Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Kontekst tych wynikow mial przedstawiac temperatury, a nie zegar wiec to nie ma znaczenia co tam pokazuje na budziku, wyzej pokazalem jak latwo mozna "zmanipulowac" odczyt zegara przy czym wyniki chlodzenia nadal beda poprawnie robione ;) No ale jak sie nie zna procedury i kontekstu to pozniej sie pisze glupoty o lepszym krzemie xD

Tez mam 2700 i wiecej nie ruszam poki co, moze za kilka dni zobacze czy pojdzie jeszcze z 50mhz-100mhz wyzej dla testu. ;) 

Czyli te screeny pokazujące stock vs stock to stock vs stock czy są zmanipulowane i na jednej karcie jest np uv a na drugiej nie albo screeny są z innych testów?

bo jak stock vs stock to pure wg dwóch screenów ma 200mhz wyższe maksymalne taktowanie gpu 

• Haha 1
Opublikowano

Proponuję inicjatywę, sprawdźmy karty w jednym teście na podobnych ustawieniach.

Test np. - Time spy bądź proszę zaproponować coś innego.

Ustawienia - 304w, sztywne 1500 obr, seria bądź -75mv.

Wklejamy zrzut ekranu z wynikiem + gpu z - wszystkie zakładki od karty graficznej ustawiamy max, jakie ustawienia karty np. Afterburner i podajemy model karty bo lepsze modele mają wyższy limit mocy.

Opublikowano

Widzę mało werwy jak na osobę która lubi bawić się sprzętem. Nitro to bardzo fajny model i przy takiej dopłacie jak najbardziej warto. Jak brałem kartę około 10 miesięcy temu to dopłata była grubo ponad 500 zł między pulse, a nitro. 

Opublikowano

Jako, że lubię testować nowości (nowości dla mnie) zamówiłem 9070XT, a tak, dla jajec, by wiedzieć co czerwoni porabiają jako, że moje ostatnie AMD to było 6600 chyba. Wieki temu. Wybrałem na pamięciach Samsunga "bo temperatury", kilka fps mi różnicy nie zrobi w zabawach z kartą. 

I tu pytanie - jakie tytuły na dzień dobry przetestować by zobaczyć FSR4 w pełnej okazałości? tzn tam gdzie działa najlepiej?
Czy AMD ma odpowiednik DSR od NV?

Opublikowano

Dobra kurier zapukał z rana, tzn paczkomat zapukał. 

Pierwsze wrażenie - całkiem duża ale za to lekka.
Wygląd rzecz gustu, mi się nawet podoba, mogłaby być ciemniejsza.
Drugie wrażenie - no miały być Samsungi a są Hynixy więc i 90C jest %-)

PXL_20260718_073701840.jpg

• Like 3
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Kilka godzin zabawy z pierwszym od lat Radeonem. Nie do końca interesują mnie osiągi, temperatury i głośność karty "z pudełka" gdyż w dobie undervoltingu można sobie to mocno poprawić.
Zaznaczę jednak, że jest ciepła (hotspot ~85C), średnio głośna (1600rpm) i żre 330-340W bez opamiętania.

Testuję na Black Flag Resynced, 1440p, wszystko na max z RT na max, FSR natywny, FGx2.

Ustawiłem sobie kartę tak by brała ~250W i w tym zakresie próbowałem coś zdziałać (mV -40 i -23% power limit). 
Zdziałałem tyle, że maksymalnie wchodzi na rdzeniu na 3049MHz a średnio 2903MHz (średnia z 30 minut gry) przy temperaturze 62C GPU, 81C HotSpot i 90C pamięci (pamięci podkręcone na 2700MHz), przy, uwaga 1017rpm średnio obrotów wentylatorów więc jest niesłyszalna.

Wydajnościowo jestem 1fps na plusie od stocku, innymi słowy błąd pomiarowy i można uznać, że wydajność po prostu nie spadła, ~80-90W poboru prądu mniej i 600rpm na wentylatorach mniej z takimi samymi temperaturami, HotSpot nawet niżej.

Po UV jestem wstępnie zadowolony, zobaczymy czy będzie stabilnie na dłużej i w innych grach. O stocku wolę się nie wypowiadać a o OC nie myślę nawet bo temperatury. 

Wydajnościowo pomiędzy 5070 a 5080 z lekkim przechyłem w stronę 5080. 

image.png.a88ef200f5f3ea0df2e8853e1a1df519.png

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano (edytowane)

Mówię o kartach które mam i nie tylko o AC mi chodzi. 

Co do undervoltingu to trafiła się nawet OK sztuka się wydaje. Nie znam się na AMD. 

PXL_20260718_134524113~2.jpg

Edytowane przez MJRegul