ma zależności, niezależnie czy karta na stock, po oc czy po uv) :E

Na kwietniowym nie było takich akcji...ale w sumie też dopiero w maju zacząłem te gry :E

U mnie to samo na najnowszych sterownikach na poprzednich tego nie było 

14 godzin temu, Rusław napisał(a):

Czy ktoś jeszcze po zainstalowaniu najnowszych sterowników ma tak, że po zalączeniu kompa nie pojawia się pulpit i jest tylko czarny ekran? Po zresetowaniu kompa pojawia się już normalnie pulpit. Stery odinstalowane przez DDU i wgrane na nowo i ten sam efekt, brak poprawy. Dodatkowo po tym jak zresetuję kompa, resetują się też ustawienia OC w sterowniku.

Tak nigdy nie miałem 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Oj tam trochę dystansu, seria 5000 faktycznie im nie wyszła. Chciałem wrócić do MFS 2020 i mimo 4070Ti zaliczałem crashe do pulpitu na ekranie ładowania. Przyczyna? Jakieś .dll od NV APP, po usunięciu plików śmiga... :E 

Tylko AMD zawsze, ale to zawsze miało problem ze stabilnością :E Jak sobie przypomnę 6700XT i próby UV/OC... Lekko przekroczysz limit napięcia i restart całego PC (na NV po prostu sterownik wywala). Schodzisz z taktowaniem i napięciem, ale jak przekroczysz pewien limit to napięcie wbija na MAX mimo tego że ustawiasz ręcznie niższe :E Dużo takich "smaczków" jest. Zainstalujesz Adrenaline + afterburner i same kłopoty (gdy na NV się nie gryzą totalnie). 

Szkoda tylko że cenowo nigdy nie potrafią przejąć rynku (pomijam szczęściarzy co kupują XT za 2800 zł xD ). 

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)

Szczerze mówiąc w ostatnich latach na rdna2 (6950xt) miałem raz problemy gdy okazało się, że przedłużki kabli zasilających dawały w dupę (po ich wywaleniu jak ręką odjął), na 7800xt u syna żadnych problemów, jak po premierze załadował do kompa tak działa.

6950xt śmiga nadal bez problemów w kompie drugiego syna.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Jakbym miał teraz kupować kartę to bym miał srogi dylemat, gdyby nie DLSS4 to raczej bym postawił na 9070XT bo w rasterze mi wystarczy, RT/PT to póki co ciekawostka ale jednak upscaling NV ogarnęła pięknie i jest w większej ilości gier (niemal każdej z DLSS dzięki podmiance bibliotek i presetów). 

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, galakty napisał(a):

Czyli poprawili, w końcu. Na RDNA2/3 to było srogo irytujące.

Ja tam nie zauważyłem czegoś takiego w przypadku rdzenia, natomiast jak się przekręci VRAM to wtedy następuje restart pc ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

A to już dyskutowaliśmy o tym nie raz ;) U mnie na 6700XT tak było, wszystko poniżej -25mV wywalało skrzynkę. 

5 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ja myślałem o 5070ti, no ale jakoś w marcu trafił się 9070xt za 3k od kumpla (na fakturze ze sklepu 3499). Stwierdziłem wtedy że nie będę te pod 1k dopłacał.

Jak dobra wersja XT za 3k to dobra wersja 5070Ti pewnie z 4k? Nie siedzę teraz tak w cenach, ale taka dopłata już potrafi zadziałać na portfel. Pytanie kto czego oczekuje. Do samego grania w raster bez RT i DLSS czy FG (jeśli przełknie FSR3 i gorszą jakość) to czemu nie? Z drugiej strony GPU kupuję na 2-3 lata i taki 1000 zł dopłaty to tyle co nic. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
W dniu 12.05.2025 o 20:48, Jedi88 napisał(a):

Jak widać nie, bo wszystkie modele są dostępne pomimo zapowiedzi braku dostępności, a jednak ceny nie spadają.

O braku dostępności to plotkowano w styczniu/lutym w odniesieniu do RTX 5070/Ti, mamy połowę maja. 9070XT można kupić teraz taniej niż 9070 na premierę więc jakby jednak ceny spadły.

W dniu 12.05.2025 o 20:48, Jedi88 napisał(a):

Dzieje się tak zapewne dlatego, że GPU nie są już głównym źródłem dochodu firm, a lepiej sprzedać mniej za więcej, niż więcej za mniej.

Dzieje się tak bo popyt przekracza podaż co jest normalnym zjawiskiem rynkowym.

W dniu 13.05.2025 o 19:51, NoviAMG napisał(a):

Skąd te ceny ? Dałem poniżej 3tys zł za XT 

Redaktor HU przeprowadził "analizę" rynku na bazie kilku znanych sklepów zapewne tylko na potrzeby przygotowywanego materiału. Nie ma więc pojęcia że w Europie dość często można kupić Radeony w dobrych cenach cały czas od premiery i opowiada bajki że to była jednorazowa akcja rabatów na premierę.

W dniu 13.05.2025 o 20:50, Jedi88 napisał(a):

A karty tak się sprzedają i znikają, że w każdym sklepie są dostępne :smiech:

Oczywiście że są dostępne w zawyżonych cenach. Jak tylko pojawi się jakiś model w bardziej atrakcyjnej wycenie jakoś tak nie bardzo może się "utrzymać" w ofercie i się wyprzedaje. Ty tego albo nie zauważasz, albo celowo udajesz że nie mają takie fakty miejsca. To świadczy właśnie o sporym popycie na te karty, ale w odpowiednich cenach.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, voodoo34 napisał(a):

O braku dostępności to plotkowano w styczniu/lutym w odniesieniu do RTX 5070/Ti, mamy połowę maja. 9070XT można kupić teraz taniej niż 9070 na premierę więc jakby jednak ceny spadły.

Dzieje się tak bo popyt przekracza podaż co jest normalnym zjawiskiem rynkowym.

Redaktor HU przeprowadził "analizę" rynku na bazie kilku znanych sklepów zapewne tylko na potrzeby przygotowywanego materiału. Nie ma więc pojęcia że w Europie dość często można kupić Radeony w dobrych cenach cały czas od premiery i opowiada bajki że to była jednorazowa akcja rabatów na premierę.

Oczywiście że są dostępne w zawyżonych cenach. Jak tylko pojawi się jakiś model w bardziej atrakcyjnej wycenie jakoś tak nie bardzo może się "utrzymać" w ofercie i się wyprzedaje. Ty tego albo nie zauważasz, albo celowo udajesz że nie mają takie fakty miejsca. To świadczy właśnie o sporym popycie na te karty, ale w odpowiednich cenach.

Wyprzedanie 1 modelu w promocyjnej cenie nie świadczy o popycie...

Twierdzisz, że popyt jest wyższy od podaży, ale jednak karty się nie sprzedają bo jest popyt, ale na niższe ceny... Sam sobie przeczysz i tworzysz jakieś nowe prawa rynkowe.

Albo jest popyt, albo go nie ma. Oczywiście, że jak ceny spadną, to każdy kto czeka na kartę w dobrej cenie to ją kupi za tyle, za ile mniej więcej powinna kosztować.

Gdyby był prawdziwy popyt, to karty schodziły by w zawyżonych cenach, a tak się nie dzieje. Z resztą cały czas utrzymują się (niższe niż początkowo) ceny i nikt tego nie wykupuje, o czym pisałem wcześniej.

Jestem praktycznie pewien, że gdyby ceny na wszystkie karty spadły, to wcale nie zniknęły by całkowicie ze sklepów. Kto miałby kupić, to by je kupił i rynek by się nasycił.

I tak duopol sztucznie zawyża ceny, żeby sprzedać mniej za więcej. Ale rynek niezbyt na to reaguje, jak widać po leżących na półkach kartach. Ale wakacje już za pasem.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
W dniu 15.05.2025 o 07:27, Send1N napisał(a):

Widziałem już przez lata akcje że ustawienia fabryczne karty były nie do końca stabilne, szczególnie w modelach z dopiskiem OC :E ale że w 2025r coś takiego zobaczę to się nie spodziewałem xD 

Tak wracając...to ciężko nazwać to niestabilną kartą, bo orałem nią od wczoraj na stock, na +10% PL różnymi benchami, innymi grami i nic, stabilna jak skała a tylko tym 3 grom coś nie pasuje :E

• Sad 1
Opublikowano
17 godzin temu, Jedi88 napisał(a):

Wyprzedanie 1 modelu w promocyjnej cenie nie świadczy o popycie...

Jednego nie ale każdy model który się pojawia w atrakcyjnych cenach się wyprzedaje, a to już świadczy o popycie.

17 godzin temu, Jedi88 napisał(a):

Twierdzisz, że popyt jest wyższy od podaży, ale jednak karty się nie sprzedają bo jest popyt, ale na niższe ceny... Sam sobie przeczysz i tworzysz jakieś nowe prawa rynkowe.

Prawa rynkowe są niezmienne. Jak popyt jest większy niż podaż ceny będą wysokie. Jak sprzedają się na pniu karty z obniżoną ceną to znaczy że jest na nie popyt i zaklinanie rzeczywistości nic tu nie pomoże. To są standardowe mechanizmy rynkowe. Przykładowo karty po 3700-3800 przestają się sprzedawać w dużych ilościach i rosną stany magazynowe to trzeba obniżyć cenę. Tylko o ile obniżyć cenę by zarobić jak najwięcej ? I tu pojawiają się promocje które mają zadnie nie wyprzedawać zapasy magazynowe tylko sprawdzać jaki jest popyt na dany produkt i w jakiej cenie. Gdy wyprzedaje się szybko wtedy cena spadnie ale o niewielką wartość, gdyby się nie wyprzedawał zbyt szybko cenę trzeba obniżyć mocniej. Klienci mają swój "próg bólu" i tak jeden kupi za 3700, drugi dopiero za 3400, trzeci za 3200, a reszta poczeka aż spadnie poniżej 3000. Na podstawie wyników sprzedaży z "promocji" można ocenić jakie są możliwości rynku. Ten mechanizm powtarza się cyklicznie jak rosną zapasy magazynowe, jak nie rosną to nikt nie obniży ceny nawet o "złamanego grosza".  

20 godzin temu, Jedi88 napisał(a):

Gdyby był prawdziwy popyt, to karty schodziły by w zawyżonych cenach, a tak się nie dzieje. Z resztą cały czas utrzymują się (niższe niż początkowo) ceny i nikt tego nie wykupuje, o czym pisałem wcześniej.

Ty w ogóle czytasz co piszesz ? Skoro ceny są zawyżone to oznacza że to się sprzedaje bo nikt nie produkuje towaru by zalegał sobie w magazynach i ładnie wyglądał na wystawie. Gdyby nikt nie kupował to ceny dawno by spadły.

20 godzin temu, Jedi88 napisał(a):

Jestem praktycznie pewien, że gdyby ceny na wszystkie karty spadły, to wcale nie zniknęły by całkowicie ze sklepów. Kto miałby kupić, to by je kupił i rynek by się nasycił.

Twoje przekonanie nie ma tu żadnego znaczenia. Producenci i sprzedawcy wiedzą ile mają kart do sprzedania i ile się ich sprzedaje. Nie obniżą zbyt mocno cen do czasu gdy będą się sprzedawać.

Opublikowano
Godzinę temu, voodoo34 napisał(a):

Jednego nie ale każdy model który się pojawia w atrakcyjnych cenach się wyprzedaje, a to już świadczy o popycie.

Prawa rynkowe są niezmienne. Jak popyt jest większy niż podaż ceny będą wysokie. Jak sprzedają się na pniu karty z obniżoną ceną to znaczy że jest na nie popyt i zaklinanie rzeczywistości nic tu nie pomoże. To są standardowe mechanizmy rynkowe. Przykładowo karty po 3700-3800 przestają się sprzedawać w dużych ilościach i rosną stany magazynowe to trzeba obniżyć cenę. Tylko o ile obniżyć cenę by zarobić jak najwięcej ? I tu pojawiają się promocje które mają zadnie nie wyprzedawać zapasy magazynowe tylko sprawdzać jaki jest popyt na dany produkt i w jakiej cenie. Gdy wyprzedaje się szybko wtedy cena spadnie ale o niewielką wartość, gdyby się nie wyprzedawał zbyt szybko cenę trzeba obniżyć mocniej. Klienci mają swój "próg bólu" i tak jeden kupi za 3700, drugi dopiero za 3400, trzeci za 3200, a reszta poczeka aż spadnie poniżej 3000. Na podstawie wyników sprzedaży z "promocji" można ocenić jakie są możliwości rynku. Ten mechanizm powtarza się cyklicznie jak rosną zapasy magazynowe, jak nie rosną to nikt nie obniży ceny nawet o "złamanego grosza".  

Ty w ogóle czytasz co piszesz ? Skoro ceny są zawyżone to oznacza że to się sprzedaje bo nikt nie produkuje towaru by zalegał sobie w magazynach i ładnie wyglądał na wystawie. Gdyby nikt nie kupował to ceny dawno by spadły.

Twoje przekonanie nie ma tu żadnego znaczenia. Producenci i sprzedawcy wiedzą ile mają kart do sprzedania i ile się ich sprzedaje. Nie obniżą zbyt mocno cen do czasu gdy będą się sprzedawać.

Powtarzam ponownie, sprzedanie 1 modelu na promocji nie świadczy o popycie. Gdyby rzucić na rynek w Polsce ze 100 kart na promocji, wtedy można by zobaczyć, czy schodzą.

Dzisiaj oczywiście wiemy, że firmy i dystrybutorzy sterują stanami magazynowymi tak, żeby maksymalizować zyski i bardziej świadomi klienci zdają sobie z tego sprawę, dlatego wstrzymują się z zakupem przewartościowanych kart i dlatego leżą one na półkach.

Konsumenci są dzisiaj znacznie mniej roztropni, niż byli 20, 30 lat temu, dlatego dają się łapać na te dosyć proste mechanizmy psychologiczno marketingowe i oczywiście wspomnianą wcześniej ustawkę 2 głowych producentów kart graficznych.

Nie powtarzaj oskarżeń po mnie, wymyśl coś swojego. Trzymają karty po zawyżonych cenach, a duopol utrzymuje wrażenie, że są takie rozchwytywane i potrzebne, ale ta generacja pokazała najlepiej, że nie są i ludzie nie kupują kart po zawyżonej cenie z podobną wydajnością do poprzedniej generacji Nvidii. Towar zalega na półkach po sztucznie zawyżonych cenach i nikt tego nie kupuje do momentu, aż nie pojawi się promocją do "normalnej" niższej ceny.

Moje przekonania sprawdzają się jak do tej pory, ale to nie ważne.

Jak już pisałem, ale powtórzę to ponownie, bo , doświadczenia wiem, że za pierwszym razem nie dociera.

GPU nie są już głównym źródłem dochodu dla duopolu, dlatego mogą sobie pozwolić sztucznie utrzymywać zawyżone ceny, bo lepiej sprzedać więcej za mniej. Gdyby były głównym źródłem dochodu i nie sprzedawały się za aktualnie zawyżone ceny, to już dawno poszły by w dół.

Opublikowano

@Send1N

Więc tak, wentylatory nawet na 1450rpm są słyszalne (wybijają się głośnością nad p12 max 1200rpm), aczkolwiek bez trejkotania czy innych nieprzyjemnych dźwięków.

Pobawiłem się chwilę, i ustawiłem kartę -95mv, zegar +100mhz, memory 2750mhz, limit +10% czyli 330w 

http://www.3dmark.com/spy/55926827

Steel nomand 7590pkt wypluwa. Pozostanie potestować czy to będzie stabilne. dokładanie zegara wyżej nic nie daję w benchmarkach bo karta wisi na pl. A jeszcze niżej z offsetem nie schodziłem, bo wątpię że na dłuższą metę te -95mv będzie stabilne, choć mogę się mylić. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, NoviAMG napisał(a):

@Send1N

Więc tak, wentylatory nawet na 1450rpm są słyszalne (wybijają się głośnością nad p12 max 1200rpm), aczkolwiek bez trejkotania czy innych nieprzyjemnych dźwięków.

Pobawiłem się chwilę, i ustawiłem kartę -95mv, zegar +100mhz, memory 2750mhz, limit +10% czyli 330w 

http://www.3dmark.com/spy/55926827

Steel nomand 7590pkt wypluwa. Pozostanie potestować czy to będzie stabilne. dokładanie zegara wyżej nic nie daję w benchmarkach bo karta wisi na pl. A jeszcze niżej z offsetem nie schodziłem, bo wątpię że na dłuższą metę te -95mv będzie stabilne, choć mogę się mylić. 

Tyle samo ustawiłem na swojej 

image.thumb.png.ecd610786a6da9fd332bfc00237de6de.png

Nomada przejdzie ale jak chwile po kupnie testowałem to taki cp2077 na -50mv potrafił się wywalić po 15 min:D No ale w tym czasie nowe stery powychodziły więc może jest jakaś poprawa, tak po za tym to na -45mv leciałem,2700 i -10 PL i problemów nie było a wydajność taka sama/ lekko wyższa niż stock.

Edit:

Dorzuciłem +100 na zegarze i 7597 wypluło

https://www.3dmark.com/3dm/133614086

Edytowane przez CrooV
Opublikowano

Pograłem w cs go z godzinkę i o dziwo nie wyrzuciło... Na 7900xt cs go wysypywał się najszybciej jak miałem złe uv (skaczące zegary karty). Więc nie ma tragedii na razie. Średni pobór mocy w apexie 105w, więc schodzę do poziomu 4080tki po uv z poborem. Na razie jestem zadowolony z karciochy, nic więcej mi nie potrzeba do tego co gram. Chociaż chęć posiadania jakiegoś mocnego rtxa gdzieś tam w głębi jest. Bardzo możliwe, że zostawię ją dłużej i zamontuję blok wodny. Cewki jakby się trochę uciszyły po tych benchmarkach z zwiększonym pl. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja również jestem zadowolony aktualnie, w Ghost of Tsushima wskakuje na TV i gram w 4K Max/ FSR4 jakość z power limitem na -30% karta bierze 210w a niżej niż 60 fpsów nie widziałem jeszcze :cool:

@NoviAMG w csie jak tam fpsy wyglądają w połączeniu z 9800x3d?

Edytowane przez CrooV
Opublikowano

@CrooV

Ogólnie zależnie od rozdzielczości, używam tv 4k jako monitora, więc gram w csa 1440p. Fps między 350-700 osiągam. W benchmarku csa w niskiej rozdzielczości jak się dobrze pobawiłem w co procka , zegar +200 mhz i godne ustawienia ramu to miałem średni fps +- 950, jakoś tak. Zmienię płytę na docelową to się pobawię i najwyżej znów będę benchmarkował (wcześniej nie miałem aż tak dobrego ramu, więc i teraz wynik fps powinien być lepszy). Z ciekawości zrzuciłem rozdzielczość do 1080p grając skrzydłowego, to poniżej 500fps nie widziałem. A max to pod 800-900 potrafi pokazać. 

• Like 1