galakty 3 356 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca No dokładnie, a na chromowanych i tak widać więc czarne wiele nie zmienią. Zresztą najlepiej na własnym przykładzie sprawdzić. Wiem tylko że będę starał się zaokrąglone kupić. 1
zdunzdun 201 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca 10 godzin temu, Karister napisał(a): Są takie robione w całości z litego materiału. Ja mam taką do kuchni. Tak z ciekawości, cóż to za materiał? 5 godzin temu, galakty napisał(a): No dokładnie, a na chromowanych i tak widać więc czarne wiele nie zmienią. Mimo wszystko wydaje mi się, że jednak czarne elementy (krany, słuchawki itp) zmieniają postać rzeczy. Przy chromowanych elementach nawet lekko wilgotną ściereczką przetrzesz i jest git, albo polecisz bez obaw cifem i też nic się nie stanie. Czarne fajnie wygląda (dla mnie) ale trzeba zachować ostrożność przy czyszczeniu (cif to lekko mówiąc nie wchodzi w grę ) i generalnie zacieki siłą rzeczy bardziej rzucają się w oczy. Twarda woda to już w ogóle robi swoje. 1
Karister 162 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca Godzinę temu, zdunzdun napisał(a): Tak z ciekawości, cóż to za materiał? Chyba jednak pomyłka. Raczej jest u mnie powłoka PVD. 1
huudyy 2 856 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca (edytowane) Ja poszedłem pomiędzy chrom, a czerń - szczotkowany gun metal, poki Co trzyma się świetnie i nie widać śladów Edytowane 10 Lipca przez huudyy
galakty 3 356 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca 10 godzin temu, zdunzdun napisał(a): cif to lekko mówiąc nie wchodzi w grę Serio? To nie byłem świadomy
huudyy 2 856 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca 59 minut temu, galakty napisał(a): Serio? To nie byłem świadomy CIF działa jak drobna pasta polerska, nadaje się do wanny, zlewu czy płytek, ale nie armatury.
Bono_UG 322 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca Taka refleksja w temacie czarne vs szare ale odnośnie płyt indukcyjnych. Pierwszą miałem czarną i cokolwiek skapnęło z garnka, to zostawał jasny ślad. Na szarej mniej to widać ale z kolei lepiej są widoczne brązowe przygrzania/przypalenia.
galakty 3 356 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca A mieliście czarną ale matową płytę? Reklamują teraz sporo.
GordonLameman 8 495 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca Mam szkło (schot-ceran) z Siemensa i jest spoko. Ale to byłszcząca płyta. Raczej nic nie zostaje na niej, a o dziwo nie widać nawet rys od jakiegoś szorowania.
larry.bigl 466 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca Ja mam całe AGD białe i lubię to. Ale ciężko było dostać wszystko w kolorze zbliżonym mimo, że ten sam producent. Jedynie lodówka beżowa.
kubikolos 1 329 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca czekac obserwowac, nie kupowac na gorce Cytat Stopy nie pomogły. Sprzedający mieszkania z pokorą negocjują obniżki Z raportu Barometr Metrohouse i Credipass wynika jasno: choć spektakularnych obniżek nie ma, rynek wchodzi w fazę stabilizacji, a sprzedający - często po raz pierwszy od lat - zaczynają naprawdę negocjować. Nie pomogły majowa i lipcowa obniżka stóp procentowych - łącznie o 0,75 p.p. https://bezprawnik.pl/sprzedajacy-mieszkania-z-pokora-negocjuja-obnizki/
kanon7 601 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca Od kiedy (dokładna dat) deweloperzy muszą podawać ceny mieszkań otwarcie? Np. Na stronie?
Karister 162 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca (edytowane) 2 godziny temu, kubikolos napisał(a): czekac obserwowac, nie kupowac na gorce https://bezprawnik.pl/sprzedajacy-mieszkania-z-pokora-negocjuja-obnizki/ Obniżki stóp były niewielkie, a do tego niedawno i nawet ich jeszcze w pełni nie widać w ofertach banków. Poczekaj z rok czy dwa, aż stopy wrócą do - dajmy na to - 3%. Nagle kredyty znów będą w zasięgu Nowaka oraz Kowalskiego i ponownie wszystko pójdzie w górę o 50% po chwilowej euforii obniżek o kilkanaście procent. W lutym kilka lat temu też się trafił jeden miesiąc obniżek cen mieszkań i pierdylion ludzi bezrefleksyjnie krzyczało, że to koniec bańki, bo drożej już być nie może. Jak już dzisiaj wiemy, jednak może. Do tego w końcu skończy się wojna w Urainie. Wiadomo, co się stanie z cenami materiałów i usług budowlanych, gdy trzeba będzie odbudowywać całe miasta. W dłuższej perspektywie nie będzie znacznie tańszych mieszkań, a są powody, aby stały się znowu droższe. Tanie może będą za 20-40 lat, jak zaczną wymierać pokolenia, które obecnie mają mało dzieci. Wtedy może faktycznie będą puste i tanie mieszkania. A może i nie, bo może z jakichś powodów Polska kiedyś stanie się popularnym krajem do emigracji i zajmą je cudzoziemcy. IMO jak ktoś ma kupić mieszkanie, to lepiej wcześniej niż później. Tak jest od co najmniej kilkunastu lat. No chyba, że ktoś chce ryzykować walkę o te lokalne minima, to spoko, rozumiem. Edytowane 13 Lipca przez Karister 2
michasm 272 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca W dniu 12.07.2025 o 08:38, galakty napisał(a): A mieliście czarną ale matową płytę? Reklamują teraz sporo. Moja płyta pika jakby coś było na panelu pomimo, że nic tam nie ma. Już ją myłem nawet od spodu na krawędzi. Jeszcze spróbuję ją otworzyć i zajrzeć czy do elektroniki jakiś olej się nie dostał co nie chce wyschnąć, ale chyba pan Jezus już się zbliża. Jak będę musiał kupić nową to chyba bardziej będę się kierował markami pozostałych sprzętów, Bo irytuje mnie osobna apka do wszystkiego. Z jednej strony wątpię abym korzystał z aplikacji do płyty, ale z drugiej irytowało by mnie jakby była apka, a ja bym jej nie miał 🤣 2
huudyy 2 856 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca pytanie za 100zł - na co Ci apka do indukcji? 1
michasm 272 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca @huudyy Nie mam pojęcia. Do lodówki niby też niepotrzebna, ale podpowiada na jak długo wsadzić np. butelkę coli do zamrażarki, aby osiągnęła właściwą temperaturę W zależności od pojemności i rodzaju opakowania. Można też robiąc zakupy włączyć tryby supercool I superfreeze, aby szybciej schłodziło i zamroziło zakupy jak wrócę do domu. Nie wiem jakie opcje są dla płyty. Nawet jak nieprzydatne to chciałbym mieć możliwość korzystania z nich. Po prostu brak apki by mnie irytował. Nerwica natręstw 😅 2
larry.bigl 466 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca Serio to byłyby ficzerkilery? Po co mi appka ma mówić ile czasu Cola się chłodzić będzie? Włożę I wrócę za 15-20 minut, będzie dobra 1
Karister 162 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca Z fajnych featurów to niektóre lodówki Samsunga mają otwieranie drzwi na oścież głosowo. Dobre, jak ma obie ręce zajęte zakupami do włożenia. 1
michasm 272 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca 21 minut temu, larry.bigl napisał(a): Serio to byłyby ficzerkilery? Po co mi appka ma mówić ile czasu Cola się chłodzić będzie? Włożę I wrócę za 15-20 minut, będzie dobra Ponad 40 minut w zamrażarce 😅 koło 25 minut w zamrażarce to się 1 piwo w szklanej butelce chłodzi. To nie feature killery. To rzeczy, z których od czasu do czasu korzystam. Najważniejsze były 2 szuflady zamiast drzwi zamrażarki. To jest bajer.
Dimazz 569 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca (edytowane) właśnie lodówkę szukam i po wstępnym marketowym rozeznaniu to chyba jakąś koreańską największe wnętrza przy podobnej wielkości. Bosch ma chyba najmniejsze wnętrza, żadnych dwudrzwiowych czy tam czterodrzwiowych nie chcę. Nie będę tego przesuwał i nie zapełnię. Coś minimum C klasy a najlepiej A wiem że lodówki A to rzadkość na razie i sporo się dopłaca. Na razie patrzę w stronę LG nie wiem jak z jakością 185cm i wyżej Edytowane 13 Lipca przez Dimazz
michasm 272 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca Chciałem LG lub Samsung I oglądałem w sklepie. Brak możliwości regulacji wysokości półek w lodówce i na drzwiach, tandetą ogólnie zalatywało. Haier zrobił na mnie gigantyczne wrażenie I kupiłem. Świetny panel świetlny na plecach, który oświetla całą lodówkę Nawet Jak górna półka jest pełna, a szuflady to złoto. Zobaczymy ile lat to podziała. Chciałem coś do 3k, kupiłem innej firmy za 4k 😅 po miesiącu zadowolony. Czas pokaże. Faza, że lodówka 60 cm szerokości, a nad szufladą do zamrażarki wchodzi pełnowymiarowa blacha z piekarnika. 1
Karister 162 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca (edytowane) IMO na te klasy A, B, C itd to nawet nie ma sensu patrzeć. Sprzęt ma robić to, czego od niego oczekuję, a te klasy energetyczne to są groszowe oszczędności. Dopłata do lepszej pewnie nawet się nie zwróci do wymiany na kolejny sprzęt. To tak, jak regularnie ktoś pisze, że RTX 5090 jest do bani, bo dużo prądu bierze. Śmiechu warte. Ja rozumiem, że ktoś chce mieć dobrze ocieploną chatę, fotowoltaikę itp. Ale oszczędzanie na prądzie zużywanym przez lodówkę? Bez jaj. To najnowszy model Samsunga ma tryb wakacje, że działa tylko zamrażalnik, a komora główna trzytma około 15 stopni. Kurczę, już się czaję na tę dychę oszczędności rocznie. Edytowane 13 Lipca przez Karister
bergercs 1 416 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca Jeśli chodzi o marketówki, to właśnie LG jest najlepszym wyborem.
Karister 162 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca (edytowane) Dzięki za silną argumentację. Najlepsze są Samsungi. Edytowane 13 Lipca przez Karister 1
huudyy 2 856 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca 5 minut temu, Karister napisał(a): Dzięki za silną argumentację. Najlepsze są Samsungi. Dopóki się coś nie zepsuje brat I paru kolegów narzeka niestety.
Rekomendowane odpowiedzi