Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Art385 napisał(a):

No i nie miałem racji? AM4 i seria solidnie skopanych biosów przez okres prawie 2 lat pierwszy naprawdę stabilny jest z końca października 2025 a tak naprawdę wstawili go na początku listopada. No i jeszcze błędy komunikacji IF, których testery pod windą nie łapią. Teraz woltuje i się nie przejmuje.
Co do narzekania czytałeś taką rubrykę w changleogu driverów AMD jak znane problemy? No to już wystarczy aby grubo narzekać. Do tego okazjonalnie udpate windy nie koniecznie poprawia sprawy.
No nie oszukujmy się, że jest cycuś glancuś bo nie jest. Pamiętasz fuck up z resetowaniem się kompa na ekranach HDMI po wyjściu z uśpienia? 2 miesiące im zajęło SŁOWNIE 2 miesiące a mogli wydać hotfixa.

Jedyne co pamiętam z problemów to pierwsze biosy na msi b450 (bez max) gdzie był problem z bootowaniem po wsadzeniu ZEN2 w socket i loteria czy zaskoczy za 10 czy za 50 razem, wpadłem pewnego dnia na pomysł że obejdę to w ten sposób że jak już uda się odpalić i wejdę kolejny raz do systemu to będę usypiał pc zamiast wyłączać no i tak usypiałem 3 miesiące aż w końcu wydali za którymś razem bios który to ogarnął więc u mnie problemy skończyły się przed 2020r, najwięcej problemu to zawsze mają ci co ustawiają wszystko na żyletki :D siedzę na platformie am4 od 6 lat miałem w swoim pc 3 różne płyty, dwie b450 i obecną b550, do tego 2.5 roku temu wpakowałem radka i też żadnego z tych problemów które opisałeś nie doświadczyłem, czy to na TV przez hdmi jak i na monitorze podłączonym DP, przez ten czas co miesiąc zmieniałem też regularnie sterowniki jak tylko wypuszczali nowsze i jeszcze na jakieś skopane nie trafiłem :E w między czasie też złożyłem kilka skrzynek na tej platformie, tylko że przy składaniu pc dla kogoś przygoda z biosem kończyła się na odpaleniu profilu xmp + ustawieniu krzywej wentylatorów, jakby komuś się coś działo to na pewno by pisał/dzwonił ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

Słowo klucz - "chodziło". Teraz już nie chodzi, bo to jest problem ze sterownikami, a nie architekturą. Ale naprawiają, cały czas coś się w tym temacie zmienia.

W grudniu wproadzono obsługę fsr4 w Clair obscur: expedition 33 i tryb balanced ma mniej artefaktów w ruchu niż quality.  Mam nadzieję że w nowych styczniowych sterach to poprawią.:kwasny:

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

dwie b450 i obecną b550, do tego 2.5 roku temu wpakowałem radka i też żadnego z tych problemów które opisałeś nie doświadczyłem

Przeciez to typ goscia, ktory ma zawsze  na wszystkim problemy to co sie dziwisz :hihot: Mnie to sie juz nawet tego czytac nie cchcialo na pclabie ;)  A te bzdury ze sie karte 2 x "samo kupilo" to naprawdze trzeba byc turbo ..... zeby to pozniej tak tlumaczyc ;) 

Opublikowano

też nie

miałem 6700xt i to było - 2            ( w10 )

u znajomych 7700Xt i jest  - 3       ( w11  )

teraz mam 9060xt i jest dalej - 4   (w10 )   przypomnę że wywalone przez DDU, zainstalowane na czysto, na listopadowych zniknęło, na grudniowych znowu jest

Opublikowano

Z grubsza potestowałem drugiego 9070XT i no różnic znaczących to nie ma zbytnio. UV identyczne w doomie na XeSS. Jedna karta ma deltę 22-23 stopnie ale wyżej boostuje o jeden stopień (kilkanaście mhz) HS identycznie 85 za to rdzeń chłodniejszy trochę  W tej katowałem pamięć memtestem i 2805 powinno być git, bo test sypie się na 2822 po około 3h i długotrwałych 92 stopniach.
W pierwszej jeszcze muszę memki przeczołgać parę h bo max męczyłem 30 minut ale ta ma deltę mniejszą bo 18-19 stopni trochę cieplejszy rdzeń. W 3dmarkach zapewne różnice na tych samych nastawach pewnie na poziomie kilkunastu pkt będą :E W sumie powiem, że to całkiem spoko, bo na rdna3 to asrock miał taki rozrzut między kartami, że się płakać chciało a tutaj :thumbup: 

Opublikowano (edytowane)

@miroU mnie w tym momencie:

1. R5 8400f + B650M + RX6600 - nie ma

2. R7 7800x3d + B850 + RX9070XT - jest

3. R5 7600 + B650 + RX9070XT - jest

4. R5 7600 + B650 + RX6950XT - jest

Wszystkie na W11 i stery 25.12.1.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

@sidebandcóż zrobić jak przy moich wymaganiach amd zapodaje lepiej wydajność/cena :rotfl2:

Choć akurat 2 z tych zestawów to czysty przypadek, bo kupowany w używkach za grosze albo pozostałości po tym co zostało w szafie i trzeba było jakoś to ze sobą pożenić  :P 

Edytowane przez Krzysiak