Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, wamak napisał(a):

Chodzi o Asrock Taichi? Karta ma złącze 16 pin. Ten zasilacz też ma taką jedną wtyczkę. Ponadto w zestawie z kartą jest adapter z 3 x 8 pin na 16 pin.

Bardzo dziękuję :)

20 godzin temu, Zachy napisał(a):

Taichi ma nowe zlacze :)

Gdzieś Pan zle patrzysz :)

To mnie zmyliło/wprowadziło w błąd sam nie wiem. W jednym ze sklepów też jest podane: Wtyczka zasilania:1 x 12 pin. A tam kolega wyżej napisał, że 16 pin.
Chyba, że ja czegoś nie ogarniam :/ :boink:

taichiii.jpg

20 godzin temu, unadarek napisał(a):

O kurcze, co sądzicie? No nie jest to XT ale zawsze coś :D 2299 zł w Sferis. I zasilacza nie musiałbym zmieniać :D

Edytowane przez marcin0218
Opublikowano
55 minut temu, marcin0218 napisał(a):

O kurcze, co sądzicie? No nie jest to XT ale zawsze coś :D 2299 zł w Sferis. I zasilacza nie musiałbym zmieniać :D

Myślę, że fajna opcja. Akurat cewki w prime ludzie chwalą, temperatury i kultura pracy też na wysokim poziomie.
PTM na rdzeniu więc dożywocie się nie martwisz, że Ci pasta na rdzeniu zaschnie.
Można też BIOS z XT wgrać aby mieć wydajność bliższą XT - teraz chyba nadal programatorem ale z czasem pewnie będzie się dało zrobić coś software'owo.

Gdybym miał 3000zł na ręku na zakup GPU pewnie by mi się cebula włączyła i wziąłbym tego 9070 non-XT w tej cenie ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, marcin0218 napisał(a):

To mnie zmyliło/wprowadziło w błąd sam nie wiem. W jednym ze sklepów też jest podane: Wtyczka zasilania:1 x 12 pin. A tam kolega wyżej napisał, że 16 pin.
Chyba, że ja czegoś nie ogarniam :/ :boink:

Spokojnie. Jedni nazywają to 16 pin, inni 12+4 pin, ale chodzi o to samo gniazdo.

• Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Gdybym miał 3000zł na ręku na zakup GPU pewnie by mi się cebula włączyła i wziąłbym tego 9070 non-XT w tej cenie ;) 

Wczoraj prawie kupiłem gdy Kelam mi go podesłał...bo myślałem że to XT :E 

On kupił na testy.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Myślę, że fajna opcja. Akurat cewki w prime ludzie chwalą, temperatury i kultura pracy też na wysokim poziomie.
PTM na rdzeniu więc dożywocie się nie martwisz, że Ci pasta na rdzeniu zaschnie.
Można też BIOS z XT wgrać aby mieć wydajność bliższą XT - teraz chyba nadal programatorem ale z czasem pewnie będzie się dało zrobić coś software'owo.

Mam obecnie 4070 i pracuje na monitorze 3440x1440p i tak się zastanawiam, czy brać w tej promce, czy za parę miechów jak dozbieram brać 9070XT Taichi. No różnica w cenie 1000 zł. I te 16GB może też robotę zrobi przy gierkach w tej rozdzielczości

Opublikowano
44 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Wczoraj prawie kupiłem gdy Kelam mi go podesłał...bo myślałem że to XT :E 

On kupił na testy.

Pieniążek uczciwy. Nie pogada. 

W marcu 4070S pogoniłem za ok. 2750zł 😆 

@up Sam musisz zdecydować. Każda z tych opcji ma swoje plusy i minusy. 

Myślę że wzięcie 9070 ma sens przez niewielkie dołożenie.

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, unadarek napisał(a):

Kurczaczek- pomijając błędy cenowe chyba najlepsza jak dotąd oferta na kartę z najnowszych serii.

I pamięć się zgadza, i pobór mocy, i model też naprawdę fajny.
Ktoś wie ile z 9070 da się dodatkowo wydusić po UV OC + OC pamięci, ale trzymając się w okolicach fabrycznych 230W?

Opublikowano
2 godziny temu, Paw79 napisał(a):

Ktoś wie ile z 9070 da się dodatkowo wydusić po UV OC + OC pamięci, ale trzymając się w okolicach fabrycznych 230W?

Ten Asus 9070 za 2250 byłby super opcją, gdyby dało się pobrać tę nową wersję AMDVBFlash, która jest kompatybilna z RDNA 4 i wgrać dzięki niej bios od identycznego modelu, ale XT. 

Opublikowano
3 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

gdyby dało się pobrać tę nową wersję AMDVBFlash, która jest kompatybilna z RDNA 4

A to istnieje taka wersja i tylko specjalni wybrańcy mają do niej dostęp? do tej pory myślałem że nie ma takiej wcale :hmm:

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Pieniążek uczciwy. Nie pogada. 

W marcu 4070S pogoniłem za ok. 2750zł 😆 

@up Sam musisz zdecydować. Każda z tych opcji ma swoje plusy i minusy. 

Myślę że wzięcie 9070 ma sens przez niewielkie dołożenie.

Muszę się z tym przespać.  Rtx 4070 dałbym narzeczonej.  A jej obecnego sumie prawie, że nowiutkiego RX 7600 Pulse puścił może za ok 700 zł, pewnie za tyle dałoby by rade.

Opublikowano (edytowane)

@Send1N @Radio Tirana @tomcug Czyli chcecie powiedzieć, że wystarczy teraz pobrać ten wydobyty AMDVBFlash w wersji 5.0.879.0, zassać odpowiedni vBIOS np. w przypadku ASUSA 9070 PRIME bios od 9070XT PRIME/OC
(tutaj jakiś jeden z nowszych ale niezweryfikowany: https://www.techpowerup.com/vgabios/278372/278372) i powinno hulać?

Ktoś od nas na reddicie bo parę minut temu pojawiło się to info?
VBIOS.png.5d2be858eaea3b0a739c7ace0a3afca1.png

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
19 minut temu, Lameismyname napisał(a):

ASUSA 9070 PRIME bios od 9070XT PRIME/OC

Tylkocsamo chlodzenie w 9070XT Prim to kaszalot wiec wgrywanie do nizszego modelu z gorszym chlodzeniem to raczej kiepski pomysl. Do tego CU ci nic nie odblokuje ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

W sumie tak sobie myślę.... ktoś łyka takiego ASUSA Prime RX 9070 za 2249zł (https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-amd-radeon-asus-prime-rx9070-16gb-1111045) wgrywa do niego vBIOS od XT.
Nawet jak chłodzenie nie jest jakieś specjalne, to wystarczy trochę UV i nie powinno być tragedii...
Bardzo ciekawa opcja. Ciekawsza jak RTX 5070 12GB moim zdaniem.