Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, tomcug napisał(a):

@wallec I w tym benchmarku Twój 270K zbiera bęcki od 7800X3D, a w realnej rozgrywce w mieście jest na równi z 9800X3D praktycznie. Tyle warty jest ten benchmark.

Niby kto kręcił bekę?

Bardzo fajnie, że się chwalisz, że absolutnie niczego nie zrozumiałeś z tego, co tu jest od kilku stron tłumaczone :hihot:

Tomcug to że w realnej grze, w realnych detalach intele zyskują wiedzą tutaj wszyscy, którzy siedzą na intelu, ale nie chce mi się robić testów vs czerwona armia bo tam wystarczy ruszyć kamerka i zmienią się kadr i wtedy mogą być różne wyniki ;)

10 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@wallecbulshitem jest robienie porównań w tym benchmarku na różnych konfiguracjach i różnych systemach czy różnie skonfigurowanych, o czym piszemy od samego początku ;) 

Między W11 a W10/W11 ciętą przy tych samych ustawieniach sprzętu potrafi być w średnim 60-70fps różnicy ;) 

Dlatego ja się nie spinam o te rożne systemy bo patrzę na fps a nie na sterowniki i systemy co już tłumaczyłem że dla mnie możecie tam nawet zainstalować Windows xp -> będzie więcej fps tzn że komputer jest szybszy w tym benchmarku 

jak masz czas to daj sejva z cyberka (mam tylko podstawkę) i możemy poklikać 

A i jeszcze jedno.

Wg.mnie ta premiera intela to jest ściema okrutna.
Mogę się mylić ale uważam że oni pozbierali niesprzedane 285k i je rebranduja w fabrykach i dlatego widzimy sztuki z „przerabianymi” ihs’mi. Cepy z poprzerabianymi ihs robią 3.2-3.3 na d2d i ngu, dokładnie tak żeby mieścić się w widełkach starych profili Intel 200s boost.

nie bez powodu newegg* ma w ofercie odbiór starego cpu 265k i 285k w zamian za zakup nowego 250k plus i 270k plus

a inne batche latają nawet 5.8GHz

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Nikt się nie spina, ot właśnie przez to te porównania w benchmarku między różnymi użytkownikami można sobie wsadzić głęboko w zad...jeśli tylko sam system potrafi zmienić więcej niż przeskok kilku generacji cpu :E 

To może mieć tylko sens gdy ciągle na tym samym kompie sobie coś porównujemy...że osobiście nie muszę wiedzieć ile zyskuje między stock a swoimi ustawieniami w biosie to nawet nigdy tego nie sprawdziłem ;) 

Obecnie mam wywalonego cyberka i na razie nie mam czasu na zabawy...głównie z pracy się tu udzielam gdyby ktoś zarzucił zaraz że na forum mam czas :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, wallec napisał(a):

Bedziesz mial dobry powod do zwrotu :hihot:

18 minut temu, wallec napisał(a):

Dlatego ja się nie spinam o te rożne systemy

Ale o wyniki juz tak, ktore sa zalezne od systemu :boink:Niezla hiporkyzja.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Nikt się nie spina, ot właśnie przez to te porównania w benchmarku między różnymi użytkownikami można sobie wsadzić głęboko w zad...jeśli tylko sam system potrafi zmienić więcej niż przeskok kilku generacji cpu :E 

To może mieć tylko sens gdy ciągle na tym samym kompie sobie coś porównujemy...że osobiście nie muszę wiedzieć ile zyskuje między stock a swoimi ustawieniami w biosie to nawet nigdy tego nie sprawdziłem ;) 

Obecnie mam wywalonego cyberka i na razie nie mam czasu na zabawy...głównie z pracy się tu udzielam gdyby ktoś zarzucił zaraz że na forum mam czas :hihot:

Dlatego wrzucam wszystko z jednego systemu.

Ogólnie to beka, że 245KF dogania tu stock 270K Plus, zobaczymy po OC siódemy co wyjdzie.

Edytowane przez wallec
Opublikowano
17 minut temu, wallec napisał(a):

Tomcug to że w realnej grze, w realnych detalach intele zyskują wiedzą tutaj wszyscy

zyskuja najwyżej w bardzo duzym obciążeni np smoke w cs2,chyba ze piszesz o tych poruszanych wcześniej 3 fps

9 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Nikt się nie spina

to nie jest spina,po prostu niektórzy dostali przepustkę na swieta ze szpitala psychiatrycznego  :hahaha:

Opublikowano (edytowane)

@tomcug ja rozumiem co się dzieje. Tutaj w kwestii tych wszystkich testów na Intelu to ludzie sobie po prostu sprawdzali co i w jakim stopniu ma realny wpływ na wyniki w konkretnych benchach czy grach bo są nowe ficzery które mogą wpływać na wyniki i to jak procki się zachowują w grach - do tego kwestia biosów dochodzi. 

W kwestii systemu to już w ogóle szkoda strzępić ryja bo każdy ogarnięty w tej kwestii wie że nawet zmiany w win32priorityseparation mają realny wpływ na fps, gdzie masz sporo więcej możliwości edycji rejestru jeszcze ze o innych oczywistych sprawach nie będę nawet pisał. I teraz cześć ludzi ma problem z tym że ktoś sobie sprawdza gdzie i jak można zyskać. Zwykły poligon doświadczalny.

A że inni interpretują to po swojemu, no cóż, forum - jak to mówią - każdy Wuj ma swój strój 😀 

Procki mają swoje mocne i słabsze strony i co byś nie robił to tak pozostanie. W grach am5 ciągle jest najlepsze i nikt normalny tego nie kwestionuje ale jeśli nie walczysz w 1080p czy tam w jakieś e-sporty to na Intelu też komfortowo pograsz, z mocnym gpu tym bardziej. Tutaj jest jakaś dziwna narracja że Intel = gówno bo jest słabszy w grach od x3d. No jest. Ale dzisiaj granie to też gpu i tutaj można te różnice niwelować. Dalej niektórzy mają z tym problem. I tyle po prostu 😀 

Kurde, ludzie z Intela sami nawet przyznali w czasie ostatniej video konferencji z Leo (3d guru) że Intel odstaje od am5 w grach więc co tu jest w ogóle do udowadniania? 

Poprostu jeden dostanie sprzęt i korzysta tak jak go fabryka przygotowała a inny będzie robił szpagaty żeby coś tam jeszcze wykrzesać albo sprawdzi gdzie jest limit. A że na forum są jedni i drudzy, no cóż mnie to nie dziwi i nie mam z tym problemu. 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, janek25 napisał(a):

chyba ze piszesz o tych poruszanych wcześniej 3 fps

To już wcześniej tłumaczył @tomcugpentiakowi który uznał, że 14600k lepszy niż 9800x3d bo na limicie GPU wyszło 2-3fps więcej, wczoraj zresztą też pisał z czego to wynika, nie ma to nic wspólnego z czystą wydajnością cpu ;) 

38 minut temu, wallec napisał(a):

Te proce powinny wyglądać tak przy premierze 1851, do tego być w tej cenie. Dzisiejsze powinny bez problemu się rozprawić z zen5 x3d. Wtedy byłoby ok...tak jest jak jest. Jedyna nadzieja w nova, sam czekam na tę premierę z niecierpliwością, bo jeśli intel dowiezie będzie ciekawa wojna z zen6.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Tutaj jest jakaś dziwna narracja że Intel = gówno bo jest słabszy w grach od x3d.

Przypominam po raz drugi, że cała awantura się zaczęła od próby wciskania benchmarków w 100% lecących na GPU jako testy CPU. Jak ktoś próbuje wciskać kit, to musi się liczyć z tym, że dostanie kontrę, która może być przesadzona. Ja samemu uważam, że Arrow Plus ma dobrą wydajność w grach, co nie znaczy, że odpowiada mi ściemnianie.

Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

W kwestii systemu to już w ogóle szkoda strzępić ryja bo każdy ogarnięty w tej kwestii wie że nawet zmiany w win32priorityseparation mają realny wpływ na fps, gdzie masz sporo więcej możliwości edycji rejestru jeszcze ze o innych oczywistych sprawach nie będę nawet pisał. I teraz cześć ludzi ma problem z tym że ktoś sobie sprawdza gdzie i jak można zyskać. Zwykły poligon doświadczalny. 

I właśnie dlatego używanie tego wbudowanego benchmarka CP2077, który jest bardzo wrażliwy na tricki, nie ma sensu (już nawet pomijając to, że on do testowania CPU się nie nadaje). Tym bardziej, że autor magicznych wzrostów stosuje zasadę "wiem, ale nie powiem" (o ile w ogóle naprawdę wie), do tego próbując wciskać kit, że 30% różnicy zrobiło się po aktualizacji BIOS-u :rodzinka: To jest cyrk na kółkach, a nie sensowne miejsce do dyskusji o wydajności proców i porównywania czegokolwiek. Co innego, gdyby została ogłoszona konkurencja "wbij najwyższy wynik w benchmarku CP2077, wszystkie chwyty dozwolone". Ale nic takiego ogłoszone nie zostało, zamiast tego gwardziści próbują wszystkich możliwych sztuczek w nadziei, że posiadacze sprzętu innego producenta nie będą dłubać tak głęboko jak oni w trickach i wyjdzie, że ich "racja" jest na wierzchu.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@tomcug jeszcze w telegraficznym skrócie jak to się wszystko zaczęło, chociaż masz full access i możesz wszystko sobie sprawdzić 😀 

Zaczęło się od wklejania wyników benchy i porównań w 1440p i deklaracji że testowana jest platforma a nie sam cpu, można to sprawdzić sobie kilka stron wstecz. Przychodzi kilka postaci, w tym moderator i mówią: 

- źle testujecie, cpu się nie testuje na limicie gpu 

- spoko, dzięki za troskę ale testujemy platformę całościowo, zarówno pod kątem responsywnosci i kultury pracy jak i wydajności w grach na ustawieniach w których gramy. Testy procesorów zrobił m. innymi @tomcug - możecie wszystko tam sprawdzić 

- tak ale to jest zła metoda i wprowadzacie ludzi w błąd, testujecie sam procesor 😀 

- ale my nie testujemy stricte procesora tylko jego wpływ na całą platformę pod kątem jej zastosowania w konkretnym przypadku (np wyższej rozdzielczości dajmy na to).

- tego nie da się sprawdzić rzetelnie bo wynik będzie zależny od wielu zmiennych, testujcie sam procesor. Ale pamiętajcie że procesory Intela to gówno bo w grach szybszy będzie am5 😀 

- luz majonez kierowniku, wiadomka am5 x3d najszybszy ale teraz testujemy sobie platformę na tym gównianym Arrow lake bo nas to bawi i mamy taki kaprys. Przepraszamy za amatorkę ale testy procesorów od wykonane przez profesjonalistów macie od ręki w internecie 😀 

- gdzie tu sens, gdzie logika skoro x3d najszybsze w grach? 

- becouse we can, live 4fun 😎 

- jak w ogóle śmiecie wywrotowcy 

- 😎😎😎 

Aha, ja porównuję dla siebie i nie mam problemu z tym że jeden czy drugi procek będzie szybszy w surowym teście. Po prostu bawi mnie ta cała narracja wokół tak prostej rzeczy jak bawienie się sprzętem (bez podtekstów proszę lol). 

To oczywiście mój punkt widzenia może o lekko humorystycznym zabarwieniu 😀 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Zaczęło się od wklejania wyników benchy i porównań w 1440p i deklaracji że testowana jest platforma a nie sam cpu

Testując wyłącznie kartę graficzną nie testuje się platformy, tylko GPU ;) I tyle w temacie.

• Upvote 3
Opublikowano

@tomcug Ale nawet w 1440p możesz mieć bottleneck'a na gpu i wiesz przecież o tym. Nie mówię o klasycznym benchmarku z Cp2077 teraz tylko choćby o przykładowej miejscówce jak bazar w Dogtown w nocy. Sprawdzałem to i nawet na najwyższych z RT użycie gpu potrafi dropić do 70-80%.

To samo możesz trafić w BF 2042 szczególnie na mapie Hebrydy Szkocja w 1440p jak zagrasz szturm 128 graczy gdzie ciągle zadymiają to też jest dobry test pod cpu nawet na najwyższych ustawieniach potrafi nieźle dropnąć pomimo że już teraz gierka jest mega płynna. 

Opublikowano
2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ale nawet w 1440p możesz mieć bottleneck'a na gpu i wiesz przecież o tym.

Tyle, że takie scenariusze wrzucane nie były :) Ja pisałem, że jak chcecie porównywać platformy, to róbcie to porządnie i swoje zdanie podtrzymuję.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tomcug napisał(a):

@wallec I w tym benchmarku Twój 270K zbiera bęcki od 7800X3D, a w realnej rozgrywce w mieście jest na równi z 9800X3D praktycznie. Tyle warty jest ten benchmark.

?

Tyle jest wart ten benchmark do porównywania na różnych komputerach:

bo ja też znalazłem "magiczny bios" co robi "cyk" i wyniki rosną %-)Cyberpunk2077_2026_04_01_15_16_33_135.thumb.jpg.53ce4c2f47d38dd067c8de92e6267200.jpg

a tak naprawdę, wyczyściłem trochę windę, debloat Chris'a Titus'a i "cyk"

magiczne wyniki się zrobiły gdzie teraz średniego fps mam dużo więcej, jak przed maksymalnego %-)

W dniu 29.03.2026 o 21:23, SylwesterI. napisał(a):

Cyberpunk20772026-03-2921-45-02.thumb.png.143de782cac93b4700c4570131ceadb9.png

dziekuję, wszystko w temacie Walcuś 

Edytowane przez SylwesterI.
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, janek25 napisał(a):

Kontroler pcie jest w CPU a nie GPU i na pewno go stamtąd nie wydłubiesz  ,więc na upartego testujesz jakość CPU. Zależy od podejścia.

Gdyby to rzeczywiście były duże różnice, to ok. Ale te 2% nie ma żadnego znaczenia, a ludzie na podstawie takich "testów CPU", które wydajności CPU w grach w ogóle nie sprawdzają, tworzą mity, że w wysokich rozdzielczościach relacje między procami się odwracają.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, janek25 napisał(a):

No właśnie ale co z tym kontrolerem jest. Nie zauważyłeś tomcug  po forach jak ryzem jest uszkodzony i leci na rma to 80 procent ma uszkodzone kontrolery pcie ?

A skąd wiesz, że ma uszkodzone kontrolery? Słychać tylko o spalonych cepach 

Opublikowano
3 minuty temu, janek25 napisał(a):

No właśnie ale co z tym kontrolerem jest. Nie zauważyłeś tomcug  po forach jak ryzem jest uszkodzony i leci na rma to 80 procent ma uszkodzone kontrolery pcie ?

Nie śledzę tematu, będąc szczerym. Mi (jeszcze) żaden nie padł ;)

Opublikowano (edytowane)

Na purepc to były w zeszłym roku z 4 sztuki w ciągu 8- 10 dni. Z tego co pamiętam wszystkie częściowo uszkodzone z kontrolerem. Jak na takie zdechniete  forum to ultra wynik. To tyle z awaryjnych inteli gdzie jak redaktorzy chcieli ,,przetestować,, ?? To płacili za sztuki 

https://videocardz.com/newz/intel-core-300-wildcat-lake-skus-have-been-leaked-core-7-360-listed-as-highest-sku

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, janek25 napisał(a):

Na purepc to były w zeszłym roku z 4 sztuki w ciągu 8- 10 dni. Z tego co pamiętam wszystkie częściowo uszkodzone z kontrolerem. Jak na takie zdechniete  forum to ultra wynik. To tyle z awaryjnych inteli gdzie jak redaktorzy chcieli ,,przetestować,, ?? To płacili za sztuki 

I co? w zeszłym, roku padły na jednym małym forum 4 cepy w ciągu 2 tygodni, a potem przestały padać ? Przecież w tym tempie to na tym małym forum już powinno być przynajmniej 200 przypadków.

Ktoś rzuci tam teorię, a potem lemingi (z tamtego forum, nie ty) powtarzają "o mój też, mój też" 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
37 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Tyle jest wart ten benchmark do porównywania na różnych komputerach:

bo ja też znalazłem "magiczny bios" co robi "cyk" i wyniki rosną %-)Cyberpunk2077_2026_04_01_15_16_33_135.thumb.jpg.53ce4c2f47d38dd067c8de92e6267200.jpg

a tak naprawdę, wyczyściłem trochę windę, debloat Chris'a Titus'a i "cyk"

magiczne wyniki się zrobiły gdzie teraz średniego fps mam dużo więcej, jak przed maksymalnego %-)

dziekuję, wszystko w temacie Walcuś 

Jeszcze musisz znaleźć 20% wydajności do mnie i do stockowego 7800x3d a do Krzysiaka aż 30% ;)
Mi by było wstyd.