Zachy 851 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca @tomcug masz test, ktory jest identyczny dla dwoch cpu, nie ogranicza go karta graficzna czy CPU lepszy nie wypluje wiecej fps? Cos CI to mowi?
tomcug 3 998 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca Godzinę temu, Zachy napisał(a): Ale zakladam, ze AI sie tu nie myli. Łap swoje nieomylne AI. 1440p + DLSS UP na 270K + RTX 5080: W dalszym ciągu limit jest po stronie karty graficznej, a nie procesora (użycie GPU 98%). Tak jak Ci pisałem wcześniej, sama rozdzielczość + DLSS nie jest żadnym gwarantem, że robisz test procesorowy.
Zachy 851 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca 1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a): Bazar Dogtown, noc i crowd density na high i dodaj wbudowany bench tez wyniczki Teraz, tomcug napisał(a): Łap swoje nieomylne AI. 1440p + DLSS UP na 270K + RTX 5080: ale odpal wbudowanego bencha, a nie statyczny pusty obraz do tego teraz przerzucilismy sie na CP2077 zeby sie do tego odniesc. Z Wukong bilem do min fps przy FG i DLSS UPerf na obu cpu.
tomcug 3 998 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca Kiedy w końcu przyswoisz wiedzę, że ten wbudowany benchmark do testów CPU się nie nadaje? Ustalcie sobie jakieś sensowne miejsce w grze, nawet ten bazar w Dogtown, i tam porównujcie, jak to ma mieć jakikolwiek sens. Godzinę temu, Zachy napisał(a): ale odpal wbudowanego bencha, a nie statyczny pusty obraz Myślisz, że w ruchu użycie GPU spada? Ta gra nie ma wbudowanego bencha, a osobnego bencha pobierał nie będę.
Zachy 851 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca Ale nawet bazar to trzeba walnac wykres z frame-time. Do tego kazdy przebieg jest inny. No rzeczywiscie dane 100% identyczne...
tomcug 3 998 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca Godzinę temu, Zachy napisał(a): Z Wukong bilem do min fps przy FG i DLSS UPerf na obu cpu. Myślisz, że nie wiem? Myślisz, że dlaczego się pytałem, czy ten rzekomo niższy min FPS był widoczny na Ryzenie jako przycięcie, czy były to tylko cyferki ze smarka? Godzinę temu, Zachy napisał(a): Ale nawet bazar to trzeba walnac wykres z frame-time. Do tego kazdy przebieg jest inny. No rzeczywiscie dane 100% identyczne... Zapis gry, wczytujesz i patrzysz, jaki jest FPS.
Zachy 851 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca (edytowane) Skoro byl taki spadek, nawet jak srednia byla lepsza, to tego nie odczujesz? Moze takich spadkow bylo wiecej? Fakt faktem nawet taki pusty przebieg pokazuje ze cos moze byc na rzeczy. A co jesli FPS bedzie gorszy, a takie spadki nadal sie beda pojawiac? I np wyjdzie poza skale plynnosci odczuwalnej - jest ok? Edytowane 30 Marca przez Zachy
tomcug 3 998 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca Godzinę temu, Zachy napisał(a): Skoro byl taki spadek, nawet jak srednia byla lepsza, to tego nie odczujesz? Podstawową sprawą przy takich akcjach jest zawsze optyczne sprawdzenie, czy na ekranie rzeczywiście jest jakiś spadek. Stąd ponawiam pytanie - był?
Zachy 851 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca TO nie bylo na moim kompie, w 9850 jak pisalem mam 5090 i nie moge tego porownac, a walic przebiegow na kabelku od seasonica noctua nie zamierzam, zeby koncowek nie zajechac i dodatkowo jeszcze przepinac co chwile z 1 zestawu na 2 Nie wiem ile takich szpilek bylo, czy byly czeste itp. Po prostu pokazuje to, ze taka sytuacja moze miec miejsce w grze, co wyszlo randomowo. a co do dlss + ultra perf i tej miejscowki to nie jest to 1:1 testowi wbudowanemu tez. Ty dobierasz miejsca i wyniki pod swoja teorie, a ja uzywam czegos co mi producent dostarczyli na tym chce bazowac. na tyle na ile to mozliwe. i dlatego warto np porownac co wypluje benchmark w CP wbudowany vs miejsce testowe na bazarku. Sam z checia to zobacze
Krzysiak 3 244 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca 13 minut temu, Kadajo napisał(a): @tomcug podziwiam twoją wytrwałość. Miałem to samo napisać
SylwesterI. 1 345 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca (edytowane) 6 godzin temu, wallec napisał(a): @SylwesterI. jedziemy do skutku, co widzisz? ps. Czemu na 9800x3d masz 220fps w cyberku gdzie Krzysiak na 7800x3d ma 330, ja na 245kf mam 290 a na 270k 305? Dalej widzę twoje niezrozumienie tematu, pokazujesz 2 wykresy z 2 zestawów gier, gry z rt (tam gdzie wyniki są spłaszczone przez gpu i to są TYLKO TE GRY), gry bez rt(wolny limit dla cpu, nie ograniczony gpu - TU SĄ GRY BEZ RT I Z WYŁĄCZONYM RT) jeśli w części gier dodasz hamulec w postaci gpu to wiadomo, że średnia spadnie na niekorzyść testów z RT może obrazowo-gry: gry bez rt 1. gra ferrari na torze 300km/h 2.gra ferrari na autostradzie w de 300km/h 3. gra corsa na torze 160km/h 4 corsa na autostradzie w de 160km/h wygrywa ferrari, jest po prostu szybsze, srednio 300km/h vs 160km/h gry z rt 1.gra ferrari w mieście -50km/h bo zakazy 2.gra ferrari w strefie przy szkole - 30km/h bo zakazy 3.gra corsa w mieście-50km/h bo zakazy 4.gra corsa w strefie przy szkole- 30km/h bo zakazy ferrari średnio 40km/h, corsa średnio 40km/h bardzo mała przewaga ferrari, nadrabiana tylko tym, że spod świateł lepiej przyśpiesza do limitu prędkości- twój wniosek ferrari = corsa, bo ferrari straciło więcej wniosek normalnie myślącego człowieka - ferrari dalej jest lepsze, a ogranicza je limit prędkości ps. Czemu mam mniej? Z tego samego powodu, z którego zachy miał mniej i coś tam pozmieniał i nagle dostał więcej, nie wiem co zmieniał, nie interesuje mnie to bo nie gram w takich ustawieniach, Wiem, że samo wyłączenie opcji rebar- bf6 w nvinspector, w cp podbija mi wyniki: z rebar=bf6 wynik który wrzucałem : wyłączony rebar=bf6 jedna zmiana i już więcej, co jeszcze nie wiem, nie interesuje mnie to bo nie gram w tych ustawieniach Edytowane 30 Marca przez SylwesterI.
wallec 1 801 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca 4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a): Dalej widzę twoje niezrozumienie tematu, pokazujesz 2 wykresy z 2 zestawów gier, gry z rt (tam gdzie wyniki są spłaszczone przez gpu i to są TYLKO TE GRY), gry bez rt(wolny limit dla cpu, nie ograniczony gpu - TU SĄ GRY BEZ RT I Z WYŁĄCZONYM RT) jeśli w części gier dodasz hamulec w postaci gpu to wiadomo, że średnia spadnie na niekorzyść testów z RT może obrazowo-gry: gry bez rt 1. gra ferrari na torze 300km/h 2.gra ferrari na autostradzie w de 300km/h 3. gra corsa na torze 160km/h 4 corsa na autostradzie w de 160km/h wygrywa ferrari, jest po prostu szybsze, srednio 300km/h vs 160km/h gry z rt 1.gra ferrari w mieście -50km/h bo zakazy 2.gra ferrari w strefie przy szkole - 30km/h bo zakazy 3.gra corsa w mieście-50km/h bo zakazy 4.gra corsa w strefie przy szkole- 30km/h bo zakazy ferrari średnio 40km/h, corsa średnio 40km/h bardzo mała przewaga ferrari, nadrabiana tylko tym, że spod świateł lepiej przyśpiesza do limitu prędkości- twój wniosek ferrari = corsa, bo ferrari straciło więcej wniosek normalnie myślącego człowieka - ferrari dalej jest lepsze, a ogranicza je limit prędkości ps. Czemu mam mniej? Z tego samego powodu, z którego zachy miał mniej i coś tam pozmieniał i nagle dostał więcej, nie wiem co zmieniał, nie interesuje mnie to bo nie gram w takich ustawieniach, Wiem, że samo wyłączenie opcji rebar- na tę pod bf6 w nvinspector, w cp podbija mi wyniki: z rebar=bf6 wynik który wrzucałem : wyłączony rebar=bf6 jedna zmiana i już więcej, co jeszcze nie wiem, nie interesuje mnie to bo nie gram w tych ustawieniach Czyli jak ktoś testuje w ustawieniach, w których gra i wychodzi mu, że jedno jest lepsze od drugiego to takie testy nie mają znaczenia ale jak ktoś testuje w ustawieniach, w których nie gra i wychodzi mu, że drugie jest lepsze od pierwszego to takie testy mają znaczenie?
Fenrir_14 1 306 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca (edytowane) @Zachy @tomcug To jest dobre miesjce Ustawienia 1440p, DLSS wysoka wydajność, detale high, noRT, noFG, crowd density HIGH chociaż i tak mało npeców lol. 270k stock, 8800mt cl42, 5070Ti stock Edytowane 30 Marca przez Fenrir_14
tomcug 3 998 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca @Zachy Specjalnie dla Ciebie, żebyś już nie miał pola manewru do dalszego mataczenia - benchmark Wukonga. Jak wcześniej, RTX 5080, 1440p, DLSS UP (33%): Benchmark jest w pełni graficzny, ani na moment użycie GPU nie spadło poniżej 98%. I tak na marginesie na Intelu też się zdarzają w tym benchu ścinki
Krzysiak 3 244 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca @wallecsprawa jest prosta, jeśli chcę wiedzieć który CPU szybszy biorę pod uwagę tylko testy gdzie go GPU nie limituje. Jeśli zastanawiam się czy jest sens zmienić CPU na nowszy, to wtedy ewentualnie patrzę czy będzie różnica na limicie GPU, choć akurat to wiem i bez nich, no ale załóżmy że nie wiem i muszę sprawdzić 1
SylwesterI. 1 345 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca (edytowane) 11 minut temu, wallec napisał(a): Czyli jak ktoś testuje w ustawieniach, w których gra i wychodzi mu, że jedno jest lepsze od drugiego to takie testy nie mają znaczenia ale jak ktoś testuje w ustawieniach, w których nie gra i wychodzi mu, że drugie jest lepsze od pierwszego to takie testy mają znaczenie? Nie, jeśli testuje w miejscu gpu procesor, to nie może twierdzić, że to dobry test, bo w rzeczywistości testuje gpu nie cpu chcesz dobrze testować, zrób to jak Tomcug, na tym samym komputerze, na tej samej kompilacji windows(albo innego systemu, ale ta sama kompilacji), na tej samej karcie graficznej, na tych samych sterownikach, testuj w tym samym miejscu, gdzie gpu się nudzi, a cpu jest obciążone, wtedy porównasz cpu do innego cpu to są testy CPU Edytowane 30 Marca przez SylwesterI. 1
Krzysiak 3 244 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca Teraz, SylwesterI. napisał(a): Nie, jeśli testuje w miejscu gpu procesor, to nie może twierdzić, że to dobry test, bo w rzeczywistości testuje gpu nie cpu Właśnie ludzie tego nie potrafią zrozumieć, że testują GPU a wyciągają wnioski w kwestii CPU O to cały czas się rozbija ta dyskusja, ale jak grochem o ścianę Co najwyżej sprawdzili jaki CPU wystarcza do napędzenia tego GPU 1 2
Zachy 851 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca (edytowane) @tomcug ale z testami Wukonga bilem do scinek Bo sam pisalem, ze tam przydala by sie jakas wieksza akcja - walka z bossem + duzo efektow dodatkowych i np latanie kamery na okolo nich... O testach dokladniejszych - do CP2077 i miejscowki na bazarku + dodatkowo extra benchmarka wbudowanego. Edytowane 30 Marca przez Zachy
wallec 1 801 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca (edytowane) 14 minut temu, Krzysiak napisał(a): @wallecsprawa jest prosta, jeśli chcę wiedzieć który CPU szybszy biorę pod uwagę tylko testy gdzie go GPU nie limituje. Jeśli zastanawiam się czy jest sens zmienić CPU na nowszy, to wtedy ewentualnie patrzę czy będzie różnica na limicie GPU, choć akurat to wiem i bez nich, no ale załóżmy że nie wiem i muszę sprawdzić Wiadomka. Z Sylwkiem dopytuje bo długie posty pisze i skacze po innych, że nie testują na limicie CPU a w testach na limicie CPU ma jakieś dziwnie niskie wyniki a na końcu dodaje, że w sumie to ma to w dupie bo on nie gra na limicie CPU... do momentu, w którym wpadnie w miejscówkę jak z testów @tomcug i wtedy, jeżeli dla kogoś ma to znaczenie to lepiej mieć dobrze ustawiony sprzęt niż go nie mieć Nawet w 1080p ten 9800x3d nie dogadania 270k i nie dogoniłby 245kf Dodatkowo udaje głupiego i nie widzi, że im większy gpu load tym większy procentowy spadek w 1% low i procki potrafią się zamieniać miejscami -> to jest to o co wykłucają się tomcug, zachy i fenrir ale nie potrafią się dogadać bo w takim scenariuszu są to minimalne różnice ale jednak 11 minut temu, SylwesterI. napisał(a): Nie, jeśli testuje w miejscu gpu procesor, to nie może twierdzić, że to dobry test, bo w rzeczywistości testuje gpu nie cpu chcesz dobrze testować, zrób to jak Tomcug, na tym samym komputerze, na tej samej kompilacji windows(albo innego systemu, ale ta sama kompilacji), na tej samej karcie graficznej, na tych samych sterownikach, testuj w tym samym miejscu, gdzie gpu się nudzi, a cpu jest obciążone, wtedy porównasz cpu do innego cpu to są testy CPU I takie testy wrzucam tutaj w temacie na swojej sztuce Edytowane 30 Marca przez wallec
SylwesterI. 1 345 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca 1 minutę temu, Zachy napisał(a): @tomcug ale z testami Wukonga bilem do scinek Bo sam pisalem, ze tam przydala by sie jakas wieksza akcja - walka z bossem + duzo efektow dodatkowych i np latanie kamery na okolo nich... O testach dokladniejszych - do CP2077 i miejscowki na bazarku + dodatkowo extra benchmarka wbudowanego. Czemu się upierasz z testem wbudowanym? Bo wiesz, że on się nie nadaje do testowania cpu, spłaszczy wyniki, a więc średnio poprawi końcowy wynik na taki, który tobie pasuje chcesz testować cpu to testuj poprawnie 1 minutę temu, wallec napisał(a): I takie testy wrzucam tutaj w temacie na swojej sztuce nie nie wrzucasz taki testów , bo nie porównujesz inteli do amd w tych samych warunkach
Kadajo 9 968 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca I ciągle ten wbudowany bench CP2077 który kompletnie nie obciąża CPU tylko GPU 1
Zachy 851 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca (edytowane) 7 minut temu, SylwesterI. napisał(a): chcesz testować cpu to testuj poprawnie Ale ja tu wiele razy powtarzalem - chce przetestowac platforme - i jedna, i druga. NIE samo CPU NIE samo GPU a ty mi wyjezdzasz, ze chce testowac CPU. Chyba wiem o co mi chodzi i jakiego testu szukam??? A testy z miejscowki CPU bound z CP2077 chce zrobic dla swietego spokoju. TO teraz powiedzcie mi - skoro mamy rozne platofrmy, a dokladnie te same ustawienia GPU. to jesli testujemy samo GPU! (bo miejsce GPU). to czemu wyniki sa inne? Gdyby to bylo tylko od GPU zalezne, to wynki powinny byc identyczne i splaszczone? A dociazajac mocniej procesor gorszy nie powinien wchodzic wydajnoscia nad procesor szybszy (nawet minimalnie). Koledzy plaskoziemcy od @SylwesterI. przybiegli i rozdaja wydajnosc jak im sie podoba? Edytowane 30 Marca przez Zachy 1
Zachy 851 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca (edytowane) A to grasz na samym CPU, na samym GPU, czy na platformie calej? Chce ograniczyc wplywy samego GPU, czyli miec przynajmniej to jedno tak samo ustawione i tu i tu. Wiadomo systemu, biosu, pamieci itp nie ustawisz tak samo no bo inne archi. Edytowane 30 Marca przez Zachy
Rekomendowane odpowiedzi