Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Stjepan napisał(a):

Może ktoś tu jest agentem:

rosji

Białorusi

Korei płn

Erytrei

coś pominąłem. :E 

Sami agenci, w co ja wlazłem. Ja co najwyżej jestem agentem z Matrixa :wariat:

I to tej starszej wersji.

• Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano

Coś z naszego podwórka w kwestii obronności

https://defence24.pl/sily-zbrojne/wiecej-pieniedzy-na-modernizacje-bejda-o-orce-f-16-cbwp-i-zmianach-finansowania-wywiad

Trochę przeraża jak często pojawia się aspekt finansowy w tej rozmowie. Gdybyśmy mieli ogarnięte społeczeństwo to do końca dekady można by zlikwidować 800+ i zyskać tym samym dziesiątki miliardów złotych każdego roku.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Jak to 800+ będzie ciągle waloryzowane to wcześniej czy później i tak nas rozłoży, nie ma cudów. No chyba że bardzo szybko współczynnik dzieciatości uda się w okolice 0,5.

Teraz te zbrojenia są jakąś okazją aby próbować coś z tym zrobić. Gdyby była potem realna wojna powstaną problemy gorsze od 800+.

Opublikowano (edytowane)

^

Oj tam oj tam

(skopiowałem z wątka politycznego)

A pisałem, że Trump robi to samo co u nas Maciora i że nikt z IQ powyżej mrówki nie powinien mieć wątpliwości po tym, jak kazał wyłączyć Ameryce obronę przed ruskimi cyberatakami. 

No ale przecież oczadziali ruską propagandą wiedzą lepiej - "nothing to see here" wszystko git, to tylko strategia przeciwko Chinom. Równie dobrze Macierewicz u nas mógłby na granicy postawić rząd brzóz i stwierdzić, że przez taką zaporę nic się nie przebije, ale na posadzenie brzóz potrzebował kasy, więc zlikwidował armię, bo i było skąd wziąć kasę i przecież jak są brzozy, to nie potrzebna. 

Tyle samo w tym sensu. 

Za to sporo sensu jest w tym, że ekipa Trumpa rozwala od wewnątrz Amerykę i nic z tego co mówią i robią się nie trzyma kupy w innym scenariuszu niż zdrada na rzecz Rosji. Np. ta odmowa zakupu Patriotów przez Ukrainę, o czym wspomniałem jednym z poprzednich postów. 

A tutaj zapowiedź co by się działo jakby Mencen czy Braun z ekipą rządzili:

"nie mamy opcji rosyjskiej w Polsce i moim zdaniem jest to wielka tragedia" - ta szmata to powiedziała do kamery. Ale spoko. Śpijmy sobie dalej i wyzywajmy ludzi ze sprawnym mózgiem, którzy biją na alarm odnośnie ruskiej agentury wpływów. To na pewno się dobrze skończy dla Polski. 

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/niepokojace-slowa-sekretarza-stanu-usa-chodzi-o-zakonczenie-wojny-w-ukrainie/nxly0g9

Dosłownie kilka dni temu o tym pisałem, więc zero zdziwienia:

W dniu 15.04.2025 o 12:46, VRman napisał(a):

Nic. Trump wpisuje się w to co robi Putin - czyli gra na czas, bo czas jest na ich korzyść, niestety.

Puści swoim jakieś ściemy, że obie strony są winne, tak jak przecież "Ukraina jest tak samo winna wojny jak Rosja bo była głupia i chciała się bronić przed państwem 20x większym od siebie" i będzie staał się omijać temat. Zwolennikom MAGA już zwisa. Ważne, że Ameryka nie wysyła miliardów ani amerykańskich chłopców do Walki dla "ukraińskich oligarchów" i reszta ich nie obchodzi. A dopóki Trump ma ich poparcie, to dla niego "jest dobrze".

1. Ruską ręką prowadzony Trump napsuł Ukrainie sporo, zmusił do ustępstw i spowodował straty na froncie, w imię negocjacji pokojowych niby

2. Dał Fiutinowi to, co chciał - czas, oraz o wiele więcej niż tylko czas

3. A teraz powie, że "znudziło mi się, idę do domu, róbta co chceta"

4. Przy okazji nadal blokuje zakup patriotów i innego sprzętu przez Ukrainę. Albo tak gadał, żeby mógło powiedzieć, że wyrażenie na to zgody to wszystko co mógł dać w negocjacjach z Zelenskym, więc należy go po stopach całować.

Edytowane przez VRman
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Umowa z USA

Memorandum intencyjne? Jak dla mnie to nie ma większej wartości.

List intencyjny jako taki jest wyrazem chęci zrobienia wspólnie czegoś. Sam taki podpisałem z pewną firmą kilka lat temu i nic z tego nie wynikło.

Edytowane przez indexinfio
  • Upvote 1
Opublikowano

To jest budowanie przedpola, na wypadek gdyby Chiny kiedyś odcięły ich od dostaw. Jeśli to nastąpi wtedy w trybie ekspresowym przekupią tylu Ukraińców ile będzie trzeba, aby przerodziło się to w konkrety.

Opublikowano (edytowane)

@Oldman

"Rosja atakuje Ukraine bo TEGO PRAGNIE i bo MOŻE i dlatego że jest Państwem większym a co za tym idzie MA WIEKSZE ZASOBY LUDZKIE oraz MATERIAŁOWE i jest w stanie więcej wytrzymać w wojnie na wyniszczenie."

No i...?  A może jednak tej wojny nie wytrzyma, bo jakoś już ta 3 dniowa operacja trwa 3 lata i relatywnie analizując proporcje, to ruskom idzie to mizernie. Nie mówię, że rosja od razu przegra ale też może przyjść moment, że nie będą w stanie nawet utrzymać zajętych już pozycji.

UA skutecznie skraca życie tym, co włażą na ich teren. 

Jakby nawet nie patrzeć z pkt widzenia UA tylko Polski to i tak dobrze, że tłuką rusków ile się da i trzeba im w tym pomagać, chociażby zapleczem finansowym i zbrojeniowym. W sumie dla Polski ta wojna też już jest korzystna jakkolwiek by to źle nie brzmiało.

"Cesarstwo Rzymskie miało w pewnym okresie te sprawczość (czyli pragnienie poparte realną skuteczną siłą) dlatego robiło swoją ekspansję na inne tereny. (filmik poniżej)"

No i przestało istnieć...

ZSRR też miało sprawczość i się rozje... ało :D

FE nie ma tej sprawczości i jest na najlepszej drodze żeby dołączyć do Cesarstwa Rzymskiego w zapisach historycznych...

W tej chwili USA próbuje właśnie wprowadzić model Imperailny Cesarstwa Rzymskiego i zobaczymy gdzie ich to zaprowadzi, ponieważ też już nie mają takiej sprawczości jak kiedyś, a pozostałe kraje nie są tylko malutkimi zacofanymi osadami. 

3 godziny temu, adashi napisał(a):

To jest budowanie przedpola, na wypadek gdyby Chiny kiedyś odcięły ich od dostaw. Jeśli to nastąpi wtedy w trybie ekspresowym przekupią tylu Ukraińców ile będzie trzeba, aby przerodziło się to w konkrety.

Myślę, że w UA zaczyna narastać antyamerykańskie nastawienie, właśnie za to uprzedmiotowienie UA przez USA i dogadywanie się z putinem. Nawet jak będą przekupywać, to ciężko będzie im realizować jakieś grubsze działania. Wcześniej USA mogło więcej zdziałać zanim trampek zaczął podawać UA ruskim na talerzu i otwarcie wypowiadać się, że to wina UA.

Edytowane przez Norrberrto
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...