Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Wiedźminie 3 jest mnóstwo miejsc, gdzie ray tracing robi zauważalną różnicę. Choćby bieganie po Novigradzie - między budynkami w końcu występuje naturalny półcień, zamiast egipskich ciemności. Otoczenie wciąż jest przecież oświetlone i ono też wpływa na zmiękczenie cienia rzucanego przez budynek. 

Opublikowano
16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Zmienia bardzo duzo i to jedna z gier gdzie widac ladne roznice ;) Juz samo GI to co robi z oswietleniem na tle zieleni to jest niebo a ziema, nie mowiac ze wiesieek ma 4 efekty RT. Wyjdz sobie na poczatku gry i wlacz/wylacz Gi i popatrz sobie na roslinnosc w tle jak oswietlenie sie zmienia, nie mowiac juz o okluzji w budynkach, na cieniach i reszcie konczac.

xD A babcia miala wasy ;) 

Już jakiś czas temu zauważyłem, że pewne rzeczy są dla Ciebie religią i jak ktoś powie inaczej, to natychmiast atakujesz. Faktem jest, że pewnie lepiej widać to na monitorze OLED, ale prawda jest taka, że RT w wiedźminie nie jest widoczne wszędzie, są pewne miejsca. Także szczerze mówiąc dla mnie to nic wielkiego i nie będę mordować karty, ani siebie dla kilku odbić w paru miejscach.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Jedi88 napisał(a):

Już jakiś czas temu zauważyłem, że pewne rzeczy są dla Ciebie religią i jak ktoś powie inaczej, to natychmiast atakujesz

Po pierwesze nie atakuje nikogo, po drugie to, ze dla ciebie nie ma roznic to nie znaczy, ze ich nie ma wiec nazywajmy rzeczy po imieniu. A pisanie, ze RT w wiesku jest slabe bo to stara gra to zwyczajna bujda na resorach i nic wiecej.

Wiec takie farmazony bede zawsze prostowal ;)  

2 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

ale prawda jest taka, że RT w wiedźminie nie jest widoczne wszędzie

Jest wszedzie poniewaz masz globalna iluminacje czyli cos co osweitla cala gre od poczatku do konca ;) Cienie, okluzaj... ja nie wiem jak mozna to ignorowac i byc slepym xD

Opublikowano
22 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Zmienia bardzo duzo i to jedna z gier gdzie widac ladne roznice ;) Juz samo GI to co robi z oswietleniem na tle zieleni to jest niebo a ziema, nie mowiac ze wiesieek ma 4 efekty RT. Wyjdz sobie na poczatku gry i wlacz/wylacz Gi i popatrz sobie na roslinnosc w tle jak oswietlenie sie zmienia, nie mowiac juz o okluzji w budynkach, na cieniach i reszcie konczac.

Dokładnie, różnica jest ogromna. Ale niektórym nawet, jakby słoń wyskoczył na ekranie, to dalej nie będą widzieć. Nawet jeden efekt RT potrafi zrobić ogromną różnicę, w takim Observer System Redux dodali tylko odbicia RT, a gierka wygląda zupełnie inaczej po ich włączeniu.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Także szczerze mówiąc dla mnie to nic wielkiego i nie będę mordować karty, ani siebie dla kilku odbić w paru miejscach.

I tak jak piszesz ty masz swoje preferencje i mozesz tego nie uzywac bo tak wolisz i nic do tego nie mam ale nie zaklinajmy rzeczywistosci jesli chodzi o fakty ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
3 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Już jakiś czas temu zauważyłem, że pewne rzeczy są dla Ciebie religią i jak ktoś powie inaczej, to natychmiast atakujesz. Faktem jest, że pewnie lepiej widać to na monitorze OLED, ale prawda jest taka, że RT w wiedźminie nie jest widoczne wszędzie, są pewne miejsca. Także szczerze mówiąc dla mnie to nic wielkiego i nie będę mordować karty, ani siebie dla kilku odbić w paru miejscach.

Nie, to po prostu RT sceptycy wolą udawać, że nie ma różnicy, nawet jak jest. Jak się pisze głupoty, to nie powinno się być zdziwionym, że ktoś może je wyprostować. Jedyną religią tutaj jest "brak różnicy!" u RT sceptyków ;)

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Dokładnie, różnica jest ogromna.

Przeciez sposob padania swiatla na zielen, trawe i drzewa to cos co sie rzuca pierwsze w oczy, no nie da sie tego nie zauwazyc jak dziala samo GI w wiesku, okluzja w budynkach to jest tez spora roznica i mozna by tak wymieniac bez konca :cool:

Opublikowano
1 minutę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@tomcugDla mnie CP2077 to flagowa gra z RT, wlaczasz i roznica jest ogromna.

W Cyberku to RT w porownaniu do PT wyglada ubogo i plasko bez glebi :D Ale tak to jest jak sie zobaczy cos lepszego to trudno sie patrzy na gorsze :D Dlatego ja jestem mega fanem PT.

2 minuty temu, tomcug napisał(a):

W Cyberku to z PT się powinno grać, a nie jakieś bieda RT ;D

Szczegolnie na radeonie :hihot:xD

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dlatego licze, ze rdna5 przyniesie w kwesti PT spora poprawe i raczej tak bedzie :D 

Dlatego gry z PT zostawiam na nastepna generacje, chyba ze rtx 5080 spadnie do 4500zl :hihot:

Odpalalem ostatnio RE Requiem z PT na 5070 i niedawno z RT na radku to spory downgrade jest dla mnie wizualny, brakuje tej glebi, tego sznytu.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano

To wy jesteś zaprogramowani na dualizm typu RT sceptycy vs zwolennicy. Ja tak na prawdę gram z włączonym RT poraz pierwszy w życiu i dosłownie opisuje to co widzę, różnicy nie ma wielkiej w większości miejsc. Są tylko miejsca, w których widać to bardziej lub mniej. Może jest to związane z jakością monitora.

Także darujcie sobie oskarżenia o RT sceptyka, ale w wieśku jest po prostu bieda, która nie uzasadnia używania tego według mnie tylko po to, żebym wysilał się i włączał i wyłączał RT próbując zauważyć różnice.

Nie obchodzi mnie wasza walka o prawość, opisuje co widzę.

Opublikowano
Teraz, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Jedi88I ja to widze podobnie, ale oczywiscie jest to subiektywna opinia %-) Inni moga byc bardziej wrazliwi na konkretne efekty, ja zdecydowanie bardziej jestem wrazliwy na jakosc tekstur.

I po raz kolejny wspomnę o jakości monitora. Ja kupiłem 320 Hz LCD i czekam na nadchodzące mini-led 2K-5K. Oryginalny post był również na temat wysokich temperatur VRAM względem rdzenia w wieśku. Ale widziałeś jak się prędko rzucili? :hihot:

Opublikowano
14 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Ja tak na prawdę gram z włączonym RT poraz pierwszy w życiu i dosłownie opisuje to co widzę, różnicy nie ma wielkiej w większości miejsc.

Tak, rzeczywiście nie ma różnicy :wariat:

witcher3_2026_07_15_09_28_09_615.thumb.jpg.650aeb5eaca621226abe0059b5264e80.jpg

witcher3_2026_07_15_09_28_22_724.thumb.jpg.3307c6410af41ab08742cf868e807f66.jpg

Ty chyba oczekujesz, że włączenie RT zrobi Ci fotorealizm, ale to tak nie działa, a poprawa jest znaczna.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Monitor nie ma nic do tego. Po prostu ta "wielka różnica" wynika z tego jakie mamy obycie z grami i na co zwracamy uwagę. Dla moich rodziców wszystkie gry wyglądają tak samo bo ich to nie interesuje i są ignorantami w sprawach gier. 

Czy tam inny przykład bardziej z naszego podwórka- duży patch do gry dodający nową zawartość dla jednego będzie przełomowy w odbiorze gry, a dla drugiego nic to nie zmieni bo ten gatunek to i tak nie jego bajka%-)

Opublikowano
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Tak, rzeczywiście nie ma różnicy :wariat:

witcher3_2026_07_15_09_28_09_615.thumb.jpg.650aeb5eaca621226abe0059b5264e80.jpg

witcher3_2026_07_15_09_28_22_724.thumb.jpg.3307c6410af41ab08742cf868e807f66.jpg

Ty chyba oczekujesz, że włączenie RT zrobi Ci fotorealizm, ale to tak nie działa, a poprawa jest znaczna.

Na filmikach z innych gier widziałem lepsze. Poza tym na prawdę mnie to mało obchodzi, jak zwiekszę gamme to nie ma takiej różnicy.

Na prawdę idźcie się kłócić z kimś komu na tym temacie zależy.

2 minuty temu, jankooo napisał(a):

Monitor nie ma nic do tego. Po prostu ta "wielka różnica" wynika z tego jakie mamy obycie z grami i na co zwracamy uwagę. Dla moich rodziców wszystkie gry wyglądają tak samo bo ich to nie interesuje i są ignorantami w sprawach gier. 

Czy tam inny przykład bardziej z naszego podwórka- duży patch do gry dodający nową zawartość dla jednego będzie przełomowy w odbiorze gry, a dla drugiego nic to nie zmieni bo ten gatunek to i tak nie jego bajka%-)

Chyba, że patch jest trefny, tak jak dodatki do assassin's Creed, np. Oddysey.

Opublikowano

@Jedi88 Wystarczy, że nie będziesz bredził, to nikt się z Tobą kłócić nie będzie. Jakbyś napisał tylko, że dla Ciebie różnica po włączeniu RT jest niewarta różnicy w wydajności i na tym zakończył, to nikt by nawet nie podjął tematu. Ty natomiast piszesz, że RT w Wieśku jest słabe, co jest brednią.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, tomcug napisał(a):

@Jedi88 Wystarczy, że nie będziesz bredził, to nikt się z Tobą kłócić nie będzie. Jakbyś napisał tylko, że dla Ciebie różnica po włączeniu RT jest niewarta różnicy w wydajności i na tym zakończył, to nikt by nawet nie podjął tematu. Ty natomiast piszesz, że RT w Wieśku jest słabe, co jest brednią.

Ale to jest moja opinia, nie muszę tego za każdym razem pisać. To ty masz psychozę i oskarżasz mnie o sceptycyzm względem RT, bo wierzysz w jakąś wojnę sceptyków z wyznawcami. Jak w jakieś sekcie.

W dodatku zabraniasz mi wyrażać moje zdanie na forum, po prostu się odczep. Bo jak już podkreślam któryś raz, mało mnie to obchodzi.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
3 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Ale to jest moja opinia, nie muszę tego za każdym razem pisać. To ty masz psychozę i oskarżasz mnie o sceptycyzm względem RT, bo wierzysz w jakąś wojnę sceptyków z wyznawcami. Jak w jakieś sekcie.

W dodatku zabraniasz mi wyrażać moje zdanie na forum, po prostu się odczep. Bo jak już podkreślam któryś raz, mało mnie to obchodzi.

Przeczytaj jeszcze raz, co napisałem. Nikt Ci nie zabrania wyrażać swojej opinii.

3 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

ale czy takiego efektu oczekuje oddajac 50% FPS'ow? Zdecydowanie, nie.

No i ok, dla mnie uczciwe postawienie sprawy.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Przeczytaj jeszcze raz, co napisałem. Nikt Ci nie zabrania wyrażać swojej opinii.

No i ok, dla mnie uczciwe postawienie sprawy.

Napisałem podobnie i to kilkukrotnie. Proponuję po prostu przestać rzucać się na każdego, kto wyraża swoją opinię. Pisanie czegoś na forum, z automatu oznacza wyrażanie opinii, ba samo wypowiadanie się to osobista opinia.

W dodatku napisałem, że nie mam z tym zbyt wiele doświadczenia, a mimo to zostałem oskarżony o RT sceptycyzm.

Może pora zakończyć tą bezsensowną rozmowę o niczym. W ogóle nie o to chodziło w mojej wypowiedzi. Byłem zdziwiony temperatura VRAMu względem rdzenia, to wszystko.

Edytowane przez Jedi88