Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, panicz patryk napisał(a):

Nitro+, sprawdzę później prędkość wiatraków, ale wydaję mi się, że przy obciążeniu 100% i max power tak właśnie jest.

Co Ty masz za budę że Nitro kręci takie obroty ?

Edytowane przez voodoo34
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, panicz patryk napisał(a):

Nitro+, sprawdzę później prędkość wiatraków, ale wydaję mi się, że przy obciążeniu 100% i max power tak właśnie jest.

Jak coś to ta karta potrafi być kilka stopni chłodniejsza po zdjęciu tego backplate na magnes który jest tylko ozdóbką i nie ma żadnego kontaktu z pcb robiąc za izolator, trochę słabo to zrobili :/ 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
W dniu 18.05.2025 o 03:01, piotr07 napisał(a):

Masz ASRock 9070 XT Taichi OC w Techlord za 3499 zł

Nadal to ponad 800 euro, nie spieszy mi się z wymianą 6950 :P

• Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, voodoo34 napisał(a):

Fractal define 7 xl bez szkla. Gora otwarta, trzy wiatraki Arctic p140 max. Dwa z przodu, jeden z tylu kreca sie okolo 870. Jeden 140 na chlodzeniu procka, z obrotami okolo 630.

2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Jak coś to ta karta potrafi być kilka stopni chłodniejsza po zdjęciu tego backplate na magnes który jest tylko ozdóbką i nie ma żadnego kontaktu z pcb robiąc za izolator, trochę słabo to zrobili :/ 

Tak, plytki nawet nie zakladalem z tego wlasnie powodu. 

Predkosci wiatrakow grafy jeszcze nie sprawdzilem. Wczoraj przerzucalem dane na nowy dysk. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, stefan999 napisał(a):

9060 XT 16 GB będzie gdzieś w okolicach 7800XT, może będzie trochę wolniejszy, ale nie więcej jak 5-10 procent. Zapowiada się bardzo fajna karta. 

sprawdź szynę 128 bit gdzie 6700xt miało 192 bit (https://www.purepc.pl/amd-radeon-rx-9060-xt-omowienie-wydajnosci-karty-graficznej-rdna-4-poznalismy-rowniez-ceny-wersji-z-8-i-16-gb-pamieci)

Edytowane przez pawelsake
Opublikowano (edytowane)

Jeden już tutaj wyliczał na podstawie liczb przed premierą wydajność 9070XT która miała być według niego między 7800xt a 7900GRE :E a jak jest wszyscy wiedzą, wartości na papierze to nie wszystko.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie napalałbym się szczególnie na dobrą wydajność 9060 XT 16GB. A to dlatego, że AMD na slajdach porównywało swą kartę do 5060ti w wersji 8GB(!). W 1440p na ultra ustawieniach, karta zielonych jest skazana na porażkę. 

Założę się, że gdyby AMD porównywało do wersji 16GB 5060ti, to już tak kolorowo by nie było. 

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 20.05.2025 o 03:16, Send1N napisał(a):

Co za model tej 9070XT? te 1960rpm to chwilowy zanotowany skok jak karta odpaliła wentylatory z trybu pasywnego czy rzeczywiście cały czas leciała na 2K rpm aby utrzymać te temperatury? :E 

23 godziny temu, voodoo34 napisał(a):

Przed chwilą sprawdziłem prędkość. Średnia prędkość wiatraków to 950, zużycie 20%. 

• Upvote 1
Opublikowano

Zmieniam z 3060 na 9070XT.

Czy w dziejszych czasach trzeba jakoś specjalnie 'się przygotować'? Mam tutaj na myśli program DDU - to kasowania sterowników Nvidii, czy wystarczy po prostu usunąć wszysko poprzez Panel Sterowania.

Opublikowano
W dniu 18.05.2025 o 10:34, panicz patryk napisał(a):

Witam,

naszło mnie dzisiaj na szybki test oc i jestem przekonany, że powinienem się pochwalić.

7761 hw.JPG

7761.JPG

Ile masz RPM na wentylatorach przy ustawieniu 30% w Afterburner na tej Nitro+ ?

Opublikowano
2 minuty temu, piotr07 napisał(a):

Nie da się zejść poniżej 1300rpm ? A w grach jak to wygląda ?

Da się. Pytałeś o 30% w Afterburner. W grach to pewnie różnie, ale z tych w które ostatnio grałem (Warthunder, Gates of Hell, Wiedzmin 3, Cold War Zombies) to wiatraki kręcą się od ~700 do ~1100. 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, panicz patryk napisał(a):

Da się. Pytałeś o 30% w Afterburner. W grach to pewnie różnie, ale z tych w które ostatnio grałem (Warthunder, Gates of Hell, Wiedzmin 3, Cold War Zombies) to wiatraki kręcą się od ~700 do ~1100. 

Pytam bo np na TUF RX 9070 XT 30% w Afterburner to ~450rpm. Z wyglądu bardziej podoba mi się Nitro+ i myślałem nad zmianą

Edytowane przez piotr07
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, panicz patryk napisał(a):

A prędkości w grach?

Jeszcze nie zdążyłem przetestować :E A przy tych 1300rpm bardzo daje po uszach ?

Edytowane przez piotr07