Cappucino 222 Opublikowano 27 Stycznia Opublikowano 27 Stycznia 13 godzin temu, LeBomB napisał(a): A o miejskich wyspach ciepła słyszał? I o tym skąd się biorą? Czemu w miastach się utrzymuje zarówno ciepło i zanieczyszczenia np. smog czy pył zawieszony i jak to wygląda w miastach, w których zachowano prawidłowe strefy wentylacji? Ale to nie znaczy, że powietrze tam się nie miesza. To nie zamknięta bańka. Jak wyspa ciepła, to o ile wiem, ciepłe powietrze ulatuje do góry, więc...
Dimazz 565 Opublikowano 27 Stycznia Opublikowano 27 Stycznia 19 godzin temu, DjXbeat napisał(a): I co w tym dziwnego? Na wypłatę mają 12 miesięcy. Ja dotację dostałem po 10 miesiącach od pozytywnej decyzji. O tym nie wiedziałem. Wiem tylko że od wpłynięcia pieniędzy firma ma 4 miesiące na zrobienie inwestycji. Do kwietnia ubiegłego roku było to 18 miesięcy. Osoby liczące na maksymalną dotację mają najgorzej bo fundusz przelewa pieniądze firmie wykonawczej a nie beneficjentowi ale to beneficjent odpowiada za inwestycje i kasę. Dziwne zapisy wprowadził poprzedni rząd. Widocznie robione pod firmy z branży oze i flipperów. W nowym programie czyste powietrze ma się to zmienić i beneficjent będzie dostawał kasę ale jeszcze nikt nie wie jak będzie wyglądał program. W każdym bądź razie dzisiaj termodernizacja domu bez dotacji nie wchodzi w grę bo koszta materiałów i robocizny są zbyt wysokie.
LeBomB 2 052 Opublikowano 27 Stycznia Opublikowano 27 Stycznia 10 godzin temu, Cappucino napisał(a): Ale to nie znaczy, że powietrze tam się nie miesza. To nie zamknięta bańka. Jak wyspa ciepła, to o ile wiem, ciepłe powietrze ulatuje do góry, więc... No właśnie chętnie by uleciało, ale nie zawsze może. To że się powietrze miesza, to też nie oznacza, że się w całości wymienia... Możesz wietrzyć mieszkanie i nie wywietrzysz jak robisz to nie właściwie. Podobnie jest z miastami.
DjXbeat 488 Opublikowano 27 Stycznia Opublikowano 27 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, Dimazz napisał(a): O tym nie wiedziałem. Wiem tylko że od wpłynięcia pieniędzy firma ma 4 miesiące na zrobienie inwestycji. Do kwietnia ubiegłego roku było to 18 miesięcy. Osoby liczące na maksymalną dotację mają najgorzej bo fundusz przelewa pieniądze firmie wykonawczej a nie beneficjentowi ale to beneficjent odpowiada za inwestycje i kasę. Dziwne zapisy wprowadził poprzedni rząd. Widocznie robione pod firmy z branży oze i flipperów. W nowym programie czyste powietrze ma się to zmienić i beneficjent będzie dostawał kasę ale jeszcze nikt nie wie jak będzie wyglądał program. W każdym bądź razie dzisiaj termodernizacja domu bez dotacji nie wchodzi w grę bo koszta materiałów i robocizny są zbyt wysokie. Ja składałem wniosek na dotację za poprzedniego rządu i było zupełnie odwrotnie do tego co napisałeś. Miałem 3 firmy wykonawcze: elewacja, PV i pompa ciepła. Od każdej firmy po zakończeniu prac miałem odpowiedni dokument i to ja z pomocą firmy, która załatwiała całą papierologie składałem wniosek o dotację łączną i to ja później składałem wniosek o wypłatę środków i to ja dostałem po 10miesiącach przelew na prywatne konto. Edytowane 27 Stycznia przez DjXbeat
sabaru128 172 Opublikowano 27 Stycznia Opublikowano 27 Stycznia Jedynie co zostaje teraz producentom samochodów to zbuntowanie się przeciwko głupotom, które wymyśla unia. Jakby tak wszyscy się zbuntowali albo chociaż większość to guzik by mogli zrobić. https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-1-5-mld-euro-kary-dla-volkswagena-niepewna-przyszlosc-koncer,nId,20945288
Badalamann 981 Opublikowano 27 Stycznia Opublikowano 27 Stycznia W jaki sposób firmy miałyby się "zbuntować" przeciwko prawom wdrażanym na poziomie całego UE? Tu zapewne juz przed samym rokiem "granicznym" będą cele do osiągnięcia, w razie braku wysokie kary finansowe. A po termienie nawet by nie mogli sprzedać samochodów.
sabaru128 172 Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia Mają ruszyć dopłaty do samochodów elektryczny do nowych i do tak zwanego wynajmu długo terminowego. Swoją drogą termin wynajmu samochodu długo terminowo w mediach już się pojawiał w necie od dawna ale co niektórzy uznawali to za fake newsy. https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-nowe-doplaty-do-elektrycznych-samochodow-rusza-program-nasze,nId,20945326
Cappucino 222 Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia (edytowane) 20 godzin temu, LeBomB napisał(a): No właśnie chętnie by uleciało, ale nie zawsze może. To że się powietrze miesza, to też nie oznacza, że się w całości wymienia... Możesz wietrzyć mieszkanie i nie wywietrzysz jak robisz to nie właściwie. Podobnie jest z miastami. Ale mieszkanie to zamknięta przestrzeń, co Ty porównujesz? Cytat No właśnie chętnie by uleciało, ale nie zawsze może A co je od góry blokuje? 18 godzin temu, Badalamann napisał(a): W jaki sposób firmy miałyby się "zbuntować" przeciwko prawom wdrażanym na poziomie całego UE? Tu zapewne juz przed samym rokiem "granicznym" będą cele do osiągnięcia, w razie braku wysokie kary finansowe. A po termienie nawet by nie mogli sprzedać samochodów. Zbuntować to za duże słowo, ale już pojawiają się sygnały o złagodzeniu kar od emisji, tu jednak chodzi o dziesiątki lub setki tysięcy miejsc pracy. Ekspansja chińskich aut narobiła trochę zamieszania. 2 godziny temu, sabaru128 napisał(a): Mają ruszyć dopłaty do samochodów elektryczny do nowych i do tak zwanego wynajmu długo terminowego. Swoją drogą termin wynajmu samochodu długo terminowo w mediach już się pojawiał w necie od dawna ale co niektórzy uznawali to za fake newsy. https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-nowe-doplaty-do-elektrycznych-samochodow-rusza-program-nasze,nId,20945326 One maja pomóc europejskiej motoryzacji czy chińskiej i amerykańskiej? Ha, ha, ha, chińczycy idą w technologię a Polska w zabobony...ja pie..https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-01-28/gigantyczny-pomnik-matki-boskiej-bedzie-wiekszy-od-jezusa-ze-swiebodzina/ Edytowane 28 Stycznia przez Cappucino
sabaru128 172 Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia 3 godziny temu, Cappucino napisał(a): Ha, ha, ha, chińczycy idą w technologię a Polska w zabobony...ja pie. Ale ty wiesz ilu turystów taki pomnik przyciągnie i ile kasy trafi do urzędów czy w inne miejsca.
LeBomB 2 052 Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia (edytowane) 6 godzin temu, Cappucino napisał(a): Ale mieszkanie to zamknięta przestrzeń, co Ty porównujesz? Doskonale wiem co porównuję Mieszkanie to nie zamknięta przestrzeń, a w pewien sposób ograniczona. Tylko to zupełnie nie o to chodzi, a o sposób cyrkulacji powietrza w przestrzeniach ograniczonych i nie chodzi tylko o ściany. Bardzo wielu aspektów nie bierzesz pod uwagę wyciągając wniosek na zasadzie "bo miasto się wietrzy, a ciepło ucieka w górę". Pomijasz czym cyrkulacja w miastach jest zaburzona, jaki wpływ na cyrkulację ma obecnie wiatr, czy ruch pojazdów, a jak zabudowa może taką cyrkulację wymusić lub zaburzyć. Jak zabudowa i związki chemiczne oraz ich stężenie zaburzają choćby wspomniane "uciekanie" ciepłego powietrza w górę i ile obiektów po drodze to ciepło jeszcze zaabsorbuje itd. To nie jest takie proste jak się wydaje. 8 godzin temu, sabaru128 napisał(a): Mają ruszyć dopłaty do samochodów elektryczny do nowych i do tak zwanego wynajmu długo terminowego. Swoją drogą termin wynajmu samochodu długo terminowo w mediach już się pojawiał w necie od dawna ale co niektórzy uznawali to za fake newsy. https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-nowe-doplaty-do-elektrycznych-samochodow-rusza-program-nasze,nId,20945326 Uwielbiam takie artykuły A czytasz "między wierszami"? Cytat Aż 1,5 mld euro kosztować może Volkswagena przekroczenie emisji CO2 w 2025 roku. Nie chodzi wyłącznie o kary związane z przepisami CAFE, ale też prognozowany spadek zysków. Prognozowany spadek zysków wiąże się z tym, że VW chcąc uniknąć kar za przekraczanie emisji CO2 dla danego segmentu pojazdów, musi zacząć wprowadzać na rynek więcej elektryków, ewentualnie niskoemisyjnych hybryd (o ile takie hybrydy ma w ofercie), co wiąże się z mniejszymi marżami na sprzedawanych samochodach. Czyli te 1,5 mld euro to nie to co będą musieli zapłacić, tylko też to ile nie zarobią ekstra o ile im się zmniejszy przychód firmy. Edit: z innych źródeł Cytat Volkswagen didn’t launch any new EVs last year, nor will they offer anything this year. Instead, we’ll have to wait until 2026 until the new ID.2 makes an appearance. Czyli postoją w miejscu i ponarzekają na kary... Edit 2: A tutaj informacja za 9 miesięcy zeszłego roku https://www.volkswagen-group.com/en/press-releases/volkswagen-groups-nine-month-results-impacted-by-higher-fixed-costs-and-restructuring-provisions-18768 Edytowane 28 Stycznia przez LeBomB 1 1
Cappucino 222 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia 15 godzin temu, sabaru128 napisał(a): Ale ty wiesz ilu turystów taki pomnik przyciągnie i ile kasy trafi do urzędów czy w inne miejsca. Ile kasy trafiło za podobny wyczyn w Świebodzinie? Masz dane?
TheMr. 2 602 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia https://x.com/jakubwiech/status/1884648010379890988 Sabat szurów.
GordonLameman 8 431 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia Czemu prawactwo jest takie głupie 1
Spl97 1 291 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia Pomyśleć, że PiS mogło tego nie chcieć . https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-rusza-gigantyczna-inwestycja-na-baltyku-premier-to-rok-przel,nId,7902322 1
TheMr. 2 602 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia Więcej na temat tego projektu - https://baltica.energy/en/baltica-two-and-three 2.5 GW. Atomówka który ma ruszyć w 2032-33 ma mieć 6-9 GW. Szkoda tylko że wiatraki mają 30 lat działania.
Badalamann 981 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia Wiatraki będą po zużyciu wymieniane na nowe, na tych samych miejscach. O ile nie uda się modernizować i wydłużać żywotności.
kanon7 599 Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia (edytowane) Gdy ekologia za mocno wchodzi ci w krew Edytowane 31 Stycznia przez kanon7 3
GordonLameman 8 431 Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia Coś zaczyna się dziać w kwestii rynku automotive: https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/unia-europejska-zmienia-podejscie-5-marca-przedstawi-nowy-plan-dla-branzy/mypjslg
crush 3 575 Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia Oho. To pomarańczowe czubki zakleją wszystkie ulice w Brukseli.
trepek 1 345 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego A jakby tak na tych pomarańczowych czubków, którzy przykleją się do ulic, nasłać protest rolników, który wyleje na nich gnojówkę?
aureumchaos 440 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Ja tu o gazie a zaraz unia będzie nam TV wyłączać bo więcej co2 geberuja niż mój piec w domu https://ithardware.pl/aktualnosci/streaming_klimat_telewizor_srodowisko_samoloty-38635.html I jak zwykle dotyczy to zwykłych ludzi... Pozamykają nas w szałas ach niedługo he he he
Cappucino 222 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 13 godzin temu, aureumchaos napisał(a): Ja tu o gazie a zaraz unia będzie nam TV wyłączać bo więcej co2 geberuja niż mój piec w domu https://ithardware.pl/aktualnosci/streaming_klimat_telewizor_srodowisko_samoloty-38635.html I jak zwykle dotyczy to zwykłych ludzi... Pozamykają nas w szałas ach niedługo he he he Ale ilość reklam puszczanych w mediach, które nie sa przez nikogo oglądane a zużywaja ogromne ilości energii to już nie przeszkadza?
aureumchaos 440 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Eee tam lepiej karać za ogrzewanie. Młoty z Brukseli chyba mapy świata nie znają i nie wiedzą w jakim klimacie leży Europa i np Polska. Ogrzewanie to nie nasz wybryk czy luksus! To nasza egzystencja. Choć dzięki tym ekosekciarzom już niedługo to będzie luksus tylko dla bogatych.... 1
cichy45 607 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego W dniu 31.01.2025 o 23:57, crush napisał(a): Oho. To pomarańczowe czubki zakleją wszystkie ulice w Brukseli. Nie zakleją, pod warunkiem że tylko niemieckie auta będą mieć lżejsze regulacje
Gość Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Godzinę temu, aureumchaos napisał(a): Eee tam lepiej karać za ogrzewanie. Młoty z Brukseli chyba mapy świata nie znają i nie wiedzą w jakim klimacie leży Europa i np Polska. Ogrzewanie to nie nasz wybryk czy luksus! To nasza egzystencja. Choć dzięki tym ekosekciarzom już niedługo to będzie luksus tylko dla bogatych.... Przy okazji idzie przekaz propagandowy, że Europa ze wszystkich miejsc na Ziemi nagrzewa się najbardziej. No co za przypadek
Rekomendowane odpowiedzi