Karro 42 Opublikowano Niedziela o 12:14 Opublikowano Niedziela o 12:14 5 minut temu, DjXbeat napisał(a): To jest tanie przyjdz za 5 lat jak ludzie masowo będą mieli Zawsze jest to samo Co ciekawe ,na nastepne lata drewnem bedzie zakazane palić a niby pelet z czego. Ludzie robią sobie z 2 rusztami piec tj drewno pelet
Jinx 22 Opublikowano Niedziela o 12:15 Opublikowano Niedziela o 12:15 @DjXbeat a czy jakość peletu jest regulowana jakimiś normami, np. dopuszczalna wilgotność, skład itp? Bo jeżeli nie to ta ekologicznosc może się okazać bardzo umowna Natomiast co do ceny, to właśnie czy ludzie biorą pod uwagę ile czasu ich kosztuje takie palenie, bo to też jest istotny czynnik, chyba, że ktoś ma go w nadmiarze, to oczywiście można się bujać. Ja jeszcze w zeszłym sezonie paliłem drewnem, które kupowałem pocięte. Trzeba było je porąbać, ułożyć do sezonowania, potem ułożyć na zimę w składzie a na końcu nim palić, sprzątać, wywalać popiół. Gehenna, stąd decyzja o przejściu na gaz.
Karro 42 Opublikowano Niedziela o 12:19 Opublikowano Niedziela o 12:19 3 minuty temu, Jinx napisał(a): a czy jakość peletu jest regulowana jakimiś normami, np. dopuszczalna wilgotność, skład itp? zakaz palenia jak jest powzyej 20 procent.Jeszcze to jest potrzebne w tej niedoregulowanej UE
Cappucino 16 Opublikowano Niedziela o 12:49 Opublikowano Niedziela o 12:49 (edytowane) 43 minuty temu, DjXbeat napisał(a): owies do palenia jest bardzo tani i ekologiczny bo przy jego produkcji nie ma śladu węglowego. Edytowane Niedziela o 12:50 przez Cappucino 1
raven18 0 Opublikowano Niedziela o 12:53 Opublikowano Niedziela o 12:53 35 minut temu, Jinx napisał(a): @DjXbeat a czy jakość peletu jest regulowana jakimiś normami, np. dopuszczalna wilgotność, skład itp? Bo jeżeli nie to ta ekologicznosc może się okazać bardzo umowna Natomiast co do ceny, to właśnie czy ludzie biorą pod uwagę ile czasu ich kosztuje takie palenie, bo to też jest istotny czynnik, chyba, że ktoś ma go w nadmiarze, to oczywiście można się bujać. Ja jeszcze w zeszłym sezonie paliłem drewnem, które kupowałem pocięte. Trzeba było je porąbać, ułożyć do sezonowania, potem ułożyć na zimę w składzie a na końcu nim palić, sprzątać, wywalać popiół. Gehenna, stąd decyzja o przejściu na gaz. Niektórym może i gehenna ale na pewno zdrowsze niż siedzenie przed kompem czy telefonem.
Karro 42 Opublikowano Niedziela o 12:54 Opublikowano Niedziela o 12:54 (edytowane) 5 minut temu, Cappucino napisał(a): i ekologiczny bo przy jego produkcji nie ma śladu węglowego. Palisz i tworzysz to na pewno ślad weglowy mniejszy niz paliwa ktore nie tworzysz a są Statystyka wszystko przyjmie Edytowane Niedziela o 12:55 przez Karro
LeBomB 102 Opublikowano Niedziela o 12:58 Opublikowano Niedziela o 12:58 42 minuty temu, Jinx napisał(a): a czy jakość peletu jest regulowana jakimiś normami, np. dopuszczalna wilgotność, skład itp? Normy europejskie, które stosuje się również u nas: EN 14961-1 (PN-EN 14961-1:2010) – przedstawia ogólną klasyfikację biomasy. EN 14961-2 – określa podstawowe parametry jakościowe pelletu. EN 14961-3 – brykiety drzewne do zastosowań nieprzemysłowych. EN 14961-4 – zrębki drzewne do zastosowań nieprzemysłowych. EN 14961-5 – drewno opałowe do zastosowań nieprzemysłowych. EN 14961-6 – pelety niedrzewne do zastosowań nieprzemysłowych. 1
Kris194 176 Opublikowano Niedziela o 13:13 Opublikowano Niedziela o 13:13 Godzinę temu, Karro napisał(a): Dobre i to.Takiej komuny to nie było za komuny.Gdy nie dotacje to by cie przyszlo 20K a w starym piecu być jeszcze dekade palił Parowozy do dzisiaj by mogły jeździć a jednak z nich zrezygnowaliśmy. Świat idzie naprzód i bardzo dobrze, kiedyś stare rozwiązania trzeba w końcu odciąć i skupić się na przyszłości.
Karro 42 Opublikowano Niedziela o 13:15 Opublikowano Niedziela o 13:15 No tak jak zauważyłeś mogliśmy a nie jezdzimy bo zastapiły je lepsza technologia a nie ustawa 100 lat temu rolnik chodził za koniem a nie chodzi a tak masz byle co i na 3 pokolenia droższe
Kris194 176 Opublikowano Niedziela o 13:24 Opublikowano Niedziela o 13:24 (edytowane) Chcesz przez to powiedzieć, że nie ma lepszej technologii niż kopciuch? Pytam poważnie bo to już zaczyna wyglądać na zaklinanie rzeczywistości. Edytowane Niedziela o 13:25 przez Kris194 1
Karro 42 Opublikowano Niedziela o 13:32 Opublikowano Niedziela o 13:32 (edytowane) gdzie to powiedziałem? Pomysł na wyciąganie w ten sposób pieniędzy od ludzi jest starszy niz ty Edytowane Niedziela o 13:59 przez Karro
Badalamann 44 Opublikowano Niedziela o 14:07 Opublikowano Niedziela o 14:07 Naturalne jest akurat przechodzenie na gaz lub prąd. To po prostu niesamowicie wielokrotnie wygodniejsze w obsłudze. Nie trzeba przy tym robić jak przy węglu, o drewnie nawet nie wspominając. Także na gaz ludzie przechodzili od lat, nawet zanim były jakiekolwiek dopłaty.
Karro 42 Opublikowano Niedziela o 14:15 Opublikowano Niedziela o 14:15 (edytowane) 29 minut temu, Badalamann napisał(a): Naturalne jest akurat przechodzenie na gaz lub prąd. To po prostu niesamowicie wielokrotnie wygodniejsze w obsłudze. Oczywiście ze tak,jeśli chodzi o prad to w porównaniu do siły nabywczej francuz ma 20x tańszy prad Smieszy mnie ciągle porównywanie sie do innych i ze musimy być tacy smami jak nie mam tych samych narzedzi Juz widze jakby szwecja leżała na górze z diamentu i Polska by zakazała go wydobywać Tu chodzi o ustawowe zmuszanie a i tak by to w sposób naturalny nastąpiło. Kotły trzymaja nawet 20 lat a ci pozakańczali niektórym zycie po 10ciu. I to wszystko w ramach środowiska Najpierw pierolety ze trzeba mieć rozne żródla energii dla bezpieczeństwa a teraz wajcha sie odwróciła. Siedzi ich tam na różnych szczeblach setki,tysiace ,miliony i wymyślają Edytowane Niedziela o 14:37 przez Karro
Yahoo86 27 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Komu CEZ sprzedał elektrociepłownie w Skawinie i Chorzowie Czeski trader przejmuje polski CEZ; Wojciech Wrochna zastąpił Macieja Bando; Energa ściga za Ostrołękę C; Rosjanie zakręcili Austriakom kurek; Niemcy blokują rosyjskie LNG. „Mam wywalone i żyję”. Czy komuś chce się jeszcze ratować świat? Polacy są coraz mniej skłonni do wyrzeczeń na rzecz klimatu i środowiska. W obliczu bezpośrednich zagrożeń – takich jak wojna za granicą czy migracje – odłożone w czasie skutki zmiany klimatu schodzą na dalszy plan. Społeczeństwo jest zmęczone alarmistycznymi narracjami i buduje swój psychiczny pancerz na takie komunikaty. Trzeba stworzyć nową opowieść o zmianie klimatu i potrzebie zielonej transformacji. Kuba upada. Rząd nie ma pieniędzy na import paliw Zmagająca się z niedoborem paliw Kuba nie ma pieniędzy na ich import - zaalarmowały niezależne kubańskie media, relacjonując w czwartek problemy z rozładunkiem statku handlowego PVT Clara, który wypłynął w połowie września z rosyjskiego Królewca w kierunku karaibskiej wyspy.
Cappucino 16 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 21 godzin temu, Karro napisał(a): 100 lat temu rolnik chodził za koniem a nie chodzi Tylko w tym przypadku chodzi o większa wydajność a nie ekologie.
LeBomB 102 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu @Cappucino no a teraz chodzi o utrzymanie tej wydajności, a zwiększenie ekologii, żeby nie musieć się do konia cofać.
Totek 43 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 9 godzin temu, Yahoo86 napisał(a): „Mam wywalone i żyję”. Czy komuś chce się jeszcze ratować świat? Polacy są coraz mniej skłonni do wyrzeczeń na rzecz klimatu i środowiska. W obliczu bezpośrednich zagrożeń – takich jak wojna za granicą czy migracje – odłożone w czasie skutki zmiany klimatu schodzą na dalszy plan. Społeczeństwo jest zmęczone alarmistycznymi narracjami i buduje swój psychiczny pancerz na takie komunikaty. Trzeba stworzyć nową opowieść o zmianie klimatu i potrzebie zielonej transformacji. Coś w tym jest, ludzie mają bardziej przyziemne problemy. Ten temat na forum jest świetnym przykładem bańki. Dywagujemy nad komfortem ogrzewania gazowego czy elektrycznego gdzie 30% społeczeństwa żyje na granicy ubóstwa i kupuje drewno czy węgiel na worki, bo nie stać na więcej w tym miesiącu. 1 1
Cappucino 16 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 27 minut temu, LeBomB napisał(a): @Cappucino no a teraz chodzi o utrzymanie tej wydajności, a zwiększenie ekologii, żeby nie musieć się do konia cofać. Ciężko będzie.
RyszardGTS 341 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu https://www.rmf24.pl/ekonomia/news-prad-jeszcze-drozszy-podwyzki-od-nowego-roku,nId,7857957#crp_state=1 "Od nowego roku czekają nas kolejne podwyżki rachunków za prąd. Porządek jutrzejszego posiedzenia rządu został właśnie uzupełniony o projekt ustawy o cenach energii."
Badalamann 44 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Dla odbiorców indywidualnych, przynajmniej do wyborów, będą utrzymane jakieś zniżki. Potem myślę że zacznie się jazda bez trzymanki. Widać że rząd przyspiesza odchodzenie od węgla, np modernizację elektrociepłowni węglowych na gazowe, ale cudów nie ma. Mamy z dekadę opóźnień w transformacji w energetyce i najbliższe lata będziemy płacić za to wysoką cenę. 2
Kris194 176 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 48 minut temu, Badalamann napisał(a): Widać że rząd przyspiesza odchodzenie od węgla, np modernizację elektrociepłowni węglowych na gazowe, ale cudów nie ma. No właśnie, cudów nie ma i niezbyt jest jak to przyspieszyć. Zapowiadane SMR, na które wiele państw liczyło też ewidentnie zaliczą poślizg... Edytowane 2 godziny temu przez Kris194
Yahoo86 27 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu GUS: od dekady spada zużycie prądu przez gospodarstwa domowe W okresie 2013-2023 zużycie energii elektrycznej na jednego mieszkańca wzrosło o 4,3 proc. i wyniosło 789,8 kWh – podał w poniedziałek Główny Urząd Statystyczny. Jednak według GUS, zużycie prądu na gospodarstwo domowe spada. WTF??? Skąd oni biorą te dane , od lat zapotrzebowanie ciągle rośnie , elektrowni (modernizowanych/nowych) + OZE ciągle przybywa , przemysł w Polsce prawie nie istnieje , importujemy coraz więcej energii (nie tylko ze względu na cenę ale również braki) , a sprzętu w domach mamy coraz więcej. Na przykładzie osób starszych (babcie/dziadkowie/samotni) mieszkających w blokach (CO, ciepła woda z sieci lub gazowy podgrzewać przepływowy , kuchenka gazowa - piekarnik różnie) , najbardziej prądożerne urządzenia to lodówka , TV "bez dupy" (kilka h dziennie) , bardzo sporadycznie laptop , jakieś maty czy coś takiego do masażu czy podgrzewania 4 liter , itd. ... , średnio w granicach 1200-1700kWh. Stare domki jednorodzinne (np. Fińskie) , ta sama grupa , zużycie energii jest podobne - pod warunkiem że są na siłach porąbać sobie drewno lub przynieść węgiel z piwnicy/komórki. Jeżeli nie to często sięgają po ferelki/olejaki (wtedy wiadomo , zużycie pójdzie w górę o dodatkowe 1000-2000kWh , jak nie lepiej). Pytanie dlaczego GUS zaniża dane lub pomija pewne grupy czy typy obiektów np. mających OZE itp... , tym samym zaniżając statystyki. Program Mój elektryk 2.0. W projekcie nawet 40 tys. zł dofinansowania Do 40 tys. zł może wynieść dotacja do zakupu lub leasingu nowego samochodu elektrycznego w programie Mój elektryk 2.0, którego projekt Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przedstawił w poniedziałek do konsultacji. Budżet to 1,6 mld zł. Do końca roku BGK chce podpisać pierwszą umowę na pożyczkę z Funduszu Wsparcia Energetyki z KPO W ramach największego instrumentu pożyczkowego KPO na transformację energetyczną, czyli Funduszu Wsparcia Energetyki, złożono 4 wnioski na 92 mld zł – poinformował PAP Biznes Paweł Chorąży z BGK. Jeszcze w tym roku bank chce podpisać pierwszą umowę na pożyczkę w ramach tego funduszu. Mam nadzieję że Jarek wraz z Donaldem będą to spłacać ze swoich? Obywatel znowu dostanie po , tyle czasu i nic nie zrobiono - niech się darmozjady wezmą za rozdawnictwo i pieniądze się znajdą , kolejnej pożyczki nam trzeba. Dania wprowadzi podatek od CO2 w rolnictwie. Związki zawodowe zaakceptowały Rząd Danii i parlamentarna opozycja porozumiały się w poniedziałek w sprawie wprowadzenia od 2030 roku podatku od dwutlenku węgla w rolnictwie. Będzie to pierwsza na świecie tego rodzaju danina od produkcji żywności. Serbia znosi zakaz budowy elektrowni jądrowych po 35 latach Rząd Serbii podjął decyzję o wycofaniu moratorium na budowę w kraju elektrowni jądrowych. Nowelizacja ustawy o prawie energetycznym wejdzie w życie w najkrótszym możliwym terminie – ogłosiła serbska ministra górnictwa i energii Dubravka Djedović Handanović. WOW , tyle czasu od katastrofy w Czarnobylu i zakaz ciągle obowiązywał (nawet nie pamiętałem) , nie będę zaskoczony jak postawią atom szybciej niż my. Rosja niszczy infrastrukturę energetyczną Ukrainy. Brak prądu w wielu regionach kraju W wyniku rosyjskich ataków rakietowych na infrastrukturę energetyczną w poniedziałek we wszystkich regionach Ukrainy nastąpią ograniczenia w dostawie prądu – poinformował w niedzielę państwowy operator sieci przesyłowej Ukrenerho. Jestem ciekawy czy jakieś okruchy spadną Polsce jak wojna się skończy i nastąpi wielki czas odbudowy.
Rekomendowane odpowiedzi