Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, eNeSik napisał(a):

Ani nie 7,5 ani nie 30, ani nie 40% :E 

Daje więcej %-), bo z 194fps dokładnie, wzrosło do 237fps

czyli wzrost o 43fps :metal:

2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Ja patrzę na średni, a tam miał chyba 28% różnicy czy jakoś tak.

Ja patrzałem na minimalny, który skoczył z 194 na 237 

Opublikowano

@SylwesterI. Słuchaj, procesor jest świeży, apki dedykowane też, do tego biosy w zdecydowanej większości są pojedyncze wydania pod Refresh'e. 

Dziwi cię że ludzie sobie sprawdzają która wersja jest najbardziej stabilna i co można na konkretnym wydaniu osiągnąć? Czy to cpu czy to gpu jest tu na forum cała masa ludzi którzy kombinują z ustawieniami żeby osiągnąć najlepsze wyniki pod kulturę pracy na możliwie najlepszym poziomie.

Żeby to jakoś sprawdzić jaki to ma wpływ to robisz różne testy i benchmarki. To samo jest z windą i os, ja zawsze sobie personalizuje pod swoje preferencje. Jeśli tego nie ogarniasz to kurde nie wiem co tutaj robisz w ogóle. 

Opublikowano
8 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Nie kolego zachy twierdził, że oc zrobił od początku, pierw twierdził ze oc proca nie było potem wyszło jak sam się przyznał, że było od początku, potem twierdził, że zmienił bios, potem dodał, że parę "tweaków" Windows, a że drążysz temat to przejrzałem jeszcze raz jego testy  i :

dochodzi żaglowanie sterownikami, byle wynik się zgadzał 

No ale przecież to dobrze, że rośnie jak dłubie bo o to chodzi, nie?

Właśnie po to kupiłem Z żeby mi urosło jak podłubię?

A to, że może urosnąć bez inwestycji pieniężnej np. poprzez użycie innych sterowników lub wersji Windows to jeszcze lepiej bo maksymalizuje wydajność za free i chodzi o to żeby urosło a nie żeby laboratoryjnie porównać własne wyniki ze np sam OC ring daje 1%, OC d2d daje 2% 

Jak robię cały czas jeden test, w tym przypadku wbudowany benchmark i robiąc „cyk”, „cyk”, „cyk”, „cyk” etapami dzień po dniu (bo tyle czasu zajmuje overclocking i optymalizacja) to logicznym jest, że te wyniki się zmieniają i wraz ze ilością zmian różnica pomiędzy pierwszym rezultatem a końcowym się zwiększa ;) 

Bez kitu, jak kręciliśmy ryzeny 3600 albo 10600k to takie rzeczy jak OC i wzrosty z tym związane byly  standardem np. Zmieniało się hynix na bdie żeby polepszyć minimalny fps i nikt tego nie negował…

Opublikowano
19 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@wallec ciekawe czy któryś zrobi i wklei wynik pod SOTR na 9800x3d 😀 

Ja wynik znam i różnica jest baaardzo mała 😀 

Sami nie wiecie czego chcecie, raz płacz bo czerwoni tu spamują screenami, zaraz prowokujecie żeby je wrzucać :hihot:

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Finalnie skonczylem OC mojego 250kf, mozna powiedziec ze rdzenie trafily sie hiper golden sample bo robia 5.7ghz na Pcore przy 1.23v i Ecore 51.ghz na 1.23v, Ring wbity 42x, NGU 34x ale pieta achillesowa tutaj jest D2D gdzie nie da sie zrobic nawet na 32x :hihot:

Wynikow z gier nie wrzucam bo nie mam zadnych wynikow na 245kf oraz innych cpu na tym systemie. 

Wincyj juz nie ukrece na tym cpu do 24h/7 daily.

obraz.png.efc2054f84b76ab0c359cec1a89c861a.png

obraz.png.5170055c9821af7ec59b04a10599900d.png

250kf full OC AIDA 57-51-42-NGU34.png

CB23 full oc.png

CB26 full oc.png

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, wallec napisał(a):

No ale przecież to dobrze, że rośnie jak dłubie bo o to chodzi, nie?

Właśnie po to kupiłem Z żeby mi urosło jak podłubię?

A to, że może urosnąć bez inwestycji pieniężnej np. poprzez użycie innych sterowników lub wersji Windows to jeszcze lepiej bo maksymalizuje wydajność za free i chodzi o to żeby urosło a nie żeby laboratoryjnie porównać własne wyniki ze np sam OC ring daje 1%, OC d2d daje 2% 

Jak robię cały czas jeden test, w tym przypadku wbudowany benchmark i robiąc „cyk”, „cyk”, „cyk”, „cyk” etapami dzień po dniu (bo tyle czasu zajmuje overclocking i optymalizacja) to logicznym jest, że te wyniki się zmieniają i wraz ze ilością zmian różnica pomiędzy pierwszym rezultatem a końcowym się zwiększa ;) 

Bez kitu, jak kręciliśmy ryzeny 3600 albo 10600k to takie rzeczy jak OC i wzrosty z tym związane byly  standardem np. Zmieniało się hynix na bdie żeby polepszyć minimalny fps i nikt tego nie negował…

Czemu udajesz, że nie rozumiesz, albo znowu wykręcasz kota ogonem? , kręcił, ocował, cudował, a po wszystkim twierdził, że zmienił bios i dostał 22% boostu :hihot:

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)

@Krzysiak ja nikogo nie prowokuję. Zrobiłem sobie test i znam wynik na 9800x3d. Po prostu, są postacie które piszą tutaj mało konkretne rzeczy więc się zastanawiam czy będzie jakaś odpowiedź w tym konkretnym temacie. 

Ooo, widzę podzieję dostałeś nawet 👍 to tyle ode mnie, jak nie rozumiesz to trudno, ja doprecyzowalem charakter komentarza tak że lepiej nie dam rady 😀 

@Phoenix. Fajna sztuka 👍 trochę żałuję że nie wziąłem sobie też 250k bo tam większy headroom pod oc mimo wszystko. Na tym TUF'ie dali w końcu podgląd potencjału cpu czy to dalej exclusiv pod ROG ? 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
11 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Sami nie wiecie czego chcecie, raz płacz bo czerwoni tu spamują screenami, zaraz prowokujecie żeby je wrzucać :hihot:

@Krzysiak nikt tutaj randomowo „sam z siebie” nie wklei screenów w których ryzen będzie wolniejszy a my o screeny jeszcze nie pytamy bo nie mamy ustawionych platform. Same z siebie wleciały screeny od sylwka z prowokacyjną treścią i efekt jest jaki jest :)

póki co wrzucamy content zgodny z tytułem tematu, możecie za free sobie porównać ze swoimi 

tornado jak wirazkowal z 14600k i testami w sotr tak teraz cisza w eterze ;) 

9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Finalnie skonczylem OC mojego 250kf, mozna powiedziec ze rdzenie trafily sie hiper golden sample bo robia 5.7ghz na Pcore przy 1.23v i Ecore 51.ghz na 1.23v, Ring wbity 42x, NGU 34x ale pieta achillesowa tutaj jest D2D gdzie nie da sie zrobic nawet na 32x :hihot:

Wynikow z gier nie wrzucam bo nie mam zadnych wynikow na 245kf oraz innych cpu na tym systemie. 

Wincyj juz nie ukrece na tym cpu do 24h/7 daily.

obraz.png.5170055c9821af7ec59b04a10599900d.png

250kf full OC AIDA 57-51-42-NGU34.png

CB23 full oc.png

CB26 full oc.png

Próbowałeś podbijać vcsaa i anona do OC d2d?

Opublikowano
2 minuty temu, wallec napisał(a):

póki co wrzucamy content zgodny z tytułem tematu

Porownywanie wynikow z roznych platform, systemow, gpu, sterownikow oraz braku podanych nastaw cpu i ramu napewno sa wartosciowe i merytoryczne  :hihot:

Opublikowano
10 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Czemu udajesz, że nie rozumiesz, albo znowu wykręcasz kota ogonem? , kręcił, ocował, cudował, a po wszystkim twierdził, że zmienił bios i dostał 22% boostu :hihot:

No i dobrze że dostał.

na b860m na najnowszym biosie nie mogłem wbić RAMu powyżej 8200 a na starym 8600 lata

Na Z mam teraz BIOS z 2024 i wali mi komunikat że mam go zaktualizować bo ma coś nie tak z firmware ;)

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Porownywanie wynikow z roznych platform, systemow, gpu, sterownikow oraz braku podanych nastaw cpu i ramu napewno sa wartosciowe i merytoryczne  :hihot:

Oczywiście ze są bo u siebie w sotr uzyskam takie same wzrosty jak zachu i mam punkt odniesienia ;)

on uzyskał identyczny wynik jak random z neta

Opublikowano
9 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Krzysiak ja nikogo nie prowokuję. Zrobiłem sobie test i znam wynik na 9800x3d. Po prostu, są postacie które piszą tutaj mało konkretne rzeczy więc się zastanawiam czy będzie jakaś odpowiedź w tym konkretnym temacie. 

Ooo, widzę podzieję dostałeś nawet 👍 to tyle ode mnie, jak nie rozumiesz to trudno, ja doprecyzowalem charakter komentarza tak że lepiej nie dam rady 😀 

@Phoenix. Fajna sztuka 👍 trochę żałuję że nie wziąłem sobie też 250k bo tam większy headroom pod oc mimo wszystko. Na tym TUF'ie dali w końcu podgląd potencjału cpu czy to dalej exclusiv pod ROG ? 

Tak TUFy maja juz pomiar SP ;)  No tutaj sie mieszczew "fajnym" poborze jeszcze ale to dzieki tej sztuce bo z inna molgoby nie byc tak kolorowo.  

• Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@SylwesterI. Słuchaj, procesor jest świeży, apki dedykowane też, do tego biosy w zdecydowanej większości są pojedyncze wydania pod Refresh'e. 

Dziwi cię że ludzie sobie sprawdzają która wersja jest najbardziej stabilna i co można na konkretnym wydaniu osiągnąć? Czy to cpu czy to gpu jest tu na forum cała masa ludzi którzy kombinują z ustawieniami żeby osiągnąć najlepsze wyniki pod kulturę pracy na możliwie najlepszym poziomie.

Żeby to jakoś sprawdzić jaki to ma wpływ to robisz różne testy i benchmarki. To samo jest z windą i os, ja zawsze sobie personalizuje pod swoje preferencje. Jeśli tego nie ogarniasz to kurde nie wiem co tutaj robisz w ogóle. 

Kolejny będzie kota ogonem odwracał. zachy twierdził, że od początku miał oc cpu, pamięci itd. podał wynik, który był słabszy od mojego, to potem nagle :cyk" i mu wskoczyło 43fps'y, bo jak stwierdził, bios zmienił, a na nowym biosie z samej gry, znowu mu słaby wynik wyszedł 

widać, że kombinuje jak koń pod górkę, potem dodaje przyparty do muru, że jeszcze "tweaki windows", wychodzi, że jeszcze tasowanie sterami, byle tylko na jego wyszło, a przyrosty ma ni z gruchy, ni z pietruchy kolosalne, bo 43fps uzyskać na ocowanym cepie, gdzie potem nie był ocowany, czyli tu się nic nie zmienia, a tylko poprzez "zmianę biosu" to ewidentnie wałki

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, wallec napisał(a):

Oczywiście ze są bo u siebie w sotr uzyskam takie same wzrosty jak zachu i mam punkt odniesienia ;)

on uzyskał identyczny wynik jak random z neta

Mnie to guzik obchodzi co ty tam sobie myslisz i co sobie porownujesz ale mnie do tego nie mieszaj jesli nie robisz tego zgodnie ze sztuka, wiec dla mnie i dla wielu osob tych wiedzacych jak to powinno wygladac  te porownania sens merytoryczny maja zerowy a ty kolejny raz robisz z siebie idiote i nic wiecej ;)  Juz kazdy zna twoje klamsta, mataczenie i odwracanie kota ogonem. 

4 minuty temu, wallec napisał(a):

Oki, nie gadam z tobą bo bez sensu. 

I bardzo dobrze bo ja cie mam w 4 literach i twoja bezproduktywna wiedze ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, wallec napisał(a):

@Krzysiak nikt tutaj randomowo „sam z siebie” nie wklei screenów w których ryzen będzie wolniejszy a my o screeny jeszcze nie pytamy bo nie mamy ustawionych platform. Same z siebie wleciały screeny od sylwka z prowokacyjną treścią i efekt jest jaki jest :)

póki co wrzucamy content zgodny z tytułem tematu, możecie za free sobie porównać ze swoimi 

tornado jak wirazkowal z 14600k i testami w sotr tak teraz cisza w eterze ;) 

Próbowałeś podbijać vcsaa i anona do OC d2d?

Ty o screeny nie pytasz, ty chciałes, żebym filmiki kręcił :hihot:

wrzucacie kontent, który możemy porównać, to, jak wrzucamy porównanie, to zachy wycieczki osobiste zaczyna, a od niego i reszty teksty , co tu robią właściciele amd

a kto będzie teraz ściągał grę z 2018 roku po to, żeby wrzucać porównania, jak jest duże prawdopodobieństwo, kolejnego "biosu" który doda kopę fps 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano

@wallec, @Fenrir_14 ot była to tylko luźna uwaga, że sami nie wiecie czy chcecie, czy też nie chcecie żeby ludzie wrzucali wyniki ;) 

Bo co chwila się przewija po co wrzucają, a za chwilę ich przywołujecie do tablicy. 

Zresztą to samo było z porównaniem 245k z 7800x3d w benchmarku cyberka, najpierw było przywołanie, jak pokazałem że 245k został totalnie zmieciony to "po co tu ludzie od amd piszą" ;) 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@SylwesterI. Ze zwykłej uprzejmości nie pisz już do mnie bo ja do ciebie nie zamierzam 😀 

@Krzysiak napiszę kolejny raz. Ja nie mam problemu z wrzucanie wyników tutaj czy gdziekolwiek bo mam obie platformy i sam sobie mogę porównać cokolwiek zechcę. Jak będę chciał porównać z kimś innym to się zgłoszę pod konkretny adres może tutaj a może na OCN więc proszę nie wkręcaj mnie kolejny raz 😀 

Ja nie mam żadnego problemu ani z niebieską ani z czerwoną platformą bo czemu miałbym mieć skoro mogę mieć dowolną konfigurację jaką sobie wymyślę? 

Edytowane przez Fenrir_14