Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Według informacji przekazanych przez partnerów AIB podczas targów Computex, procesory graficzne AMD RDNA 5 przeznaczone do gier pojawią się pod koniec przyszłego roku, producenci spodziewają się, że nowe karty „Team Red” trafią na rynek w drugiej połowie 2027 roku, równolegle z produktami Nvidii. Źródło

Tak jak się spodziewałem, nowa generacja rdna 5 zostanie ogłoszona i trafi do sprzedaży w wakacje 2027 lub przed świętami Bożego Narodzenia, jeśli zaliczą opóźnienie, oby ceny pamięci wróciły do normalności.

Akurat minie dwa lata od premiery rdna 4: 6 marca 2025. ;)

kUeEajuJ6YeihJQTw4858d-970-80.jpg.webp

Opublikowano (edytowane)

Mój Radeon chyba zdechł :E

Komp  dopiero za trzecim razem wyświetlił ekran na podstawowym sterowniku, a Adrenalin krzyczy:

obraz_2026-06-08_201750594.png

edit: pojechałem DDU, stery na nowo i narazie działa :hihot:

Edytowane przez JacekRTX
Opublikowano (edytowane)

Witam😊

Znalazlem problem dotyczacy programu Splash od Mirilis ktory to nie uruchamial sie po aktualizacji sterow Adrenaline program nie uruchamia sie takze po aktualizacji do najnowszych sterow Zielonych:E

W końcu zidentyfikowałem winowajcę: libmfxsw32.dll . Ta biblioteka służy jako silnik dla „Intel Media SDK”, z którego Splash korzysta w celu programowego i sprzętowego przyspieszania wideo opartego na procesorach Intel. W systemie Windows 11 25H2 ten przestarzały silnik powoduje krytyczny konflikt z nowym jądrem systemu i obecnymi sterownikami wideo.:P

Aby zastosować te zmiany w przyszłych instalacjach — lub w innych systemach z systemem Windows 11 25H2 — oto uproszczona procedura:
Ostateczne rozwiązanie dla Mirillis Splash w systemie Windows 11 25H2

1. Zainstaluj Splash w standardowy sposób.
2. Usuń lub zmień nazwę pliku „libmfxsw32.dll” znajdującego się w folderze instalacyjnym (domyślnie: „C:\Program Files (x86)\Mirillis\Splash”). To wymusza na Splash korzystanie z nowszych silników wideo zgodnych z systemem Windows 11 (takich jak DXVA).

Edytowane przez militarny78
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, JacekRTX napisał(a):

Mój Radeon chyba zdechł :E

Komp  dopiero za trzecim razem wyświetlił ekran na podstawowym sterowniku, a Adrenalin krzyczy:

obraz_2026-06-08_201750594.png

edit: pojechałem DDU, stery na nowo i narazie działa :hihot:

Może nie jest tak źle. Ostatnio walczyłem z podobnym problemem. Okazało się, że Windows Update z uporem i bez pytania "aktualizował" mi sterownik ładując jakiegoś starocia ( 26.6.1 aktualizował do 25.10.1). Przy czym instalował sam sterownik a Adrenalinę zostawiał nową i miałem podobne komunikaty. Pomaga zablokowanie instalacji sterowników przez WinUpdate ( np w DDU).

Edytowane przez loctor
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, loctor napisał(a):

Może nie jest tak źle. Ostatnio walczyłem z podobnym problemem. Okazało się, że Windows Update z uporem i bez pytania "aktualizował" mi sterownik ładując jakiegoś starocia ( 26.6.1 aktualizował do 25.10.1). Przy czym instalował sam sterownik a Adrenalinę zostawiał nową i miałem podobne komunikaty. Pomaga zablokowanie instalacji sterowników przez WinUpdate ( np w DDU).

Dzięki za cynk, nie zwróciłem uwagi na wersję sterownika, a komp wyświetlił ekran dopiero za trzecim razem na podstawowym sterowniku.

Edytowane przez JacekRTX
Opublikowano
14 minut temu, Paw79 napisał(a):

To GRE jest chyba tylko po to by naciągać ludzi mających niewielkie pojęcie o sprzęcie komputerowym, bo nikt świadomy tej karty w takiej cenie nie kupi.

Ludzie kupują rtx5070ti za ponad 4000zl, więc są naiwni co i kupią też GRE w obecnych cenach ;)

• Confused 1
Opublikowano

Dopłata do RTX5070Ti, nawet jeżeli niewspółmierna, może mieć jeszcze jakiś sens jeżeli komuś bardzo zależy na DLSS, frame-genie i większej wydajności w RT/PT.

Czy w zastosowaniach poza-growych gdzie Nvidia ma dużą przewagę.

Natomiast za 9070GRE nie przemawia w tej chwili dosłownie nic.

Opublikowano
2 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

Ludzie kupują rtx5070ti za ponad 4000zl, więc są naiwni co i kupią też GRE w obecnych cenach ;)

Tylko jeżeli chcesz kartę NVIDII, to za 4000zł nie masz nic lepszego.
9070 GRE ma cenę z czapki - w tych przedziałach kupujesz 9070/9070XT.
To coś jak teraz za ok. 2300zł masz do wyboru gorszą 5060ti 16GB i lepszą 5070.

Mimo wszystko, przy obecnym 4k za 5070 Ti, wolałbym jakieś polowanie na mega promkę 5080.

Opublikowano
W dniu 7.06.2026 o 09:31, Jedi88 napisał(a):

Czy to normalne? Nie wiem czy to z powodu znalezienia błędów i zrzucenia VRAM z 2800 MHz na 2750 MHz, czy z powodu zainstalowania najnowszego sterownika teraz mogę ustawić -95 mV undetvolt na swoim ASRock Steel legend 9070 XT i póki co przechodzi steel nomad, gra Squad UE5 na max ustawieniach się nie wysypuje i Battlefront 2 również działa stabilnie przez wiele godzin.

Zdaje sobie sprawę, że te gry mogą nie być najbardziej obciążające, ale wcześniej max stabilnego undevoltu to -75mV. Tak jak wspomniałem, zakładam, że może to być zrzucenie VRAMU.

Włącz sobie Dooma DA jak masz. Przełącz upscalowanie na Xess i w 5 minut będziesz miał zawsze stabilny undervolting. 

Opublikowano
19 godzin temu, Art385 napisał(a):

Włącz sobie Dooma DA jak masz. Przełącz upscalowanie na Xess i w 5 minut będziesz miał zawsze stabilny undervolting. 

Nawet nie gram w takie gry. Tak samo nie widzę sensu używać xess na AMD, albo nie grałem w gry w których ma jakąś lepsza jakość od fsr.

Co bardziej mnie zastanawia, to fakt, że taki Squad na UE5 jest bardziej stabilny od Battlefront 2. Czy może to być spowodowane dx11? Bo dx12 w battlefront nie działa za dobrze.

Opublikowano

Przełączasz sobie na Xess, bo ci znajduje stabilność w w kilkadziesiąt sekund, kiedy na FSR w tym samym doomie przeszedłem 1/4 gry na -100mv zanim się sypnęła karta. Szukanie stabilnego UV a rdna4 to gehenna. 
Co do battlefronta 2 grałem na premierę chyba jeszcze na GTX1060 xD 

Opublikowano
W dniu 10.06.2026 o 23:11, Hard Reset napisał(a):

Dopłacają za CUDA, lepszy DLSS i FG oraz mniejszą utratę wartości. 

GRE nie ma sensu. 

Opublikowano
9 minut temu, Art385 napisał(a):

Na vulkanie pod windą się nie da. Natomiast UV zrobione pod dooma śmiga wszędzie. 

Tak bo to trzeba modem, a do czego zmierzam, FSR 3 nie jest wymagajace obliczeniowo wiec jest slabe do testowania jakiejkolwiek stabilnosci nie wykorzystujac wszystkich jednostek gpu :D