Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Krzysiak Jak będzie mógł, to znajdź jakieś ustawienia gry, gdzie trzyma trochę ponad 60-80fps i porównaj z power limitem w okolicach 110w i UV przynajmniej +200mhz. Wystarczy nawet miejsce o stałej wydajności w Cyberpunku i zjazd power limitem co 5%.

Jestem ciekaw w którym momencie zaczyna tracić więcej wydajności.

Np. u mnie rtx3060ti do 70% traci tylko trochę wydajności, w liniowy sposób co 5%, a następne 5% to już spadek, jak za ~2 przeskoki po 5%.

Opublikowano (edytowane)

@musichunter1x niestety nie miałem możliwości tego sprawdzić, bo kuzyn już czekał z kompem pod domem gdy z roboty wróciłem, więc tylko podmieniłem mu karty, instalacja sterów, jakaś gierka na szybko i tyle :E 

2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Spoko karta, do gierek w sam raz. Ale ostatnio była promka chyba 2400 czy 2500zł za 9070XT 

Tu był budżet ~1500zł, więc "trochę" brakowało :D 

edit

Tu się hynix trafił.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

No długa droga, ale kto zwraca na takie rzeczy uwagę podczas normalnej gry :hmm: W grze gdzie sobie można chodzić jak w cyberpunku lub w starfield gdy zobaczysz te promienie najpewniej stwierdzisz "ale gówno" lub "no ładnie to wygląda" i to tyle. Nikt 5 minut stał nie będzie i się tym zachwycał albo jechał po tym. To tak jak technologia od włosów. 

a to śmieszek. Ciekawe ile osób dostanie zawału jak rano przyjdą maile z obs kategorii :lol2:

https://allegro.pl/oferta/pudelko-karta-graficzna-asrock-rx9070xt-16-gb-18093622085

Edytowane przez Pentium D
  • Like 7
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pentium D napisał(a):

No długa droga, ale kto zwraca na takie rzeczy uwagę podczas normalnej gry :hmm: W grze gdzie sobie można chodzić jak w cyberpunku lub w starfield gdy zobaczysz te promienie najpewniej stwierdzisz "ale gówno" lub "no ładnie to wygląda" i to tyle. Nikt 5 minut stał nie będzie i się tym zachwycał albo jechał po tym.

Otóż to! to powinno być oprawione w ramkę i przypięte :E :thumbup:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
7 godzin temu, Pentium D napisał(a):

No długa droga, ale kto zwraca na takie rzeczy uwagę podczas normalnej gry :hmm:

Dokładnie...może są gracze, którzy przeglądają każdą klatkę po klatce by wyłapać różnice, ja na pewno do nich nie należę :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

1440p i mam 6700xt (192 szyna) czy warto to wymieniać? z AAA mam tylko asasiny tutaj wiem ze lepszy nvidia i starfielda bo dawali do karty swego czasu a tak tylko steam gry mmo /open world. Bardziej mnie martwi brak wsparcia sterowników do 6700xt.
kupić sapphire 9060xt nitro+ za 1,7k / PowerColor Reaper RX9060XT 1,6k (ale ta szyna 128 bit) czy
Asus prime 9070 za 2,3 w sferis (wiem ze to najtańsza wersja i będę potem marudził na kulturę pracy/ temperaturę
a jak widać karty wymieniam co 4-6 lat i mam duży dylemat, a raczej to ze mój budżet jednak skłania się do tych 9060xt

Edytowane przez pawelsake
Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Dokładnie...może są gracze, którzy przeglądają każdą klatkę po klatce by wyłapać różnice, ja na pewno do nich nie należę :E 

Niektórzy wolą sobie z 200fps zrobić 30 aby mieć efekt świeżo umytej podłogi :E :hihot:

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Pentium D napisał(a):

No długa droga, ale kto zwraca na takie rzeczy uwagę podczas normalnej gry

wystarczy odpalić fsr w Indana Jones ;)

Nadaje sie to dla ludzi co nie przechodza komisji lekarskiej

Edytowane przez janek25
Opublikowano
W dniu 31.10.2024 o 18:38, KrzysiekGP napisał(a):

Niestety, gracze są cały czas w d****, jak nie krypto to pandemia a teraz AI. Dobrze że nie mam w co grać z nowości😂 to rx 5600xt spokojnie do xcom 2 styka😁

To byla plandemia, who zmienilo definicje slowa pandemia.;)

• Confused 1
Opublikowano
14 godzin temu, Pentium D napisał(a):

No długa droga, ale kto zwraca na takie rzeczy uwagę podczas normalnej gry

Jasne ale mnie to nie interesuje czy ktos to wlacza czy nie i czy bedzie sie tym zachwycal czy nie, tylko oceniam poziom technologiczny na jakim etapie jest AMD i ile im brakuje do nvidia ;) 

Bo rozumiem, ze w multi jest to zbedne i nikomu nie potrzebne tak w grach singlowych fajnie moc to wlaczyc przy relatywnie grywalnej wydajnosci ;) A nie od dzis wiadomo, ze jak RT na radku kulalo to ten kto mial radka zawsze pisal, ze jemu RT do niczego nie potrzebne. Stara jak swiat spiewka ;D

Opublikowano

Ja nie mówię, że tak nie jest :)

Ja jak dotąd głównie gram w gry gdzie rt albo nie ma, albo jest śladowe (poza cyberem którego jeszcze na 3070 ogrywałem) stąd niska wydajność radków w tym mi niespecjalnie przeszkadza.

Może kiedyś będę zmuszony wziąć zielone bo już to nie przejdzie.

Opublikowano
6 minut temu, pawelsake napisał(a):

z brakami pamięci

Gddr6 może będzie znośnie dostępne? Gddr7 natomiast wymiecie, ponieważ idą do AI, moduły 3GB już wywiało i pewnie dlatego nie będzie wersji super.
AMD powinno być bezpieczne, choć nie wiem, czy z braku lepszej pamięci, nie zaczną ładować gddr6 :E