Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@wallec

Zadowolony jestem z tego, co mam, wydajności nie brakuje, najważniejsze, że już wyjaśnione te  wyniki, które biorą się z wersji windows, nie ze sprzętu i że zdajesz sobie sprawę, że nie ma co porównywać 2 różnych komputerów  

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
6 minut temu, tomcug napisał(a):

To tylko potwierdza, o czym było pisane wcześniej, czyli te wszystkie forumowe porównania są nic nie warte, bo każdy ma inaczej ustawiony system, inny system, itd.

Pozwalaja zidentyfikować, że gdzieś są straty.

Sylwek zyskal ~20fps na minmalnym po tej całej "awanturze" ;)

Opublikowano (edytowane)

Nie zyskałem nic, bo w SoTR, AW, RE:Requiem nic mi to nie dało, w bf6 nic mi to nie dało (a tu gram wszystko low 1440p), w grze cp2077 nic mi to nie dało (na ustawieniach, w których gram >max+rt max+ hdr/1440p), tylko benchmark cp2077 pokazuje więcej i to o ponad 100fps na minimalnym fps i dużo więcej na średnim i maksymalnym

dla benchmarka cp2077, czy jakiś nierealnych testów 720p low, nikt normalny systemu nie będzie zmieniał, jedyne co zrobię to zainstaluję na czysto windowsa, którego mam oryginalnie i zrobię mu debloat    

Opublikowano

Jak zmienisz na gpu, które w cyberku w miejscu, w którym testowaliśmy pozwoli wygenerować więcej niż 145fps to będziesz mieć więcej niż 145fps.
Na starym systemie, Twój procesor nie wygenerowałby 168fps a teraz tak ;)

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, wallec napisał(a):

Jak zmienisz na gpu, które w cyberku w miejscu, w którym testowaliśmy pozwoli wygenerować więcej niż 145fps to będziesz mieć więcej niż 145fps.
Na starym systemie, Twój procesor nie wygenerowałby 168fps a teraz tak ;)

Generuje tyle ile generował, bo ja nie gram w cp2077 low. Nawet w miejscu testowym Tomcuga generuje tyle samo FPS, bo ja gram z jego ustawieniami + RT max, a wtedy cpu i windows to najmniejszy problem :cool:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
53 minuty temu, tomcug napisał(a):

To tylko potwierdza, o czym było pisane wcześniej, czyli te wszystkie forumowe porównania są nic nie warte, bo każdy ma inaczej ustawiony system, inny system, itd.

On i tak nie zrozumie :hihot:

46 minut temu, wallec napisał(a):

Sylwek zyskal ~20fps na minmalnym po tej całej "awanturze" ;)

Co i tak realnie w grach nic nie zmieniło, bo nie gra w 720p na low :E 

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ile udało Ci się stabilnie wbić na p cores all core przy e cores na defie? 

Kurde ja na 270k plus nie mogłem wbić stabilnego 5.7Ghz all core przy zachowaniu e cores na stock a na 9850x3d 5.7Ghz leci w Cyberpunku. 

To odpal BF6 to już CI nie poleci 5700 ;-) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Krzysiak napisał(a):

On i tak nie zrozumie :hihot:

Co i tak realnie w grach nic nie zmieniło, bo nie gra w 720p na low :E 

Jak jedzie na gpu bootleneck to nic mu nie dało.

I powrót do 22H2Zrzutekranu2026-04-09114543.thumb.png.68baacdc82846b1068ba0d8492b00fea.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Jak jedzie na gpu bootleneck to nic mu nie dało.

I powrót do 22H2

I każdy normalny ustawia max, który pozwala na płynną grę, a nie jakieś wydumane ustawienia low 720p, więc nie musi tasować windowsami

Swoją drogą nawet na tym twoim windowsie, cpu pokazuje jak cieńkie jest, skoro na gorszym windows x3d jest lepszy

Opublikowano
4 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

To odpal BF6 to już CI nie poleci 5700 ;-) 

Wiadoma sprawa. Im wyższe obciążenie cpu na wszystkich rdzeniach tym bardziej bije po zegarach. Battlefield od długiego już czasu to jeden z najlepszych testerów stabilności całej platformy bo niesamowicie gniecie cepa 😀 W 6tce zmniejszyli wolumen graczy dla pojedynczej rozgrywki więc jeszxze lepiej gniecie Bf2042 na szturmie - szczególnie polecam mapkę Hebrydy Szkocja 👌 Pisałem o CP 2077 bo to tutaj temat przewodni i byłem ciekawy czy chociaż w tym tytule hula komuś refresh przy takich traktowaniach bez ubijania e-cores 👍 

Opublikowano

@ju-rek Na jakiej mapie zrzuty i w jakim trybie? Bo jak to jakiś podbój to szkoda na to czasu 😀 to jest 8-mio czy 16 rdzeniowiec? w 2042 polecam mapę Hebrydy i szturm dla 128 graczy. W bunkrach, szczególnie na tzw punktach termopilskich - ciasna droga do punktu, na tej mapie są 2 takie punkty którymi można wejść na startowy pierwszy m-com. Przy ostrym zadymieniu (smoke granade) i całkowitym młynie w tym wąskim korytarzu obciążenie mojego 9800x3d bez problemu przekraczało 70% w rozdziałce 3840x1800 😀 

Opublikowano (edytowane)

@ju-rek Ja gram tylko na prywatnych serwerach i wyłącznie szturmy ale możesz spróbować w wyszukiwarce tryb gry - szturm dla 128 graczy i mapa to Redacted (sezon 6) - lokacja Hebrydy Szkocja. Najlepszym miejscem jest wąski korytarz ze schodami na pierwszy m-com. Profilaktycznie zaopatrz się w smoke granade żeby utrzymywać zadymienie 😀 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)

Skumajcie motyw, że gram w cyberka bo w końcu ogarnąłem nastawy.

Robię questa,w którym odwiedzam w restauracji ziomeczka, co mnie uratował na wysypisku śmieci.

Gadam z nim, gadam, wychodzę z knajpy.

Patrzę, "o shiet ale tu jest chłopków i w ogóle duże się dzieję.

Testuje sobie fps, ustawienia itd. by po chwili się kapnąć, że to ta nasza miejscówka z testów :D

W 4k ultra na 7900GRE mam tu 80fps więc nawet ryzen 7600 by sobie porawdził

O tutaj knajpa i na zewnątrz nasza miejscówka

obraz.thumb.png.cb8440e8fa2e7384a76a5f41b757094e.png

Edytowane przez wallec