Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@wallecZ tym Aida to jest pierwsze odpalanie, czy kolejne? U mnie pierwsze odpalenie trwa 3 sekundy, a kolejne już ułamek sekundy.
Jeśli chodzi o ZenTimings, to niecałe dwie sekundy, a nie siedem.
Cpu-Z niecałe 6 sekund, na Alder nie wiem, ile to trwało, ale wyraźnie krócej, skoro zwróciłem uwagę.

Opublikowano

@wallec Fajnie, że jesteś. Brakowało mi kogoś jak @RTX5090 i @SebastianFM gdy byli jeszcze w formie...

To mówisz, że czas otwierania Cpu-z jest istotny z punktu widzenia użytkownika? Kurde, przez ostatnie 3 tygodnie odtworzyłem go raz. Czyli jestem w plecy niecałe 2 sekundy? A co jak wtedy akurat spinałem się do soczystego pierda i akurat mi się one przydały? Czy dalej AMD zmarnował mi czas, czy może jednak pomógł w kwestii Zdrowotnej którą jest uwalnianie gazów z organizmu? 

Jak się na to zapatrujesz? 

A daj jeszcze jakiś przykład? Bo kurde miałem 14900KS i no nie widzę żadnej różnicy. Pisałeś o shader, nie no, faktycznie dziwne, że 8 rdzeni robi je dłużej niż 24. Kto by się spodziewał co? 

Ale wiesz co mordeczko? Zdradzę Ci sekret. AMD ma procesory 16 rdzeniowe i tam już shadery idą jak na Intel, a czasem nawet szybciej... 

Opublikowano
W dniu 29.11.2024 o 22:42, leven napisał(a):

Marudzisz, a wiesz, że 50xx będzie dobre 35% wydajniejsze od 4xxx.

TOP z 50% :E ?

I jakie to ma znaczenie skoro gaming obrał kurs na górę lodową ;) Ze sprzętu wyciśnięte prawie wszystkie soki z pudełka to już nie te czasy nie ten fun.

Opublikowano
15 godzin temu, razeks napisał(a):

Ja rozumiem że 9800x3d to świetny procesor, oczywiście jest najlepszym wyborem do gier. Ale w jego cenie masz 14600kf, płytę, ram i chłodzenie. A wydajność niższa o 20% więc... Kupno 9800x3d jest tak samo rozsądne jak obecnie 4090 za 10-11k, no chyba że musi się mieć top za wszelką cenę to wtedy inna sprawa

Zapomniałeś tylko o jednym, jak ten twój 14600kf się skończy to 9800x3D nadal będzie robił ogień w grach, a ty znowu będziesz składał nową platformę, która cię będzie kosztowała znacznie więcej niż te 20%.
A teraz najlepsze, właściciel 9800x3D jak się on skończy to, wymieni tylko procesor.

Nie ma szans, w żaden sposób dziś obronić inwestycje w intela, jakiegokolwiek.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Kadajo Tylko że ten 14600kf spokojnie jeszcze sobie w grach poradzi do wydania serii rtx 6000 (ok, może do 5090 będzie za słaby) a za 2-3 lata to i am5 będzie martwą platformą bo dostanie już tylko jeden upgrade (zen 6). To wcale nie jest taka długa perspektywa i am5 jest już za połową swojego żywota - wyszła seria 7000, za miesiąc będą ostatnie procesory z serii 9000 i potem zostanie już tylko jedna seria. Spokojnie kupując takiego 14600kf można przeczekać do am6 czy innej platformy Intela na ddr6. Przypominam tylko że za te 20% wydajności trzeba dołożyć z 200% ceny. To jest absurd

• Upvote 1
Opublikowano

To już zależy co to znaczy poradzi sobie, te 20% to wcześnie czy później będzie różnica między trzymaniem wysokiego FPS, w który celujesz, a nie, dodatkowo te 20% to zawsze większy  bottleneck przy nowych GPU.
Oczywiście cena jest, jaka jest, ale tak zawsze było z czymś, co jest wydajnościowa topka.

Opublikowano
8 minut temu, razeks napisał(a):

To wcale nie jest taka długa perspektywa i am5 jest już za połową swojego żywota - wyszła seria 7000, za miesiąc będą ostatnie procesory z serii 9000 i potem zostanie już tylko jedna seria.

Zen6 bedzie za 2lata, pozniej to bedzie nadal top przez kolejne 2 lata, gdzie bedzie wtedy wydajosciowo ten 14600KF?? Tak jak Kadajo pisze, ktos kto ma AM5 wymieni sobie tylko cpu.  No i kolejna kwestia, chwalisz sie czy zalisz, ze na 14600KF bedzie mozna nadal grac?? Owszem ale co Ty porownujesz top cpu do sredniego segmentu ?? Ludzie ktorzy kupuja co gen topa cpu to nie ten sam target co ktos kto kupuje sredniaka i siedzi na nim az klatki beda spadac ponizej 60fps.  I ktos kto kupuje top gpu nie kupuje takiego sredniaka jak 14600K.

6 minut temu, Kadajo napisał(a):

To już zależy co to znaczy poradzi sobie, te 20% to wcześnie czy później będzie różnica między trzymaniem wysokiego FPS

No i wyjdzie Zen6 i bedzie kolejne 20% i sie zobi juz 40%, no ale jemu te60fps bedzie trzymac to przeciez jest to "solidny argument" :lol2:

Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ludzie ktorzy kupuja co gen topa cpu to nie ten sam target co ktos kto kupuje sredniaka i siedzi na nim az klatki beda spadac ponizej 60fps.

Jestem w tym targecie, który celuje w średniaka, aby nie spadało poniżej 72 fps. Zdecydowałem się na AM5, bo wiem, że jak wyjdzie np. GTA VI na PC, to wystarczy tylko podmienić procesor na Zen 6 (lub Zen 5 X3D, który wówczas będzie tańszy) i dalej będzie te min . 72 fps.

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo @Phoenix. Tylko zdajecie sobie sprawę że te 20% to jest w naprawdę idealnych procesorowych scenariuszach? Napisałem to z dużą nawiązką.

Bo równie dobrze, w realnym scenariuszu może być tak:

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/19.html

Faktycznie, bardzo to usprawiedliwia cenę 2,5-3k za procka. I jeszcze raz podkresle: tak 9800x3d jest najwydajniejszy do gier ale jego cena jest absurdalna jak za procesor 8c i powinien kosztować maks 2k. MAKS

I 9800x3d to jest top CPU w tylko jednym zastosowaniu, prawdziwy top do wszystkiego (9950x3d) dopiero wyjdzie, aż strach pomyśleć ile realnie będzie kosztował...

Edytowane przez razeks
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, razeks napisał(a):

Tylko zdajecie sobie sprawę że te 20% to jest w naprawdę idealnych procesorowych scenariuszach? Napisałem to z dużą nawiązką.

Ty widziales dzis gry na UE5?? :lol2: Tam 9800XD potrafi odsadzic do 25% 7800XD. Piszesz tak jakby dzis gry nie byly procesorowe. Skoncz juz pisac tez bzruki i usprawiedliwianie swojego wyboru, nie celujesz w top wydajnosc to rozumiem ale nie pisz glupot jak to kosztowna jest zmiana bo osoby kupujace top cpu i rtxa 4090/5090 maja w ten koszt wywalone, to tylko takie osoby jak TY uzalaja sie nad cena nie bedace targetem topu.

9 minut temu, razeks napisał(a):

prawdziwy top do wszystkiego (9950x3d) dopiero wyjdzie

:lol2: no no :salut: jedyne 3000zl-3500zl ;) I kupia go nadal te same osoby, ktore graja w wiekszosci tylko w gry bo po prostu lubia miec top cpu.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Serio ale odnoszę wrażenie że niektórym się tutaj coś posrało pod deklami. Daleki jestem od bronienia Intela przez cyrki z podstawkami, komiczna premierę Arrow Lake itp ale monopol jest zły i widać to po rynku kart graficznych.

NVIDIA z cenami serii 5000 też może zrobić co będzie chciała i ciekawe czy tak samo wszyscy będziecie klaskali jajami jak pojawi się cena 15k za 5090 (bo to taki sam poziom absurdu jak blisko 3k za 9800x3d)? Ale to przecież będzie TOP

@Phoenix.

A osoby sprzedające platformę na 7800x3d żeby kupić kolejna am5 od podstaw czy sprzedające 4080 żeby kupić 5070 to robią dopiero złote interesy🤣🤣🤣🤣🤣

Edytowane przez razeks
Opublikowano
1 minutę temu, razeks napisał(a):

ciekawe czy tak samo wszyscy będziecie klaskali jajami jak pojawi się cena 15k za 5090 (bo to taki sam poziom absurdu jak blisko 3k za 9800x3d)? Ale to przecież będzie TOP

Spokojnie, brak dostepnosci i szal na ten cpu powoduje to, ze to sklepy podbijaja ceny, a nie AMD. To samo bedzie z gpu. Brak dostepnosci i szal na dany jakikolwiek produkt powoduje to, ze sklepy winduja ceny. Tak bylo odkad pamietam na wszystko ;)

Opublikowano
2 minuty temu, razeks napisał(a):

czy tak samo wszyscy będziecie klaskali jajami jak pojawi się cena 15k za 5090 (bo to taki sam poziom absurdu jak blisko 3k za 9800x3d)? Ale to przecież będzie TOP

Co cię interesuje, na co i ile, ludzie wydają na hobby? Nie stać cię, czy mnie, na top/topów nie zawracam sobie tym głowy.  Ale nie będę nikogo przekonywał, że za drogo to nie kupuj. Żebyś wiedział ile ja wydałem na swoje wędki, kołowrotki i inne akcesoria to byś pomyślał że jestem niepoczytalny. Komputer przy tym to pikuś. :)

• Upvote 2
Opublikowano
16 minut temu, razeks napisał(a):

@Kadajo @Phoenix. Tylko zdajecie sobie sprawę że te 20% to jest w naprawdę idealnych procesorowych scenariuszach? Napisałem to z dużą nawiązką.

Bo równie dobrze, w realnym scenariuszu może być tak:

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/19.html

Faktycznie, bardzo to usprawiedliwia cenę 2,5-3k za procka. I jeszcze raz podkresle: tak 9800x3d jest najwydajniejszy do gier ale jego cena jest absurdalna jak za procesor 8c i powinien kosztować maks 2k. MAKS

I 9800x3d to jest top CPU w tylko jednym zastosowaniu, prawdziwy top do wszystkiego (9950x3d) dopiero wyjdzie, aż strach pomyśleć ile realnie będzie kosztował...

Zawsze będziesz miał podział użytkowników na tych, którzy chcą mieć wydajność vs na tych, którzy chcą wydać jak najmniej.

To są dwa różne punkty widzenia, które mają swoje argumenty.

Ale patrząc czysto na wydajność w grach AMD po prostu zamiata intelem podłogę.

Wystarczy spojrzeć na  takiego 5800x3D który do dziś pokazuje właśnie czym są procesory x3D, i 9800x3D i każdy inny procesor x3D nie będzie inny.

Moim zdaniem tez błędne jest patrzenie na takiego 9800x3D pod względem ilości rdzeni vs cena.

Dlaczego ?

Ano dlatego ze 9800x3D kupuje się dla gier, a nie ilości rdzeni. Płacisz za top wydajność w grach, a nie za to ile on ma rdzeni.

Żeby było śmiesznie prawie na pewno taki 9900x3D i 9950x3D w grach będzie wolniejszy.

Tak w programach będzie szybszy, ale jeszcze raz napisze 9800x3D kupuje się przede wszystkim dla gier.

I uwierz mi żadnego użytkownika tych procesorów nie interesuje ze jakieś cpuz czy steam uruchamia się wolniej.

Ja sam nie mając jeszcze w tej chwili AMD smieje sie z tych argumentow bo one sa po prsotu smiesznie glupie. :D

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, ju-rek napisał(a):

Co cię interesuje, na co i ile, ludzie wydają na hobby? Nie stać cię, czy mnie, na top/topów nie zawracam sobie tym głowy.  Ale nie będę nikogo przekonywał, że za drogo to nie kupuj. Żebyś wiedział ile ja wydałem na swoje wędki, kołowrotki i inne akcesoria to byś pomyślał że jestem niepoczytalny. Komputer przy tym to pikuś. :)

Nie musisz mnie do tego przekonywać, sam w tym roku wydałem 100k na przygotowanie auta na tor. Na zegarek też potrafię wydać więcej niż będzie kosztował 5090. Zwyczajnie patrząc co się dzieje na rynku gier uważam że na TOP pc szkoda pieniędzy.

10 minut temu, Kadajo napisał(a):

I uwierz mi żadnego użytkownika tych procesorów nie interesuje ze jakieś cpuz czy steam uruchamia się wolniej.

Ja sam nie mając jeszcze w tej chwili AMD smieje sie z tych argumentow bo one sa po prsotu smiesznie glupie. :D

To że te argumenty są debilne jest oczywiste dla każdego poza turbo fanami Intela😄 Ja jednak nadal uważam że 9800x3d jest przepłacony, tak samo jak karty z topu nvidii. Jak ktoś chce, droga wolna, nie ma problemu. Dla przeciętnego użytkownika patrzącego przez pryzmat cena/wydajność bez sensu.

Edytowane przez razeks