Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wyglądało na takie wymagające dokładniejszej odpowiedzi, bo założyłem, że każdy wyczuje ironię w tym pierwszym komentarzu. :)

Edytowane przez Sidr
  • Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Nie pamiętam kiedy ostatnio można było kupić procesor o takiej, praktycznie topowej wydajności we wszystkich zastosowaniach w cenie średniej półki.

kosmiczne iGPU, które jest prawie na poziomie 8600g

freesync ultraplynnny

24 rdzenie, potężny zapas mocy

niesamowita podatność na uv (~200w w all core do zrobienia)
Fantastyczne wsparcie dla ram

Nietuzinkowe wsparcie dla podzespołów  wejścia i wyjścia dzięki nowoczesnym chipsetom

procek na lata, nie braknie mu pary, shadery będą kompilować się szybko

intel pokazał klasę, pierwsza generacja chipletowych procesorów, pozbawiona hipertredingu a biją się w czołówce 

Widzieliście co dzieje się np w warhammer?

IMG_5645.thumb.png.3d1b2f48e57cdc4caae1d517ec0360d4.png

mam nadzieję że cena spadnie do ~1150zl 

Widziałem...

U konkurencji ITH jest w drugą stronę. I co teraz? :Crash::hihot:

Opublikowano

Warhammera nie testowałem, to nie wiadomo, jak by wyszło ;) Ale patrząc na dół załączonego obrazka, to duża cache L3 nic nie daje w tej grze. Co oczywiście nie zmienia faktu, że to wyszukiwanie "perełek" przez Walca jest zabawne xD

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze mam czas na zastanowienie :)

Generalnie po ostatnim wajchlowaniu Epyc / 8x 9850 + apex / tachyon chcialbym troche spokoju,

ktory nie jest mi dany :D

Musialbym z piwnicy przytachac Evo XL, a troche nie chce mi sie tam wszystkiego przewalac,

zeby z samego spodu wyciagnac ta obudowe.

Wiec jesli sie podejme testow 270k plus to skonczy sie na przekladce.

Tylko ze wytachanie obudowy + motnaz na szybkiego zajmie mniej niz 2-3h poswiecone na przekladki tez.

Edytowane przez Zachy
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wallec napisał(a):

Widzieliście co dzieje się np w warhammer?

IMG_5645.thumb.png.3d1b2f48e57cdc4caae1d517ec0360d4.png

mam nadzieję, że cena spadnie do ~1150zl 

Walcuś jak chcesz się bawić w wyszukiwanie pojedynczych wykresików to masz, swoje znalazłem w 1 teście, zobaczymy komu się znudzi szybciej 

tu masz takie kwiatuszki, że na 9800x3d

1% low jest dużo wyższy od średniego z kapci intela 

obraz.thumb.png.00c4e4b25f955b059880369fda431680.png

obraz.thumb.png.cf4548d11a533d2707f374261243ff33.png

obraz.png.17a3263d3a6a24725099f2bd5439dbc3.png

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 2
Opublikowano
50 minut temu, tomcug napisał(a):

Warhammera nie testowałem, to nie wiadomo, jak by wyszło ;) Ale patrząc na dół załączonego obrazka, to duża cache L3 nic nie daje w tej grze. Co oczywiście nie zmienia faktu, że to wyszukiwanie "perełek" przez Walca jest zabawne xD

Spiderman już był wklejany? :hihot:

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

@SylwesterI. każdy średnio rozgarnięty w temacie wie doskonale że ścigałki i e-sporty to jest środowisko idealne dla procków x3d 😀 tym bardziej w 1080p i niższych rozdzielczościach przewaga będzie się bardzo mocno zwiększała. 

Od wczoraj na każdym kroku jest wałkowane że x3d ciągle jest najlepszym wyborem do gier a tutaj dalej bez zmian 🤣

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@wallec co najmniej jedna więcej niż na Intela na dzień dzisiejszy 🤣

Jak to.

na dzień dzisiejszy mam jedna możliwość upgrade’u więc tyle samo co na am5.

jestem nawet w lepszej sytuacji, bo upgradeu będę mógł dokonać w piątek a kolejnego za kilka miesięcy.

intel ma lepszą przyszłościowosc

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@SylwesterI. każdy średnio rozgarnięty w temacie wie doskonale że ścigałki i e-sporty to jest środowisko idealne dla procków x3d 😀 tym bardziej w 1080p i niższych rozdzielczościach przewaga będzie się bardzo mocno zwiększała. 

Od wczoraj na każdym kroku jest wałkowane że x3d ciągle jest najlepszym wyborem do gier a tutaj dalej bez zmian 🤣

walcuś tego nie wie, to nie jego priorytety, u niego najważniejsze ile bootuje pc, jak szybko otwiera się cpu-z  i akurat te gry gdzie intel wypadnie lepiej 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

NO tak bo kazdy musi x3d kupowac, bo kazdy nagle jest esportowcem albo (pol)profesjonalnie zajmuje sie sim-racingiem  :D 

A swoja droga ktos patrzyl jak wyglada wydajnosc na 265k/285k vs 9800/9850/9950 w Crimson Desert?

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, wallec napisał(a):

Jak to.

jestem nawet w lepszej sytuacji, bo upgradeu będę mógł dokonać w piątek a kolejnego za kilka miesięcy.

Tak to, twoim tokiem "myślenia" to ja mogę 9800x3d upgrejdować do 9850x3d, 9900, 9900x3d... a potem nast. generacja

tylko po co? Skoro ty będziesz kręcił swojego cepa, żeby dogonić w średnim fps 1% low na moim cepie %-)

• Upvote 2
Opublikowano

Ciiii, dla nich to że muszą co rok wymieniać cpu by nadążyć za intelem to zaleta i że niby taka podmianka jest łatwiejsza.

na AMD kupujesz płytę, 5 razy wymieniasz sam procesor i na koniec podstawki wymieniasz płytę z procesorem

na intelu kupujesz raz topke na start i potem raz wymieniasz płytę z procesorem lub

na intelu kupujesz kupe na start i potem robisz upgrade na final bosa a następnie przechodzisz na nowy socket

to jest ta różnica, mniej roboty, zawsze masz produkt i feeling premium który cię nie zawiedzie nagłym zapchaniem 3d cachu albo spaleniem z nienacka

jak Intel da ciała to przynajmniej procesor się powoli degraduje i możesz sobie wszystko zgrać, zapisać i wysłać cpu i dostać nowy z gwarancją na 5 lat a na AMD jeb dup spalony komputer bez ostrzeżenia i zero feedbacku od producenta

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ty to nazywasz upgrade? :lol2:

A na AM5 już jeden up był I przyniósł znacznie większy wzrost wydajności niż u Intela.

No ja dostanę 25% wzrostu w grach i z 50%+ w programach więc kozacki upgrade

• Haha 4
Opublikowano
4 minuty temu, wallec napisał(a):

Jak to.

Nic poza 270k plus już tam nie wsadzisz więcej. Oficjalnie na dziś. Pomarzyć każdy może ale takie są fakty, tu nie ma pola do nadinterpretacji. I ten 270k w grach dostaje manto od amd czy się to komuś podoba czy nie, to jest kolejny fakt. To jest fajny all round'er w świetnej cenie i nikt normalny temu nie zaprzeczy ale do gier i rozrywki am5 dzisiaj jest najlepszym wyborem. Na Am5 posadzisz jeszcze Zen6 a może i więcej, czas pokaże. Sama platforma jest świetnie ogarnięta, dojrzała i nie ma w sumie żadnych palących bolączek. Masa ludzi przerobiła temat wzdłuż i wszerz więc masz tony przydatnych informacji w sieci nawet dla laików jeśli tego potrzebują. Nie ma tutaj co się wygłupiać bo fakty są JEDNE a nie Twoje czy moje. 

• Upvote 3