Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

Wstyd komentowac, ale jak juz chcesz to masz.

Oficjalnie uznaje rosjan za winnych najechania na teren obcego sasiedniego panstwa i niszczenia go jak i ludnosci w celu zaboru terenu i podporzadkowania sobie ukrainskiego narodu.

Kto konkretnie uznaje? Cały świat? To teraz wystarczy subiektywne uznanie? Poza tym proponowałbym jeszcze zacytować ostatnie zdanie z tamtego posta i się zastosować. Wtedy nagle okaże się, że nie należy czytać komentarzy wybiórczo i te rzekomo propagandowe nie są już takie straszne. Nakręcacie sie jak fidget spinner.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Albo dostaje za to ruble albo...

brzytwa Hanlona -  „Nie należy domniemywać złej woli, jeśli coś daje się zadowalająco wyjaśnić głupotą" :E 

dlatego warto te wszystkie onucowe wysrywy wyjaśniać od razu, żeby nie było niedomówień kto po prostu siedzi z alufolią na głowie, a od kogo czuć smród rubelków.

11 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Kto konkretnie uznaje? Cały świat? To teraz wystarczy subiektywne uznanie?

Twój własny rząd chociażby. Zgody CAŁEGO ŚWIATA mieć nie będziesz, bo chociażby Północna Korea się z tego wypisze - więc sam musisz wybrać, czy jesteś po stronie zbrodniarzy, czy nie.

https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/komunikat.xsp?documentId=4774505381CECC10C1258918007022FA

„Sejm Rzeczypospolitej Polskiej uznaje Federację Rosyjską za państwo wspierające terroryzm i stosujące środki terroru”

„Trwa bestialska i bezprawna agresja Federacji Rosyjskiej na Ukrainę. Rosyjskie wojsko na całym terytorium najechanego kraju prowadzi ataki, w których zginęły tysiące ludzi, w tym wiele dzieci. Federacja Rosyjska oraz podległe jej struktury i formacje zbrojne dopuszczają się aktów terroru wymierzonych w infrastrukturę cywilną, dokonują zbiorowych egzekucji oraz dopuszczają się uprowadzeń, przemocy seksualnej i tortur, odrywania dzieci od rodzin celem poddania ich rusyfikacji, masowych deportacji ludności, przymusowego poboru obywateli Ukrainy do rosyjskich sił zbrojnych oraz rabunku mienia. Rosja nagminnie łamie konwencję genewską o traktowaniu jeńców wojennych” 

Cos jeszcze potrzebujesz? Jakby Ci by było mało, to masz jeszcze rezolucję UE
https://www.consilium.europa.eu/pl/topics/russia-s-war-against-ukraine/

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, VRman napisał(a):

Obrażanie Putina i narodowości ruskich jako mowa nienawiści. Źle że Zelensky  nie oddał uczciwie mu ukradzionego Krymu. Ja pierdzielę...

Przyznaj się, że nawet nie próbowałeś przeczytać ze zrozumieniem tamtego posta, tylko zinterpretowałeś go sobie tak jak było ci wygodnie.

7 minut temu, huudyy napisał(a):

Twój własny rząd chociażby.

My/nasz rząd jesteśmy stronniczy bo mamy w tym interes. Kluczowe będzie jak sytuacja zostanie uznana przez dużych graczy. Po za tym jak już komuś coś zarzucasz, na przykład głupotę, to sam nią nie raź i spróbuj chociaż zrozumieć kontekst wypowiedzi do których się odnosisz.

Edytowane przez Suchy211
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Suchy211 napisał(a):

My/nasz rząd jesteśmy stronniczy bo mamy w tym interes

mnie nie obchodzi jakie mamy do tego podejście, tylko JAKIE SĄ FAKTY. A fakty są takie, że zbrodniczy reżim Putina zwany potocznie Rosją wytoczył bezpodstawnie wojnę Ukrainie i jako cywilizacja zachodnia powinniśmy robić wszystko, aby prowodyr został ukarany, a ofiara napaści wspierana naszymi siłami.

• Upvote 7
Opublikowano

@huudyy Zasadniczo się z tym zgadzam i co w związku z tym? Co powinno być a nie jest nie pisze się w rejestr.

Ukraina wojnę przegrywa, a ani ona sama ani zachód nie jest wstanie jej zapewnić zwycięstwa. To co żarliwie byśmy chcieli nie ma większego znaczenia. Niestety, ale Ukraina będzie musiała położyć na stole negocjacyjnym coś dużego, bo inaczej to oni pękną pierwsi i za parę lat będziemy mieli granice z rosją. Zresztą druga runda i tak sie szykuje, ale może do tego czasu rosja trochę mentalnie dojrzeje i do tego nie dojdzie.

Czas fantazji i pobożnych życzeń już minął. Pora zejść na ziemię. Już samo to, że USA wymiękło w tym konflikcie i z sojusznika prawdopodobnie przejdzie w funkcję współokupanta (przynajmniej ekonomicznego) czerwoną lampkę powinno zapalić.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Suchy211 a informacja, że uchwała sejmu czy UE jest wynikiem rezolucji NATO wystarczy czy też powiesz, że NATO jest w tym momencie stronnicze?

https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1486378%2Czgromadzenie-parlamentarne-nato-przyjelo-rezolucje-wzywajaca-kraje

Co do pomysłów typu "ludzie chcieli się odłączyć, to powinno się te ziemie oddać" to rozumiem, że zwolennicy takiego podejścia bez problemu oddaliby jakikolwiek teren Polski, gdyby ludzie tam mieszkający chcieli się oddzielić i przyłączyć do innego państwa?

Edit: oddanie czegokolwiek putinowi w ramach negocjacji to utwierdzenie go w tym, że może sobie zabrać co chce i prędzej czy później pójdzie po więcej, zatem to nie jest żadna gwarancja pokoju i to też trzeba wziąć pod uwagę.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 5
Opublikowano

Tylko, że nie ma za bardzo wyboru jak chcemy końca wojny teraz to trzeba coś tej Rosji dać. Jak nie to można kontynuować dalej działania wojenne. Problem w tym, że perspektywy nie są zbyt dobre dla Ukrainy.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, łukasz850 napisał(a):

1) Czym jest rosyjska propaganda to rzecz subiektywna. Donald Trump też używa rosyjskiej propagandy i nie jest zdrajca ameryki.

Przeczytaj to co napisałeś jeszcze raz. Powoli.

2) Ukraińcy tez ponoszą straty. Zwolennicy ukrainy nie piszą o tym

Piszą. Za to ruska narracja o tym pisać/mówić uwielbia. Przypadek, bym pomyślał, gdyby nie punkt pierwszy i drugi.  Ale tu jeszcze nie miałem pewności.

4) Trzeba pamiętać o 50 tys. zabitych ukraińskich cywilach

No. Pamiętają. Żołnierze broniący swojego kraju przed ruską inwazją pamiętają. Kolejny punkcik z ruskich trolowni odhaczony, nawiasem mówiąc

6) Ukraińcy na euromajdanie chcieli wyższego poziomu życia  a dostali koszmar.

I tu przesadziłeś. Tego nie napisałby nikt poza ruskim trolem lub ofiarą ich propagandy. Dostali koszmar nie przez euromajdan a przez to, że Fiutin się wściekł na utratę pacynki, którą chciał wykorzystać do sterowania Ukrainą i dojenia jej dóbr.

7) Ukrywacie nie wygodne fakty. Oprócz wymieniowych wyżej to ,że gospodarka rosji wciąz się trzyma. Zbiedniała, ale żyje.

Wtrącam się do posta, który pisałeś do kogoś innego, więc nie wiem kto niby coś tu ukrywa. 

8) Na froncie mamy remis z tym ,że rosja powoli codziennie coś zajmuje. Kto dłuzej wytrzyma? Tego nie wiemy

No. Bo ruska propaganda odniosła potężny sukces, przez który w USA mają w Białym Domu swoją pacynkę, a w innych krajach, jak Niemcy, doprowadzili do tego, że nastroje są coraz bardziej anty-ukraińskie, a politycy najpierw patrzą na swoje słupki poparcia, a potem na takie tam nieistotne sprawy jak zagrożenia dla kraju, którym rządzą. Do tego afd. Mamy więc prosty przykład na to, jak propaganda okazuje się skuteczniejszą bronią, bo może np. odciąć kompletnie pomoc USA na podstawie jakiejś sfabrykowanej szopki w BIałym Domu z udziałem Vance'a i Trumpa, co miało za zadanie pomóc ruskom w odbiciu regionu Kurska. Jakby wesprzeć Ukrainę poważniej i wcześniej, to by pewnie wygrali. Teraz pewnie przegrają, ale stanie się to dzięki skuteczności przede wszystkim propagadandy. Takiej samej jaką tu teraz powielasz. 

Ostatni wniosek? Po co przejmowac się ruską propgandą? Wynik wojny zalezy tylko od USA i Rosji. Polska nic nie znaczy.

Dałeś za propagandą znak zapytania i myślisz, że to już sprawia, że OK, może być? 

Kto mógłby wpaść na pomysł, aby pisć, że nie należy się przejmować ruską propagandą... hmm.. 

nie wiem. Chyba muszę przeczytać jeszcze raz ten punkt powoli, bo na pewno coś źle zrozumiałem. 

Mam! Ten cały post to trollbait na nas po wczorajszym! :D

Specjalnie dla nas! Jak miło! Spasiba.

44 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Przyznaj się, że nawet nie próbowałeś przeczytać ze zrozumieniem tamtego posta, tylko zinterpretowałeś go sobie tak jak było ci wygodnie.

Próby rozumienia toku myślenia hubia to spory wysiłek. Może nie dołożyłem należytej staranności.

Dobra. Teraz dołożyłem. Nadal nie umiem w rozumienie jego postów. Podtrzymuję co napisałem, choć tak już całkiem na serio rozumiem o co Ci chodzi. Ale nie zmienia to niczego. Napisałbym to drugi raz. Bo zasadne.

28 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Ukraina wojnę przegrywa, a ani ona sama ani zachód nie jest wstanie jej zapewnić zwycięstwa. To co żarliwie byśmy chcieli nie ma większego znaczenia. Niestety, ale Ukraina będzie musiała położyć na stole negocjacyjnym coś dużego, bo inaczej to oni pękną pierwsi i za parę lat będziemy mieli granice z rosją.

Gratuluję optymizmu, gdy Fiutin otwarcie mówi, że chce całą Ukrainę. Będzie według Ciebie podział na ruską i zachodnią Ukrainę.. i myślisz, że Fiutin nie wymyśli pretekstu aby za kilka lat tą zachodnią też zaatakować, albo wstawić tam swoją pacynkę i udawać, że to osobny kraj z niezależnością jak na Białorusi?

Nie rozumiesz tego, że I TAK będziemy mieć rusków pod granicą, czy pod nazwą "ruski" czy pod "ruski" przykrytą naszywką "wcale nie"?

Edytowane przez VRman
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, VRman napisał(a):

Przeczytaj to co napisałeś jeszcze raz. Powoli.

Piszą. Za to ruska narracja o tym pisać/mówić uwielbia. Przypadek, bym pomyślał, gdyby nie punkt pierwszy i drugi.  Ale tu jeszcze nie miałem pewności.

No. Pamiętają. Żołnierze broniący swojego kraju przed ruską inwazją pamiętają. Kolejny punkcik z ruskich trolowni odhaczony, nawiasem mówiąc

I tu przesadziłeś. Tego nie napisałby nikt poza ruskim trolem lub ofiarą ich propagandy. Dostali koszmar nie przez euromajdan a przez to, że Fiutin się wściekł na utratę pacynki, którą chciał wykorzystać do sterowania Ukrainą i dojenia jej dóbr.

Wtrącam się do posta, który pisałeś do kogoś innego, więc nie wiem kto niby coś tu ukrywa. 

No. Bo ruska propaganda odniosła potężny sukces, przez który w USA mają w Białym Domu swoją pacynkę, a w innych krajach, jak Niemcy, doprowadzili do tego, że nastroje są coraz bardziej anty-ukraińskie, a politycy najpierw patrzą na swoje słupki poparcia, a potem na takie tam nieistotne sprawy jak zagrożenia dla kraju, którym rządzą. Do tego afd. Mamy więc prosty przykład na to, jak propaganda okazuje się skuteczniejszą bronią, bo może np. odciąć kompletnie pomoc USA na podstawie jakiejś sfabrykowanej szopki w BIałym Domu z udziałem Vance'a i Trumpa, co miało za zadanie pomóc ruskom w odbiciu regionu Kurska. Jakby wesprzeć Ukrainę poważniej i wcześniej, to by pewnie wygrali. Teraz pewnie przegrają, ale stanie się to dzięki skuteczności przede wszystkim propagadandy. Takiej samej jaką tu teraz powielasz. 

Dałeś za propagandą znak zapytania i myślisz, że to już sprawia, że OK, może być? 

Kto mógłby wpaść na pomysł, aby pisć, że nie należy się przejmować ruską propagandą... hmm.. 

nie wiem. Chyba muszę przeczytać jeszcze raz ten punkt powoli, bo na pewno coś źle zrozumiałem. 

Mam! Ten cały post to trollbait na nas po wczorajszym! :D

Specjalnie dla nas! Jak miło! Spasiba.

Próby rozumienia toku myślenia hubia to spory wysiłek. Może nie dołożyłem należytej staranności.

Dobra. Teraz dołożyłem. Nadal nie umiem w rozumienie jego postów. Podtrzymuję co napisałem, choć tak już całkiem na serio rozumiem o co Ci chodzi. Ale nie zmienia to niczego. Napisałbym to drugi raz. Bo zasadne.

Gratuluję optymizmu, gdy Fiutin otwarcie mówi, że chce całą Ukrainę. Będzie według Ciebie podział na ruską i zachodnią Ukrainę.. i myślisz, że Fiutin nie wymyśli pretekstu aby za kilka lat tą zachodnią też zaatakować, albo wstawić tam swoją pacynkę i udawać, że to osobny kraj z niezależnością jak na Białorusi?

Nie rozumiesz tego, że I TAK będziemy mieć rusków pod granicą, czy pod nazwą "ruski" czy pod "ruski" przykrytą naszywką "wcale nie"?

1) Nie wiem o co ci chodzi. Nie odnosisz się do argumentu z Trumpem

2) Jakie ma to znaczenie czy ktos pisze rzadko czy nawet codziennie straty ukrainy? Polska nie bierze w tej wojnie udziału. Nasza pomoc to zaledwie 3% całej pomocy jaką ukraina dostała.

3) To dobrze. Dlaczego pisanie o tym ,że ukraińcy mocno cierpią uważasz za rosyjski trolling? To ,że rosjanie zabijają cywilów to nawet zwiększa ukraińskiego ducha walki.

6)  Ukraińcy nie spodziewali się ataku rosji. Gdzie w tym ruska propaganda? ukraińcy walcza już z rosją 12 lat i na razie bez efektu. Po za tym zapomniałes ,że ukraińćy sami wybrali tego Wiktora Janukowicza.

Jakie dojenie dóbr? Ukraina nie ma dóbr, które rosja może doić.

7) Częśc osób nie pisze złych informacji na froncie.

8) To juz całkowicie widać ,że nie znasz polityki. Dlaczego amerykanie maja głosowac w interesie europy środkowej, ukrainy a nie swoim? Zachód musi już od lat dokładac do ukrainy, żeby mogla żyć. Nie ma co się dziwić, że ktos mówi dosc finansowania obcego państwa. Zwłaszcza, że ukraina to worek bez dna. Trump powiedzial prawdę ,że ukraina tej wojny nie wygra. Stad musi isc na kompromis z putinem. Skoro rosja nie odpuściła przez 12 lat a to nie odpusci od tak dziś. A to ukraińcy cierpią głównie,b ot o na terytorium ukrainy jest wojna

Nawet gdyby ukraina dostala dwa razy wiecej broni to i tak nie dala by radę wygonić siłą ruskich z jej własnych ziem.

Odpowiedź na suchego:

To napisz jak ukraina ma niby wygrac oprócz prowadzenia ciągłej wojny na wyczerpanie.

Edytowane przez łukasz850
Opublikowano (edytowane)

OK, dzięki że rozwiałeś wątpliwości, bo teraz jest jasne, że nie warto wdawać się w dyskusję. Daj znać jak zaczniesz oglądać cokolwiek poza Carlsonami, Poolami, Cejrowskimi czy Sołowiowem.

Sami wybrali Janukowycza. :hahaha:

No nie mogę :lol2:

A on wyjechał, bo był prześladowany. Jechał gdzie bądź. Przypadkiem się okazało, że skończył w Rosji.  :lol2:

PS. A mostu nie chcesz kupić może? Jak tak łatwo ci nawinąć to może dam radę sprzedać? Całkiem ładny, metalowy taki i w ogóle. 

Edytowane przez VRman
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Tylko ,że ty nie rozumiesz kilku rzeczy.

1) Czym jest rosyjska propaganda to rzecz subiektywna. Donald Trump też używa rosyjskiej propagandy i nie jest zdrajca ameryki.

3) Nawet jesli straty ukrainy sa prawie dwa razy mniejsze niż rosyjskie to i tak to jest wciąz sporo.

5) Na ukrainie nie rodza się prawie dzieci. Oznacza to ,że putin może poczekac z 10-20 lat a zgarnie ukraine bez walki.

7) Ukrywacie nie wygodne fakty. Oprócz wymieniowych wyżej to ,że gospodarka rosji wciąz się trzyma. Zbiedniała, ale żyje.

8) Na froncie mamy remis z tym ,że rosja powoli codziennie coś zajmuje. Kto dłuzej wytrzyma? Tego nie wiemy

Ostatni wniosek? Po co przejmowac się ruską propgandą? Wynik wojny zalezy tylko od USA i Rosji. Polska nic nie znaczy.

Niby czego nie rozumiem?

1. Trump jest ruską marionetką i nie jest to wiedza tajemna.

2, 3. Wrzucasz mnie do wora ze świrami, które twierdzą, że rosji kończą się rakiety a Ukraina zaraz będzie atakować kreml czy co? Doskonale wiem, że Ukraina ponosi straty, najpewniej znacznie większe niż te oficjalnie raportowane.

4. Kto poza ruskimi o nich nie pamięta? 

5. Sam podnosiłem tę kwestię kilka czy kilkanaście dni temu. Zarówno Ukraina jak i Rosja się wyludniają i oba te kraje są w kryzysie demograficznym, a będzie jeszcze gorzej. Nie pisz mi oczywistości, że rosja ma większą populację bo to wiedzą nawet dzieci.

6. Dlaczego dostali koszmar? Bo putiinowi nie spodobało się, że chcą opuścić jego strefę wpływów i dołączyć do cywilizowanej Europy. Od razu zaczęła się wojna w Donbasie i aneksja Krymu. 

7.  Kto ukrywa? Ja? Dlaczego piszesz w liczbie mnogiej? Znowu mylisz mnie z propagandystami sukcesu Ukrainy. 

8. Pewnie Rosja wytrzyma dłużej.

Ostatni wniosek? Jesteś ignorantem. Należy przejmować się ruską propagandą chociażby po to, żeby nie wejść w ruską strefę wpływów tak jak te kraje, które z ruską propagandą nie walczyły jak chociażby Węgry. Mamy dużo prorosyjskich polityków którym bratanie się z rosją jest z jakiegoś powodu na rękę, trzeba uważać na propagandę i ją zwalczać. Poza tym dobrze jest znać prawdę i nie dawać nawijać sobie makaronu na uszy. Zanim znowu błędnie mnie z czymś powiążesz - tak, propagandę sukcesu Ukrainy też należy prostować, bo nie znając faktów trudno o celny osąd. 

I na koniec rodzynek - 

Cytat

putin może poczekac z 10-20 lat a zgarnie ukraine bez walki.

image.png.7f27ace4b474b725fe30884f03780cf0.pngj

Jesteś pewny, że putin może czekać 10-20 lat? Wiem, że chodziło ci o rosję, ale proszę, bądź precyzyjny. Poza tym nie wiemy jaki kurs polityczny obierze następny ruski dyktator, może ze względów ekonomicznych będzie dążyć do ocieplenia relacji z zachodem. To nie jest niemożliwe, bo o ile ruska gospodarka się trzyma tak niewątpliwie jest w kryzysie. 

Opublikowano

@łukasz850

1) jeżeli uważasz, że narracja jest subiektywna, to tym samym działania Trumpa i ocenianie go czy jest zdrajcą czy nie, również. Ta sama zasada, którą stosuje się wobec Tuska gdy pada stwierdzanie, że stosuje niemiecką narrację.

2) zapominasz, że stanowimy jeden z krajów przerzutowych dla tej pomocy, zatem nasz wkład jest znacznie większy niż 3% liczone w postaci broni, amunicji i innych środków militarnych. Do tego dolicz pomoc humanitarną i pomoc uchodźcom. 

3) Morale podnosi się odpowiednimi informacjami, dlatego strona ukraińska prędzej napisze o tym ile strat ponieśli rosjanie, czy ile ludności cywilnej wymordowali lub jakich ataków się dopuścili, niż napiszą w pełni o własnych stratach.

6) nie euromajdan był przyczyną, a wywalenie ze stołka Janukowycza. Protestować sobie mogli i nikt sobie nic z tego nie robił, póki putin miał na stołku swojego człowieka.

No i tu punkt 6 zazębia się z punktem 1. Dlaczego nagle Trump i Musk tak dążą do tego, żeby Ukraina ogłosiła wybory prezydenckie mimo trwającej wojny? Ja osobiście uważam, że właśnie po to by znów na stołek wsadzić kogoś pokroju Janukowycza albo co gorsza pokroju Łukaszenki.

Co do wyboru Janukowycza, to przypominam o unieważnieniu i powtórzeniu II tury wyborów prezydenckich w 2004 roku, gdzie Janukowycz niby wygrał z Juszczenko.

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

Kto konkretnie uznaje? Cały świat? To teraz wystarczy subiektywne uznanie? Poza tym proponowałbym jeszcze zacytować ostatnie zdanie z tamtego posta i się zastosować. Wtedy nagle okaże się, że nie należy czytać komentarzy wybiórczo i te rzekomo propagandowe nie są już takie straszne. Nakręcacie sie jak fidget spinner.

https://news.un.org/en/story/2023/12/1145197

https://www.nato.int/cps/em/natohq/topics_192648.htm

https://www.politico.eu/article/who-russia-ukraine-war-countries-world-health-assembly-resolution/

Wania, pół świata potępia twoją rasiję, obudź się. 

58 minut temu, VRman napisał(a):

(...)

Z tym myśleniem może mieć problem, to raz. Dwa, najwidoczniej wierzy w prawdomówność rosji i cara putina, nie mam pojęcia dlaczego. Chociaż z drugiej strony putin jest znany z przestrzegania umów międzynarodowych, PRAWDA? :E 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

@Suchy211 a informacja, że uchwała sejmu czy UE jest wynikiem rezolucji NATO wystarczy czy też powiesz, że NATO jest w tym momencie stronnicze?

Przypomnij mi w ogóle dlaczego powsało NATO, to będziesz miał odpowiedź czy jest stronnicze czy nie jest. Zresztą ta dyskusja zbacza na jakiś kretyński kurs. Wszyscy tutaj uznają rosję za winną, także voltq. Nawet Trump tak uważa, ale nie idzie się do negocjacji z agresją na ustach jeśli nie ma się siły, aby ich wynik tylko tą siłą zdeterminować. A cała ta dyskusja według kogo rosja jest winna a kogo nie wyszła przecież  z hipotezy że oskarżony nie jest winny dokąd nie zostanie skazany, i t tym tokiem rozumowania zgodnie z regulaminem po uszach TEORETYCZNIE powinni dostawać zarówno ci co jadą po Ukraińcach jak i co po Rosjanach. Ale przecież PRAKTYCZNIE wszyscy lub prawie wszyscy zgadzamy się że jest i powinno być inaczej.

Za dużo "Obrony Częstochowy" mamy w genach na potrzeby dyskusji.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, LeBomB napisał(a):

@łukasz850

1) jeżeli uważasz, że narracja jest subiektywna, to tym samym działania Trumpa i ocenianie go czy jest zdrajcą czy nie, również. Ta sama zasada, którą stosuje się wobec Tuska gdy pada stwierdzanie, że stosuje niemiecką narrację.

2) zapominasz, że stanowimy jeden z krajów przerzutowych dla tej pomocy, zatem nasz wkład jest znacznie większy niż 3% liczone w postaci broni, amunicji i innych środków militarnych. Do tego dolicz pomoc humanitarną i pomoc uchodźcom. 

3) Morale podnosi się odpowiednimi informacjami, dlatego strona ukraińska prędzej napisze o tym ile strat ponieśli rosjanie, czy ile ludności cywilnej wymordowali lub jakich ataków się dopuścili, niż napiszą w pełni o własnych stratach.

6) nie euromajdan był przyczyną, a wywalenie ze stołka Janukowycza. Protestować sobie mogli i nikt sobie nic z tego nie robił, póki putin miał na stołku swojego człowieka.

No i tu punkt 6 zazębia się z punktem 1. Dlaczego nagle Trump i Musk tak dążą do tego, żeby Ukraina ogłosiła wybory prezydenckie mimo trwającej wojny? Ja osobiście uważam, że właśnie po to by znów na stołek wsadzić kogoś pokroju Janukowycza albo co gorsza pokroju Łukaszenki.

Co do wyboru Janukowycza, to przypominam o unieważnieniu i powtórzeniu II tury wyborów prezydenckich w 2004 roku, gdzie Janukowycz niby wygrał z Juszczenko.

W 2010 roku Janukowicz wygrał juz uczciwie z Tymoszenką. 

Dlaczego Trump ma być czyjąs marionetką? Trump jest prezydentem największego i jedynego supermocarstwa na świecie

6) Widać, to, że puitn tak łatwo nie popuści ukrainy. Rosja ma broń atomową, wiec też ciezo rosjan pokonać droga militarną.

Edytowane przez łukasz850
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

@Suchy211

Edit: oddanie czegokolwiek putinowi w ramach negocjacji to utwierdzenie go w tym, że może sobie zabrać co chce i prędzej czy później pójdzie po więcej, zatem to nie jest żadna gwarancja pokoju i to też trzeba wziąć pod uwagę.

Znowu, zasadniczo sie z tym zgadzam, ale dajesz głowę, że Ukraina i zachód (bez USA) zdoła osiągnąć to co byśmy chcieli?

Opublikowano
3 godziny temu, Mar_s napisał(a):

@Henryk Nowak (...) 

I waż trochę słowa, bo moja cierpliwość i tolerancja też ma granice.

Ale o co ci chodzi? Ja mam po prostu odmienne zdanie, uszanuj to tak jak szanujesz to, że voltq czy hubio mają odmienne zdanie. Swoją drogą ciekawe, że nie zauważasz ruskiej propagandy i jest ona wg ciebie rzekoma, a już ukraińską widzisz gołym okiem i nawet podajesz jej przykłady. Nie wiem dlaczego to ciebie aż tak bodzie Мар_с, ale się domyślam. 

4 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Przypomnij mi w ogóle dlaczego powsało NATO, to będziesz miał odpowiedź czy jest stronnicze czy nie jest.

Uważasz, że nato jest stronnicze bo powstało żeby być przeciwwagą rosji? Może i jest, ale rosja sobie na to zasłużyła swoim zbrodniczym zachowaniem. Najeżdżają kogo się da od stuleci, niszczą, gwałcą, mordują, kradną, kłamią i Bóg wie co jeszcze. Jakby ruscy nie byli barbarzyńskim narodem to ta stronniczość by nie istniała i tyle w temacie. 

5 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Znowu, zasadniczo sie z tym zgadzam, ale dajesz głowę, że Ukraina i zachód (bez USA) zdoła osiągnąć to co byśmy chcieli?

Nikt nie da ci głowy. Niemniej nie oznacza to, że lepiej jest się poddać i czekać aż banda morderców wejdzie do kolejnego kraju. 

Opublikowano
43 minuty temu, łukasz850 napisał(a):

Jakie dojenie dóbr? Ukraina nie ma dóbr, które rosja może doić.

Oj ma, ma i to bardzo cenne: surowce (i to te rzadkie), elektrownie atomowe, no i 3 spichlerz świata. Przecie z jak 1 spichlerz świata przejmie 3 spichlerz świata będzie miał bardzo potężne narzędzie do trzymania głodem wielu krajów za mordę.

29 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Wania, pół świata potępia twoją rasiję, obudź się. 

Shaming tactics, just like a woman. Bardzo dojrzałe. 

Sam sobie to powiedziałeś, "pół świata". Zresztą wychodzi na to że te pół świata potrafi tylko wydać rezolucję, potępić i nie być wstanie nic z tym zrobić. Ta to na teraz wygląda. To że rzeczywistość nazwiesz propagandą nie sprawi że stanie się lepsza.

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

aż tak bodzie Мар_с, ale się domyślam. 

Widzę że masz problemy z czytaniem, skoro nie potrafiłeś dostrzec wyraźnie napisanego że nas żadna propaganda nie interesuje, bo nie zamierzamy dociekać co nią jest a co nie.

Ja natomiast czytam całkiem nieźle, i jeszcze jedna głupia sugestia że moderacja jest jakoś wynagradzana przez Rosję (chociaż nie mam pojęcia co ich by miało obchodzić nasze forum), albo że przynajmniej z nią sympatyzuje, i pożegnamy się na bardzo długo.

Piszcie sobie te bzdety na zdrowie, ale nas w to nie mieszajcie, a jak temat będzie sprawiał problemy to poleci do kosza, co już @tomcug wczoraj chyba dosyć wyraźnie zasygnalizował.

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Z tym myśleniem może mieć problem, to raz. Dwa, najwidoczniej wierzy w prawdomówność rosji i cara putina, nie mam pojęcia dlaczego, przecież putin jest znany z przestrzegania umów międzynarodowych.

Sam sobie dopowiadasz w co kto wierzy i co myśli. Wynik współczesnej totalnej polaryzacji, to wszystko.

Opublikowano
26 minut temu, łukasz850 napisał(a):

W 2010 roku Janukowicz wygrał juz uczciwie z Tymoszenką. 

Owszem, choć jak spojrzysz na mapę powyborczą, to zobaczysz wyraźnie kto go wybrał. Nie zmienia to faktu, że putin nie pogodził się z tym, że jego człowiek ostatecznie został odsunięty od władzy i to była główna przyczyna reakcji putina i ataku na Krym.

27 minut temu, łukasz850 napisał(a):

Dlaczego Trump ma być czyjąs marionetką? Trump jest prezydentem największego i jedynego supermocarstwa na świecie

Nie pytam dlaczego, bo mnie to nie interesuje, patrzę po prostu na to co robi, jak się zachowuje. W czasie gdy większość świata albo potępia działanie putina albo stara się stać z boku, ten chce się z nim dogadywać i jeszcze jako, jak to twierdzisz prezydent takiego supermocarstwa, a daje sobą pomiatać :E putin mówi coś czego Trump nie mówił, a ten prócz gadania nic z tego sobie nie robi, zamiast go porządnie ochrzanić, żeby nie mówił czegoś czego nie ustalili. To w takim układzie kto ma tu mniej do gadania? Skoro Trump gada gada i gada i nic z tego dalej nie wynika, bo putin tego nie chce, to też o czymś świadczy.

31 minut temu, łukasz850 napisał(a):

6) Widać, to, że puitn tak łatwo nie popuści ukrainy. Rosja ma broń atomową, wiec też ciezo rosjan pokonać droga militarną.

Wiele krajów ma broń atomową, a jej użycie przez putina niosłoby za sobą niewyobrażalne konsekwencje. Skoro Ukraina jak twierdzisz, nie ma surowców które rosja mogłaby ciągnąć, to po co ona w ogóle putionowi? Po nic. Sam w takim razie potwierdzasz, że to co się dzieje to wynik jego chorych wizji i danie mu czegokolwiek niczego nie zakończy.

33 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Prawdopodobnie nie, ale chodzi po prostu o to, żeby putinowi nie dawać czego chce. Ogólnie sprawa powinna wyglądać tak, że należałoby wypchnąć go najdalej jak się da z terytorium Ukrainy i w momencie gdy będzie wiadomo że dalej już się nie da, to na tym zakończyć, wprowadzić siły pokojowe i każde naruszenie zawieszenia broni traktować jako bezpośrednią agresję skutkującą odcięciem kraju, który naruszył pokój od reszty świata. Ale Trump właśnie na takie rozwiązanie nie pozwoli, jeszcze chciałby zyskać surowce z Ukrainy...

• Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, łukasz850 napisał(a):

Tylko ,że ty nie rozumiesz kilku rzeczy.

3) Nawet jesli straty ukrainy sa prawie dwa razy mniejsze niż rosyjskie to i tak to jest wciąz sporo.

5) Na ukrainie nie rodza się prawie dzieci. Oznacza to ,że putin może poczekac z 10-20 lat a zgarnie ukraine bez walki.

Ja też dołożę trochę wersów 

1. Tak, a subiektywność zależna jest od poglądów danej osoby. Tak, trampek jest zdrajcą ameryki - nie wiem czy świadomie chociaż sugestii jest dużo... Nawet jeśli postępuje zgodnie z wytycznymi w celu ochrony interesów ameryki, to robi to w najbardziej nieudolny sposób jak tylko można. Zrażając sojuszników i grożąc im w ten czy inny sposób spowoduje że w ostatniej potyczce USA vs Chiny, USA zostaną same. Liczyli na ruskich ale raczej się przeliczyli.

2. Piszą i każdy jest tego świadomy - przeważnie są podawane proporcje strat wraz z informacją, że dane mogą być naciągane ze względu, że żadna ze stron nie ujawnia faktycznych danych ze względów wiadomych.

3 No i co z tego? Każda walka w obronie ojczyzny pochłania ofiary - mają się poddać bo są ofiary - serio?

4. Pewnie o wiele więcej. No i? Przecież to są ofiary ruskiej napaści i za każdym razem powinno być to akcentowane.

5. To dlaczego nie czekał i nie zamierza czekać?

6. A ten koszmar im zafundowała rosja na spółę z USA

7. No i każdy to wie. Państwa europejskie długo kierowały się swoimi interesami zanim do nich dotarło, że celem nie jest tylko wchłonięcie UA do rosji ale te zapędy są dużo większe. Wcześniej nikt nie traktował wypowiedzi putina poważnie wszyscy myśleli, że oswoili putina a to on oswoił ich, a potem zaczął kąsać jak wredna suka. USA robi co możliwe żeby ruskich utrzymać przy życiu. W ich interesie leży żeby Europa była zagrożona wtedy pozycja USA rośnie i mogą odpowiednio naciskać na poszczególne państwa EU.

8. Przy regularnym i nieograniczanym wsparciu zachodu UA mogła by to ciągnąć jeszcze bardzo długo. Problemy kadrowe wynikają z błędnych decyzji zarządzania i decyzji politycznych ale to nie jest tak, że w UA nie ma kto walczyć. Jest z tym problem ponieważ zachodnia część UA żyje prawie jak my w Polsce i nie odczuwają już takiego zagrożenia, a ruskie wbrew pozorom postępują logicznie nie atakując intensywnie tych terenów. 

Przestawienie walki na system dronowy i produkcja przez UA własnych rakiet dalekiego zasięgu może skutecznie powstrzymać ruskich i rozwalić ich system ekonomiczny do końca. Problem w tym że USA zamiast pomagać to jeszcze przeszkadzają aby ruskim nie stałą się za duża krzywda. 

Nie, wynik wojny wale nie zależy tylko od tych dwóch państw. Obecnie zależy głównie od samej UA i wsparcia z UE. 

Wystarczy chwila rozejmu (do której putin nie chce doprowadzić) i można by rosję powstrzymać, tylko że musiałyby się w to zaangażować Chiny, Indie czy Turcja i wpakować tam sporą ilość kontyngentu rozjemczego. Wystarczyłoby żeby UE pomagała UA sfinansować stacjonowanie tych jednostek i ruskie by miały łapy związane bo nie odważyli by się zaatakować oddziałów swoich kontrahentów dzięki, którym jeszcze egzystują. Każde z państw, które postawią kontyngent mogło by na równie dobrych warunkach współpracować z UA w zakresie ekonomicznym więc transakcja była by wiązana.

Stacjonowanie w UA samych jednostek europejskich to tylko woda na młyn.

USA nie jest już głównym decydentem i na razie USA wyżej sra niż głowę ma. Zobaczymy co będzie dalej ale dominacja amerykańska na świecie powoli upada. Jestem ciekaw kiedy dolara zamienimy na inną walutę i co wtedy się stanie z USA...

Opublikowano
3 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

Oficjalnie uznaje rosjan za winnych najechania na teren obcego sasiedniego panstwa

Nie no co ty... oni tylko wyzwalali od faszyzmu czy innego nazizmu (jak nas w 39) w 3-dniowej akcji i ludzie ich z kwiatami witali. Więc o jakiej winie tutaj mowa. A te plotki o zasiedleniu Krymu ruskimi pachołkami to kalumnie i pomówienia. Mało tego, w 14-stym nie miał miejsca nagły przypływ zielonych ludzików, a w 22 nie było przesiedleń, porwań ani żadnych innych tego typu okropieństw. W ogóle to po rozpadzie zsrr Ukraińcy wszystkich okłamali, bo granice Ukrainy były nieprawdziwe. Krym nie chciał być częścią Ukrainy i te teraz wyzwolone ziemie też nie chciały tylko zapomniały o tym wspomnieć. A że ci nowi Ukraińcy zagłosowali zgodnie, za przyłączeniem do ruskiego miru to sprawa załatwiona i nie ma o czym więcej dyskutować. Putler prawdę mówi, on wyzwala, od wszystkiego z życiem włącznie.

Całkowicie niezrozumiałym jest, dlaczego obecnie nie mamy kolejek po buty... Mamy pachołków innych krajów (mieliśmy i wcześniej, tylko ze wschodu) u steru, pomiatają nami i wykorzystują, okradają a w sklepach mięso i czekolada (w tylu rodzajach i gatunkach, że nie chce się liczyć i to nie na kartki!) na półkach, ba, po srajtaśme nie trzeba stać w kolejce (chyba że przy kasie). 3,5k netto najniższa i w wątkach obok kłótnie o karty za 15k, kto i ile kupił (skalper teraz, kiedyś spekulant :E tak samo lubiani)

Pisałem już wcześniej, młody byłem i nie miałem dostępu do sprzętu, żeby spawać wagony do torów.

Polityka dzieli nas, poglądy powodują konflikty i w najgorszym wypadku można za nie dostać po gębie, tak jest teraz... Ma to się nijak do więzienia czy prześladowań za poprzedniego ustroju, donosicielstwa za wątpliwe przywileje, czy fałszywe oskarżenie sąsiada o działalność wywrotową za talon na samochód. Nie chodzi mi o same te fakty tylko o to, że tak działał i nadal działa ruski mir. Korumpował zwykłych ludzi, wyciągał to co najgorsze w człowieku po to, by tłamsić, ogłupiać, szantażować i niewolić.

Chyba jestem zmuszony w jednej kwestii zgodzić się z putlerem... co poniektórym popier....ło się w główkach od tego dobrobytu. A jeśli nie (bo wiek za niski), to należy uznać za całkowitą porażkę nasze szkolnictwo i nas samych, bo młodzi nie wiedzą i nie rozumieją, czym jest ruski mir.

Bez gadek o moralności, w polskim prawie jest ponoć zapis, że pozostawienie ofiary napaści bez pomocy to przestępstwo i jest karalne, niby nie ma zastosowania do sytuacji z Ukrainą, ale brzmi prawidłowo. Szczęściem nas mocodawcy tych pachołków brukseli, berlina i waszyngtonu nie zostawili.

• Upvote 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Gra opisywana jako niesamowity symulator, chyba kombajnu Lepiej gdyby dali tam że to jest EA i by to lepiej wyglądało bo wiadomo że potrzeba jeszcze sporo czasu. 
    • Hehe czyli jednak to nie praca zawodowa kobiet jest winna i brak patriarchatu, tylko chcą mieć dzieci, ale nie mogą. A nie mogą bo jest wiele przyczyn tego. No cóż, fikołki są zacne.  "Twierdzenie, że ludzie wolą seriale od rodziny, to twoja projekcja"  nie no nie wolą przyjemności od obowiązków i obciążeń, wcale. Dziecko to trudy, koszta znacznie większe niż kiedyś, a ludzie mają już swoje problemy na głowie. W tym lęk o wojnę. Ale prawica ma to w dupie, bo nie ma empatii i nie słucha głosów ludzi. Woli sobie dane pod tezę podrzucić.    Nie prezentuję tego jako dowód anegdotyczny tylko racjonalny wniosek, że praca zawodowa nie przeszkadza, jeśli te dzieci chce się mieć, czy ma się warunki. Hehe nie w każdej cywilizacji trwał patriarchat i jak wspomniałem nie wszystko co dzisiaj dzieje się złego jest wynikiem jego braku. Nie każdy sukces w dziejach również jest wynikiem patriarchatu a np. złóż w danym rejonie, lokalizacji, technologii. Nie można przypisywać temu waszemu patriarchatowi samych zalet. Ale z fanatykami tak już jest.   Hehe nawet depresję przypisałeś braku patriarchatu, a ten śmieszny, terrorystyczny twór akurat najbardziej zakazuje słabości głównie mężczyznom, promuje silnych mężczyzn, ma totalnie w dupie psychologię bo to babskie i zbyt czułe by pomagać słabszym. Depresja do niedawna nie istniała i była wyśmiewana, a jedyne wyjście to sznur lub alkohol - mocno po męsku, co? Najlepiej robiąc burdy jeszcze wokół. Taki to twój model uzdrawiania społeczeństwa nie widząc ile problemów generuje. Mój model cywilizacyjny ogarnia naukę, prawa człowieka, wolność do protestów, wolność wyboru i tak dalej. Jeśli to powoduje samobóje, to jakby to powiedzieć... lepiej żeby się to skończyło niż dalej tworzyć piekło. Nie ma nic złego w tym co napisałem.  Gardzę bo napisałem, że zradykalizowani faceci popierają prawicę, luz. Incelem jesteś że tak personalnie odbierasz? Pewnie tak. No cóż, jakoś ci konserwatyści z USA "nie incele" mający najwięcej dzieci nie mają przełożenia na inceli. Może mają kasę i usłużne im kobiety bez własnego zdania, możliwości (w tym odejścia) i pracy. O to, to, najlepsze rodzinki. Incelami to najbardziej gardzą super męscy samcy alfa, od tego zacznijmy. Nie mają ich nawet za mężczyzn. I to jest patriarchat. Tak sobie wmawiaj. Geny w dziejach przekazali tylko nieliczni mężczyźni, głównie ci u władzy, poligamiczni, wysoko ustawieni, lub silniejsi. Zresztą rozumiem do czego to zmierza. Jak zabierzesz kobiecie możliwość pracy i będzie twoją niewolnicą. Niesamowitym trzeba być psycholem, by chcieć by kobieta nie chciała być z nami z WŁASNEJ WOLI tylko przymusu. Bo nie starczy jej na bułkę   Nie, to wypadkowa tego że słabych się tępi, a patriarchat jest od tępienia słabszych lub odstających (taki incel hetero miałby prawa jak homo w patriarchacie - zrzucić z budynku i zrobić z niego klauna przed tym). Prawactwo również nienawidzi państwa opiekuńczego, masz radzić sobie sam. Wsparcie jest fikcją. Jest determinizm i postawy bojowe wiecznie. Wmawiać sobie możesz winę w lewicy ile chcesz, w egalitaryzmie, w równości, w braku patriarchatu, spoko. Możesz modlić się do swojego bożka patriarchatu ile chcesz, ale błądzisz tak samo jak kobiety poniżej, które głosują na prawicę, a nie wiedzą dokładnie co się za tym kryje złego dla nich. "dlaczego niemal połowa kobiet głosuje na prawicę?" A dlaczego większość ludzi jest głupia, a geniuszy jest mało? Na tej samej zasadzie to działa. Poza tym nie każdy prawak popiera patriarchat i to radykalny, bo są jakieś mniejsze odłamy. I jeszcze jest czynnik że prawicowcy lubią ustawiać sobie kobiety więc one muszą głosować jak ich mężowie. Islam jest najlepszym przykładem jak z kobiet robi się niewolnice od czasów dziecka, nie mają nawet prawa do własnego zdania. I weź nie gardź incelami którzy mają radykalną mentalność jak ci sami islamiści. Czemu? Dobrze wiemy czemu, bo jak ktoś się czuje mały, to chce władzy, a dziś tej władzy nie ma i czuje się upokorzony. Feministki później mają rację - to płacz mężczyzn wyrażany agresją bo stracili swoją dominującą pozycję. Ja nie płaczę, bo mnie nie zależy na dominacji, a kobietę ogarniam sobie bez pomocy patriarchatu. A to boli, to musi boleć, że 80% facetów jest w związkach (i sami decydują że nie chcą dzieci, nie tylko kobiety, przyczyn jest wiele a nie brak patriarchatu), 15% nie chce w nich być bo wolą się bawić i np tylko zaliczać albo uczyć się i pracować, a zostaje 5% radykalnych inceli którzy marzą o patriarchacie jako rozwiązaniu ich wszystkich problemów. Tak to jest. Korwin już wmówił pierwszy przegrywom że jak zagłosują na niego to będą bogaci. A jak zagłosujesz na patriarchat to będziesz miał niewolnicę. Same fajne rzeczy. Islamiści z obietnicą dziewic by na nawet tego nie wymyślili. W najniższe instynkty, w szczepionkę.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...