Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Camis napisał(a):

Które?, przecież te Jaecoo i Omody były testowane w PL na hamowniach i tyle mają. 
Widzę nie wiem ale się wypowiem :rotfl2:

https://boop.pl/motoryzacja/omoda-9-zostala-wyslana-na-hamownie-zaskoczenie

Tu akurat hybryda, ale gdzieś widziałem też jakąś benzynę i wyszło też mniej niż deklarował producent i nie chodziło mi akurat o te dwa auta. 

Tu ciekawy materiał o chińskich producentach i ryzyku bankructwa, dlatego jestem ostrożny z tymi chińskimi markami.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/chinscy-producenci-samochodow-gonia-wlasny-ogon-i-coraz-bardziej-nie-moga-go-zlapac/bnlenvk

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)

@Cappucino

Z Omodą 9, to chyba importer zawinił. U nas podaje moc taką jaką podają w Chinach - szczytową (czyli uderzenie hybrydy). A w UE należy podawać średnią w ciągu 2s. Co ciekawe w UK podają już moc taką jaka powinna być podawana w EU, 449KM. Czyli nawet mniej niż z Twojego linku. Zrobili zamieszanie z tymi 4 silnikami.

Ile razy trzeba Tobie powtarzać? U nas są tylko renomowane firmy z rynku chińskiego. Naprawdę uważasz, że taki BYD może zniknąć?

Ostatnio na nasz rynek wszedł Hongqi.

Hongqi jest częścią FAW. 

Wiesz co FAW produkuje? FAW produkuje VW, Audi i Toyoty. 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

mi się marzy jakiś tani elektryk zasilany głownie z PV żeby jak najbardziej zminimalizować koszta ale w tym roku mam remonty na głowie zobaczymy w następnym. 

Zobaczymy jak z tymi dopłatami bo podobno ciężko dostać maksymalne 40k.
Czas leci. Jeszcze trochę i ćwierć wieku stuknie. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MaxaM napisał(a):

ile razy trzeba Tobie powtarzać? U nas są tylko renomowane firmy z rynku chińskiego. 

I te 5 lat temu słyszałeś o tym renomowanym producencie, prawda?:rotfl2:.

Chcesz, to kupuj, beta testerzy zawsze mile widziani. Ja mam prostą zasadę, kupuje to, co wiem, że w przyszłości bez problemu sprzedam i co jest popularne na rynku produktów używanych. Jak za te kilka lat okaże się, że to dobre i bezawaryjne  auta   nie wykluczam następnego chińczyka.

2 godziny temu, MaxaM napisał(a):

@Cappucino

Z Omodą 9, to chyba importer zawinił. U nas podaje moc taką jaką podają w Chinach - szczytową (czyli uderzenie hybrydy). 

Nie tylko łomoda tak podaje. Pertyn w jednym ze swoich odcinków też o tym wspominał i ładnie wyjaśnił.

Tu  Balkan o tym wspominał, od 4 min:https://www.youtube.com/watch?v=dT72tHc_bTM

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Cappucino napisał(a):

I te 5 lat temu słyszałeś o tym renomowanym producencie, prawda?:rotfl2:.

Co to za fikołki? :E Gdybym się interesował chińskimi samochodami, to bym słyszał. Ale nie interesowałem się, bo nie było takich u nas. Chyba nietrudno sprawdzić co to za firmy i czy są renomowane w Chinach. Naprawdę uważasz, że osoby kupujące chińskie auta nawet nie sprawdzą co to za firmy? Czy nie kupują firmy krzak? :E

5 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Chcesz, to kupuj, beta testerzy zawsze mile widziani. Ja mam prostą zasadę, kupuje to, co wiem, że w przyszłości bez problemu sprzedam i co jest popularne na rynku produktów używanych.

Spoko, jak nie kupujesz, więc trzeba poszydzić z chińczyka i być wszystko na nie bez sprawdzenia :E

4 godziny temu, Camis napisał(a):

Grubo.

To się nazywa budzeniem się z ręką w nocniku. Tak czuli się pewnie :heu:

A tymczasem na naszym rynku chińczyki łącznie we wrześniu osiągnęły 8.9% sprzedaży. Według mnie to powalający wynik zważając na fakt, że jeszcze rok temu mało kto o nich słyszał.

Jeszcze ciekawsze są statystyki za pierwsze 9 miesięcy 2025 r. MG już przekroczyło próg ponad 10 tys. samochodów i wyprzedziło tak znane i cenione marki jak m.in. Cupra, Nissan, Peugeot, Opel, Citroen czy Suzuki. Pozostałe dwie marki na podium mają zaś przewagę nad takimi producentami jak m.in.: Honda, Tesla, Seat, Fiat czy Mitsubishi.

https://moto.pl/MotoPL/7,88389,32299358,czy-chinskie-samochody-dobrze-sprzedaja-sie-w-polsce-oto-wyniki.html

Tutaj od tego samego gościa co @Camis wrzucał pokazana na luzie Omoda 5. 

Edytowane przez MaxaM
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, MaxaM napisał(a):

Tutaj od tego samego gościa co @Camis wrzucał pokazana na luzie Omoda 5. 

A autor ma tam jakieś pojęcie o markach, sam jeździ luksusowymi po 300-400k %-) i nie mógł się nadziwić jakości wykonania Jaecoo. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Camis napisał(a):

nadziwić jakości wykonania Jaecoo. 

A jednak po Omodzie woli Omodę :E Imho Omoda 5 będzie hitem.

Taa, dobrze ciśnie na swojego merca za 400k :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
W dniu 2.10.2025 o 10:36, MaxaM napisał(a):

A po co komuś bieda Octavia z malutkim silnikiem, manualem i żałosnym wyposażeniem, jak za 120k można mieć mocniejszy silnik, automat, bardzo bogate wyposażenie, lepsze materiały i 7 letnią gwarancję? 

Skonfiguruj tę Octavie aby dorównywała Chińczykowi i wówczas porównaj cenę :E

Tylko proszę nie pisz po co komuś lepszy silnik, automat i wyposażenie :E

Chinczyki maja gowniane silniki. Mocno przestarzałe 1.5 palące dużo.

Porownanie tego z 1.5 TSI z octavii to obraza nawet dla silników z pierwszej octavii.

• Upvote 3
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Porownanie tego z 1.5 TSI z octavii to obraza nawet dla silników z pierwszej octavii.

Pomijając silnik to cały soft i sterowanie jest totalnie zwalone w Chińczykach... Rozumiem elektryka brać bo tu całkiem nieźle im idzie ale benzynę/hybrydę? Badziewie straszne, wolne automaty, palą bardzo dużo, ale wiadomo CENA. Tylko wolę używkę normalnej firmy i potem brak problemu z odsprzedażą, już widzę jak te chinole za 5 lat się sprzedają, aha :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Co to za fikołki? :E Gdybym się interesował chińskimi samochodami, to bym słyszał. Ale nie interesowałem się, bo nie było takich u nas. Chyba nietrudno sprawdzić co to za firmy i czy są renomowane w Chinach. Naprawdę uważasz, że osoby kupujące chińskie auta nawet nie sprawdzą co to za firmy? Czy nie kupują firmy krzak? :E

Wyjaśniłem to w jednym z powyższych wpisów, nie zrozumiałeś czy nie doczytałeś?

Cytat

Spoko, jak nie kupujesz, więc trzeba poszydzić z chińczyka i być wszystko na nie bez sprawdzenia

Czy ja szydzę? Zwracam jedynie uwagę, że się strasznie podniecasz. A na to trzeba spojrzeć chłodnym okiem a Ty jarasz się jak chłopek ze wsi podniecony kolorową chińską zabawką na bazarze. Trzeba też myśleć co będzie za kilka lat a nie żyć dniem dzisiejszym.

3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

On tego nie rozumie, , jara się za to konserwacją podwozia bo jakiś jutuber pokazał, że dobrze zabezpieczona, a nie zastanawia się nad trwałością układu napędowego czy elektroniki która już potrafi robić psikusy w tych chińskich autach. To nic, że głośnie i pali tyle co ruski czołg, ważne, że "wazelina" pod spodem i pewno nie tylko. :E

A to, że nawalili sporo tej "konserwacji" nie oznacza wcale, że nie będzie rdzewieć.

13 godzin temu, MaxaM napisał(a):

A jednak po Omodzie woli Omodę :E Imho Omoda 5 będzie hitem.

Taa, dobrze ciśnie na swojego merca za 400k :E

Tat, tak i wierzymy ślepo tym jutuberom...:E

• Upvote 1
Opublikowano

Bym zapomniał, nie pamiętam który Chińczyk ale jakiś miał problem ze stabilnością w szybkich zakrętach... 

DailyDriver całkiem spoko omawia Chińczyki, łysego z M4K polecać to już trzeba mieć niezły odlot. Chłop X lat temu nie potrafił tarczy hamulcowej wymienić, a ludzie go za guru uważają. 

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Ty jarasz się jak chłopek ze wsi podniecony kolorową chińską zabawką na bazarze.

Bo te chińskie zabawki powoli zostawiają te europejskie w tyle. Mają dobrą relację ceny do funkcjonalności, co w takim układzie dla klas średnich, społeczeństw średniozamożnych sprawia, że jakość wykonania schodzi na dalszy plan. Po prostu bardzo dobrze trafiają w wymagania i możliwości klienta europejskiego.

Różne chińskie i ogólnie azjatyckie firmy już nie raz pokazały, że potrafią wejść na rynek europejski i zostać na nim bardzo długo. 

Nokii nie ma, a Xiaomi trwa :E

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Bym zapomniał, nie pamiętam który Chińczyk ale jakiś miał problem ze stabilnością w szybkich zakrętach... 

To chyba Jaecoo. Wystarczy wejść na grupę FB z tymi samochodami. Średnio co drugi komentarz to problem z jazdą na wprost i ściąganie w którąś ze stron. Bez astystenta jazdy ciężko się prowadzi więc powodzenia podczas śniegu :E Ja tam chińczykom daję szansę, może te trafiające do Polski nie są tak złe jak te w Rosji, które łamią karki podczas uderzenia w tył samochodu. A jeśliby nawet to i tak kierowcy po tym zdarzeniu będzie wszystko jedno bo nie będzie miał do tego głowy :E:E:E 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, LeBomB napisał(a):

Nokii nie ma, a Xiaomi trwa :E

No i siajomi też już nie jest tanie. To samo będzie z chińskimi autami.

Nokii nie ma, ale apple i samsung nadal jest. Jak chcesz sprzedać używkę, to na którego prędzej znajdziesz kupca?

• Upvote 1
Opublikowano

Siajomi nie dość że cenami dogoniło Apple to soft dalej krzaczasty xD Piękne było Mi 9, 2000 zł w polskim sklepie, poprawny telefon. Dzisiaj chcą 4k za flagowca, to już prędzej jabłko kupię bo dostało LTPO w końcu. 

Chińczyki pamiętajcie że mają dopłaty rządowe... jak się skończą to ceny skoczą, zresztą dzielna UE może im marże podnieść żeby się VW sprzedawały. 

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Mają dobrą relację ceny do funkcjonalności

Właśnie nie rozumiem jak nie można tego pojąć.

Odpowiednikiem Omody 5 jest VW T-roc.

Omoda full opcja 120k

T-roc w zbliżonej konfiguracji 200k (golas z małym silnikiem i manualem 130k przy starej cenie)

Gdzie jak się poczyta o VW to też ile mają problemów i na pewno daleko im do aut idealnych, tak jak dla Omody daleko do auta idealnego ale za taką cenę można więcej wybaczyć.

Auto, to nie jest np. nowy telefon gdzie nie zjesz paru kebabów i masz lepszy. Przy takiej różnicy w cenie, to dla wielu mieć albo nie mieć nowy samochód. I może zaskoczę tu poniektórych, nie wszyscy chcą jeździć nową pandą, bo tylko na to ich stać z salonu.

Zachodnie marki trzeba piętnować za to co wyprawiają z cenami i jakością. Naprawdę chcecie się obudzić za parę lat, że nawet nie otworzycie drzwi w samochodzie bez przyłożenia karty płatniczej, a po 5 latach auto na złom? Chińska motoryzacja jest kubłem zimnej wody dla nich.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, GordonLameman napisał(a):

VW nie ma dopłat, które ma Omoda.

A od kiedy klienta obchodzą jakieś dotacje? Kupuje za tyle ile jest na metce z ceną.

Zresztą ta Omoda w Chinach kosztuje 50k zł. T-roc pewnie kosztuje 70k, do sprawdzenia. VW też dostaje dotacje w Chinach?

Ciśniecie po tych chińczykach, to czemu lecą rabaty po 35k na golfa jak tu ktoś wspominał? Dobre auta powinny się bronić.

Ostatnio oglądałem materiał gdzie ktoś podsumował ostatnie ceny aut i mówi aby się wstrzymać z kupnem nowego auta jak ktoś planuje. Obecnie niemal każdy producent obniżył już ceny i wszystko wskazuje na to, że będą kolejne obniżki.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, MaxaM napisał(a):

A od kiedy klienta obchodzą jakieś dotacje? Kupuje za tyle ile jest na metce z ceną.

Zresztą ta Omoda w Chinach kosztuje 50k zł. T-roc pewnie kosztuje 70k, do sprawdzenia. VW też dostaje dotacje w Chinach?

Ciśniecie po tych chińczykach, to czemu lecą rabaty po 35k na golfa jak tu ktoś wspominał? Dobre auta powinny się bronić.

Ostatnio oglądałem materiał gdzie ktoś podsumował ostatnie ceny aut i mówi aby się wstrzymać z kupnem nowego auta jak ktoś planuje. Obecnie niemal każdy producent obniżył już ceny i wszystko wskazuje na to, że będą kolejne obniżki.

Tu masz materiał jak solidna jest OMODA:

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tu masz materiał jak solidna jest OMODA:

Wow, Omoda ma bezprzewodową instalację elektryczną. Nie wiedziałem, że jest tak bardzo technologicznie do przodu. Nawet airbaga ma na wifi :E

Widać ustawkę na kilometr że aż po oczach bije :E Nawet nic urwanego czy pogiętego :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
6 minut temu, MaxaM napisał(a):

Wow, Omoda ma bezprzewodową instalację elektryczną. Nie wiedziałem, że jest tak bardzo technologicznie do przodu. Nawet airbaga ma na wifi :E

Widać ustawkę na kilometr że aż po oczach bije :E Nawet nic urwanego czy pogiętego :E

A nie może być wpinana po prostu? :)