Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Spróbuj kiedyś z nim "dyskusji". On tylko wrzuca szurskie filmy i szurskie teorie. Nic więcej :) 

Przecież wy takie bzdury od 3 lat na PCLabie kolportowaliście. W szczególności TheMr. I wy komuś zarzucacie propagandę, dezinformację i bycie ruską onucą? Mógłbym znaleźć takich tematów pewnie z milion :E 

Opublikowano
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

@Winter

Gdzie mnie widziałeś na labie w ciągu ostatnich 3 lat? 

no, gdzie? 

Ciebie oczywiście nie, ale większość użytkowników jednak jest z Laba.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-06-03/wojna-w-ukrainie-pojechali-na-wojne-teraz-zbieraja-truskawki-rosjanie-goraczkowo-szukaja-pracy/

https://natemat.pl/400859,znaleziono-ukrainke-ktora-stracila-drona-sloikiem-z-ogorkami

Ile to ja mogę jeszcze tego znaleźć. :E 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, VRman napisał(a):

On jest zwerbowany/szantażowany przez Kreml.

Pewnie powstawanie takich książek, to spisek i opisują samą fikcję. Na pewno sama ściema :)

Ehhh ile trzeba jeszcze przesłanek...

https://www.amazon.pl/American-Kompromat-cultivated-related-treachery/dp/1913348946

https://www.amazon.pl/COLLUSION-RUSSIA-HELPED-TRUMP-WHITE/dp/1783351497

https://www.amazon.pl/Trump-Russia-Definitive-Seth-Hettena/dp/1612197744

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

To czemu piszesz o mnie i do mnie to? :) 

Bo jesteś Gordon, a tak w ogóle to lubię pieski.

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ok, to jak będę miał jakiś problem z konfederatami to będę te problemy adresował do Ciebie :) 

Ale ja nawet na nich nie głosowałem. W ostatnich wyborach głosowałem na KO.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Poza tym masz zerowe pojęcie o tym jak działa państwo. Ukraińcy pracują w Polsce, płacą podatki i finansują np emerytury, które otrzymują obecni emeryci. 

Ogromna część Ukraińców pracuje na zleceniu, płacą podatki a nawet nie nabywają praw do emerytury w Polsce. 

@Henryk Nowak ogólnie z prawie całym postem się zgadzam, ale tu chciałam zrobić małe sprostowanie odnośnie do tematu „Ukraińcy w Polsce a system emerytalny w Polsce”.

To, że legalnie pracujący Ukraińcy współfinansują emerytury obecnych emerytów, to zgoda. Ale już z tym zleceniem to nieprawda. Po pierwsze, od umów zlecenia są odprowadzane składki emerytalno-rentowe, więc jak najbardziej zarobki z tytułu umowy zlecenia liczą się do wysokości emerytury i dają prawo do emerytury (po osiągnięciu wymaganego wieku). Natomiast okres pracy na umowę zlecenia nie liczy się do tzw. stażu pracy, a osiągnięcie minimalnego stażu pracy jest gwarantem otrzymania emerytury w wysokości nie niższej niż wysokość tzw. emerytury minimalnej (obecnie 1 780,96 zł brutto). Więc osoba pracująca tylko na umowę zlecenia po osiągnięciu wieku emerytalnego dostanie emeryturę w wysokości zależnej od wysokości odprowadzonych składek na ubezpieczenie emerytalne. Czyli komuś, kto pracował przez całe życie, ale tylko na umowie zlecenia i zarabiał niewiele, może zostać przyznana emerytura w wysokości niższej od emerytury minimalnej. Tak samo jeśli ktoś pracował na umowie o pracę, ale mniej lat niż wymagany minimalny staż pracy. Dlatego niektórym Polakom są wypłacane emerytury po kilkadziesiąt groszy.

ALE w przypadku Ukraińców jest jeszcze inaczej i ciekawiej. A to ze względu na umowę jaką w 2012 r. Polska podpisała z Ukrainą. Na jej podstawie Ukraińcy mogą nabywać świadczenia emerytalne dzięki pracy w Polsce, a Polacy – analogicznie na Ukrainie. Dzięki tej umowie teoretycznie jest możliwa sytuacja, że Ukrainiec uzyska prawo do emerytury w wysokości polskiej emerytury minimalnej już po jednym przepracowanym dniu w naszym kraju. Co prawda Polska „jedynie” dopłaci różnicę między świadczeniem od Ukrainy, a polską emeryturą minimalną. Ale zaznaczmy, że minimalna ukraińska emerytura to tylko około 40% polskiej. Tak więc pozostałe 60% sfinansuje polski ZUS. Warunki jakie muszą zostać spełnione: osiągnięcie polskiego wieku emerytalnego, kwit z Ukrainy o wypracowaniu w Ukrainie minimalnego stażu pracy, oraz oświadczenie że osoba mieszka obecnie na terenie Polski. I teraz tak - w normalnych czasach nie byłoby to może znaczące obciążenie dla polskiego ZUS. Ale od 2022 r. mamy w Ukrainie wojnę, która spowodowała wielomilionową migrację Ukraińców do Polski lub przez Polskę dalej na zachód Europy. Wielu Ukraińców po początkowym krótkim pobycie w Polsce ostatecznie pojechało dalej na Zachód. Za kilka lat (a bardziej za kilkadziesiąt lat) przekonamy się, jak duża będzie skala „emerytalnej emigracji” do Polski Ukraińców z epizodem pracy w naszym kraju. Nie wiadomo w jakim stanie będzie Ukraina za ten czas, może wyjazd do Polski na minimalną to będzie dla nich jedyna możliwość jako-tako godnej egzystencji na emeryturze. Dodając do tego ogromną skalę korupcji na Ukrainie, to również uzyskanie fałszywego zaświadczenia o zrobionym w Ukrainie stażu pracy nie będzie problemem (szczególnie że Ukraina na tym nie straci, tylko zyska). Zamieszkanie na terenie Polski to również warunek który Ukraińcy potrafią obchodzić, jak pokazała sytuacja z 800+. Tak więc ta umowa z 2012 r. to może być „zusowa bomba z opóźnionym zapłonem”.  Na razie żaden rząd o tym nie myśli, bo to dalszy horyzont czasowy niż do następnych wyborów, więc co ich to.

Podsumowując, nie byłabym taka pochopna w jednoznacznej ocenie, że Ukraińcy to takie wielkie zbawienie dla polskiego ZUSu. Na krótką metę tak. Na dłuższą – niekoniecznie. Natomiast dla gospodarki, jak najbardziej TAK, są bezcenni – teraz i w najbliższej dającej się przewidzieć przyszłości.

Edytowane przez Katrin3
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

@Winter

Gdzie mnie widziałeś na labie w ciągu ostatnich 3 lat? 

no, gdzie? 

No przecież pisałeś mi niedawno, że obserwowałeś co pisałem na labie i że tam byłeś dłużej ode mnie :) 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Katrin3

Wszystko ok. ale w umowach są zapisy wykluczające "Act of God" - czy aby na pewno umowa międzynarodowa z 2012 uwzględniała takie zapisy?

Moim zdaniem świadczenia za okres od lutego 2022 do końca wojny będą rozliczane na innych warunkach w stosunku do osób pochodzących z UA. Jeżeli by to tak działało jak przedstawiasz, to już by były wypłacane ogromne emerytury osobom z UA.

Druga sprawa, że emerytura wypłacana jest za okres przepracowany w danym państwie więc dokładnie tak jak otrzymują emeryturę Polacy, którzy pracowali w DE.

"Liczba dopłat wypłacanych obywatelom Ukrainy przez ZUS jest niewielka. W 2021 r. dotyczyła 1215 osób, w 2022 r. – 1205 osób, a obecnie dopłatę dostaje 1170 osób. Malejąca skala dopłat wynika między innymi z tego, że Ukraińcy podejmują w Polsce zatrudnienie. Osiąganie przychodu z tytułu pracy albo prowadzenie działalności gospodarczej w wysokości przekraczającej wysokość dopłaty oznacza bowiem, że danej osobie nie przysługuje prawo do dopłaty do minimum. Druga przyczyna malejącej skali dopłat związana jest z wyjazdami obywateli Ukrainy z Polski."

https://www.zus.pl/-/przepisy-dotyczące-emerytur-dla-cudzoziemców-nie-zmieniły-się-w-ostatnich-latach?p_l_back_url=%2Fwyniki-wyszukiwania%3Fquery%3Demerytura%2Bdla%2Bobywateli%26dateFrom%3D%26dateTo%3D

a tak dalej offtop - kara śmierci dla trampka od AI :)

https://bezprawnik.pl/kara-smierci-dla-donalda-trumpa-werdykt-ai/

Edytowane przez Norrberrto
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, prystek napisał(a):

nie dziwot ta pomaranczowa gnida chce sie dogadac z ruskimi przeciwko chinom sprzedając tym samym Europę . echh ciężkie czasy ida 

CHURCHILL DO ANDERSA: MOŻE PAN ZABRAĆ SWOJE DYWIZJE!

DLACZEGO ALIANCI PORZUCILI POLSKĘ PODCZAS II WOJNY ŚWIATOWEJ?

21 lutego 1945 roku odbyła się słynna rozmowa gen. Władysława Andersa z Winstonem Churchillem. Gdy Anders zaprotestował przeciwko oddaniu Polski pod but Sowietów, brytyjski premier stwierdził brutalnie:

– Mamy dzisiaj dosyć wojska i waszej pomocy nie potrzebujemy. Może pan swoje dywizje zabrać. Obejdziemy się bez nich.

– Nie mówił pan tego przez ostatnich kilka lat – odparł Anders. 

Tak, na tym polegała tragedia Polski. Alianci potrzebowali Polski w 1939 roku do przyjęcia pierwszego uderzenia Hitlera. Dzięki agonii Polski Wielka Brytania uzyskała cenny czas na dozbrojenie i przygotowanie się do wojny.

Przez cały czas marzeniem Londynu było jednak wciągnięcie do wojny przeciwko Hitlerowi potężnego Związku Sowieckiego. Na ołtarzu porozumienia ze Stalinem oczywiście złożono Polskę. Polska została na koniec wojny wyrzucona w kąt jak stare, niepotrzebne narzędzie.

Sowieci bowiem - jak ujął to jeden z moich czytelników - mieli więcej mięsa armatniego niż Polacy. Znacznie więcej. Wielka Brytania zawsze zaś wygrywa wojny przelewając krew żołnierzy swoich sojuszników. 

Brutalne prawa polityki są niezmienne. Gdy wielkie mocarstwa siadają do stołu - państwa małe i średnie nie mają nic do gadania. Naiwna wiara w to, że Anglicy "nas kochają", "nie pozwolą nas skrzywdzić" i "dochowają nam wierności" - była fatalnym błędem naszych elit politycznych podczas II wojny. 

Nie powtórzmy tego błędu w przyszłości!

Cytat

First-time-james-franco-hanging-meme.jpg

Nawet człowiek  z waszej komunistycznej strony towarzysze @Badalamann @TheMr. @GordonLameman mówi że Ukraina wojne przegrała 

Edytowane przez voltq
Opublikowano

My nie. Ale Niemcy widać że się ogarniaja (powoli) ale tak jak było tłumaczone w filmie sprzed 2 lat na kanale GTBT, jeśli trybiki w EU zaczną się kręcić to siła jest niewyobrażalna, bo w Europie jest mega potencjał. I właśnie to będziemy widzieć. Pod koniec tego roku Europa powinna ogarnąć dodatkowe 15-25% mocy produkcyjnych każdego sprzętu. 

• Upvote 3
Opublikowano

Gosc osiagnal wiecej niz wy razem wzieci, wiec o tym braku inteligencji to bym nie przesadzal.

Opublikowano
Teraz, Winter napisał(a):

Gosc osiagnal wiecej niz wy razem wzieci, wiec o tym braku inteligencji to bym nie przesadzal.

Jak powiedział klasyk: mężczyznę poznajemy po tym jak kończy. A Miller skończył wystawiając Magdalenę Ogórek na prezydenta po czym uciekł do Samoobrony.

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, 209458 napisał(a):

Jak powiedział klasyk: mężczyznę poznajemy po tym jak kończy. A Miller skończył wystawiając Magdalenę Ogórek na prezydenta po czym uciekł do Samoobrony.

Cos Ci sie pomylilo. W Samoobronie byl w 2007 roku. Ogorek startowala duzo pozniej, ale z jego rekomendacji.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tak, teraz widzę. Myślałem że to ta sprawa o której suchy pisał. Wybacz  
    • Dokładnie, ale to dalej bardzo dobre karciochy, więc można sobie na nich jeszcze siedzieć. Ja myślałem o 5070TiS, ale chyba można zapomnieć. Teraz mi chodzi po głowie, czy może nie kupić jakiejś 5070Ti/5080 na wszelki wypadek, bardziej bym się skłaniał ku 5070Ti. Niby jeszcze mi 12GB pamięci nie brakło, ale jak ma coś pójść nie tak i ceny pójść znacząco w górę Szkoda mi tylko wymieniać kartę dla samej pamięci i tylko 25% wydajniejszą, bo fanu z tego nie będzie  Troche tak, zwłaszcza jak Ty siedzisz dość długo na jednej karcie. Ale to jest patologia w wykonaniu nvidii co oni wyprawiają z tą pamięcią. 5060Ti, która jest w rasterze 25% wydajniejsza od 5 letniej 3060Ti ma tyle samo pamięci co 5080, gdzie 5080 z miejsca powinna mieć 24GB. Już nie mówiąc o 4060Ti 16GB i 4070Ti 12GB.
    • Wkleiłem @DaveCam Nawet cytowany @Jardier zachował się prawie tak samo niekonkretnie. Mam ci wyszukać wszystkich żeby zaspokoić twoje ego ? Chyba obaj nie wypełzliśmy spod jutubowego kamienia.   Wkleiłem linki twórców, którzy uważam że coś wnoszą, testują głębiej James Baldwin, @GamersMuscle     Zaraz zaraz, ja narzekam ? Narzekają wszyscy których nadzieje nie zostały spełnione. A potwierdzeniem tego punktu widzenia mają być jutubowe opinie. No to punktuję co to za osobistości będące autorytetami.   Jak jeżdżą w kółko w ukochany iRacing ... dobrze. Jak przejechali się w PMR i zjechali go od góry do dołu ... też dobrze. Jak zwracam uwagę, że to nie ma żadnego znaczenia ... już nie dobrze.
    • Możesz pokazać kto tak robi ze mówi: mi też się nie podoba i że jest to bełkot? Bo tylko widzę narzekanie że ten i tamten narzeka i bełkocze ale bez jakiś konkretów, że narracja jest taka i wszystkich jakby się zmówili co mają mówić. Trochę to wygląda jak? Bełkot
    • Przeciez roznica miedzy 9700x a 9800xd to 75-100mhz   W grach roznica jest zadna miedzy odkreconym cpu, a limitem ppt 88W  To co najwyzej w cine bedziesz mial wiecej ptk i to tyle   Jakie napieice i vid podczs testu raportuje ?  Nie wiem jak bardzo by musiala byc spartolona gra zebys mial drop z 250 na 120 fps tak wiec wymyslac torche abstrakcyjne scenariusze  I to by byla tylko i wylacznie wina gry a nie slabego cpu. Jak widac na ciebie placebo dobrze dziala ale to najwazniejsze ze dziala   W codzie na skreconym ppt i prilu bez kaganca nie ma zadnej roznicy w testach  Wiem bo testowalem   Jak jakis wbity limit nie dziala tzn ze jest problem z plyta/bios. Ja nie mam problemu z limitami, co  wklepie tak jest wiec moze sprawdz inny bios lub czy faktycznie zapisujesz ustawienia. Pusc cb23 i pokaz ile wypluje ptk przy takim poborze, jestem ciekaw.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...