Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

nie widzę sensu dalszej dyskusji skoro tak stawiasz sprawę 😀 Pisałem Tobie raptem kilka godzin wcześniej o co mi chodzi ale żeście się zafiksowali na punkcie wyników i tyle. Pisałem żebys porównał sobie te wcześniej przytaczane cepy w miejscach np z dużą ilością aktywnych npecow to sam żeś stwierdził że to bez sensu bo ten słabszy proc momentalnie by klękł (nawet w wyższych rozdzialkach) a teraz znowu inna śpiewka. 

Jaka "inna śpiewka"? Ja cały czas piszę jak jest. Wy natomiast na podstawie wyłącznie testów Zachy'ego z wbudowanych benchmarków chcecie wyciągać wnioski. Czyli wychodzi na to, że uważacie, że te wbudowane benchmarki idealnie odzwierciedlają wszystko, na co się można natknąć podczas rozgrywki, a tak absolutnie nie jest. Żeby te testy Zachy'ego w ogóle miały mieć jakiś sens, to w każdej grze, jak chce to robić przekrojowo, powinien mieć dwa miejsca testowe, poprawnie dobrane z rzeczywistej rozgrywki - jedno obciążające CPU, drugi GPU. Wtedy można badać, jak się prezentują relacje między platformami w zależności od scenariusza oraz rozdzielczości. Natomiast to, co Wy robicie przez ostatnie wpisy, to zwykłe kaleczenie tematu i do tego wyciąganie błędnych wniosków przez brak zrozumienia podstawowych kwestii.

• Thanks 2
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

aha 

czlowieku masz w internecie mase testow

ale zaraz zanegujesz, bo ci sie nie spodobaja zjakiegos powodu

youtube, np:

- gametest hub

- blackbird pc tech (on podaje co ustawia i jakie przyrosty daje taka konfiguracja)

ruszenie glowa i kiwniecie palcem to tak duzo zeby cos wartosciowego w internecie znalesc i trzeba ci wszystko zawsze pokazywac?

w pogoni za 300fps:

image.thumb.png.0a055ca2ee4687baf1cb845fe8a7dede.png

i sotr

image.thumb.png.b79a961639ae4dfe5d60d5830a6f26de.png

troche podbilem fpsy juz

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Zachy napisał(a):

czlowieku masz w internecie mase testow

ale zaraz zanegujesz, bo ci sie nie spodobaja zjakiegos powodu

youtube, np:

- gametest hub

- blackbird pc tech (on podaje co ustawia i jakie przyrosty daje taka konfiguracja)

ruszenie glowa i kiwniecie palcem to tak duzo zeby cos wartosciowego w internecie znalesc i trzeba ci wszystko zawsze pokazywac?

A czego mam szukać, zaraz napiszesz, że to nie te testy, co ty przeglądałeś :hihot:

I pewnie zaneguję, skoro to takie testy, na których się wzorowałeś i nawet Tomcug ci pisze, że nie masz pojęcia co testujesz :cool:

ale widocznie wstydzisz się ujawnić swoje źródła "informacji"

jeden znalazłem tego gametest hub i już widzę, że te same bzdury popełniasz co oni, bezmyślne powtarzanie czyichś błędów w debilnych filmikach z YT, testowanie cpu na limicie gpu

obraz.thumb.png.2c08eb246b349220f3d6c437c35e2c2d.png

rtx 5090 dociśnięty pod korek - 99%, a procki się nudzą 

mało tego "pszypadkiem" w testach na intelu karta ma ustawione inne zegary rdzenia 

:hahaha:

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Tomcug ci pisze, że nie masz pojęcia co testujesz :cool:

tak bo wy jestescie obeznani, a ludzie co maja komputery po 30 lat nie znaja sie w ogole. :|

roznica jest taka, ze ja nie latam w grach i nie szukam miejscowek cpu i gpu bound

dlaczego? bo nie patrze na fpsy, tylko gram jak juz.

a dla mnie dostwierdzenia czy komputer jest odpowiednio skonfigurowany wystarcza:

1. wbudowane benchmarki

2. kiedys w grach nagrane mecze do robienia dem czasowych (aka q1, q2, q3).

jaka jest przewaga wbudowanych testow chyba nie musze mowic?

Opublikowano
2 minuty temu, Zachy napisał(a):

a dla mnie dostwierdzenia czy komputer jest odpowiednio skonfigurowany wystarcza:

1. wbudowane benchmarki

Do stwierdzenia, czy jest dobrze skonfigurowany, owszem wystarcza. Ale do porównywania wydajności platform i CPU? Absolutnie nie. Podobnie jak kiedyś przy testach 285K vs 9800X3D (czy to jakiś Epyc był), znowu robisz częściowo przynajmniej testy wydajności stricte GPU i wyciągasz złe wnioski, nie będąc w pełni świadomy, jaki komponent sprawdzasz podczas testów. Chcesz porównywać platformy i ferować wyroki, musisz zrobić to dobrze, innej drogi nie ma.

3 minuty temu, Zachy napisał(a):

roznica jest taka, ze ja nie latam w grach i nie szukam miejscowek cpu i gpu bound

dlaczego? bo nie patrze na fpsy, tylko gram jak juz

To sobie odpuść porównania platform, bo przy tym podejściu nic nie sprawdzasz.

• Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie to był spokój w temacie, chłopaki wrzucały sobie wyniki W zastosowaniach, które mają na codzień 1vs1 i znowu zrobił się spam o AMD przez sebka Sylwka co ma 220fps zamiast 300+ ale pierwszy do zarzucania innym bzdur… dodatkowo pali Jana że nie widzi że po zwiększeniu detali z high(?) na raytracing ryzenom spada 10-15% wydajności a intelom 1-2% co skutkuje tym że taki 7800x3d ładuje za 13700k co odzwierciedla to samo co widzą chłopaki tj. Płynność gry na wysokich rozdziałach i detalach nie jest równa płynność na niskich.

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Bo nie ma różnicy jeśli gpu ogranicza :hmm:

Przecież to właśnie tutaj piszemy, bez sensu robić takie porównania w ogóle wtedy ;) Wynik jest z góry wiadomy.

Ogólnie spoko, tylko z czasem u niektórych robi się z tego narracja, że wolniejszy CPU nie jest jednak wolniejszy niż ten szybszy :E

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, wallec napisał(a):

znowu zrobił się spam o AMD

Nie walec, dyskusja jest o zupełnie czym innym, a że Ty wszędzie widzisz fanboyów AMD, to jest Twoje skrzywienie i tyle ;)

7 minut temu, wallec napisał(a):

chłopaki wrzucały sobie wyniki W zastosowaniach, które mają na codzień

Na co dzień "grają" we wbudowane benche, tak? ;)

Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Ogólnie spoko, tylko z czasem u niektórych robi się z tego narracja, że wolniejszy CPU nie jest jednak wolniejszy niż ten szybszy :E

Dokładnie, to jest rdzeń problemu %-)

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie walec, dyskusja jest o zupełnie czym innym, a że Ty wszędzie widzisz fanboyów AMD, to jest Twoje skrzywienie i tyle ;)

Na co dzień "grają" we wbudowane benche, tak? ;)

Dokładnie, to jest rdzeń problemu %-)

sebek* Sylwek (nie wiem skąd wzięło mi się sebek) siedział cichutko dopóki chłopaki pisali, że na x3d wciąż jest szybciej niż na intelu.

Wleciał ze spamem jak odważyli się wkleić, że mają lepszy 1% low w wyższych rozdziałkach na intelu.

Spamuje, spamuje, że kupa testy i że testują gpu a nie CPU a sam ma na 9800x3d + 5080 220 FPS w wbudowanym bechmarku zamiast 300+ tj. przerasta go prawidłowe skonfigurowanie komputera a chce się wypowiadać.

I nie może zrozumieć, że są różne scenariusze i to co obserwuje zachy jest czymś naturalnym, co obserwują prawie wszyscy testujący procki intela -> nawet u Ciebie w teście to widać jak stabilne jest 1% low po włączeniu rt (wklejałem dwa razy, to udaje, że nie widzi i nie rozumie).

obraz.thumb.png.e5010c595420c8043ea739a4ce086047.png

obraz.thumb.png.e5468238faa27cbf684a2b2c1f81d066.png

obraz.thumb.png.a69c2d1b8dc5fe0658fd11b23136983f.png

Z-etka wjedzie dzisiaj, ciekawe co wyjdzie w estach vs b860m.

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

jak odważyli się wkleić, że mają lepszy 1% low w wyższych rozdziałkach na intelu

Wklejali (czy w zasadzie Zachy wklejał) różnice 2%, która w praktyce nic nie zmienia ;) To samo masz we wklejonym przez Ciebie slajdzie z YouTuba, 3% różnicy, czego w praktyce nie odczujesz w ogóle, a w 1080p bęcki 18%, co już jak najbardziej się odczuwa.

A to, że się ekscytujesz tym, że programowy pomiar frametime wypluł 112 FPS na Intelu zamiast 100 na AMD, znowu jest niczym więcej jak chorą fascynacją. Już pisałem ze dwie strony temu, jakie cuda potrafi programowy pomiar frametime wykazywać, niekoniecznie na korzyść Intela %-)

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

Nie ekscytuje się tym, nie ma to dla mnie znaczenia bo te 2% nic nie zmienia.
Zmienia dopiero w momencie, w którym te 2% jest pod a drugie nad maksymalnym odświeżaniem monitora.

Chcę tylko wyoślić, że dopóki piszesz zgodnie z przyjętą narracją tj ok (zachy pisał, że w 720p i 1080p na x3d ma lepsze wyniki -> cisza w eterze) a jak tylko w temacie intela, o intelu napiszesz coś niezgodnie z ogólnie przyjętą narracją to robi się gównoburza bo tak nie może być.

Ten sam zachy wziął gpu wpiął do drugiego pc, odpalił sobie grę tak jak na x3d, wyszło mu lepiej niż na amd i jazda "nie znasz, nie wklejaj".

W temacie intela praktycznie nie można już w ogóle czegokolwiek napisać, wkleić i potestować, dlatego ludzie siedzą cicho, piszą między sobą na PW i nie wklejają wyników, bo zawsze jest gównoburza.

W temacie AMD jak napiszesz, że procki biorą 150w w grach i łapią 80+ stopni na dobrym chłodzeniu to się wypierają, że tak nie jest i miękną w momencie jak mod przyjdzie i powie, że jest jeszcze gorzej ;)

8 rdzeniowy procek 163w w grach, a ten sam sebek* Sylwek (nie wiem skąd wzięło mi się sebek)będzie w temacie intela pisał spam posty, że intel 24 rdzenie na stocku bierze 250w w wypalarkach ;)

obraz.thumb.png.ce60b1a770e13166cf2524a54f88f8f8.png

I ten sam Sylwek co pisze o bęckach w 1080p ma 220 fps na 9800x3d vs 290 na 245kf czyli 25% wydajności w plecy...

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, wallec napisał(a):

W temacie intela praktycznie nie można już w ogóle czegokolwiek napisać, wkleić i potestować, dlatego ludzie siedzą cicho, piszą między sobą na PW i nie wklejają wyników, bo zawsze jest gównoburza.

Problem w czymś innym, czego nie dostrzegasz bo jest niezgodne z twoją narracją ;) Tu nie chodzi o to, że nie można już nic napisać, potestować czy wkleić, tylko o to że jeśli ktoś chce coś pokazać/udowodnić a robi to źle to nie wolno mu zwrócić uwagi, bo on wie lepiej niż człowiek żyjący z tego ;) 

Tak jak pisze @tomcugjak się ma coś robić źle i upierać się przy swojej racji, to lepiej w ogóle tego nie robić. Sam z tego założenia wychodzę i nie wrzucam praktycznie nic na forum jeśli o jakiekolwiek wyniki idzie, ot ostatnio z ciekawości tego cyberka i tyle ;) 

17 minut temu, wallec napisał(a):

I ten sam Sylwek co pisze o bęckach w 1080p ma 220 fps na 9800x3d vs 290 na 245kf czyli 25% wydajności w plecy...

Przecież doskonale wiesz z czego to wynika ;) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak coś robisz źle to na forum mogą ci pomoc to wyjaśnić i będziesz robił dobrze.

No ale jak idziesz w zaparte ze to cały świat nie ma racji a ty jesteś tym jednym jedynym no to jest beka/gównoburza.

• Like 1
  • Upvote 6