Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest tak ujowo ze się już nawet ja geopolityka zainteresowałem, a to już naprawdę wyczyn żeby mnie w to wciągnąć :smiech:

Teraz, areczek1987 napisał(a):

Dobre przekupstwo nie jest złe. Grunt że fotel się dostanie.

To oddajmy im Polskę, będziemy 51 czy tam którym stanem. Szach, Mat :smiech:

Opublikowano

@Badalamann no ja mam właśnie inne zdanie na ten temat i obawiam się tego co napisał @Kadajo 

21 minut temu, Kadajo napisał(a):

"on" tego dealu nie robił i go to nie interesuje.

albo co najmniej wstrzyma rozmowy na temat lokowania produkcji rakiet i pocisków w Polsce, bo takie plany przecież są i doprowadzi do stanu na zasadzie: albo kupujecie u nas za tyle ile my chcemy i cyk cena np. 200% w górę, albo wasze sprzęty do niczego się nie przydadzą.

Lecz jak pisałem, to wyłącznie myśl dotycząca możliwych konsekwencji, wynikająca z analizy sytuacji jaka powstaje na świecie.

Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Nie pierwszy i nie ostatni prezydent USA którego ktoś odstrzeli :E

Z ostrożności prawnej ja bym jednak ten post wyedytował albo usunął. Nie piszę ani złośliwie ani ironicznie. Ale mamy na forum kolegę Gordona, który w zawodzie więc jego zdanie jest tu decydujące.

Opublikowano

Europa niech się zbroi czym prędzej i ogarnie, szczególnie Francja i UK bo oni maja atom a to najlepszy straszak na putina.
NATO na razie się nie rozpadło. trump raczej od europy zaprzestania zbrojenia żądać nie będzie, przestańcie putin jest już naszym przyjacielem bo go wszyscy wyśmieją.

Chociaż może i debil wpadnie na pomysł albo się uspokoicie albo wychodzimy z NATO... :stukniety:

6 minut temu, hubio napisał(a):

Z ostrożności prawnej ja bym jednak ten post wyedytował albo usunął. Nie piszę ani złośliwie ani ironicznie. Ale mamy na forum kolegę Gordona, który w zawodzie więc jego zdanie jest tu decydujące.

Serio ? @GordonLameman ? Halo.

Opublikowano
1 minutę temu, Gret napisał(a):

USA z NATO nie może ot tak sobie wyjść, tam z tego co wiem to potrzeba 2/3 głosów tego ich parlamentu. 

Wyjść nie może, ale blokować różne kwestie jak pomocy - może. Więc ich uczestnictwo w NATO jest na papierze z prezydentem antyNATO.

Opublikowano

@LeBomB Ja również mam obawy co do Trumpa. Ogromne. Wiele razy o tym pisałem, na długo zanim wygrał.

Natomiast z pkt widzenia Polski na dziś jest jak opisałem.

I również uważam że ceny za uzbrojenie z USA wzrosną. Bo część tej ceny to zawsze była opłata za ochronę. A z Trumpem spodziewam się że te zostaną podniesione do maksimum.

@Kadajo Europa się zbroi, choć do tej pory pomału. To co ruszyło z kopyta to produkcja amunicji artyleryjskiej. Jednak to bezpośrednio na wsparcie Ukrainy.

Same zbrojenia na własne potrzeby do tej pory były umiarkowane. Teraz mają się rozkręcać, ale to potrwa lata.

Równocześnie Polska pod rządami PiSu nie wchodziła w dobre inicjatywy jak opracowanie europejskich myśliwców czy czołgów. Opieraliśmy się o zakupy i plany zakupowe z USA i Korei Płd.

Broń atomowa nie będzie miała znaczenia w starciu z Rosją. Bo ta mam jej w cholerę i trochę. To będzie starcie konwencjonalne.

Najprawdopodobniej na niewielkim froncie, w państwach Bałtyckich. Bo to lokalizacja korzystna dla Rosjan.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, hubio napisał(a):

Nie jestem prawnikiem więc mogę się mylić. Wg mnie ciężko przesadzasz, to nie jest nakłanianie do morderstwa a chyba o to Ci chodzi. 

https://people.com/trump-calls-student-protests-illegal-threatens-expulsion-imprisonment-11690363

Czy to nie jego vp coś pierdzielił, że u nas nie ma wolności słowa?

Ten ciul marzy o tym, żeby w USA było jak w Rosji. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Tak, pamiętam jak liczyłem ze jednak Gripena weźmiemy. Ale nie, USA USA USA... No wtedy to była dobra opcja.

Ponad 40 lat sojuszu i wszytko jak krew w piach bo debilowi się geopolityka z gra w monopol popieprzyła.

A Raphael też dobry myśliwiec. Mamy jeszcze Leopardy i swoje haubice oraz inny sprzęt.

Opublikowano

Jaka to jest kurde noga chorągiewa z tego Dudu :E. Wiatr zaczął powiewać w drugą stronę, to też zaczął mówić to co chce Trump i twierdzi, że tylko Trump może doprowadzić do pokoju, zapominał powiedzieć, że na warunkach dyktowanych przez Rosję oraz samego Trumpa.

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-prezydent-andrzej-duda-dla-interii-tylko-donald-trump-moze-z,nId,7924946

Opublikowano
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

UK

Eee, kerownyku, zapomnij. UK (no, konkretnie premier) niedawno zapowiedział zwiększenie budżetu obronnego. Z tego będzie co najwyżej dobry pijar (zły też, ale nie wnikajmy), bo brytyjskie siły zbrojne są (również) w stanie rozkładu, nawet BBC twierdzi że ta zwyżka tylko zmniejsza kryzys, a nie daje szanse na porządny rozwój. UK jest w totalnej, ciemnej....dziurze z finansami.

Opublikowano
8 minut temu, Stjepan napisał(a):

A Raphael też dobry myśliwiec. Mamy jeszcze Leopardy i swoje haubice oraz inny sprzęt.

Tylko trzeba by jeszcze sprawdzić ile z tego sprzętu nie posiada części lub oprogramowania made in USA, bo to wiąże się z licencjami, kontrolą itp. Francuskie na pewno są bezpieczne bo oni stawiają na niezależność, ale większość światowej produkcji to składaki: podwozie koreańskie, armata niemiecka, silnik amerykański itp. 

Opublikowano
34 minuty temu, hubio napisał(a):

30 minut temu, Kadajo napisał(a):

Serio ? @GordonLameman ? Halo.

Ja tu nawoływania nie widzę. :) 

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Ja tu nawoływania nie widzę. :) 

Dlatego nie pisałem, że to nawoływanie tylko z ostrożności prawnej.

W kontekście zamachu na Trumpa wcześniej, odpowiednie służby konsularne w Polsce jak już skompletują w Polsce ambasadę mogą się przyczepić. Akurat o ile niemal wszystko w necie jest tolerowane to akurat cokolwiek związanego z odstrzeliwaniem kogokolwiek niekoniecznie. 

Opublikowano
Teraz, hubio napisał(a):

Dlatego nie pisałem, że to nawoływanie tylko z ostrożności prawnej.

W kontekście zamachu na Trumpa wcześniej, odpowiednie służby konsularne w Polsce jak już skompletują w Polsce ambasadę mogą się przyczepić. Akurat o ile niemal wszystko w necie jest tolerowane to akurat cokolwiek związanego z odstrzeliwaniem kogokolwiek niekoniecznie. 

O co się przyczepić? 

Że to nie tamten złapany czy tam zastrzelony na miejscu facet stał za tym wszystkim, tylko @Kadajo? I że zrobił to bo nie wiedział, że nVidia nie dowiezie 5090? :E 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Rośnie fala krytyki związana z funkcjonowaniem systemu kaucyjnego. Klienci sklepów narzekają na przepełnione automaty i problemy z odzyskaniem kaucji. Zdaniem Marcina Derendy, prezesa AKE Technologies, to dopiero początek kłopotów. - Grozi nam totalne zawalenie sklepów opakowaniami i dalszy spadek wskaźnika zaufania do tego systemu - ostrzega ekspert.   https://finanse.wp.pl/totalne-zawalenie-sklepow-mowi-co-latem-stanie-sie-z-butelkami-7275129433622816a
    • To kup ją za rok jak polatają i spadnie cena o połowę  
    • Mam zamiar nabyć tą grę ale mam dużo gier do ogrania  
    • (https://www.x-kom.pl/p/1269945-plyta-glowna-socket-am5-gigabyte-b650-eagle.html) 449zł Taniej z sensownych płyt jest tylko ASRock B650M-HDV M.2 za 380zł   (https://www.zadowolenie.pl/asrock-plyta-glowna-b650m-hdv-m-2-am5-2ddr5-hdmi-dp-matx) Jednak pomimo naprawdę dobrych parametrów, pod Zen 5 i tym bardziej procesor X3D stanowczo odradzam... to proszenie się o kłopoty...  Btw. sam przesiadłem się z ASRock B650M-HDV/M.2 na Gigabyte B650 Eagle bo też nie lubię przepłacać za płyty główne, więc celuję w średnią półkę której niczego nie brakuje. Rzucaj okiem na outlet Media Expert - czasami wlatują tam płyty za 2/3 ceny na pełnej gwarancji producenckiej.
    • Tak, można spokojnie grać bez znajomości poprzednich części. Ta część kładzie duży nacisk na fabułę, kompanów ich historie i relacje z nimi, a do tego system turowy totalnie na plus, no i polska lokalizacja.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...