Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Czyli twierdzisz, że wszyscy Polacy którzy przekraczali granicę z Niemcami to byli złodzieje aut i kieszonkowcy? Nie. To były grupy, na podstawie których właśnie taka tępa propaganda w różnych środowiskach wyrobiła nam opinię jako narodowi. Poradziliśmy sobie? Świetnie. Ile nam to zajęło? 20 lat? Mamy obecnie tyle, żeby chapać się wewnętrznie z Ukraińcami 20 lat, bo jakieś grupy odwalają jakieś chore rzeczy? Nie. Trzeba te grupy skutecznie namierzać i wymierzać odpowiednie kary, a nie pobudzać jeszcze dodatkową nienawiść i budować jakiś wewnątrzkrajowy konflikt, który nam jest totalnie zbędny w tej sytuacji.

Twierdzę, że nie winię Niemców za ich pogląd na szczęśliwie minioną Polskę i Polaków. To była nasza wina, nasz problem który dystrybuowaliśmy do nich i z którym na szczęście sobie poradziliśmy. I nie. Nie zajęło nam to 20 lat.

I ja tego samego wymagam od każdego obcego. Tak, będziesz na cenzurowanym. Będziesz oglądany z każdej strony, bardziej niż Polak. I albo to minie bo naprawicie z czasem swój naród tak jak my, albo to się będzie nasilać.

A do tego czasu trzeba nie pluć się jak ten bezwartościowym zapity kmiot, tylko jak najbardziej obserwować.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Dimazz napisał(a):

Wziąłem z wp. Po co Rosji 300k do 2030 skoro teraz mają prawie milion a docelowo chcieli mieć 1,5mln rekruta.

Ale w tym co cytujesz jest mowa o 300k a nie o 3 milionach. Korekta jest w poście, dane na obrazku są błędne. Dlatego piszę, że powielasz bzdury bez sprawdzania. 

36 minut temu, Keller napisał(a):

3 miliony to oni mają chyba dzisiaj z rezerwistami. I tak ogromna liczba.

Wątpię, po co by ściągali koreańczyków jakby mieli 3 miliony? Nie wiem, nie znam się, nie jestem militarystą. Tylko zwracam uwagę, że źródło jest poprawione i nie chodzi o 3 miliony. 

Opublikowano
10 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Wątpię, po co by ściągali koreańczyków jakby mieli 3 miliony? Nie wiem, nie znam się, nie jestem militarystą. Tylko zwracam uwagę, że źródło jest poprawione i nie chodzi o 3 miliony.

Pytanie jaki był koszt tych Koreańczyków. Nawet pomijając realny zasób własnej armii, nie chciałbyś taniego mięsa?

Opublikowano (edytowane)

Macie, środowisko kibolskie na FB. Wystarczy poczytać komentarze.

Nasi najwięksi obrońcy, ciekawe czy jednak swoich nie będą grabić i prać jak przyjdzie co do czego, a na front polecą ci co nie będą umieli oponować ;)   

https://www.facebook.com/prawdziwipatrioci123/posts/pfbid0EQzNK8MbWTXSDzELLv52N4phMX3WsrjkTE8HtnkaEi3eoNtnyxuq9NhxQNQr9RkMl?

Dla nich wojna klubów to jak wojna narodów, dla niektórych wojna płci to to samo. Swój, wróg, inaczej nie ma. I wszyscy do jednego wora wrzuceni.

Edytowane przez Keller
  • Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, voltq napisał(a):

Jak państwo Polskie niszczy swoich najlepszych obywateli a wspiera patologie to nic dziwnego ze jest dużo ludzi z podejściem takim jak ja

Grunt to poczucie własnej wartości...

Dobrze by było gdyby tak jeszcze jakaś większa ilość ludzi niż odbicie w lusterku uważała tych "najlepszych obywateli" za takich. "Najlepsi obywatele" nie srają na własne państwo, a je wspierają i działają na jego korzyść. No, chyba że nie są tak dobrzy jak o sobie myślą i w gruncie rzeczy to ruski przekaz wylewa im się z gęby i nie tylko. Taaa ten kurwin czy jak mu tam to wspaniały obywatel, ba mąż stanu, a jego mądrości powinni nauczać od 1 klasy szkoły podstawowej, taaa, tylko tam gdzieś za uralem.

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Wydaje mi się, że przypisywanie jakiegokolwiek znaczenia tym Koreańczykom to jedynie kolejna próba Ukraińców umiędzynarodowienia tego konfliktu. Aby jakoś wpłynęli na ten konflikt musiałoby ich być minimum kilkadziesiąt tysięcy i to nieustannie uzupełnianych. 

Osobiście obstawiam, że to sam Kim poprosił o udział takiego "korpusu ekspedycyjnego" bo ma sporą armię, która od 70 lat nie walczyła, opiera się na taktyce pamiętającą czasy naszych dziadków itd. Niech sobie te kilka-kilkanaście tysięcy pojedzie na wojnę, powącha prochu, nauczy się bardziej współczesnej wojny. Kto zginie to zginie, kto wróci będzie szkolił nasze stare i skostniałe wojsko. Ewentualnie to jakieś dalekowschodnia maniera przypieczętowania nowych relacji krwią własnych żołnierzy i tworzenie legendy wspólnego przelewania krwi. Niemniej realna wartość tych żołnierzy dla Rosji jest niewielka (być może to nawet kłopot), a wpływu na wojnę praktycznie nie ma.

Opublikowano

@crush ok, częściowo się zgadzam, tylko uważam, że to nie był do końca nasz problem, bo uważam że mówimy o dwóch różnych rzeczach. Naszym problemem były wtedy zorganizowane grupy zajmujące się kradzieżami. Mi natomiast chodzi o ocenianie całego narodu przez pryzmat mniejszości, bo jednak w skali naszego narodu takie grupy przestępcze to jednak mniejszość. Na podstawie mniejszości wielu obywateli Niemiec wyciągnęło wniosek ogólny dotyczący narodu. To samo w tym momencie dzieje się u nas wobec obywateli Ukrainy. 

W naszym przypadku sprawa uległa zmianie, gdy do Niemiec zaczęły emigrować większe ilości Polaków i zaczęli wykonywać normalne prace. Wtedy ludzie, którzy uważali wcześniej Polaków jedynie za krętaczy i złodziei, zaczęli zmieniać zdanie. Tutaj mamy sytuację nieco inną jeśli chodzi o ludzi, bo dość duży przekrój społeczny obywateli Ukrainy jest już u nas, ale podejście niektórych Polaków jest niemieckie z lat 90, czyli ocenianie ich przez pryzmat przestępczej mniejszości. W czym widzę problem? W tym że ci "niektórzy" to są środowiska, które moim zdaniem próbują takie podejście forsować w skali narodu, prowadząc często do niepotrzebnych sporów, nienawiści i podziałów.

No ale to moje zdanie. 

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, nemar napisał(a):

@TheMr.Cóż, normalnie może bym i powiedział, że to brudna i paskudna robota, ale ktoś ją robić musi. Ale tu jeszcze ten psiak. Może i nie warto żałować zwierząt gdy giną ludzie, ale tu nie musieli z niczego rezygnować, niczego poświęcać. Mogli go wziąć do busa i niech rodzina potem odbierze, zostawić u jakiegoś sąsiada, cokolwiek. Ale nie, zostawili na środku ulicy. Ci ludzie to dzicz, żałuję że na front trafi ten chłopak a nie oni. To nie jest Europa.

ja pier.... czy wy nie myślicie zdrowo-rozsądkowo?

Po pierwsze nie znamy okoliczności tego zatrzymania więc samo wrzucenie tutaj tego filmu to idiotyzm.

Po drugie to jest pies nie dziecko i w dodatku na wsi a nie centrum miasta - trafi do domu.

Serio uważacie że te służby nie mają nic innego do roboty w czasie wojny tylko jeździć i odprowadzać pieski i inne stwory?

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Pamiętacie tę informację sprzed paru dni jak to Ukraińcy mówią, że polska pomoc żywnościowa to gówno?

No to to był fejk wesoło rozpowszechniany przez rosyjską propagandę i kolportowany przez polskich czubków.

Tutaj orginał, sprzed 2 lat...

Nagranie

Update:

Co oni tak latają?

Edytowane przez trepek
  • Upvote 1
Opublikowano
31 minut temu, Norrberrto napisał(a):

ja pier.... czy wy nie myślicie zdrowo-rozsądkowo?

Tak, myślimy zdrowo-rosądkowo. Jak nie był poszukiwanym przestępcą, czy to nie było porwanie, to sposób działania, który wygląda jak łapanka nie jest normalny, nawet jak to był człowiek, który dostał wezwanie.

Nieoznakowany pojazd, na polskich rejestracjach lub wyglądających na polskie. W sumie skąd nawet ten facet ma wiedzieć, że to nie ruscy albo ktokolwiek kto podszywa się pod ukraińskich żołnierzy i nie porywa cywili? Wiele pytań, ale nie można stawiać albo na jedną albo  na drugą stronę. Dlatego oceniany jest po prostu sposób postępowania, który w tym przypadku jest dziwny, bo chłop wychodzi z psem z domu i nie wraca. Co sobie w tym momencie rodzina myśli zanim i o ile się czegoś dowie? 

Opublikowano
3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Przecież widać że był poszukiwany. Czekali w pobliżu miejsca pobytu, wyszedł i go zwinęli.

Tego po nagraniu absolutnie nie można stwierdzić. W którym miejscu widać, że czekali w pobliżu, a nie było to zatrzymanie w trakcie jazdy? Bo nie wiem czy zwróciłeś uwagę, pierwsze jedzie kombi i tam też są umundurowani. Nie widać ani czy facet dopiero wyszedł, czy szedł, nie można stwierdzić że czekali, bo widać jedynie jadące już samochody. Nawet po umundurowaniu nie można do końca stwierdzić kto to jest, ze względu na kiepską jakość jak i na dość małe oznakowania na mundurach o ile są. 

Ja wiem że u nich ŻW to świeża jednostka, bo powstała w II połowie 2024 roku, wcześniej nie posiadali żandarmerii wojskowej, ale tu jest po prostu za dużo niewiadomych by to jednoznacznie określić. 

Opublikowano
12 godzin temu, crush napisał(a):

to była prawda. Mieliśmy z tym duży problem. Teraz już taki pogląd nie jest rozpowszechniony. Dlaczego? Dlatego, że sobie z tym poradziliśmy.

Raczej nie jestesmy tam teraz najgorsi, nawet mile widziani wśród hołoty która tam się zebrała - turasy czy inżynierowie za oceanu zmienili pogląd na Polaków, nie Polacy sami z siebie. 

Opublikowano (edytowane)

https://wykop.pl/link/7661695/sondaz-dla-73-francuzow-stany-zjednoczone-nie-sa-juz-sojusznikiem-francji

No i od razu wyglądające podejrzanie nagłe opowiedzenie się Le Pen po stronie anty-rosyjskiej się wyjaśniło.

Zwykłe pierdupierdu pod publiczkę, bo to nie ma znaczenia. Po dorwaniu się do władzy będzie robić Fiutinowi dobrze czynami, a jak aby tą władzę zdobyć trzeba poudawać pro-zachodnią i anty-rosyjską, to przecież to nic nie kosztuje. 

Jak większość opinii opowiadała się za uszczelnieniem granic i blokadzie nachodźców, też u nas Tuski i im podobne nagle udawali, że się troszczą o nasze granice i zagrożenie idące z nachodźcami.

Kazik 30 lat temu:

Cytat

Czy wierzysz w słowa te?
Ja nie wierzę w nie!
Czyż one prawdziwe są?
Nie wierzę im (wycięte) jak psom!

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Przecież widać że był poszukiwany. Czekali w pobliżu miejsca pobytu, wyszedł i go zwinęli.

Wola tak, niż ryzykować wejście do domu, gdzie może mieć broń itd. Trzeba by wówczas wysłać większe siły na wypadek wymiany ognia.

To był porachunek gangsterski niemający żadnego związku z wojną. Teraz udowodnijcie, że było inaczej :)

Nie ma rzetelnej informacji, to sobie można gdybać o kontekście nagrania.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 2
Opublikowano
39 minut temu, Badalamann napisał(a):

@LeBomB Przecież widać że był poszukiwany. Czekali w pobliżu miejsca pobytu, wyszedł i go zwinęli.

Wola tak, niż ryzykować wejście do domu, gdzie może mieć broń itd. Trzeba by wówczas wysłać większe siły na wypadek wymiany ognia.

Po wyglądzie go znają? Na pewno.

21 minut temu, MaxaM napisał(a):

To był porachunek gangsterski niemający żadnego związku z wojną. Teraz udowodnijcie, że było inaczej :)

Nie ma rzetelnej informacji, to sobie można gdybać o kontekście nagrania.

Tak, gangsterski do jakiegoś krzykacza, który wygląda na młodego panikującego.

Za dużo filmów z łapanek oglądałem by nie wierzyć że tak to się robi. I brali grubszych 50 latków, prali po głowie, zaciągali nawet jak świnię za nogę do samochodu. A potem bicie w jednostce.

Opublikowano

@keller no tak, a po czym? Tak zatrzymuje przecież tak samo policja jak żandarmeria czy "poborowi".

Pewnie z innego pojazdu wcześniej potwierdzono.

To co piszesz z biciem, upokarzaniem i innym znęcaniem dotyczy właśnie dezerterów i odmawiających służby.

Czasami zdarzy się ktoś całkiem pozbawiony instynktu samozachowawczego i wyskoczy z tekstem że jak go uzbroją to ostrzela swoich. Takiego potrafią kilka dni dojeżdżać, aż do kompletnego załamania i potem ślą takiego trochę "zombie" przodem. No chyba że go zatłuką na śmierć, to rozpisują że zdezerterował.

Żołnierze zawodowi i chyba jeszcze bardziej ochotnicy, są niezwykle bezwzględni wobec niechcących walczyć poborowych.

Opublikowano

Dawniej bym się dziwił jak taki ruch jak odcięcie pomocy wywiadowczej można przedstawić wyznawcom Trumpa, żeby nie przestali go uwielbiać i nie zaczęli przypadkiem myśleć logicznie. Dawniej bym był przekonany, że się nie da. Że nawe najwięksi wyznawcy się skapną, że coś tu nie gra, że udzielanie info Ukrainie, która się broni, nie kosztuje miliardów i nie naraża "amerykańskich chłopców" na ginięcie na nieswojej wojnie.

Teraz już nawet nie chcę iść sprawdzić co tam gadają proruskie media. I tak wiem, że nikomu się nie otworzą oczy.

PS. Rosja nie będzie tolerować wojsk NATO w Ukrainie. Aha. A ja nie toleruję tego zapitego krzywego ryja ławrowa w internecie i co?

Opublikowano
8 minut temu, Keller napisał(a):

Po wyglądzie go znają? Na pewno.

Tak, gangsterski do jakiegoś krzykacza, który wygląda na młodego panikującego.

Za dużo filmów z łapanek oglądałem by nie wierzyć że tak to się robi. I brali grubszych 50 latków, prali po głowie, zaciągali nawet jak świnię za nogę do samochodu. A potem bicie w jednostce.

Wkurw to dopiero bierze jak się czyta o oligarchach, ludziach włazy, wysoko postawionych wojskowych którzy dorobili się na wojnie wielkich majątków gdzieś za granicą a do walki wysyła się zwykłych ludzi i oferuje śmierć alb o kalectwo.

Ciekawe co z kolegą Zełeńskiego panem Iwanem Bakanowem który mocno przyczynił się do porażki Ukrainy w pierwszych miesiącach wojny.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Badalamann napisał(a):

@keller no tak, a po czym? Tak zatrzymuje przecież tak samo policja jak żandarmeria czy "poborowi".

Pewnie z innego pojazdu wcześniej potwierdzono.

To się naprawdę kupy nie trzyma. Może jeszcze do tego przez tydzień dom był pod obserwacją, czy akurat mieli takie szczęście? No nie. Wszyscy gdybamy, ale takie próby usprawiedliwiania tych ludzi są naprawdę niedorzeczne. Okropna dzicz i tyle. 

A zmieniając temat, ktoś wie na w jakim stopniu Francja jest w stanie zastąpić amerykańskie wsparcie wywiadowcze?

Edytowane przez nemar
Opublikowano
6 minut temu, Badalamann napisał(a):

Żołnierze zawodowi i chyba jeszcze bardziej ochotnicy, są niezwykle bezwzględni wobec niechcących walczyć poborowych.

Tak, silni wobec słabych. W społeczeństwie "normalnie" też to często widać u niektórych ludzi gdy wyzywają chorych, "pasożytów", bezrobotnych, słabszych fizycznie i psychicznie. Wojna tylko wzmacnia to wszystko i spuszcza lejce tym którzy w miarę moralnie się zachowywali, ale tylko na tyle byle nie iść do więzienia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...