Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, Dimazz napisał(a):

Może ktoś pokusi sie o dodanie nowej forzy w najlepszej wersji :D

W przeszłości mieliśmy już jedną grę Microsoftu dodawaną do podzespołów AMD tj. Starfielda. Tę nową Forzę też bym chętnie przytulił, gdyż u NVIDII najpewniej dadzą nowego Jamesa Bonda. Trzeba się pochwalić Path Tracingiem i innymi bajerami. 

Opublikowano
5 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

Z tym ray recostruction to faktycznie głośne zapowiedzi a działa chyba w 2 grach ;).  Co nie zmienia faktu że pt na rtx5070ti działa szybciej, ale raczej grywalne to to nie jest .  

Ja np. przeszedłem Resident Evil Requiem na swoim 5070ti. 1440p + DLSS Quality + FG x4 (aby było jak najwięcej klatek pod OLEDa 280Hz) + Path Tracing i wszystko wymaksowane.
Naprawdę świetne doświadczenie. Na 9070XT już PT nie odpaliłbym, FG tylko 2x, gorszy upscaler. Niestety... 
Więc dla mnie ok. 500zł dopłaty do 5070ti względem 9070XT jest jeszcze zasadne. 1k czy 1k+ to przegięcie.

Opublikowano
4 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Ja np. przeszedłem Resident Evil Requiem na swoim 5070ti. 1440p + DLSS Quality + FG x4 (aby było jak najwięcej klatek pod OLEDa 280Hz) + Path Tracing i wszystko wymaksowane.
Naprawdę świetne doświadczenie. Na 9070XT już PT nie odpaliłbym, FG tylko 2x, gorszy upscaler. Niestety... 
Więc dla mnie ok. 500zł dopłaty do 5070ti względem 9070XT jest jeszcze zasadne. 1k czy 1k+ to przegięcie.

Mało ostanio gram,  a zwłaszcza w gry z pt. Ale Rx9070xt naprawdę moim zdaniem sobie nieźle radzi z rt . Jedyną gra w której gram z pt to Alan wake2,  fsr4 quality, w 1440p do tego afmf2.1 i jest ~120fps. Dla mnie w pełni grywalna, i te 1000zl dopłaty do rtx to jakaś abstrakcja.

Opublikowano

zgadzam się*, z zastrzeżeniem, że Alan Wake niestety  tylko  na 5090 wygląda jak powinien,

ale grałem na 9070 w cronosa (bez RT bo niewiele wnosi)i RE requiem (z RT) i nie widziałem jakiejś dużej różnicy  do 4080 (to poziom 5070ti)

a tam dopłata to 1,5k... bez sensu

* z zastrzeżeniem, że wyścig na software może coś zmienić

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.04.2026 o 21:31, Hard Reset napisał(a):

Coś długo nie ma nowych drajwerów. Czyżby był skip 26.4.1 ? Szykują coś dużego?

Zwlekają do premiery forzy horizon 6 w połowie maja, czyli jednej z flagowych gier aaa od microsoftu :E

A tak na serio, od primery rdna w marcu 2025 można zauważyć znaczące spowolnienie w wprowadzaniu nowości do sterowników, oraz porzucenie wsparcia dla starszych kart z serii 5000 i 6000. (sterowniki konserwacyjne)

Obecnie jest tylko gorzej pewnie przez to, że jak najwięcej siły przerobowych przerzucili na rynek korpo i ej aj, bo tam są pieniążki, oraz skupili się na przyszłorocznej premierze rdna 5, fsr diamond, obecne serie są tylko utrzymywane przy życiu, bez rewolucyjnych zmian w oprogramowaniu.

Moim zdaniem rdna 4 to powtórka z rdna 1, czyli beta testowa karta o której już zapomniano, przed wydaniem bardziej dopracowanego rdna 5 dla następnej generacji konsol sony ps6.

Po przeczytaniu kilku tematów oraz komentarzy z reddita szału z kompatybilnością sterowników rdna 4 nie ma, tylko zawsze mniejsze lub większe problemy z działaniem, których sam doświadczyłem.

Edytowane przez Pawcio
Opublikowano (edytowane)

Wy ale teorie spiskowe wymyślacie, stery wychodzą przy okazji dużych gier a praktycznie nowe iteracje i tak nic nie wnoszą bo nie mają co wnosić ;) 

Więc nie wiem co wy byście chcieli w tych nowych sterownikach i po co 🤣

Nawet u nvida raz na pół roku coś się pojawi nowego, a tak to jest odcinanie kuponów do kolejnych gier. 

Wszystko co miało wyjść pod rdna4 już wyszło. 

A na MFG nie ma co liczyć jak zwykle FG to kaszana póki co 😆

Edytowane przez Phoenix.
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

ale co jak co mogli by w końcu przestać udawać że fsr4 nie działa na rdna2 i 3. Tylko dać to wsparcie z ograniczeniami i dopiskiem nie daję takiego zysku fps jak fsr3.1

Opublikowano

Nic nikt nie udaje i bardzo dobrze że nie ma na tych upośledzonych kartach bo to ma działać dobrze, a nie tylko być ;) 

4 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

Mi do szczęścia w nowych sterownikach przydał by się tylko np. AMFM 3.0. Wersja 2.1 działa bardzo dobrze, tylko lekkie artefakty pojawiając się przy HUD w grach.

Na to akurat jest szansa w przyszłości że zaktualizują ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

AMD jest AFK. Jak zwykle marketing opary na ściemie, fomo i kontrolowanych bąkach informacyjnych jak AFMF 3, czy teraz MF generator. AMD nie olewa już tylko starszych generacji, ale i aktualną. Wszystko to dzieje się za wolno, a na forach tłumaczą to uwaga, przejściem inżynierów do NVIDIA i Intel :hahaha:.

Fakt, że karta działa całkiem dobrze, ale jednak człowiek spodziewałby się szybszego rozwoju oprogramowania.

Miałem okazję śledzić rozwój jednej z nowych gier multiplayer i twórcy wprost żalili się na problematyczną implementację nowego AMD fsr SDK w silniku UE 5 wersji 5.6.

Sytuację znacząco może zmienić steam machine, ale przede wszystkim steam os.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 2
Opublikowano

Pod windą raczej ta sama bida będzie za to linuch może się grubo rozkręcić. Z tym, że dzieje się za wolno u AMD to małe niedopowiedzenie ray reconstruction to ja widzę dopiero teraz a przed 9070xt miałem ze 2 lata jak nie dłużej 7900XTX znaczy dalej mam tylko na półce leży xD U AMD ktoś się naoglądał interstellar i pewnie sobie mówią ten manewr będzie nas kosztował kilka lat :rotfl: 

• Haha 3
Opublikowano
15 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Do Kingdom Come 2 zrobili bodaj po miesiącu albo i później, toteż dwa tygodnie to wręcz ekspres. 

I działa tak samo jak dwa miesiące przed sterownikami.  Już te czasy gdy praktycznie w każdej wersji sterowników było info ile % jest szybciej minęły i nie wrócą ;)

Opublikowano

W mordę coś tam bardziej zmieniane było. Skubany wygasił mi ekran na 3 minuty :E a jak już się włączył i skończył instalkę to poprosił o reset.  Zobaczy się w weekend co tam wysmażyli, bo dziś to mi się już grać nie chce. 

Opublikowano (edytowane)

Sterownik raczej taki, żeby wypuścić. Co ciekawe po cichu naprawili błąd, który nie nadpisywał fsr 4 na fsr 3.1.x, który sam raportowałem.

Sprawdziłem też i mają rację na forach, że steel nomad pokazuje prawie 300 punktów więcej, niż na poprzednim sterowniku.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Art385 napisał(a):

W mordę coś tam bardziej zmieniane było. Skubany wygasił mi ekran na 3 minuty :E a jak już się włączył i skończył instalkę to poprosił o reset.  Zobaczy się w weekend co tam wysmażyli, bo dziś to mi się już grać nie chce. 

Mi się zainstslowaly normanie z panelu adrenaline, obraz mrygnął na chwilę i gotowe ;).  Gram aktualnie w resident evil 4 remake więc dla mnie nic się póki co nie zmieniło. 

2 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

Sterownik raczej taki, żeby wypuścić. Co ciekawe po cichu naprawili błąd, który nie nadpisywał fsr 4 na fsr 3.1.x, który sam raportowałem.

Sprawdziłem też i mają rację na forach, że steel nomad pokazuje prawie 300 punktów więcej, niż na poprzednim sterowniku.

A to sprawdzę nomada ,może jakiś rekordzik będzie %-)

No może nie 300pkt ale 200 więcej jest ;) Bariera 8000pkt dalej nie przekroczona . Na vulcanie trochę więcej ale też brakuje  

DX12 :https://www.3dmark.com/sn/13776000

Zrzut ekranu 2026-05-07 094921.png

Port royal też 200pkt. wiecej ;)

https://www.3dmark.com/pr/3918187

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Jedi88 napisał(a):

A jak tam nadpisywanie ustawień cpu względem biosu przy aktywnym procesie ryzenMasterSDK? :E takie info mnie interesuje a nie tam jakieś 300 pkt xD nadal cię to męczy? 

Edytowane przez Send1N