Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co Wy macie z tym zakrzywianiem rzeczywistości aby ośmieszać Ukrainę?

Abramsy ciągle są w użyciu i ciągle są tracone. Wizualnie potwierdzono stratę 16 sztuk. Niby co one miały osiągnąć nadzwyczajnego? To zwykły czołg, tylko nieco lepszy. Nieco lepiej radzi i tylko tyle. Jak garść trochę lepszego sprzętu miałaby zmienić oblicze wojny? Ich nawet jest za mało aby obsadzić drobny wycinek frontu. Dodając jeszcze fakt, że w tym konflikcie czołgi ogółem mało znaczą.

Sankcje nie działają. Tak. 3 lata wojny, a Rosja wciąż nie jest samowystarczalna w produkcji militarnej. Są w stanie dostarczać raptem 30% pocisków artyleryjskich, co jest śmiechem po takim czasie. Fundusz Narodowy już prawie wydrenowali (to jest ich główne źródło kasy na wojnę). Chińczycy przejęli rynek motoryzacyjny, a Łada właśnie weszła na ścieżkę bankructwa. Mają kosmiczną prawdziwą inflację i stopy procentowe 21%, a dzisiaj największy bank podniósł swoją marżę i kredyt mieszkaniowy jest wyceniany na 28.1%. Firmy albo wegetują albo upadają przez lawinowy wzrost kosztów kredytów. Liczba windykacji wystrzeliła w kosmos. Można długo wymieniać rzeczy. Tak, sankcje nie działają ;) 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Działają w taki sposób że są odcięci od nowoczesnych technologii, potrafią balsowe drony z Iranu ściągać, albo wynalazki z lat 80 od Kima, czy pordzewiałą amunicje. A ruskie społeczeństwo to i na ziemniakach wytrzyma, co nie znaczy że sankcje nie działają.

Putin umoczy na Ukrainie to go szybko przykry wypadek spotka, albo wypadnie z balkonu, albo się pięć razy w tył głowy postrzeli, przy czyszczeniu broni

Opublikowano

Jakie są zniszczenia na Ukrainie spowodowane przez wysyłane przez Rosję drony, a jakie w Rosji przez drony ukraińskie? Która ze stron robi to efektywniej?

7 minut temu, MaxaM napisał(a):

Mają kosmiczną prawdziwą inflację i stopy procentowe 21%, a dzisiaj największy bank podniósł swoją marżę i kredyt mieszkaniowy jest wyceniany na 28.1%. Firmy albo wegetują albo upadają przez lawinowy wzrost kosztów kredytów. Liczba windykacji wystrzeliła w kosmos. Można długo wymieniać rzeczy. Tak, sankcje nie działają ;) 

To nie zasługa sankcji. To efekt ich decyzji o poświęceniu gospodarki dla celów militarnych. W jakiś sposób uważają, że długoterminowo im się to opłaci. Oni uważają, że ich istotne zasoby to terytorium i bogactwa naturalne.

Reszta ma małe znaczenie lub jest łatwo odnawialna.

Opublikowano

@adashi

Za bardzo upraszczasz ;) Jeśli za chińczyka trzeba zapłacić więcej niż za Skodę jak była dostępna, to nie wpływa to na inflację? ;) Albo wzrost cen części do aut, jak dobrze pamiętam, coś 80%? pisałem wcześniej dokładną liczbę, to nie wpływa na inflację? Co mają cele militarne do kupna klocków hamulcowych do Skody? 

Opublikowano
2 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

Było wyjaśniane, abramsy w terenie błotnistym się nie sprawdzają, no i trzymane są na ostatni bastion

Operowały przez całe lato. Broniły Awdijiwki. Były w Kursku. Tylko 47th je bodajże używa i posiada. Żaden czołg w terenie błotnistym się nie sprawdza. 
Generalnie działają na froncie, ale filmików z nich brak. 

Opublikowano
27 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Jak nie ma super  "armat" , a czym się ruskie na defiladach chwalili? Aż im się rozkraczyla jedna🤣

I tak o drony mi chodziło, a ruskie sprowadzają z Iranu wynalazki z balsy z częściami z aparatów fotograficznych i pralek 🤣 , albo wynalazki od Kima i pordzewiałą amunicje

Tak to sankcje nie działają 😂

Przecież od wybuchu wojny te ich parady to śmiech na sali, a nie chwalenie się. 

Gdzie ja pisałem że sankcje nie działają? Powtarzałem wielokrotnie że były za późno wprowadzone i zbyt słabo. Nikomu nie zależało na zapaści Rosji, tylko lekkim krwawieniu. 

Opublikowano

Źródłem inflacji w Rosji nie są sankcje tylko gigantyczne zamówienia państwowe oraz wysokie transfery quasi socjalne, czyli te premie dla ochotników, przy których nasze 800+ to jest nicość. Swoboda drukowania rubla to powoduje. Jakiś komponent z sankcji pewnie występuje, ale to małe kilka punktów procentowych.

• Confused 1
Opublikowano

Problem sankcji jest taki że Putina to nie rusza, a ludność siedzi cicho. Ruskie siedzą na zasobach naturalnych i te zawsze sprzedadzą, odcięcie banków, zamknięcie rynku UE na eksport, gospodarkę zabolało, ale nie na tyle żeby nie dało się na ilość nie na jakość postawić w zbrojeniówce.

Opublikowano
1 godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

Dlatego teraz już wiadomo, że sankcje gospodarcze przeciwko państwom, bez których świat nie jest wstanie funkcjonować, są bez sensu.

W świecie globalnym, gdzie każdy chce zarobić ciężko takie sankcje skutecznie nałożyć. Te marże pośredników są często zerowe bo rosja może im w zamian dawać technologie albo po prostu być "przyjacielem". Zresztą jak pisałem może być i tak, że wszystko jest wyłącznie na papierze, a praktycznie idzie i tak bezpośrednio. Do tego w rosji nie istnieje ochrona praw autorskich i ochrona marki więc jest mnóstwo podrób. Aby sprawdzić jakie ceny i jakie towary są w rosji wystarczy włączyć YT i bloggerów podróżników, którzy pokazują to dokładnie chodząc po sklepie czy to w Moskwie czy na prowincji. Z elektroniką widać np te ograniczenia, ale już w spożywcze sklepy niczym się nie różnią od tych w Polsce.

Generalnie jakby przejechać się po Moskwie czy generalnie rosji nikt by nie powiedział, że ten kraj prowadzi wojnę. Czego nie można powiedzieć o Ukrainie. Niestety Ukraina nie miała od samego początku możliwości wygrać tej wojny i udawanie, że mogło być inaczej niczego dobrego nie przyniesie. Była od początku skazana na porażkę. Szkoda, że kraje zachodu w większym stopniu nie zmusiły do tego aby samemu kontrolować przebieg tej wojny. Obecnie kasa stracona. Od 1,5 roku lat bez zmian na linii frontu. Trump wygrał wybory.  Były okienka na pokój to Ukraina odpowiedziała np. atakiem w głąb rosji albo tym zajęciem tego miasteczka rosyjskiego. Nie wiem po co. Chyba tylko po to żeby jeszcze bardziej wkur..... putina. Jeśli Załenski myślał, że zasieje terror wśród ludności cywilnej rosji to chyba pomylił ją z Francją albo Niemcami bo na ruskich to nie zrobiło specjalnego wrażenia, ale o pokoju można było zapomnieć. A teraz do władzy dojdzie Trump. Jego wyborcy zdecydowanie się opowiedzieli przeciwko dalszemu wspieraniu Ukrainy. Otacza się ludźmi sympatyzującymi z rosją. No i teraz albo Załenski skarze własny naród na wymordowanie ludności cywilnej broniąc się samemu albo zgodzi się na znacznie gorsze warunki....

I niech sobie przypomną swoje teksty wszystkie osoby, jeszcze z laba piszące jakoby to ruskie miały proce i zaraz miały przegrać wojnę. Bo ja to czytałem co tam piszą i podejrzewam na innych forach i mediach i jak to mawiał klasyk czułem, że na czarne mówi się białe :)

• Upvote 1
Opublikowano

W ogóle nie wiem o co ta dyskusja, sztaby tęgich głów opracowywały i wdrażały sankcje, kraje które je wprowadziły też tracą,  ale taki jest koszt przeciw agresji, a forumowi znawcy stwierdza że nic nie działa :smiech:

No samych mężów stanu tu mamy, specjalistów od wszystkiego, panowie do stolicy, tam na wasze rady czekają, rady sobie nie dają

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

W ogóle nie wiem o co ta dyskusja, sztaby tęgich głów opracowywały i wdrażały sankcje, kraje które je wprowadziły też tracą,  ale taki jest koszt przeciw agresji, a forumowi znawcy stwierdza że nic nie działa :smiech:

aż mi się Covid przypomniał. Wytrzymajcie jeszcze 2 tygodnie, już niedługo sankcje zaczną działać i rosja padnie na kolana.

190669959_3084886238411356_6632399552952

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

No samych mężów stanu tu mamy, specjalistów od wszystkiego, panowie do stolicy, tam na wasze rady czekają, rady sobie nie dają

Na ciebie czeka front aby bronić swojej ojczyzny ukrainy, a jednak piszesz tutaj a nie stoisz z kałachem po kolana w bagnie gdzieś w donbasie

13 minut temu, galakty napisał(a):

Już widzę jak 18 latki z Afryki składają poprawnie drona...

To już powinni sobie ściągnąć niewolników z Chin albo Korei Płn, tamci są dużo lepiej przystosowani do takiej pracy manualnej

26 minut temu, adashi napisał(a):

Wiadomo, że sankcje nie polepszają sytuacji Rosji, a pogarszają. Jedyny problem, że czynią to w stopniu nieznacznym.

Jeśli chodzi o kwestie przepływu pieniędzy to jest czysty PR. Moja firma nadal ma oddział zajmującym się sprzetem IT w Rosji i kasa płynie przez banki z Niemiec. Ograniczeniem jest, że płatności idą w EUR i Juanach, a nie jak kiedyś w Rublach czy Dolarach. Import sprzętu też działa na normalnych zasadach. Laptopy, drukarki, telefony - wszystko jest po staremu tylko obroty jednak spadły istotnie bo ich rynek zamarł.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Co do ofensywy ja mam jedno pytanie, gdzie są Abramsy który miały odmienić pole walki? ;) Nie pozwolili na front nimi jechać?

Po pierwsze nie ma ofensywy a po drugie są tam gdzie być powinny. Po zeszłorocznym rajdzie ofensywnym w którym Ukraińcy stracili mnóstwo jednostek taktyka użycia zachodniego sprzętu całkowicie się zmieniła i obecnie służy on głównie do działań defensywnych i kontr ataków. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, galakty napisał(a):

Już widzę jak 18 latki z Afryki składają poprawnie drona...

15 minut temu, Fatality napisał(a):

To już powinni sobie ściągnąć niewolników z Chin albo Korei Płn, tamci są dużo lepiej przystosowani do takiej pracy manualnej

One zostały oszukane. Rosja prowadzi program uczelniany. Kształcenie w 'wielkim świecie', dach nad głową i zarobek w zamian za robotę dorywczą.

W praktyce zbytnio nie ma tego kształcenia, a są zmuszane do niewolniczej pracy w zamian za lokum i jedzenie. A możliwości powrotu brak. Nawet nie ma tego wielkiego świata, bo ta fabryka dronów jest w polu.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
25 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Problem że te tęgie głowy wprowadziły sankcje tak żeby były obchodzone. Są skalkulowane do najmniejszych detali, a zwłaszcza ta czarna Flota Greków którzy wożą dużo rzeczy Rosji ;) 

Ale jak widać, powoli są wdrażane kolejne bo nagle wprowadzenie i odcięcie się od Rosji spowodowałyby większe zamieszanie na rynku, a tak, firmy mają czas do adaptacji. 

Opublikowano
6 minut temu, MaxaM napisał(a):

One zostały oszukane. Rosja prowadzi program uczelniany. Kształcenie w 'wielkim świecie', dach nad głową i zarobek w zamian za robotę dorywczą.

W praktyce zbytnio nie ma tego kształcenia, a są zmuszane do niewolniczej pracy w zamian za lokum i jedzenie. A możliwości powrotu brak. Nawet nie ma tego wielkiego świata, bo ta fabryka dronów jest w polu.

I tak lepiej niż UE która ściąga jedynie mężczyzn w wieku poborowym/rozrodczym bo uciekają przed głodem i wojną :E 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Michaelred napisał(a):

aż mi się Covid przypomniał. Wytrzymajcie jeszcze 2 tygodnie, już niedługo sankcje zaczną działać i

Też mi coś przypomniałeś

images?q=tbn:ANd9GcQwIZwsG8Eru2Tm5ub3gIL

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Twój komentarz jest tak samo wartościowy jak komentarz kogoś kto się z tobą nie zgadza. Sankcje w jakimś stopniu działają oczywiście. Jednak tak jak napisałem. W Rosji pieniądze na wojnę zawsze się znajdą kosztem całej reszty, bo to moralnie i mentalnie złamane społeczeństwo jest wstanie znieść wszystko, jeśli dostanie w zamian trochę narodowej dumy. Dlatego użyteczny efekt tych sankcji z naszego punktu widzenia jest na tyle mierny, że nie wiadomo, czy warty kosztów ponoszonych na ich realizację. Taniej mogłoby wyjść po prostu dopompowanie Ukrainy zasobami na wojnę i  odpowiednim nadzorem (bo korupcja).

A tak w ogóle jak zachód chciał Ukrainę po swojej stronie, to trzeba to było zrobić na "pełnym zakręcie", a nie wymięknąć na wpół drogi przed słabszym, ale zdecydowanym przeciwnikiem. Inaczej trzeba było trzymać Ukrainę na pałąku. Nie za blisko, nie za daleko i że świadomoscią, że w razie czego zostanie sama. Robiąc tak jak robimy teraz bierzemy cześć winy za to co się stało na siebie. Bo Ukraińcy walczyli bo wierzyli. Gdybyśmy nie robili im złudzeń co do UE, co do NATO i tak dalej nigdy by tej wojny nie było. Powiem więcej. Trzeba było zostawić ich w strefie wpływów Rosji. 

Przebojem w ogóle będzie jak po takich stratach wojennych oni i tak zostaną częścią ruskiego miru. Kto ma odwagę zagwarantować że to się nie stanie już na skutek tego konfliktu?

Edytowane przez Suchy211