Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak wyjdzie white peper do architektury i napewno nie stanie sie to jutro ;) Jutro to zobaczysz slupki z gier i cene.

Ale nie szczegolowy opis architektury i zmian.

https://rocm.docs.amd.com/en/docs-6.1.1/conceptual/gpu-arch.html

Wtedy nie bedzie trzeba teoretyzowac, ze to ta sama archi pod inna nazwa ;)

17 minut temu, X360 napisał(a):

Kiedy to jest soon?

Bo jutro to już nic nie musisz zdradzać,bo AMD wszystko zaprezentuje;)

Bardzo jestem ciekaw jakie słupki jutro dobierze AMD a ile realnie się to pokryje z testami ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
14 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Bardzo jestem ciekaw jakie słupki jutro dobierze AMD a ile realnie się to pokryje z testami ;) 

Czyli nie znasz realnej wydajności...

Myślałem że nas trochę oświecisz czy jest juśż dobrze w miarę w RT,czy nadal nierówno/średnio

Opublikowano

Znam wyniki tak jak każdej karty wypuszczonej w tym roku na tydzień /dwa przed premierą ale gdybyś czytał moje posty to już byś to wiedział jak się będzie prezentować 9700XT ;) Dlatego napisałem jasno, że jestem ciekaw jak to się pokryje ze slajdami.

Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Znam wyniki tak jak każdej karty wypuszczonej w tym roku na tydzień /dwa przed premierą ale gdybyś czytał moje posty to już byś to wiedział jak się będzie prezentować 9700XT ;) Dlatego napisałem jasno, że jestem ciekaw jak to się pokryje ze slajdami.

Oczywiście że czytam twoje posty i innych,ale wybacz że nie uczę się ich na pamięć...

Czyli jest średnio,nierówno w RT-jak było do przewidzenia

Opublikowano

Pisałem o tym dziś więc powtórzę,  że wydajność to będzie +- 6% 7900XTX a w PT to poziom 4070, w RT będzie znacznie lepiej.  Dlatego jeśli ta karta zostanie wyceniona tylko 100$ taniej od 5070ti to jest z góry DOA. 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Pisałem o tym dziś więc powtórzę,  że wydajność to będzie +- 6% 7900XTX a w PT to poziom 4070, w RT będzie znacznie lepiej.  Dlatego jeśli ta karta zostanie wyceniona tylko 100$ taniej od 5070ti to jest z góry DOA. 

Prawda DLSS 4.0 jednak podniósł bardzo wysoko poprzeczkę. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

Serio ktoś w to jeszcze gra ? Czy raczej traktuje się to jako benchmarki ?

Ja mam do ogrania całego CP i W3 :wariat:

Dopiero po kupnie GPU i OLED :blant:

Lekko ponad 24h zostały :E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
9 minut temu, Pawelek6 napisał(a):

9060-tki rozumiem, że dopiero koło maja pewnie, tak?

Pewnie się mylę, ale chyba nie było jeszcze info. Strzelałbym, że raczej nie prędzej i że AMD jak zwykle zawali cenę tak, że lepiej będzie za tyle samo kupić coś z 70xx

Opublikowano
16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Osobiście mało używałem DLSS z powodu jakościowych i tylko w grach z RT/PT gdzie włączenie to przymus. Nowa wersje napewno chętniej i częściej bym odpalał. 

Ja teraz będę wszędzie uzywał, nie dość że jakość obrazu już nie jest problemem, to przy okazji pobór prądu i ciepełko spadnie ;) 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

jaka cena za 9070XT wg Ciebie bedzie spoko? za przyzwoity model (ani nie szrot ani nie top :D )

Opublikowano
5 godzin temu, Brolly napisał(a):

Czy AMD ma coś co działa jak DLAA w nvidii ? 

FSR Native AA obraz zdecyfowanie ładniejszy, szczególnie w grach które mają problemy z aliasingiem jak np hunt showdown tylko że wydajność gorsza niż na natywnej rozdzielczości (coś za coś) :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Przecież takie profile prowadzą jakieś wynajęte do tego osoby, a nie Lisa.

Zresztą:

Cytat

"I’ve gotten a lot of notes from gamers excited and passionate about our new Radeon RX 9000 series…"

Taa. Szeregowy gracz sobie napisał do CEO AMD, a ta ma czas i czyta. 

Poza tym "passionate". Jak można być pasjonatem czegoś, o czym się nic nie wie? :E

Można za to być marketingowcem/PRowcem, ktróry używa dokładnie takich słów.

Edytowane przez VRman
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Biorąc pod uwagę niskie rozpowszechnianie FSR to 30 gier na premierę uznaję za dobry wynik. 

Jakby wyskoczyli tylko z Call of Duty jak to było pokazane na styczniowych slajdach to byłaby niezła kompromitacja. 

Inna sprawa, że Radeony 7000 mocno stracą na wartości przez brak FSR 4.

Edytowane przez Radio Tirana
  • Upvote 2
Opublikowano

Przecież to jest sztuczne ograniczenie, seria 7000 też posiada Ai Accelerators czy jak to tam się nazywa.

https://www.amd.com/en/products/graphics/radeon-ai.html

Nie ma ich seria 6000 czyli one nie będą mieć nigdy pełnego wsparcia FSR4, ale na serii 7000 nie ma żadnych przeszkód.

I jeszcze FSR4 na KCD2, nie wypuścili sterów na premierę gry bo czekali na RX 9000? To już niezłe jaja...