zdunzdun 224 Opublikowano 9 Października 2025 Opublikowano 9 Października 2025 W dniu 8.10.2025 o 11:13, huudyy napisał(a): torba z moim DSLR odpalała ten czujnik w Renówce na wakacjach, musiałem ją zrzucać na ziemię, bo inaczej pikało że pasażer bez pasów jedzie Podobnie jak w aucie mojego ojca. Pożyczyłem kiedyś od niego samochód, bo ja miałem problem ze swoim. Rzucam plecak na miejsce pasażera i ruszam, a nagle wyjący dźwięk przypomina o niezapiętych pasach pasażera. Plecak lekki, jakiś pojemnik z żarciem, klucze od domu i dokumenty. Czasami tragiczna i upierdliwa jest ta nowa motoryzacja... 1
galakty 3 790 Opublikowano 9 Października 2025 Opublikowano 9 Października 2025 Spokojnie, wystarczy kamera i czujnik podczerwieni które to załatwią.... Czyli jak stworzyć problem i potem go dzielnie rozwiązać by Unia Europejska.
Totek 872 Opublikowano 10 Października 2025 Opublikowano 10 Października 2025 21 godzin temu, zdunzdun napisał(a): Podobnie jak w aucie mojego ojca. Pożyczyłem kiedyś od niego samochód, bo ja miałem problem ze swoim. Rzucam plecak na miejsce pasażera i ruszam, a nagle wyjący dźwięk przypomina o niezapiętych pasach pasażera. Plecak lekki, jakiś pojemnik z żarciem, klucze od domu i dokumenty. Czasami tragiczna i upierdliwa jest ta nowa motoryzacja... Rozwiązanie problemu za 5zł
MaxaM 1 774 Opublikowano 11 Października 2025 Opublikowano 11 Października 2025 Teraz trochę bardziej w temacie. Ciekawy materiał na temat norm emisji spalin i jak to może wpływać na motoryzację w najbliższych latach. MG wycofało sprzedaż spalinówek, bo za dobrze się sprzedawały względem HEV/BEV. Przez to szacunkowo musieliby za parę lat płacić 32k zł kary za sprzedaną każdą sztukę spalinówki. Tesla zarobiła 5 mld $ na handlu emisjami Stellantis prawdopodobnie kupił chińskie Leapmotor aby poprawić statystyki BEV i od sukcesu tego chińczyka będzie zależeć ich najbliższe portfolio jak już była mowa o t-roc, nie bez powodu nowy jest tylko w wersji z mhev, a później będzie dostępny w opcji z hev. 2
Cappucino 279 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 18 godzin temu, MaxaM napisał(a): Teraz trochę bardziej w temacie. Ciekawy materiał na temat norm emisji spalin i jak to może wpływać na motoryzację w najbliższych latach. MG wycofało sprzedaż spalinówek, bo za dobrze się sprzedawały względem HEV/BEV. Przez to szacunkowo musieliby za parę lat płacić 32k zł kary za sprzedaną każdą sztukę spalinówki. Tesla zarobiła 5 mld $ na handlu emisjami Stellantis prawdopodobnie kupił chińskie Leapmotor aby poprawić statystyki BEV i od sukcesu tego chińczyka będzie zależeć ich najbliższe portfolio jak już była mowa o t-roc, nie bez powodu nowy jest tylko w wersji z mhev, a później będzie dostępny w opcji z hev. Po co robisz reklamę kolejnemu pajacowi z yt ? Typek zbiera info znalezione po necie lub zerżnięte od innych jutuberów. Nie ma tam nic, czego nie wiemy od dawna i czego nie znajdziemy na powszechnych portalach czy podobnych kanałach. Najpierw łysy teraz ten... I co Ty, dopiero się zorientowałeś, jak działają te średnie" normy emisji spalin? 1 1
Dimazz 651 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 jeżeli nowe chińskie akumulatory okażą się przełomem to problem samochodów spalinowych będzie rozwiązywał się sam 1
Camis 6 149 Opublikowano 12 Października 2025 Autor Opublikowano 12 Października 2025 Europejskie marki osrane. 1
MaxaM 1 774 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 7 godzin temu, Dimazz napisał(a): jeżeli nowe chińskie akumulatory okażą się przełomem to problem samochodów spalinowych będzie rozwiązywał się sam Dla statystycznego kowalskiego akumulator nie jest problemem. Problemem jest brak infrastruktury, w tym tej najważniejszej - możliwości ładowania w mieszkaniu. 1 2
Cappucino 279 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 21 minut temu, MaxaM napisał(a): możliwości ładowania w mieszkaniu. Szczególnie, że ciężko wciągnąć wciągnąć do mieszkania..
galakty 3 790 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 Fanatycy ekorozwiązań tego nie pojmują bo zazwyczaj mieszkają w domach z PV Ale już widzę jak 130 miejsc w hali garażowej ma własne gniazdko... Chyba w nowych inwestycjach. 2
MaxaM 1 774 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 (edytowane) 14 minut temu, galakty napisał(a): Chyba w nowych inwestycjach. W nowych blokach musi być przynajmniej 1 ładowarka na 10 miejsc. Na start ok, ale co dalej? Ciekawe ile deweloper życzy sobie więcej za takie miejsce parkingowe. Edytowane 12 Października 2025 przez MaxaM 1
galakty 3 790 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 Dalej blackout albo jakieś ograniczenia/taryfy, bo prąd importujemy awaryjnie z UA która jest objęta wojną, a my atomu nie zobaczymy przez 20 lat 1 1
Dimazz 651 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 (edytowane) 49 minut temu, MaxaM napisał(a): Dla statystycznego kowalskiego akumulator nie jest problemem. Problemem jest brak infrastruktury, w tym tej najważniejszej - możliwości ładowania w mieszkaniu. Jest bo baterie są drogie, zużywają się, mają wady fabryczne, droga jest naprawa i to odstrasza. Jak będą tańsze do tego dłuższa żywotność, 800km zasięgu i szybsze ładowanie to i Kowalski się złamie jak przekalkuluje że może jeździć za darmo. Przy dzisiejszych cenach materiałów potrzebnych do PV jeżeli nie podrożeją to będzie się kalkulował samochód i panele. Edytowane 12 Października 2025 przez Dimazz
galakty 3 790 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 4 minuty temu, Dimazz napisał(a): przekalkuluje że może jeździć za darmo Za darmo się jeździło/jeździ jak są dopłaty i mało osób użytkuje. Spowszechnieje to "nagle" przestanie być opłacalne. Jak jazda na prądzie może być darmowa w kraju gdzie węgla już nie ma, OZE to mała część, a atomu brak? Czy Wy zapominacie że nie każdy ma dom i PV? 1
Dimazz 651 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 Oczywiście chodzi mi o Kowalskich z domem i posesją. Kowalskie mieszkające w blokach maja komunikację miejską 1
Totek 872 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 (edytowane) A co z blokowiskami na byłych PGRach?? Tam jest jak w mieście tylko komunikacji jakiejkolwiek nie ma a z takich wsi do roboty to sie lata po 50km w jedną stronę, w moim przypadku to i 100 do trójmiasta bo nie ma pracy w okolicy. Edytowane 12 Października 2025 przez Totek 1
galakty 3 790 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 23 minuty temu, Dimazz napisał(a): Oczywiście chodzi mi o Kowalskich z domem i posesją. Kowalskie mieszkające w blokach maja komunikację miejską Kowalskie w domku mają pociągi i koleje regionalne. A do sklepu rowerem elektrycznym jak dostaną dofinansowanie. Rasa panów widzę się załączyła i jak ktoś bogatszy to lepszy 1
janek25 215 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 (edytowane) 13 minut temu, Totek napisał(a): A co z blokowiskami na byłych PGRach?? ich plan na najblizsze lata jest taki by wyjsc kawałek za stodołe i urabać sobie troche drewna na zime i popatrzeć jak was rąbią dycydenci Edytowane 12 Października 2025 przez janek25 1
Totek 872 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 @janek25 w sumie w punkt, jak by na to nie spojrzeć, ogólnie spore rozwarstwienie klasowe nam się robi w narodzie. Dla mnie np. SCT są takim objawem tworzenia miejsc dla grup bardziej majętnych. Jednak w miastach stare gruzy nie są w przeważającej większości by taka strefa miała cokolwiek zmienić.
janek25 215 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 (edytowane) Ostatio mi złomiarz przyjechał z małego miasta co kupuje piec pellet. Ci ludzie beda rabać system az im nóż na gardło przyłoza poprzez AI. Gwaratuje ci to Edytowane 12 Października 2025 przez janek25
galakty 3 790 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 Z jednej strony tak, z drugiej SCT czy przeglądy coroczne powinny eliminować gruzy i motywować ludzi do serwisowania aut. Żadnego wycinania DPF - nie stać Cię na wymianę to było benzynę brać. 1
Yahoo86 335 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 @galakty @Dimazz @MaxaM @Totek Wjedę do SCT swoim gruzem, bo realizuję interwencje jako pojazd techniczny. SCT mają wyjątki dla służb, pojazdów specjalnych i sytuacji awaryjnych - a do awarii w środku nocy nikt nie wyśle elektryka z 2 cm prześwitu. Mój gruz może i śmierdzi ON, ale jak padnie zasilanie, to jest pierwszy na miejscu. Elektryki w tym czasie będą szukać ładowarki w lesie albo walczyć z błotem w trybie eco Defender TD5, agregat, przewody, drabina, narzędzia - i jazda. Żaden EV nie wjedzie tam, gdzie ja wchodzę na reduktorze i błocie po szyby. Ja przynajmniej wiem, że jak jadę na awarię, to dojadę. A nie będę liczyć słupki procentów baterii i czy mogę włączyć ogrzewanie. I jasne - może kiedyś EV to zastąpią, ale na dziś. W tej pracy niezawodność i dostępność wygrywa z ideologią. @janek25 i tak, jak będzie trzeba, to system się rąbnie… kluczem 27
janek25 215 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 1 minutę temu, Yahoo86 napisał(a): i tak, jak będzie trzeba, to system się rąbnie… kluczem 27 to ludze przyjdą z widłami jak bwdą pod scianą
Yahoo86 335 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 4 minuty temu, janek25 napisał(a): to ludze przyjdą z widłami jak bwdą pod scianą Jasne, frustracja jest zrozumiała - ale my tu mówimy o interwencjach technicznych. Jak jest awaria sieci, nie idziemy z widłami, tylko robimy rozdział, naprawiamy i przywracamy zasilanie. Panika nic nie da, technika i organizacja tak.
janek25 215 Opublikowano 12 Października 2025 Opublikowano 12 Października 2025 Ostatnio ludzie wyszli na ulice jak im nie dali piracić. Oczywiście Polacy się wzorowali na innych ,no ale tak to już jest.
Rekomendowane odpowiedzi