Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Suchy211 napisał(a):

W takim razie dobrze Ci odpowiedział. Ukraina tą wojnę przegrywa i przegra. Fikołkami natomiast będą racjonalizowanie tej porażki i tłumaczenie dlaczego jednak to zwycięstwo. Tak śmierć ktoś leczony szurskimi metodami będzie tłumaczona tak, że umarł w szpitalu (trafiając tam dojechany brakiem prawidłowego leczenia), więc to medycyna tradycyjna jest winna.

Wg mnie: I tak i nie. Pamiętajmy, że dążeniem Putina było przekształcenie UA w drugą Białoruś. Stawili mu czoła i raczej takiego zakończenia konfliktu unikną. Jednak wbrew swoim propagandowym twierdzeniom Rosji nie odeprą. Na buńczuczne hasła o kontynuowaniu wojny tak długo, aż odzyskają granice z 91' spuszczę zasłonę milczenia. 

Prawda jest taka, że obie walczące strony tę wojnę przegrają, a właściwie już przegrały. Rosja teoretycznie wygrywa, ale z Ukrainą, a to miał być środek do zmiany relacji z NATO, a nie cel sam w sobie. Do tego oba kraje za to wszystko zapłaciły straszliwą cenę, która się będzie odbijać czkawką jeszcze bardzo długo. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że gdyby Putin miał w 22' świadomość, że za pokonanie Ukrainy będzie musiał zapłacić znacznym osłabieniem własnego kraju, żadnej wojny by nie było.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

W takim razie dobrze Ci odpowiedział. Ukraina tą wojnę przegrywa i przegra. Fikołkami natomiast będą racjonalizowanie tej porażki i tłumaczenie dlaczego jednak to zwycięstwo. Tak śmierć koboś leczonego szurskimi metodami będzie tłumaczona tak, że umarł w szpitalu (trafiając tam dojechany brakiem prawidłowego leczenia), więc to medycyna tradycyjna jest winna.

Zgadzam się w 100% i właśnie mi o to chodziło... :) Jakieś problemy semantyczne. Może ja coś nieprecyzyjnie napisałem. Ale właśnie TheMr. pisał o tym niby zwycięstwie geopolitycznym więc odpisałem - jakie zwycięstwo jak pod bombami ginie ludność cywilna... Ale teraz już rozumiem :) o co chodzi z tymi fikołkami :)

Godzinę temu, nemar napisał(a):

Wg mnie: I tak i nie. Pamiętajmy, że dążeniem Putina było przekształcenie UA w drugą Białoruś.

No to też prawda... Bezpardonowo wjechały czołgi ze wszystkich stron... Nie było nawet jakichkolwiek zabiegów dyplomatycznych... To był wtedy szok, że w XXIw. ktoś robi coś jak w czasie II Wojny Światowej. Bez względu na wszystkie krytyczne oceny strony Ukraińskiej nigdy nie wolno zapominać kto jest i zawsze będzie tym złym. rosiija od zawsze miała imperialistyczne zapędy i siłą przyłączała inne państwa... Ich tezy jakoby też USA i Zachód miały swoje "strefy wpływów" w pewnym sensie jest trafny np. gospodarczo (widzimy jak Trump zmusił Kolumbię do przyjmowania imigrantów) jednakże... ani USA ani Zachód zbrojnie nikogo nie napadły od 1939r kiedy to Niemcy rozpoczęły agresję, a USA to już w ogóle wieki temu - nie jestem specjalistą, ale chyba ostatnia była wojna z Meksykiem.... Jeśli np. są zarzuty o obsadzanie swoimi ludźmi np w Panamie czy Korei to rusce debile - zobaczcie jak na to reagowała tamtejsza ludność i czy USA mordowały kobiety i dzieci.

Edytowane przez hubio
  • Confused 1
Opublikowano

Kilka tych wojen USA miało, ale w większości przypadków było to wsparcie sojuszników (Wietnam (ta część demokratyczna), Kuwejt, Korea północna). Kontrowersyjny był Afganistan (pokłosie WTC), oraz Irak (tu to do końca nie wiadomo o co chodzi. Te oficjalne powody podobno były nietrafione)

Ale fakt że w naszej części świata w 2025 roku toczy się wojna jest po prostu żałosny. No ale co zrobić jak żyjemy w pobliżu mocarstwa, które mentalnie nigdy nie opuściło średniowiecza.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Dokladnie o tym pisalem kilka dni temu. Doposazyc oddzialy pierwszej linii aby skuteczniej mielily na podejsciach :).

"

Szwecja wyśle do Ukrainy m.in. 16 łodzi szturmowych CB90, 1,5 tys. pocisków przeciwpancernych TOW, 200 systemów przeciwpancernych AT4 i 23 stacje bojowe z milionem sztuk amunicji.

"

Szwedzi ogolnie czuja niepokoj ze strony ruskich, malo o tym mowia, a duzo robia. Gadalem z jednym norwegiem i ten podkreslal jak im sie dobrze wspolpracowalo z ruskimi odnosnie polowow ryb itp. Zadnych negatywow.

• Upvote 1
Opublikowano
18 godzin temu, hubio napisał(a):

Nie sądzę... Nawet jak są u nas i uciekli od wojny to mają rodziny i przyjaciół w państwie ogarniętym wojną więc nie wyobrażam sobie aby bawili się w najlepsze... Natomiast w rosji dlatego napisałem, że bawią się w najlepsze bo na nich bomby nie spadają.

Aaan no to chyba , że tak ...Skor nie sądzisz...

To ja proponuje skończyć czerpać info z tego co Ci podają :red:

Opublikowano

Nue wiem o co wam chodzi. Najwidoczniej Ukraina wygrywa tę wojnę u nie chcą się dogadać. Tak przez 3 lata czytałem u theMr 🤡

Opublikowano
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czytasz tyle różnych bzdur, jedna więcej różnicy nie robi :) 

Jesteś jedną z osób, które się mocno odkleiły w temacie tej wojny.

Opublikowano
10 godzin temu, crush napisał(a):

A oczekiwania były jakie? Opcje są dwie. Albo zatrzymać pomoc, albo kontynuować wsparcie na poziomie poprzedniej administracji.

Chwilowo chyba jeszcze wsparcie militarne idzie?

Wsparcie militarne idzie. Niby miał plan zakończenia tej wojny, ale jakoś nie widać konkretnych działań.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, indexinfio napisał(a):

Wsparcie militarne idzie. Niby miał plan zakończenia tej wojny, ale jakoś nie widać konkretnych działań.

Plan jest. Chce zalać rynek amerykańską ropą, żeby dobić ruskich. Przynajmniej coś robi w porównaniu do Bidena.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Winter napisał(a):

Plan jest. Chce zalać rynek amerykańską ropą, żeby dobić ruskich. Przynajmniej coś robi w porównaniu do Bidena.

Nawet tak prostej informacji nie umiesz zweryfikować ?!

image.png.d92547144a5f35fdb39a3236aa9f8cc0.png

USA nie ma już możliwości szybkiego zwiększenia wydobycia ropy, a na OPEC Trump nie może już liczyć - odpowiedzieli my dosadnie.

Jak widać Biden zwiększał w tym obycie ropy. Ech. Czemu wy żyjecie w świecie twitterowych fantazji to ja nie wiem.

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano

USA czegoś nie może, bo Gordon tak napisał. 💁

Opublikowano
12 minut temu, Winter napisał(a):

Genialny plan, za 10 lat może coś z tego będzie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Winter napisał(a):

USA czegoś nie może, bo Gordon tak napisał. 💁

Muszą stawiać nowe platformy. Serio ogarnij się - jesteś doskonalym przyjladem człowieka którego bardzo łatwo okłamać. Wierzysz w tani populizm.

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Muszą stawiać nowe platformy. Serio ogarnij się - jesteś odwiedzonym przyjladem człowieka którego bardzo łatwo okłamać. Wierzysz w tani populizm.

Wiadomo. Tylko ty jedyny znasz prawdę, reszta się myli. Wylecz się z kompleksu boga.

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Weryfikuj swoje informacje. Wtedy będziesz mógł znać prawdę zamiast wierzyć w każde brednie upośledzonego konfederaty na X.

Co za gość. Sam Trump mówił o pomyśle z ropą, a ty coś o konfederacie piszesz. :rotfl2:

Opublikowano
2 minuty temu, Winter napisał(a):

Co za gość. Sam Trump mówił o pomyśle z ropą, a ty coś o konfederacie piszesz. :rotfl2:

Oprócz gadania istotne są możliwości. 
Słuchaj ekspertów, a nie żałosnego pomarańczowego populisty. 

Trump mówił też, że zakończy wojnę w jeden dzień. I co? Czemu wierzysz w jakiekolwiek jego słowo? 

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Oprócz gadania istotne są możliwości. 
Słuchaj ekspertów, a nie żałosnego pomarańczowego populisty. 

Trump mówił też, że zakończy wojnę w jeden dzień. I co? Czemu wierzysz w jakiekolwiek jego słowo? 

Nigdzie nie pisałem, że wierzę w co mówi. Natomiast wierzę, że jest lepszym wyborem niż jakikolwiek Demokrata. I skończ te brednie o populiźmie.

Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Mhm, zważywszy że napisałem w tym wątku pewnie z 10 postów łącznie to na pewno :rotfl2:

Na jednej stronie chyba...

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Czytasz tyle różnych bzdur, jedna więcej różnicy nie robi :) 

Półtora tysiąca postów w dwa miesiące, to muszą być same "mądrości".:lol2:. Życia prywatnego pewno nie ma.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...