Keller 818 Opublikowano 5 Marca 2025 Opublikowano 5 Marca 2025 (edytowane) Propaganda konfederacji najbardziej tutaj zawiniła, bo mówią ciągle wołyń, dezerterzy, tchórze, niewdzięczni, nie chcą pokoju i wciągają Polskę w wojnę. Konfederacja też szczuła gdy Polacy kogoś ograbili czy pobili i mówili że to Ukraińcy. Tak się tworzy nienawiść. Na grupkach w mojej mieścinie lata co chwila mem od januszy i młodych byczków "koniec gościny niewdzięczne skur....yny". Bojowo nastawieni jak na wojnę z Ukrainą. Albo do swoich skaczą co nie jadą po Ukraińcach. Bardzo dużo lajków ma ten mem. Edytowane 5 Marca 2025 przez Keller
nemar Opublikowano 5 Marca 2025 Opublikowano 5 Marca 2025 9 minut temu, Dimazz napisał(a): Tak tylko zobaczymy czy we Francji powstanie rząd bo na razie mają mniejszościowy i czy w 2027 Le Pen nie będzie rządzić i Francja nie pójdzie wzorem Trumpa. Jeżeli Rosja faktycznie będzie chciała zmobilizować 3mln żołnierzy to większy konflikt jest nieunikniony. Oni nie są w stanie utrzymać tyle rekruta dla samego odstraszania. Dokładnie to. Macron mi imponuje, ale on nie ma poparcia własnego parlamentu, w kraju chaos polityczny, jego pozycja tak naprawdę nie jest silna :(.
voltq Opublikowano 5 Marca 2025 Opublikowano 5 Marca 2025 13 minut temu, Keller napisał(a): Propaganda konfederacji najbardziej tutaj zawiniła, bo mówią ciągle wołyń, dezerterzy, tchórze, niewdzięczni, nie chcą pokoju i wciągają Polskę w wojnę. Konfederacja też szczuła gdy Polacy kogoś ograbili czy pobili i mówili że to Ukraińcy. Tak się tworzy nienawiść. Na grupkach w mojej mieścinie lata co chwila mem od januszy i młodych byczków "koniec gościny niewdzięczne skur....yny". Bojowo nastawieni jak na wojnę z Ukrainą. Albo do swoich skaczą co nie jadą po Ukraińcach. Bardzo dużo lajków ma ten mem. Fakt to nie wina Ukraińców tylko PiSu i KO
LeBomB Opublikowano 5 Marca 2025 Opublikowano 5 Marca 2025 (edytowane) @voltq nie, to budowanie nienawiści do całej nacji na podstawie wybryków grupy dzbanów. (Edit: pisząc wybryków delikatnie ująłem po prostu łamanie prawa za które powinni być normalnie karani ci co je złamali, a nie oskarżana cała nacja i budowana narracja wzajemnej nienawiści) Jako naród zaczynamy robić to samo co Niemcy robili wobec Polaków w latach 90. gdzie utarło się że Polak to kieszonkowiec i złodziej samochodów. Na prawdę trzeba takie rzeczy tłumaczyć? Edytowane 5 Marca 2025 przez LeBomB
Henryk Nowak Opublikowano 5 Marca 2025 Opublikowano 5 Marca 2025 40 minut temu, Dimazz napisał(a): Tak tylko zobaczymy czy we Francji powstanie rząd bo na razie mają mniejszościowy i czy w 2027 Le Pen nie będzie rządzić i Francja nie pójdzie wzorem Trumpa. Jeżeli Rosja faktycznie będzie chciała zmobilizować 3mln żołnierzy to większy konflikt jest nieunikniony. Oni nie są w stanie utrzymać tyle rekruta dla samego odstraszania. Tam jest błąd, chodzi o 300k. Powtarzasz brednie, tak to jest jak łyka się papkę z internetu bez weryfikacji faktów.
adashi Opublikowano 5 Marca 2025 Opublikowano 5 Marca 2025 41 minut temu, Dimazz napisał(a): Jeżeli Rosja faktycznie będzie chciała zmobilizować 3mln żołnierzy to większy konflikt jest nieunikniony. Oni nie są w stanie utrzymać tyle rekruta dla samego odstraszania. A skąd pomysł z trzema milionami? Docelowa wielkość rosyjskiej armii to ma być półtora miliona żołnierzy.
crush Opublikowano 5 Marca 2025 Opublikowano 5 Marca 2025 42 minuty temu, areczek1987 napisał(a): Co się stało że tak życzliwy i chętny pomocy i okazujący zrozumienie naród obrócił się o 180°? PiS im obrazili? Nie okazali wdzięczności na kilku papierkach i nie wyciągnęli niczego z ich IPN'u? Mi jeszcze gra w uszach ten bayraktar u Rachonia Albo głupi albo dwulicowy... Zrywy zawsze się tak kończą. Do tego dochodzi szara rzeczywistość i fakt, że nie przyjechali tu sami azylanci z ckliwych obrazków, tylko również pasożyty, cwaniaki i bandyci. A, że nachlany dzban wylewa żale gdzie popadnie? Jeden z uroków bycia nachlanym dzbanem. 6 minut temu, LeBomB napisał(a): Jako naród zaczynamy robić to samo co Niemcy robili wobec Polaków w latach 90. gdzie utarło się że Polak to kieszonkowiec i złodziej samochodów I to była prawda. Mieliśmy z tym duży problem. Teraz już taki pogląd nie jest rozpowszechniony. Dlaczego? Dlatego, że sobie z tym poradziliśmy. I tego samego oczekuję od innych.
Camis Opublikowano 5 Marca 2025 Autor Opublikowano 5 Marca 2025 5 godzin temu, TheMr. napisał(a): Nie ma znaczenia. I tak czasami się nie wkleja. Na PCLabie był z tym problem, tutaj tego nie było. To nie wina forum tylko Muska, on wprowadził limity na X.
LeBomB Opublikowano 5 Marca 2025 Opublikowano 5 Marca 2025 Przede wszystkim polecam się zapoznać ze źródłem z tłumaczeniem jakie poszło normalnie w tv, bo tu od tłumaczenia będzie wiele zależało. https://www.france24.com/en/video/20250305-europe-can-t-live-off-dividends-of-peace-says-macron-in-speech-calling-for-major-rearmament Co do wypowiedzi minister Baerbock to nie wiem gdzie tam w oryginalnej wypowiedzi mówienie wprost o wojnie Niemców z rosją. Mowa o militarnym wspieraniu Ukrainy i o współpracy na rzecz budowania obronności Europy. Mniej więcej to samo co Macron mówił. Nie zaogniajcie sami niepotrzebnie sytuacji łykając jakieś kiepskie tłumaczenia czy opinie.
hubio Opublikowano 5 Marca 2025 Opublikowano 5 Marca 2025 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Mode wywalcie tego kolesia (@voltq) bo ciężko czytać te brednie . Dokładnie, identycznie na labie napisał jeden forumowicz w stosunku do mnie z tym, że było dokładnie na odwrót jeśli chodzi o poglądy. Mam takie ogólne pytanie, niekoniecznie nawet związane z tym tematem: jak ma wyglądać jakakolwiek dyskusja jak usuwa się każdy przeciwny pogląd i zostawia jedynie tych co mówią to samo? Tzn rozumiem, że fajnie jest się dowartościować w gronie podobnie myślących ludzi i jechać po każdym kto ma odmienne zdanie, ale wtedy to już nie jest dialog tylko monolog. A już rozwala mnie jak ktoś napisze coś w twoim stylu i dostaje lawinę lajków... Nie wiem jakie miałeś ćwiczenia na prawie, ale my mieliśmy takie, że przez 30min. musieliśmy argumentować za jednym poglądem, a potem role się odwracały i dokładnie trzeba było argumentować za całkowicie przeciwstawnymi poglądami...
LeBomB Opublikowano 5 Marca 2025 Opublikowano 5 Marca 2025 4 minuty temu, crush napisał(a): I to była prawda. Mieliśmy z tym duży problem. Teraz już taki pogląd nie jest rozpowszechniony. Dlaczego? Dlatego, że sobie z tym poradziliśmy. Czyli twierdzisz, że wszyscy Polacy którzy przekraczali granicę z Niemcami to byli złodzieje aut i kieszonkowcy? Nie. To były grupy, na podstawie których właśnie taka tępa propaganda w różnych środowiskach wyrobiła nam opinię jako narodowi. Poradziliśmy sobie? Świetnie. Ile nam to zajęło? 20 lat? Mamy obecnie tyle, żeby chapać się wewnętrznie z Ukraińcami 20 lat, bo jakieś grupy odwalają jakieś chore rzeczy? Nie. Trzeba te grupy skutecznie namierzać i wymierzać odpowiednie kary, a nie pobudzać jeszcze dodatkową nienawiść i budować jakiś wewnątrzkrajowy konflikt, który nam jest totalnie zbędny w tej sytuacji.
Kris194 Opublikowano 5 Marca 2025 Opublikowano 5 Marca 2025 Nie wiem co oni tam zażywają teraz, że w ogóle mają takie pomysły ale to chyba coś poza wódką
hubio Opublikowano 5 Marca 2025 Opublikowano 5 Marca 2025 6 minut temu, Kris194 napisał(a): Nie wiem co oni tam zażywają teraz, że w ogóle mają takie pomysły ale to chyba coś poza wódką To nie wódka, a ruski bimber...
bourne2008 Opublikowano 5 Marca 2025 Opublikowano 5 Marca 2025 Spójrz na ich miny, na ten błądzący wzrok. Oni sami nie wierzą w to co słyszą i tylko przytakują
Dimazz Opublikowano 5 Marca 2025 Opublikowano 5 Marca 2025 41 minut temu, Henryk Nowak napisał(a): Tam jest błąd, chodzi o 300k. Powtarzasz brednie, tak to jest jak łyka się papkę z internetu bez weryfikacji faktów. Wziąłem z wp. Po co Rosji 300k do 2030 skoro teraz mają prawie milion a docelowo chcieli mieć 1,5mln rekruta.
Keller Opublikowano 6 Marca 2025 Opublikowano 6 Marca 2025 3 miliony to oni mają chyba dzisiaj z rezerwistami. I tak ogromna liczba.
crush Opublikowano 6 Marca 2025 Opublikowano 6 Marca 2025 1 godzinę temu, LeBomB napisał(a): Czyli twierdzisz, że wszyscy Polacy którzy przekraczali granicę z Niemcami to byli złodzieje aut i kieszonkowcy? Nie. To były grupy, na podstawie których właśnie taka tępa propaganda w różnych środowiskach wyrobiła nam opinię jako narodowi. Poradziliśmy sobie? Świetnie. Ile nam to zajęło? 20 lat? Mamy obecnie tyle, żeby chapać się wewnętrznie z Ukraińcami 20 lat, bo jakieś grupy odwalają jakieś chore rzeczy? Nie. Trzeba te grupy skutecznie namierzać i wymierzać odpowiednie kary, a nie pobudzać jeszcze dodatkową nienawiść i budować jakiś wewnątrzkrajowy konflikt, który nam jest totalnie zbędny w tej sytuacji. Twierdzę, że nie winię Niemców za ich pogląd na szczęśliwie minioną Polskę i Polaków. To była nasza wina, nasz problem który dystrybuowaliśmy do nich i z którym na szczęście sobie poradziliśmy. I nie. Nie zajęło nam to 20 lat. I ja tego samego wymagam od każdego obcego. Tak, będziesz na cenzurowanym. Będziesz oglądany z każdej strony, bardziej niż Polak. I albo to minie bo naprawicie z czasem swój naród tak jak my, albo to się będzie nasilać. A do tego czasu trzeba nie pluć się jak ten bezwartościowym zapity kmiot, tylko jak najbardziej obserwować.
Henryk Nowak Opublikowano 6 Marca 2025 Opublikowano 6 Marca 2025 Godzinę temu, Dimazz napisał(a): Wziąłem z wp. Po co Rosji 300k do 2030 skoro teraz mają prawie milion a docelowo chcieli mieć 1,5mln rekruta. Ale w tym co cytujesz jest mowa o 300k a nie o 3 milionach. Korekta jest w poście, dane na obrazku są błędne. Dlatego piszę, że powielasz bzdury bez sprawdzania. 36 minut temu, Keller napisał(a): 3 miliony to oni mają chyba dzisiaj z rezerwistami. I tak ogromna liczba. Wątpię, po co by ściągali koreańczyków jakby mieli 3 miliony? Nie wiem, nie znam się, nie jestem militarystą. Tylko zwracam uwagę, że źródło jest poprawione i nie chodzi o 3 miliony.
crush Opublikowano 6 Marca 2025 Opublikowano 6 Marca 2025 10 minut temu, Henryk Nowak napisał(a): Wątpię, po co by ściągali koreańczyków jakby mieli 3 miliony? Nie wiem, nie znam się, nie jestem militarystą. Tylko zwracam uwagę, że źródło jest poprawione i nie chodzi o 3 miliony. Pytanie jaki był koszt tych Koreańczyków. Nawet pomijając realny zasób własnej armii, nie chciałbyś taniego mięsa?
Keller Opublikowano 6 Marca 2025 Opublikowano 6 Marca 2025 (edytowane) Macie, środowisko kibolskie na FB. Wystarczy poczytać komentarze. Nasi najwięksi obrońcy, ciekawe czy jednak swoich nie będą grabić i prać jak przyjdzie co do czego, a na front polecą ci co nie będą umieli oponować https://www.facebook.com/prawdziwipatrioci123/posts/pfbid0EQzNK8MbWTXSDzELLv52N4phMX3WsrjkTE8HtnkaEi3eoNtnyxuq9NhxQNQr9RkMl? Dla nich wojna klubów to jak wojna narodów, dla niektórych wojna płci to to samo. Swój, wróg, inaczej nie ma. I wszyscy do jednego wora wrzuceni. Edytowane 6 Marca 2025 przez Keller
Gregryzzli Opublikowano 6 Marca 2025 Opublikowano 6 Marca 2025 9 godzin temu, voltq napisał(a): Jak państwo Polskie niszczy swoich najlepszych obywateli a wspiera patologie to nic dziwnego ze jest dużo ludzi z podejściem takim jak ja Grunt to poczucie własnej wartości... Dobrze by było gdyby tak jeszcze jakaś większa ilość ludzi niż odbicie w lusterku uważała tych "najlepszych obywateli" za takich. "Najlepsi obywatele" nie srają na własne państwo, a je wspierają i działają na jego korzyść. No, chyba że nie są tak dobrzy jak o sobie myślą i w gruncie rzeczy to ruski przekaz wylewa im się z gęby i nie tylko. Taaa ten kurwin czy jak mu tam to wspaniały obywatel, ba mąż stanu, a jego mądrości powinni nauczać od 1 klasy szkoły podstawowej, taaa, tylko tam gdzieś za uralem.
nemar Opublikowano 6 Marca 2025 Opublikowano 6 Marca 2025 7 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a): Wątpię, po co by ściągali koreańczyków jakby mieli 3 miliony? Nie wiem, nie znam się, nie jestem militarystą. Tylko zwracam uwagę, że źródło jest poprawione i nie chodzi o 3 miliony. Wydaje mi się, że przypisywanie jakiegokolwiek znaczenia tym Koreańczykom to jedynie kolejna próba Ukraińców umiędzynarodowienia tego konfliktu. Aby jakoś wpłynęli na ten konflikt musiałoby ich być minimum kilkadziesiąt tysięcy i to nieustannie uzupełnianych. Osobiście obstawiam, że to sam Kim poprosił o udział takiego "korpusu ekspedycyjnego" bo ma sporą armię, która od 70 lat nie walczyła, opiera się na taktyce pamiętającą czasy naszych dziadków itd. Niech sobie te kilka-kilkanaście tysięcy pojedzie na wojnę, powącha prochu, nauczy się bardziej współczesnej wojny. Kto zginie to zginie, kto wróci będzie szkolił nasze stare i skostniałe wojsko. Ewentualnie to jakieś dalekowschodnia maniera przypieczętowania nowych relacji krwią własnych żołnierzy i tworzenie legendy wspólnego przelewania krwi. Niemniej realna wartość tych żołnierzy dla Rosji jest niewielka (być może to nawet kłopot), a wpływu na wojnę praktycznie nie ma.
LeBomB Opublikowano 6 Marca 2025 Opublikowano 6 Marca 2025 @crush ok, częściowo się zgadzam, tylko uważam, że to nie był do końca nasz problem, bo uważam że mówimy o dwóch różnych rzeczach. Naszym problemem były wtedy zorganizowane grupy zajmujące się kradzieżami. Mi natomiast chodzi o ocenianie całego narodu przez pryzmat mniejszości, bo jednak w skali naszego narodu takie grupy przestępcze to jednak mniejszość. Na podstawie mniejszości wielu obywateli Niemiec wyciągnęło wniosek ogólny dotyczący narodu. To samo w tym momencie dzieje się u nas wobec obywateli Ukrainy. W naszym przypadku sprawa uległa zmianie, gdy do Niemiec zaczęły emigrować większe ilości Polaków i zaczęli wykonywać normalne prace. Wtedy ludzie, którzy uważali wcześniej Polaków jedynie za krętaczy i złodziei, zaczęli zmieniać zdanie. Tutaj mamy sytuację nieco inną jeśli chodzi o ludzi, bo dość duży przekrój społeczny obywateli Ukrainy jest już u nas, ale podejście niektórych Polaków jest niemieckie z lat 90, czyli ocenianie ich przez pryzmat przestępczej mniejszości. W czym widzę problem? W tym że ci "niektórzy" to są środowiska, które moim zdaniem próbują takie podejście forsować w skali narodu, prowadząc często do niepotrzebnych sporów, nienawiści i podziałów. No ale to moje zdanie.
Paarthurnax Opublikowano 6 Marca 2025 Opublikowano 6 Marca 2025 14 godzin temu, hwdp43 napisał(a): https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-przelomowe-slowa-macrona-rozszerzenie-parasola-nuklearnego-n,nId,7925363 zawsze to przycisk bliżej Polski, a nie u jebniętej w dekiel pomarańczy.
trepek Opublikowano 6 Marca 2025 Opublikowano 6 Marca 2025 (edytowane) Francja powiedziała, że będzie się dzielić z Ukrainą danymi wywiadowczymi. Francja Czy tylko ja mam wrażenie, że Macronowi obrosły jaja? Edytowane 6 Marca 2025 przez trepek
Rekomendowane odpowiedzi