Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie, napisałeś że "RT jest w Wieśku 3 po prostu słabe". A to brednia :)

Co jest moją osobistą opinią. Słabe to pojęcie względne, osobiście widziałem gry z lepszą implementacją.

Dalej twierdzę, że RT w wieśku jest słabe i co w związku z tym zrobisz? Będziesz się ze mną kłócił do upadłego?

Pisałem również, że nie widzę różnic uzasadniających obniżoną wydajność.

Wygląda to bardziej jakby była to kłótnia, którą odbyliście z kimś dawno temu i jesteście na tym punkcie przewrażliwieni. Nie ma o co. Grafika w wieśku jest imponująca jak na 9 letnią grę.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
7 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Pisałem również, że nie widzę różnic uzasadniających obniżoną wydajność.

I w tym stwierdzenie nie widzę niczego złego. Ale w negowaniu obiektywnych faktów już tak.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

I w tym stwierdzenie nie widzę niczego złego. Ale w negowaniu obiektywnych faktów już tak.

Jak już pisałem, ja nie wiedzę wielkiej różnicy, szczególnie przy zachodzie, wschodzie słońca. Mam nadzieję, że Cię to zbytnio nie denerwuje.

Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

Co do wieśka to różnice są, ale i tak gram bez bo za bardzo obcina fps :E 

No jest bieda, brak FSR, brak FG, dlatego licze, ze nowy dodatek doda ficzery rowniez do podstawki. A optiscalerow uzywac nie bede.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Co do wieśka to różnice są, ale i tak gram bez bo za bardzo obcina fps :E 

Powiem więcej. Nie przejdę 2 raz, Wiesiek 2 podobał mi się bardziej, grałem 2 razy. Męczy mnie ta progresja, a zestawów nie chce mi się zbierać. Może byłem wtedy młodszy, ale fabuła podobała mi się bardziej.

2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

No jest bieda, brak FSR, brak FG, dlatego licze, ze nowy dodatek doda ficzery rowniez do podstawki. A optiscalerow uzywac nie bede.

Ja używam na fsr 4.1.1, nie było wcale trudno. Wygląda to nieźle, ale nie mistrzowsko. Trochę mydła jest. To nie jest natywna implementacja.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)

Jak odpaliłem na 1440p ze wszystkim na maska i dam 10+ PL na karcie to jakoś do działa, ale temperatury na karcie znacznie rosną, a I tak czuc input laga. Z AFMF 2.1 + anti lag 2 nie czuć laga. Cewki śpiewają ;D

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
12 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Ja używam na fsr 4.1.1, nie było wcale trudno. Wygląda to nieźle, ale nie mistrzowsko. Trochę mydła jest. To nie jest natywna implementacja.

Natywna implementacją  jakości nie zmieni ;) 

11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@tomcug @Krzysiak RT w Wieśku jest ciężki i bardzo ubija wydajność na RX, czy jest znośny - tzn. jak będzie FSR i FG, to da się pograć sensownie?

Bazowy fps to 60fps ok u mnie więc baza jest pod FSR i później FG. 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Natywna implementacją  jakości nie zmieni ;) 

Bazowy fps to 60fps ok u mnie więc baza jest pod FSR i później FG. 

Skoro tak twierdzisz.

17 minut temu, tomcug napisał(a):

To tylko kwestia mocy wyostrzenia.

Niestety nie ma suwaka. Na niskim trochę mydło, na wysokim za mocno.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, tomcug napisał(a):

A nie używasz OptiScalera? Tam można regulować wyostrzenie w zakresie od 0 do 1.

Przecież gra na wyostrzanie zaimplementowane 🤣

Są dwa poziomy. 

Do transformera niski wystarcza a jak ktos lubi mocniej to wysokie daje mocne wyostrzenie. 

31 minut temu, Lameismyname napisał(a):

E to nieźle jak już w czystym rastrze 60 łapie. Dobra glina żeby lepić. A jak tam Twoja pyra? Widzę, że zadowolony ;) 

Zabawa się zaczyna, zaraz robię porównanie 🤣 

@tomcug wybacz że nie posłuchałem 🫶

IMG_2067.jpeg

IMG_2069.jpeg

IMG_2070.jpeg

IMG_2071.jpeg

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 2
Opublikowano
14 minut temu, tomcug napisał(a):

A nie używasz OptiScalera? Tam można regulować wyostrzenie w zakresie od 0 do 1.

Rzeczywiście jest, dzięki. Pierwszy raz używam i nie zwracałem uwagi. Cieszyłem się, że w ogóle działa.

Opublikowano

Mamy TO! 

obraz.png.02906f0bc165a2a5a005d9718305184a.png

Sa samsungi xD

one w idlu maja juz 30st mniej lol

Pl MAX Nitro Samsungi

obraz.png.4709a63318ee647d44d6c845e3e40230.png

PL MAX PURE Hynixy

pure gow max.png

No i widac, ze chlodzenie lepsze niz na PURE delikatnie po obrotach, Nitro ma PL stock 330W wiec zaraz go ustawie na 300W jak PURE.

Opublikowano (edytowane)

Nitro ma mniej agresywne wentylatory ale przy 300W Pure krecił 1750rpm, Nitro przy 300W kreci 1100rpm. 

Chłodzenie bardzo na plus, mozna karte zylowac :cool: Wolalbym delikatnie agresywniejsza krzywa wentylatorow w tym Nitro.

Nitro 300W

obraz.png.36a97065cdf509eb5e92fb9d92258334.png

Pure 300W

obraz.png.d78cdffce89a916ab92ef12f19db1f45.png

160zl bylo warto doplacic :D 

10 minut temu, sideband napisał(a):

Hynix 1.35V vs Samsung 1.1V w niższym procesie to robi robotę ;)

Z Samsungami karta ma pewnie wyższą wydajność na wat :E

Nie podoba mi sie tylko krzywa wentyli, bo wole zeby krecil z automatu 1500rpm, ktore i tak bedzie nieslyszalne dla mnie niz ma miec wyzsze temp i krecic 1100rpm niepotrzebnie. A bawic mi sie nie chce z krzywa...

Wrzuce niedlugo porownanie przy tej samej predkosci wentylatorow obie karty.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano

Trudno stwierdzić, która ma lepsze chłodzenie, jak one mają zupełnie różną krzywą wentyli.

Możesz u Nitro przy 300W dać ręcznie wentyle na okolice 1743 RPM i wtedy porównać temp. z Pure 300W, gdzie 1743 RPM jest z automatu.

Opublikowano

O tym pisałem wyżej że porównam ale nitro ma większe chłodzenie i ma o jeden heatpipe więcej od Pure. 

Cały radiator ma większą powierzchnię aczkolwiek obie karty są super. Gdyby Pure miał Samsungi to bym tego nie ruszał ;) 

• Upvote 1