Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, wallec napisał(a):

W 10 minut obejrzałeś 30 minutowe nagranie.
Elegancko!

Bardzo spoko film, nawet on chwalił Radeony za dużą ilość poprawek wszedzie, co mnie osobiscie zdziwiło u niego, oczywiscie nie obyło się i tak bez pieśni pochwalnej do intela jak to u niego normalne 🤣

Opublikowano
4 godziny temu, Puzoniusz napisał(a):

Bardzo spoko film, nawet on chwalił Radeony za dużą ilość poprawek wszedzie, co mnie osobiscie zdziwiło u niego, oczywiscie nie obyło się i tak bez pieśni pochwalnej do intela jak to u niego normalne 🤣

Dokładnie, jak ktoś kto zna wady sprzętu bo regularnie mu coś nie działało, a teraz testuje to samo i działa i chwali, to wiedz, że coś jest na rzeczy.

Analogicznie ze mną.

Jak np. ja napisałbym w końcu posta chwalącego AM5 np. w temacie o wyborze płyty pod 9800x3d wskazałbym tą jedną jedyną płytę, która nie straci ustawień biosu po odłączeniu na kilka minut/godzin kabla od zasilacza (albo np. po awari prądu w sieci jak w Hiszpani), to dla normalnego kowalskiego taki post jest warty więcej niż 57 stron spamu o chłodzeniach w temacie o płycie xD

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, piotr07 napisał(a):

Jeszcze nie zdążyłem przetestować :E A przy tych 1300rpm bardzo daje po uszach ?

To byloby bardzo subiektywne gdybym napisal, ze nie albo tak.

Na to sklada sie sama buda, odleglosc od uszu, umiejscowienie kompa , sluchawki/glosniki itd. W moim przypadku komp stoi po prawej stronie, za 25mm drewniana scianka biurka. Nad kompem jest 25mm blat. Gram na sluchawkach. Nie slysze wiatrakow.  

Zapomnialem dodac.

Kiedy jestem wypoczety i klade sie spac o normalnej dla mnie porze to nie zasne jak slysze kapiaca z kranu wode albo tykajacy w kuchni zegar. 

3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Jak Tuf ma przy 30% tak niski rpm to ile ta karta wykręca max na 100% ? 

Tez sie zastanawiam, wczoraj nawet w neta wpisalem maks obroty danych kart, ale zrezygnowalem i poszedlem na filma....

Edytowane przez panicz patryk
Opublikowano
Godzinę temu, STALKER napisał(a):

3060 na 9070xt bądź poważny za rogiem nowa architektura i pewnie dużo wydajniejsza.

Tez sie zastanawialem czy kupic lepsza karte. Pod koniec zeszlego roku chcialem przeskoczyc z evga 2070 ftw3 ultra na jakiegos 7900xtx. XFX Merc310 przyszedl do mnie pare dni przed premiera 9070xt jakp backup. Na premiere kupilem 9070xt, a merca odeslalem. 

Nie ma znacznych roznic miedzy 2070 a 3060. Jest za to ogromna miedzy dwiema powyzszymi a 9070xt.

Odkladajac zakup bo niedlugo beda nowe mozna ciagnac w nieskonczonosc. 9070xt wyszedl niedawno wiec jest nowy.

Opublikowano

W okolicy 3k nie ma sensowniejszego wyboru jak 9070XT. Gdyby na premierę były w tej cenie dostępne to sam bym łyknął, a tak to skończyłem z 5070ti czyli znacznie powyżej mojego progu bólu, bo 4k za GPU to dla mnie przesada ale tam kij.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jak Tuf ma przy 30% tak niski rpm to ile ta karta wykręca max na 100% ? 

100% ~3450rpm. Dziś zamówiłem Nitro, na jutro powinna być :E

Edytowane przez piotr07
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, loctor napisał(a):

Aha, wada konstrukcyjna, która objawia się dopiero po rzuceniu kartą o glebę... Można się rozejść. Mega słaby koleś.

Może miał na myśli to niskie umiejscowienie rdzenia na pcb że to wada konstrukcyjna :E ;D

Opublikowano

Uwielbiam majstrów, którzy nie rozumieją, że pewne umiejscowienie elementów na PCB jest celowe i nie jest to żadna wada konstrukcyjna.

Wszystkie 9070 mają mniej tak samo umiejscowiony rdzeń i widać, że to wynika z kształtu i wyprowadzeń z rdzenia. Przy takim montażu są zachowane jak najkrótsze połączenia.

Producenci zawsze dają pewne zalecenia do PCB dla partnerów i pewne połączenia są krytyczne i muszą być zachowane.

• Upvote 3
Opublikowano
9 godzin temu, loctor napisał(a):

Aha, wada konstrukcyjna, która objawia się dopiero po rzuceniu kartą o glebę... Można się rozejść. Mega słaby koleś.

Miałem to pisać ;D.

Stało się, stary laptop po 8 latach powiedział dosyć, zamówiłem nowy sprzęt, ale co będzie w środku to nie ważne.

Ważne, że będzie tam ciemny steel legend 9070 XT.

Opublikowano
21 minut temu, FerreroRoche napisał(a):

Powoli tanieją Radeony. RX 9070 Hellhound w Proline za 2699.

Tak 2,5k aby ceną konkurowały jeszcze bardziej z RTX 5070 i byłby sztos.

Ktoś jest na bieżąco odnośnie wgrywania biosu z 9070XT do 9070? Już ten mod działa stabilnie czy nadal jest jako ciekawostka?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Karro napisał(a):

Takie coś to sie robi lata

Się robiŁO lata, a później nadeszła generacja RDNA 3 i nikt już nie robi. 

A w RDNA 4 już nawet zabrali ustawianie napięcia pod dany zegar, został tylko offset. 

Edytowane przez Radio Tirana
  • Upvote 2