Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

Ale zakladam, ze AI sie tu nie myli.

Łap swoje nieomylne AI. 1440p + DLSS UP na 270K + RTX 5080:

b1-Win64-Shipping_2026_03_30_13_31_56_143.thumb.jpg.ff3233a6c17f544a709b970ea04a5608.jpg

W dalszym ciągu limit jest po stronie karty graficznej, a nie procesora (użycie GPU 98%). Tak jak Ci pisałem wcześniej, sama rozdzielczość + DLSS nie jest żadnym gwarantem, że robisz test procesorowy.

Opublikowano
1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Bazar Dogtown, noc i crowd density na high 

i dodaj wbudowany bench tez wyniczki :)

Teraz, tomcug napisał(a):

Łap swoje nieomylne AI. 1440p + DLSS UP na 270K + RTX 5080:

ale odpal wbudowanego bencha, a nie statyczny pusty obraz :)

do tego teraz przerzucilismy sie na CP2077 zeby sie do tego odniesc.

Z Wukong bilem do min fps przy FG i DLSS UPerf  na obu cpu.

Opublikowano

Kiedy w końcu przyswoisz wiedzę, że ten wbudowany benchmark do testów CPU się nie nadaje? Ustalcie sobie jakieś sensowne miejsce w grze, nawet ten bazar w Dogtown, i tam porównujcie, jak to ma mieć jakikolwiek sens.

ale odpal wbudowanego bencha, a nie statyczny pusty obraz :)

Myślisz, że w ruchu użycie GPU spada? xD Ta gra nie ma wbudowanego bencha, a osobnego bencha pobierał nie będę.

Opublikowano

Z Wukong bilem do min fps przy FG i DLSS UPerf  na obu cpu.

Myślisz, że nie wiem? Myślisz, że dlaczego się pytałem, czy ten rzekomo niższy min FPS był widoczny na Ryzenie jako przycięcie, czy były to tylko cyferki ze smarka?

Ale nawet bazar to trzeba walnac wykres z frame-time.

Do tego kazdy przebieg jest inny.

No rzeczywiscie dane 100% identyczne...

Zapis gry, wczytujesz i patrzysz, jaki jest FPS.

Opublikowano (edytowane)

Skoro byl taki spadek, nawet jak srednia byla lepsza,

to tego nie odczujesz?

Moze takich spadkow bylo wiecej?

Fakt faktem nawet taki pusty przebieg pokazuje ze cos moze byc na rzeczy.

A co jesli FPS bedzie gorszy, a takie spadki nadal sie beda pojawiac?

I np wyjdzie poza skale plynnosci odczuwalnej - jest ok?

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Skoro byl taki spadek, nawet jak srednia byla lepsza,

to tego nie odczujesz?

Podstawową sprawą przy takich akcjach jest zawsze optyczne sprawdzenie, czy na ekranie rzeczywiście jest jakiś spadek. Stąd ponawiam pytanie - był?

Opublikowano

TO nie bylo na moim kompie, w 9850 jak pisalem mam 5090 i nie moge tego porownac,

a walic przebiegow na kabelku od seasonica noctua nie zamierzam,

zeby koncowek nie zajechac :D

i dodatkowo jeszcze przepinac co chwile z 1 zestawu na 2 :|

Nie wiem ile takich szpilek bylo, czy byly czeste itp.

Po prostu pokazuje to, ze taka sytuacja moze miec miejsce w grze, 

co wyszlo randomowo.

a co do dlss + ultra perf i tej miejscowki

to nie jest to 1:1 testowi wbudowanemu tez.

Ty dobierasz miejsca i wyniki pod swoja teorie,

a ja uzywam czegos co mi producent dostarczyli na tym chce bazowac.

na tyle na ile to mozliwe.

i dlatego warto np porownac co wypluje benchmark w CP wbudowany

vs miejsce testowe na bazarku.

Sam z checia to zobacze

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, wallec napisał(a):

@SylwesterI. jedziemy do skutku, co widzisz?

ps. Czemu na 9800x3d masz 220fps w cyberku gdzie Krzysiak na 7800x3d ma 330, ja na 245kf mam 290 a na 270k 305?

Dalej widzę twoje niezrozumienie tematu, pokazujesz 2 wykresy z 2 zestawów gier, gry z rt (tam gdzie wyniki są spłaszczone przez gpu i to są TYLKO TE GRY), gry bez rt(wolny limit dla cpu, nie ograniczony gpu - TU SĄ GRY BEZ RT I Z WYŁĄCZONYM RT)

jeśli w części gier dodasz hamulec w postaci gpu to wiadomo, że średnia spadnie na niekorzyść testów z RT 

może obrazowo-gry:

gry bez rt

1. gra ferrari na torze 300km/h

2.gra ferrari na autostradzie w de 300km/h

3. gra corsa na torze 160km/h

4 corsa na autostradzie w de 160km/h

wygrywa ferrari, jest po prostu szybsze, srednio 300km/h vs 160km/h

gry z rt

1.gra ferrari w mieście -50km/h bo zakazy

2.gra ferrari w strefie przy szkole - 30km/h bo zakazy

3.gra corsa w mieście-50km/h bo zakazy

4.gra corsa w strefie przy szkole- 30km/h bo zakazy

ferrari średnio 40km/h, corsa średnio 40km/h

bardzo mała przewaga ferrari, nadrabiana tylko tym, że spod świateł  lepiej przyśpiesza do limitu prędkości- twój wniosek ferrari = corsa, bo ferrari straciło więcej

wniosek normalnie myślącego człowieka - ferrari dalej jest lepsze, a ogranicza je limit prędkości

ps.

Czemu mam mniej? Z tego samego powodu, z którego zachy miał mniej i coś tam pozmieniał i nagle dostał więcej, nie wiem co zmieniał, nie interesuje mnie to bo nie gram w takich ustawieniach, 

Wiem, że samo wyłączenie opcji rebar-  bf6 w nvinspector, w cp podbija mi wyniki:

z rebar=bf6 wynik który wrzucałem :

Cyberpunk20772026-03-2921-28-20.thumb.png.7c4a02b75653ca23cea52e1a6f484c04.png

wyłączony rebar=bf6

Cyberpunk20772026-03-3002-38-41.thumb.png.470b5118b910aa693585faa1121b6dad.png

jedna zmiana i już więcej, co jeszcze nie wiem, nie interesuje mnie to bo nie gram w tych ustawieniach 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Dalej widzę twoje niezrozumienie tematu, pokazujesz 2 wykresy z 2 zestawów gier, gry z rt (tam gdzie wyniki są spłaszczone przez gpu i to są TYLKO TE GRY), gry bez rt(wolny limit dla cpu, nie ograniczony gpu - TU SĄ GRY BEZ RT I Z WYŁĄCZONYM RT)

jeśli w części gier dodasz hamulec w postaci gpu to wiadomo, że średnia spadnie na niekorzyść testów z RT 

może obrazowo-gry:

gry bez rt

1. gra ferrari na torze 300km/h

2.gra ferrari na autostradzie w de 300km/h

3. gra corsa na torze 160km/h

4 corsa na autostradzie w de 160km/h

wygrywa ferrari, jest po prostu szybsze, srednio 300km/h vs 160km/h

gry z rt

1.gra ferrari w mieście -50km/h bo zakazy

2.gra ferrari w strefie przy szkole - 30km/h bo zakazy

3.gra corsa w mieście-50km/h bo zakazy

4.gra corsa w strefie przy szkole- 30km/h bo zakazy

ferrari średnio 40km/h, corsa średnio 40km/h

bardzo mała przewaga ferrari, nadrabiana tylko tym, że spod świateł  lepiej przyśpiesza do limitu prędkości- twój wniosek ferrari = corsa, bo ferrari straciło więcej

wniosek normalnie myślącego człowieka - ferrari dalej jest lepsze, a ogranicza je limit prędkości

ps.

Czemu mam mniej? Z tego samego powodu, z którego zachy miał mniej i coś tam pozmieniał i nagle dostał więcej, nie wiem co zmieniał, nie interesuje mnie to bo nie gram w takich ustawieniach, 

Wiem, że samo wyłączenie opcji rebar- na tę pod bf6 w nvinspector, w cp podbija mi wyniki:

z rebar=bf6 wynik który wrzucałem :

Cyberpunk20772026-03-2921-28-20.thumb.png.7c4a02b75653ca23cea52e1a6f484c04.png

wyłączony rebar=bf6

Cyberpunk20772026-03-3002-38-41.thumb.png.470b5118b910aa693585faa1121b6dad.png

jedna zmiana i już więcej, co jeszcze nie wiem, nie interesuje mnie to bo nie gram w tych ustawieniach 

Czyli jak ktoś testuje w ustawieniach, w których gra i wychodzi mu, że jedno jest lepsze od drugiego to takie testy nie mają znaczenia ale jak ktoś testuje w ustawieniach, w których nie gra i wychodzi mu, że drugie jest lepsze od pierwszego to takie testy mają znaczenie?

Opublikowano

@Zachy Specjalnie dla Ciebie, żebyś już nie miał pola manewru do dalszego mataczenia - benchmark Wukonga. Jak wcześniej, RTX 5080, 1440p, DLSS UP (33%):

b1-Win64-Shipping_2026_03_30_14_03_17_983.thumb.jpg.c84441be520918bd09c2bb69c14ea315.jpg

b1-Win64-Shipping_2026_03_30_14_03_40_577.thumb.jpg.fa884567c080267cd58e8243619ab13c.jpg

b1-Win64-Shipping_2026_03_30_14_04_15_713.thumb.jpg.864e0875669daedc6f072998adec3703.jpg

b1-Win64-Shipping_2026_03_30_14_04_39_864.thumb.jpg.c1cfdd5cfa54043bdafb20b329cab662.jpg

b1-Win64-Shipping_2026_03_30_14_04_53_689.thumb.jpg.398d79e52f64d4c7b8ba693dda0bd606.jpg

b1-Win64-Shipping_2026_03_30_14_05_13_743.thumb.jpg.473692b94f1deff572255f0f49385d8f.jpg

Benchmark jest w pełni graficzny, ani na moment użycie GPU nie spadło poniżej 98%. I tak na marginesie na Intelu też się zdarzają w tym benchu ścinki ;)

Opublikowano

@wallecsprawa jest prosta, jeśli chcę wiedzieć który CPU szybszy biorę pod uwagę tylko testy gdzie go GPU nie limituje. Jeśli zastanawiam się czy jest sens zmienić CPU na nowszy, to wtedy ewentualnie patrzę czy będzie różnica na limicie GPU, choć akurat to wiem i bez nich, no ale załóżmy że nie wiem i muszę sprawdzić ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, wallec napisał(a):

Czyli jak ktoś testuje w ustawieniach, w których gra i wychodzi mu, że jedno jest lepsze od drugiego to takie testy nie mają znaczenia ale jak ktoś testuje w ustawieniach, w których nie gra i wychodzi mu, że drugie jest lepsze od pierwszego to takie testy mają znaczenie?

Nie, jeśli testuje w miejscu gpu procesor, to nie może twierdzić, że to dobry test, bo w rzeczywistości testuje gpu nie cpu 

chcesz dobrze testować, zrób to jak Tomcug, na tym samym komputerze, na tej samej kompilacji windows(albo innego systemu, ale ta sama kompilacji), na tej samej karcie graficznej, na tych samych sterownikach, testuj w tym samym miejscu, gdzie gpu się nudzi, a cpu jest obciążone, wtedy porównasz cpu do innego cpu 

to są testy CPU

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, SylwesterI. napisał(a):

Nie, jeśli testuje w miejscu gpu procesor, to nie może twierdzić, że to dobry test, bo w rzeczywistości testuje gpu nie cpu 

Właśnie ludzie tego nie potrafią zrozumieć, że testują GPU a wyciągają wnioski w kwestii CPU :D O to cały czas się rozbija ta dyskusja, ale jak grochem o ścianę :D 

Co najwyżej sprawdzili jaki CPU wystarcza do napędzenia tego GPU :) 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@tomcug

ale z testami Wukonga bilem do scinek :D

Bo sam pisalem, ze tam przydala by sie jakas wieksza akcja - walka z bossem + duzo efektow dodatkowych i np latanie kamery na okolo nich...

O testach dokladniejszych - do CP2077 i miejscowki na bazarku + dodatkowo extra benchmarka wbudowanego.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@wallecsprawa jest prosta, jeśli chcę wiedzieć który CPU szybszy biorę pod uwagę tylko testy gdzie go GPU nie limituje. Jeśli zastanawiam się czy jest sens zmienić CPU na nowszy, to wtedy ewentualnie patrzę czy będzie różnica na limicie GPU, choć akurat to wiem i bez nich, no ale załóżmy że nie wiem i muszę sprawdzić ;) 

Wiadomka.

Z Sylwkiem dopytuje bo długie posty pisze i skacze po innych, że nie testują na limicie CPU a w testach na limicie CPU ma jakieś dziwnie niskie wyniki a na końcu dodaje, że w sumie to ma to w dupie bo on nie gra na limicie CPU... do momentu, w którym wpadnie w miejscówkę jak z testów @tomcug i wtedy, jeżeli dla kogoś ma to znaczenie to lepiej mieć dobrze ustawiony sprzęt niż go nie mieć ;)

Nawet w 1080p ten 9800x3d nie dogadania 270k i nie dogoniłby 245kf

obraz.png

obraz.thumb.png.ec70daaa28df0222f76c39d0165c68a8.png

Dodatkowo udaje głupiego i nie widzi, że im większy gpu load tym większy procentowy spadek w 1% low i procki potrafią się zamieniać miejscami -> to jest to o co wykłucają się tomcug, zachy i fenrir ale nie potrafią się dogadać bo w takim scenariuszu są to minimalne różnice ale jednak:D 

obraz.thumb.png.86a91162cd65cdea2cb524174a39e504.png

obraz.thumb.png.968707b5d8d51fb4efda70b34cf2e566.png

11 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

chcesz dobrze testować, zrób to jak Tomcug, na tym samym komputerze, na tej samej kompilacji windows(albo innego systemu, ale ta sama kompilacji), na tej samej karcie graficznej, na tych samych sterownikach, testuj w tym samym miejscu, gdzie gpu się nudzi, a cpu jest obciążone, wtedy porównasz cpu do innego cpu 

to są testy CPU

I takie testy wrzucam tutaj w temacie na swojej sztuce ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
1 minutę temu, Zachy napisał(a):

@tomcug

ale z testami Wukonga bilem do scinek :D

Bo sam pisalem, ze tam przydala by sie jakas wieksza akcja - walka z bossem + duzo efektow dodatkowych i np latanie kamery na okolo nich...

O testach dokladniejszych - do CP2077 i miejscowki na bazarku + dodatkowo extra benchmarka wbudowanego.

Czemu się upierasz z testem wbudowanym? Bo wiesz, że on się nie nadaje do testowania cpu, spłaszczy wyniki, a więc średnio poprawi końcowy wynik na taki, który tobie pasuje 

chcesz testować cpu to testuj poprawnie 

1 minutę temu, wallec napisał(a):

I takie testy wrzucam tutaj w temacie na swojej sztuce ;)

nie nie wrzucasz taki testów , bo nie porównujesz inteli do amd w tych samych warunkach

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

chcesz testować cpu to testuj poprawnie 

Ale ja tu wiele razy powtarzalem - chce przetestowac platforme - i jedna, i druga.

NIE samo CPU

NIE samo GPU

a ty mi wyjezdzasz, ze chce testowac CPU.

Chyba wiem o co mi chodzi i jakiego testu szukam???

A testy z miejscowki CPU bound z CP2077 chce zrobic dla swietego spokoju.

TO teraz powiedzcie mi - skoro mamy rozne platofrmy,

a dokladnie te same ustawienia GPU.

to jesli testujemy samo GPU! (bo miejsce GPU).

to czemu wyniki sa inne? :D

Gdyby to bylo tylko od GPU zalezne, to wynki powinny byc identyczne  i splaszczone?

A dociazajac mocniej procesor gorszy nie powinien wchodzic wydajnoscia nad procesor szybszy (nawet minimalnie).

Koledzy plaskoziemcy od @SylwesterI. przybiegli i rozdaja wydajnosc jak im sie podoba?

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A to grasz na samym CPU, na samym GPU, czy na platformie calej?

Chce ograniczyc wplywy samego GPU,

czyli miec przynajmniej to jedno tak samo ustawione i tu i tu.

Wiadomo systemu, biosu, pamieci itp nie ustawisz tak samo no bo inne archi.

Edytowane przez Zachy