Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

I co? w zeszły, roku padły na jednym małym forum 4 cepy w ciągu 2 tygodni, a potem przestały padać ? Przecież w tym tempie to na tym małym forum już powinno być przynajmniej 200 przypadków.

chlopie co sie rzucasz ?tak było i tyle.Tam były 4 przypadki i ne ze wciagu roku tylko w pare dni tematy

Przegląd od AI

Problem, w którym kontroler PCIe 4.0 (karta graficzna lub dysk NVMe) działa na procesorze X3D (np. Ryzen 7 5800X3D) tylko w trybie PCIe 3.0, jest stosunkowo znany i najczęściej wynika z ograniczeń integralności sygnału, a nie uszkodzenia sprzętu.

Przegląd od AI

Problem z działaniem Dual Channel (lub utrata jednego kanału RAM) po instalacji procesora Ryzen X3D (np. 5800X3D, 7800X3D) jest dość powszechny i zazwyczaj wynika z problemów z kontaktem, zgiętych pinów lub zbyt mocno dokręconego chłodzenia, które napręża płytę główną. [1, 2, 3]

ogólne to spotykalem te dwa przypadki

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, wallec napisał(a):

Jeszcze musisz znaleźć 20% wydajności do mnie i do stockowego 7800x3d a do Krzysiaka aż 30% ;)
Mi by było wstyd.

Nic nie muszę , nie będę przeinstalowywał windy na golasa, byle twoje bzdety obalać, ty to lepiej sobie SoTR'a przeinstaluj, bo masz wyniki niższe o 100fps na cpu, jak ja na systemie przed debloatem, a tak chciałeś porównań :hihot:

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Nic nie muszę , nie będę przeinstalowywał windy na golasa, byle twoje bzdety obalać, ty to lepiej sobie SoTR'a przeinstaluj, bo masz wyniki niższe o 100fps na cpu, jak ja na systemie przed debloatem, a tak chciałeś porównań :hihot:

To po co się odzywasz i wrzucasz wyniki niższe o 20% od Intel Core Ultra 245KF, 20% niższe od ryzen 7800x3d stock, 30% niższe od ryzen 7800x3d tuned i 50% niższe od 9950x3d?

Żeby się ośmieszyć i pokazać, że potrafisz kupić procesor "najwydajniejszy" na rynku, którego później nie potrafisz porządnie skonfigurować w całą sprawną platformę i wkleić to do tematu Intela?

Specjalnie kolego Cie "nie zawołałem" jak wklejałem wyniki bo Twoje prezentują kompromitujący poziom.

Daj save z gry cyberpunk, podstawa i zobaczymy te fps'y ;)

Edytowane przez wallec
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, wallec napisał(a):

To po co się odzywasz i wrzucasz wyniki niższe o 20% od Intel Core Ultra 245KF, 20% niższe od ryzen 7800x3d stock, 30% niższe od ryzen 7800x3d tuned i 50% niższe od 9950x3d?

Żeby się ośmieszyć i pokazać, że potrafisz kupić procesor "najwydajniejszy" na rynku, którego później nie potrafisz porządnie skonfigurować w całą sprawną platformę i wkleić to do tematu Intela?

Specjalnie kolego Cie "nie zawołałem" jak wklejałem wyniki bo Twoje prezentują kompromitujący poziom.

Daj save z gry cyberpunk, podstawa i zobaczymy te fps'y ;)

Tylko ty się tu ośmieszasz, dla tego podpis pod nickiem masz, jaki masz %-)

nie muszę windy przeinstalowywać na golasa, bo w realnym użytkowaniu to nie ma znaczenia 

kompromitujące to masz wyniki w SoTR , ale jak pisałem wcześniej, jak wyniki nie pasują to już o tym teście nie wspominasz :hahaha:

to skonfiguruj swoją platformę, tak jak grasz i pokaż testy, chyba że w cp2077 grasz w 720p %-) LOW wszystko LOW

proponuję 1440p, RT max, PT już ci oszczędzę, reszta max 

wtedy porównamy wyniki :cool:

6 minut temu, tomcug napisał(a):

@wallec Przepychanek odnośnie wyników ze smarka też wystarczy. Musisz zaakceptować, że jedni lubią wbijać bezsensowne cyferki na maksa, a inni po prostu używają sprzętu :cool:

tia lubią ze stoperem całe dnie restartować winde i sprawdzać ile milisekund uzyskali zysku.

22 minuty temu, janek25 napisał(a):

chlopie co sie rzucasz ?tak było i tyle.Tam były 4 przypadki i ne ze wciagu roku tylko w pare dni tematy

Przegląd od AI

Problem, w którym kontroler PCIe 4.0 (karta graficzna lub dysk NVMe) działa na procesorze X3D (np. Ryzen 7 5800X3D) tylko w trybie PCIe 3.0, jest stosunkowo znany i najczęściej wynika z ograniczeń integralności sygnału, a nie uszkodzenia sprzętu.

Przegląd od AI

Problem z działaniem Dual Channel (lub utrata jednego kanału RAM) po instalacji procesora Ryzen X3D (np. 5800X3D, 7800X3D) jest dość powszechny i zazwyczaj wynika z problemów z kontaktem, zgiętych pinów lub zbyt mocno dokręconego chłodzenia, które napręża płytę główną. [1, 2, 3]

ogólne to spotykalem te dwa przypadki

widzisz  co ai  ci wypluło? "najczęściej wynika z ograniczeń integralności sygnału, a nie uszkodzenia sprzętu."

Ludzie płaczą o czarne obrazy, restarty itp. itd. a potem wychodzi, że korzystają z risera do gpu, który powoduje błędy, a nie uszkodzonego procesora

a w rozmowie o uszkodzonym pcie podajesz wyniki o pamięci ram, gdzie tam nawet wypluło, że to nie wina cpu ? 

sam mam mobasa pcie 5, gpu pcie 5 , a przez riser muszę ustawiać pcie 4.0, bo sypie błędami

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
9 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

tia lubią ze stoperem całe dnie restartować winde i sprawdzać ile milisekund uzyskali zysku.

Ale to jeszcze musisz mieć wyćwiczony palec...co z tego że @Phoenix.ma intela jak palec nie ten i winda wstaje dłużej niż na amd :hihot:

• Haha 4
Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

Ale to jeszcze musisz mieć wyćwiczony palec...co z tego że @Phoenix.ma intela jak palec nie ten i winda wstaje dłużej niż na amd :hihot:

Walec nie musi trenować, on wciska przycisk i zanim windows wystartuje w 18s, odkurzy mieszkanie, weźmie prysznic i zrobi kawę

3 minuty temu, janek25 napisał(a):

No na 1340P mi bootuje winda 19 sekund od naciśnięcia przycisku.

Czy to duzo? pewnie tak bo na celeronie z IB botowalo 8s xD

19s? o walec jeszcze by po zakupy do żabki skoczył 

• Haha 4
Opublikowano

Bootowanie zależy w głównej mierze od systemu, ja pokazałem jak bootuje na czystej instalacji najnowszej kompilacji ze strony MS i jest jak jest i trzeba to zaakceptować a nie kłamać i oszukiwać samego siebie pod skrojonym systemem  lub po porstu innej wersji, która wstaje szybciej. Ale tutaj to normalne że ludzie lubią się oszukiwać w każdej kwesti 🤣 

Opublikowano
14 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

widzisz  co ai  ci wypluło? "najczęściej wynika z ograniczeń integralności sygnału, a nie uszkodzenia sprzętu."

tak wpluło tylko ze ai ma do tego ze jak zadasz inaczej pyatnie to odpowiedz moze być troche inna

Do tego powiem ci ze prawidłowa odpowiedz dostniesz dopiero za drugim razem,chyba ustawione by odpowiadało najmniejszym kosztem

Co do tych 4 sztuk,każde poszło na rma,rma zasadne(czy je w ogóle sprawdzali to nie wiem) po powrocie nowych sztuk wszystko ok

3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Bootowanie zależy w głównej mierze od systemu,

głownie zalezy od płyty głównej ,im większy golas to tym szybciej.

Opublikowano
21 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Walec nie musi trenować, on wciska przycisk i zanim windows wystartuje w 18s, odkurzy mieszkanie, weźmie prysznic i zrobi kawę

19s? o walec jeszcze by po zakupy do żabki skoczył 

Bzdura.

Komputer wyposażony w procesor Intel Core Ultra 245KF uruchamia się w 14 sekund od naciśnięcia przycisku.

Sa nagrania w temacie.

Proszę nie wydłużać tego czasu. 
To aż 30% różnicy…znowu

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Bzdura ;) 

DAJ PRZYKŁADY NOWEGO TESTU I STARSZEGO

Oto przykłady wyników obrazujące różnice między nowszymi a starszymi platformami oraz wpływ poszczególnych komponentów na etapy POST i ładowania Windows, bazujące na standardowej metodologii testowej stosowanej m.in. przez

PurePC:

1. Przykład nowej platformy (np. AMD AM5 / Intel LGA1700)

Współczesne zestawy (rok 2023–2025) charakteryzują się bardzo szybkim ładowaniem systemu, ale często paradoksalnie dłuższym czasem POST.

Platforma: AMD Ryzen 7000/9000, płyta X670, dysk NVMe Gen4/Gen5.

Czas POST: 20–40 sekund (długi ze względu na tzw. Memory Training przy każdym starcie, choć nowsze BIOS-y z funkcją „Memory Context Restore” skracają to do ok. 10–12 s).

Ładowanie Windows: 5–8 sekund. System „wskakuje” niemal natychmiast po zakończeniu procedury płyty głównej.

Suma: ok. 25–45 sekund.

2. Przykład starszej platformy (np. Intel LGA1151 / AMD AM4)

Zestawy sprzed kilku lat (ok. 2017–2020) miały bardzo uproszczoną procedurę POST, co czyniło je mistrzami "szybkiego kliku".

Platforma: Intel Core 8/9. gen lub Ryzen 3000, płyta Z390/B450, dysk SATA SSD lub wczesne NVMe Gen3.

Czas POST: 5–10 sekund. Prosty BIOS bez zaawansowanych procedur sprawdzania pamięci DDR5 startował błyskawicznie.

Ładowanie Windows: 10–15 sekund. Starsze kontrolery dysków i wolniejsze procesory sprawiały, że „kółeczko” Windowsa kręciło się nieco dłużej.

Suma: ok. 15–25 sekund.

3. Porównanie ekstremalne: HDD vs SSD (Starszy test)

To klasyczne porównanie, które PurePC często pokazywało przy okazji testów tanich dysków SSD.

Stary PC (HDD 7200 RPM): POST: 10 s | Windows: 60–120 s. Uruchomienie systemu trwało wieczność, a po pojawieniu się pulpitu komputer był „zamrożony” przez kolejną minutę.

Stary PC (SATA SSD): POST: 10 s | Windows: 15–20 s. Ta sama maszyna zyskiwała drugie życie, stając się gotowa do pracy niemal od razu.

Podsumowanie różnic

ParametrNowy PC (DDR5/NVMe Gen5)Starszy PC (DDR4/SATA SSD)

Czas POSTDłuższy (trening pamięci)Krótki (prosta inicjalizacja)

Ładowanie OSBłyskawiczne (wysokie IOPS)Średnie

Czynnik limitującyPłyta główna / BIOSPrędkość odczytu dysku

TAK BYŁO OD ZAWSZE I BEDZIE NA ZAWSZE

Edytowane przez janek25
  • Haha 1
Opublikowano

To dalej niczego nie dowodzi ;) I nie wiem po co wrzucasz inne podstawki skoro mowimy o starcie plyty w obrebie jednego chipsetu i podstawki pod dany procesor ;) Takze jak zwykle maslo maslane, brakuje jeszcze tych :kupa:wrzutek od Ai ;) I nie wcisjak mi tego shitu ze jak kupie na 1851 mniej dopasiona plyte to zacznie startowac szybciej kiedy to ustawienia sa od bootwania sa te same.

10 minut temu, janek25 napisał(a):

DAJ PRZYKŁADY NOWEGO TESTU I STARSZEGO

Nie trac czasu na inne sprzety skoro mowa o 1851 ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

To akurat często prawda. Płyta mniej wypasiona potrafi startować o kilka sekund szybciej.

Nawet na wypasionej płycie możesz znacznie skrócić czas przez wybranie w biosie elementów, które mają być uruchamiane podczas post a które później ;)

Opublikowano
Teraz, wallec napisał(a):

Nawet na wypasionej płycie możesz znacznie skrócić czas przez wybranie w biosie elementów, które mają być uruchamiane podczas post a które później ;)

I poznie klamac jak to sie szybko uruchamia stosujac "sztuczki" :hihot:

A finalnie bez sztuczek uruchami sie po prostu "dlugo" niezaleznie od koloru.

Opublikowano
13 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie trac czasu na inne sprzety skoro mowa o 1851 ;) 

To było sprostowanie do bzdury ;)

Natomiast jakbym wyjął karte wifi z 1340P podejrzewam ze czas bootowania by sie nieco skrócił?Ile nie wiem bo mi sie nie chce sprawdzac ,podejrzewam ze bootowanie i tak mam tu szybsze od was bo komputer jest goły