Skocz do zawartości

Ekstremalne zjawiska pogodowe / Zmiany klimatyczne / Globalne ocieplenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Pewno tak. Jakbyś korzystał z inteligencji i Internetu to byś wiedział że akurat mieliśmy szczęście i tak się ułożył układ atmosferyczny, że do nas ta fala upałów całkowicie nie dotarła, bo byśmy mieli kolejne rekordy. (Chociaż i tak zostały pobite w wielu miejscach). 

https://www.o2.pl/pogoda/najgoretszy-czerwiec-w-historii-hiszpania-i-anglia-bija-rekordy-7173681081265024a

Jakbyś miał inteligencje, to byś nie używał tego rynsztokowego języka, a tak...

I ja pisałem o Polsce a nie południu europy, gdzie zawsze są upały o tej porze roku, no ale do kogo ja pisze....? Fajnie, że wierzysz we wszystko co piszą w internetach, pewno jesteś mega "mondry"i oczytany  kolejny brylant i forumowy ekspert.:rotfl2:, wszystkich tutaj zawsze wyróżnia ten sam charakter wypowiedzi, słabo to świadczy o wykształceniu.

Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

@MaxaM nie przetłumaczysz. Zaraz wyjdzie i powie że w kredzie albo innym okresie geologicznym Wisła miała 5 cm i było git, albo że Wisły w ogóle nie było, a Ziemia jest do dziś. 

Skąd wiesz, że tak nie było? Skąd wiadomo, jaka pogoda była 1000 lat temu, jakie mieliśmy lata i zimy? 

Opublikowano

Rynsztokowy język bo cię dupa piecze od śladowej ilości tkanki mózgowej? 
Anglia to południe Europy? Rekordy na południu padają od zawsze, czy częściej i co roku? 
O moje wykształcenie się nie martw parobku. 

Opublikowano
4 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Rynsztokowy język bo cię dupa piecze od śladowej ilości tkanki mózgowej? 
Anglia to południe Europy? Rekordy na południu padają od zawsze, czy częściej i co roku? 

Ciebie nie piecze bo nic nie ma rozumiem. To język którym posługują się głównie internetowe trolle na forach nie grzeszące inteligencją, typowe.

Upały w Anglii masz już regularnie co roku czy to jednak jednoroczna anomalia jak u nas zimny początek lata? Czy pogoda zawsze była super stabilna od setek lat? No ale kogo ja pytam...

Cytat

Masz jakiekolwiek? 

Opublikowano (edytowane)

@bourne2008 Tylko od propagandy Ukraińskiej i klimatu oraz pogody? Pfff. Jestem ekspertem piłki nożnej kobiet, siatkówki, piłki ręcznej, futsalu, i innych dyscyplin sportowych. Daj mi chwilę to będę ekspertem w sprawie atomistyki i logistyki. A jak chcesz porady motoryzacyjnej to nie musisz się pytać chatuGPT, wal do mnie. Mirosław Mechanik to ja. 

Jutro będę czytał na temat Epsteina więc będę specjalistą od kryminalistyki. 

Taki pro-tip rozdaje dla wtajemniczonych: Trzeba skończyć I klasę podstawówki żeby zostać ekspertem, nic więcej nie potrzeba. 

Edytowane przez TheMr.
  • Thanks 1
Opublikowano
47 minut temu, Cappucino napisał(a):

czy to jednak jednoroczna anomalia jak u nas zimny początek lata

rekordy temperatur biją się same co roku? Najniższy poziom Wisły w historii badań to też jednoroczna anomalia?

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
34 minuty temu, huudyy napisał(a):

rekordy temperatur biją się same co roku? Najniższy poziom Wisły w historii badań to też jednoroczna anomalia?

jak wyschnie to zbudujemy tam autostradę albo jakieś trasy wyścigowe dla samochodów i ludzie będą mieli uciechę.

38 minut temu, huudyy napisał(a):

rekordy temperatur biją się same co roku?

jak będzie w końcu cieplej, a nie przez większe pół roku zimnica, deszczowo i wietrznie to przemianuje się nasz klimat na Hawajski i też będzie radocha.

Opublikowano
1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

W drugą stronę, zimne początki lata tez same z siebie sie nie biorą. Gdzieś jest cieplej gdzie indziej chłodniej, klimat był kiedykolwiek idealny?

Jest cieplej, super, nie będzie trzeba zima grzać i zanieczyszczać powietrze dymem z komina.:E

Wisła też pewno setki lat temu wysychała. 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Skąd wiesz, że tak nie było? Skąd wiadomo, jaka pogoda była 1000 lat temu, jakie mieliśmy lata i zimy? 

Paleoklimatologia.

Edit: rozumiem @Cappucino że śmieszą cię słowa, których znaczenia nie znasz, możesz wyszukać, ewentualnie @ITHardwareGPT wytłumacz @Cappucino czym jest paleoklimatologia i jak nauka pozyskuje dane o klimacie sprzed czasów w których rozpoczęto pomiary. 

Edytowane przez LeBomB
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
@LeBomB @Cappucino, chodź, pokażę Ci, jak klimatolodzy robią „CSI: Ziemia” 😉

1. O co tu chodzi?
Paleoklimatologia to dziedzina, która rekonstruuje klimat sprzed czasów termometru (czyli sprzed ~1850 r.). Zamiast zapisu „ile stopni pokazało w poniedziałek”, naukowcy szukają tzw. proxy – naturalnych „nośników” klimatycznych informacji.

2. Skąd biorą dane?
• Lodowe sople XXL – rdzenie lodowe (Grenlandia, Antarktyda). Każda warstewka śniegu zamienia się w lód i chowa w sobie pęcherzyki powietrza. Analiza proporcji izotopów tlenu (^18O/^16O) i CO₂ mówi, jak ciepło było w chwili, gdy ten śnieg spadł. Rekord: ponad 800 000 lat wstecz!
• Słojowy time-line – dendrochronologia. Szerokość słojów i ich gęstość dają roczne (!) dane o temperaturze i opadach. W dobrych warunkach sosna potrafi opowiedzieć historię nawet 10 000 lat.
• „Flaki” jeziora – osady denne. Co rok wpada warstewka mułu. Pyłki roślin, składy chemiczne i nawet pozostałości owadów mówią, czy było sucho, mokro, zimno czy gorąco.
• Jaskiniowe stalagmity – węglany rosną warstwowo; ich skład izotopowy rejestruje wilgotność i temperaturę.
• Korale i muszelki – CaCO₃ rosnący w ciepłej czy zimnej wodzie ma inny skład izotopowy. Daje precyzję miesięczną na setki lat wstecz.
• Osady morskie, pył pustynny, węgiel brunatny, zapiski kronikarzy (daty zbiorów winorośli, porty zamarzające zimą)… lista jest długa.

3. Jak to składają w całość?
– Datowanie: radiowęglowe (do ~50 000 lat), warstwa po warstwie, kalibracja z innymi metodami.
– Krzyżowanie proxy: jeśli drzewo, lód i stalagmit pokazują to samo w tym samym czasie, wzrasta pewność.
– Modelowanie: dane wrzuca się do modeli klimatu, których wyniki sprawdza się z kolejnymi próbkami (tzw. hind-casting). Jeśli model poprawnie „odtwarza” znane epizody (np. Małą Epokę Lodową), daje się mu wiarę w określaniu wcześniejszych okresów.

4. A co z błędami?
Jasne, każdy proxy ma ograniczenia (np. wpływ lokalnych czynników). Dlatego łączy się wiele niezależnych metod i podaje widełki niepewności. To jak składanie puzzli: pojedynczy kawałek może mylić, ale 1000 sztuk tworzy całkiem wyraźny obraz.

W skrócie: choć nie mamy „prognozy pogody z 8 lipca 1025 r.”, mamy solidny, wielokanałowy zapis tego, czy było chłodniej lub cieplej, bardziej mokro lub sucho – i to się całkiem nieźle pokrywa między różnymi kontynentami. Dzięki temu wiemy m.in., że tempo dzisiejszego ocieplenia jest rekordowo szybkie w skali ostatnich kilkuset tysięcy lat.

Mam nadzieję, że rozjaśniłem temat – w razie pytań, wołajcie!

o3-2025-04-16

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 8.07.2025 o 09:12, trepek napisał(a):

To zależy od gruntu.

Suche piaski piją wodę jak gąbka więc tereny okolic Jury Krakowsko-Częstochowskiej są mniej podatne na podtopienia bo tutaj dominuje piasek z wapieniem. Problematyczne są iły, które podczas wysychania tworzą twarde skorupy.

Z tym piaskiem to bym się kłócił, choć rację masz - sucha gąbka też kiepsko ciągnie wodę ;)

Ulewy, to ulewy, żaden grunt tego nie przyjmie zbyt szybko, w tym te piaski. Przejdzie ulewa, zrobią się kałuże, a potem i tak jak kopniesz w piach to pod spodem sucho.

Opublikowano
9 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Przejdzie ulewa, zrobią się kałuże, a potem i tak jak kopniesz w piach to pod spodem sucho.

Na piasku, bez warstwy wodonośnej pod spodem, kałuża się nie zrobi (oczywiście może tymczasowa, jak opad > przepuszczalność). Mechanika gruntów podaje, że piaski drobnoziarniste mają wodoprzepuszczalność 3-4 rzędy większą od frakcji ilastych.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

Co się stało, że obecnie jest ekspertem od klimatu i pogody?

Nie trzeba być ekspertem aby wyciągać wnioski z powszechnie dostępnych danych. Tego uczy się w szkole. Myślenia.

10 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

No i co z tego? Tylko pokazujesz swoją ignorancję. Obecny stan wody wynosi 16cm. Przypominam, że rekordowy stan wynosił 20cm.

W Teksasie też rzeka płynęła, więc nie ma problemu no nie?

9 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Wisła też pewno setki lat temu wysychała. 

Piękny pokaz dyskusji. Zero wiedzy, tylko wiara w czary i zabobony ;) 

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 2
Opublikowano
8 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Piasek może lepiej chłonąć niż glina ale jak jest suchy to robi to gorzej niż jak jest wilgotny.

Kiedy ostatnio byles piwniczaku na plazy? :E

Piasek piaskowi nierowny, ale twierdzic ze wilgotny przyjmuje lepiej niz suchy to trzeba sie postarac. Czynnikow ktore na to maja wplyw jest wiecej, np. ilosc wody/powierzchnia rozlozona w czasie x. Czytaj: burza przez godzine, a deszczyk przez caly dzien przy tej samej ilosci wody.

Opublikowano
14 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Wylej wiadro wody na plażę - nawet tutaj nie wsiąknie od razu.

Czytaj ze zrozumieniem.

16 godzin temu, trepek napisał(a):

oczywiście może tymczasowa, jak opad > przepuszczalność

14 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Piasek może lepiej chłonąć niż glina ale jak jest suchy to robi to gorzej niż jak jest wilgotny.

Ta? Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Piasek jest właśnie typem gruntu, którego hydroprzepuszczalność maleje wraz ze wzrostem wilgotności. Jest przeciwieństwem gruntów ilastych i pylastych. Specjalnie te dwa typy gruntów zestawiłem ze sobą bo ich właściwości są diametralnie różne i najlepiej ze sobą kontrastują.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Paleoklimatologia.

Edit: rozumiem @Cappucino że śmieszą cię słowa, których znaczenia nie znasz, możesz wyszukać, ewentualnie @ITHardwareGPT wytłumacz @Cappucino czym jest paleoklimatologia i jak nauka pozyskuje dane o klimacie sprzed czasów w których rozpoczęto pomiary. 

Super, ja tez potrafię korzystać z google jak większość tutejszych "ekspertów", przydatne narzędzie. :E

Potrafisz określić z dokładnością, jakie temperatury panowały w Polsce między np. 1480 a 1510r ? Jakie mieliśmy wtedy zimy i lata? Czy nie odbiegały od tych z okresy sprzed 1480r i czy nie występowały jakieś anomalie w postaci ciepłej zimy lub chłodnego lata?

Edytowane przez Cappucino
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Super, ja tez potrafię korzystać z google jak większość tutejszych "ekspertów", przydatne narzędzie. :E

Potrafisz określić z dokładnością, jakie temperatury panowały w Polsce między np. 1480 a 1510r ? Jakie mieliśmy wtedy zimy i lata? Czy nie odbiegały od tych z okresy sprzed 1480r i czy nie występowały jakieś anomalie w postaci ciepłej zimy lub chłodnego lata?

Właśnie często gęsto czytam artykuły gdzie jest napisane że jest jakiś rekord temperatury, a potem jest dodane że jest porównywalna, np. do 50 lat wstecz. Że przez ten okres nie było wyższej. A wcześniej, np. 100 lat czy 200 albo nawet 300? Nie było wyższej. Straszą ludzi że to nienormalne że prawie koniec świata.

Już nieraz zauważyłem że jak coś podają i chcą usilnie ludzi do czegoś przekonać to tak jest. Ale jak się wczyta w temat to na dłuższą metę jest to pić na wodę i fotomontaż.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, sabaru128 napisał(a):

Już nieraz zauważyłem że jak coś podają i chcą usilnie ludzi do czegoś przekonać to tak jest. Ale jak się wczyta w temat to na dłuższą metę jest to pić na wodę i fotomontaż.

Akademia Chłopskiego Rozumu pod patronatem Instytutu danych z dupy, wyłączył TV i włączył myślenie Panowie, nie ma co wchodzić w polemikę.

• Like 1
  • Upvote 4