Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Myślę że mogła ograniczyć bo jak mnie pamięć nie myli na 9070xt przy wyższych ilościach FPS miałem ponad 90% użycia GPU na ustawienia Gothic - 720p, ewentualnie można spróbować na ustawieniach oczko niżej.

Wkleję mój starszy wynik (jest na stronie 95), a w sobotę zrobię z takiego samego przejścia.

Ustawienia gothic 720p:

G1RDemo-Win64-Shipping.exe benchmark completed, 25481 frames rendered in 192.204 s
Average framerate  :  132.5 FPS
Minimum framerate  :  115.9 FPS
Maximum framerate  :  141.1 FPS
1% low framerate   :  110.3 FPS
0.1% low framerate :   72.8 FPS

Edytowane przez Keleris
Opublikowano

A tak na wysokich. Karta na 80% procek około 50%

07-08-2026, 10:39:41 G1R-Win64-Shipping.exe benchmark completed, 11904 frames rendered in 101.312 s
                     Average framerate  :  117.4 FPS
                     Minimum framerate  :  104.2 FPS
                     Maximum framerate  :  127.8 FPS
                     1% low framerate   :   86.8 FPS
                     0.1% low framerate :   70.9 FPS

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Zmień pan procesor na 5700X3D albo 5800X3D, będzie pewność, że karta graficzna nie ma bottlenecka :witojcie2:

Masz wolne półtora kafla żeby mi go kupić? :D

11 minut temu, Keleris napisał(a):

Tego się nie spodziewałem, czyli w tej grze wyższy zegar daje lepsze efekty? A może cache zrobi lepszą robotę w miejscach bardziej procesorowych np. Stary obóz?

No to musisz wykombinować teraz kogoś z 5600X tam pójdzie 4850MHz i będzie wiadomo.

Opublikowano
W dniu 6.08.2026 o 18:10, ODIN85 napisał(a):

Polecam Steam Decka w takim wypadku.

W takie gry nie gra się na steamdecku. Na Steamdecku to można co najwyżej pograć w jakieś karty lub gry logiczne .. 

Opublikowano
2 godziny temu, PaVLo napisał(a):

Długo każą sobie czekać na zapowiedź Gothic 2 Remake :hihot: :glodny:

"W pewnym momencie ogłosimy naszą nową grę. Prawdopodobnie za rok na tym pokazie"...

Lepsze to niż nic 😅😉

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, CavieZ napisał(a):

W takie gry nie gra się na steamdecku. Na Steamdecku to można co najwyżej pograć w jakieś karty lub gry logiczne .. 

To zbawienna zabawka jak ktoś ma mało czasu na granie.

Opublikowano
10 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Mów za siebie, ja mam mało czasu na granie, w weekendy nawet dostępu do kompa nie mam, mimo że troszkę czasu na granie by było, ale w życiu bym nie pomyślał żeby sobie handhelda kupić. W podróży może i spoko zabawka jak ktoś nie może żyć bez grania :) dla mnie zbędny gadżet.  

Opublikowano

Deweloperzy ogłosili, że w przeciągu kolejnych miesięcy skupią się na rozwoju swojego Remake'u. Niebawem zatem dojdzie chociażby tryb fotograficzny, jak również znajomy weteranom Gothica Marvin Mode, przywołujący konsolę kodów. W miarę zadowoleni z krótkiego pokazu powinni być też moderzy, jako że obiecano zaimplementowanie specjalnych narzędzi. Ponadto twórcy przeanalizują, co trzeba w głównej mierze poprawić, jeśli chodzi wszelakiego rodzaju bugi i inne aspekty rozgrywki. 

9 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Gothic 2 niejawnie zapowiedziany. 'Prawdopodobnie zapowiemy nową grę w przyszłym roku' :)

image.png.56faa52c840e45fcd02a347c503f65c4.png

+1 🥰👍

Opublikowano
W dniu 7.08.2026 o 10:42, Radio Tirana napisał(a):

Zmień pan procesor na 5700X3D albo 5800X3D, będzie pewność, że karta graficzna nie ma bottlenecka :witojcie2:

Wystarczy sprawdzić procent użycia GPU :boink:

W dniu 7.08.2026 o 09:55, Keleris napisał(a):

Nie będzie to stary obóz ale zawsze będzie punkt odniesienia. Jeżeli chcesz poświęcić czas to zrób zwykłe przejście - po pierwszej rozmowie włącz pomiar w MSI afterburner i zrób zejście na sam dół gdzie jest zawalone przejście i tam koniec pomiaru. Ustawienia Gothic 720p - myślę że w tych ustawieniach karta nie powinna być ograniczeniem. Z góry dziękuję.

Przejścia testowe się nagrywa, bo na podstawie opisu każdy zrobi i tak trochę inaczej ;)

Opublikowano (edytowane)

Niestety w grze nie ma wbudowanego testu więc takie porównanie można przyjąć tylko za jakiś punkt odniesienia.

Odpaliłem zapis i zrobiłem przebieg od szesnastej sekundy -> Bieg sprintem -> zakończenie za słupem, jak widać mój błąd bo ustawienia max sporo zabierają wydajności chociaż fps średni mam na plus ale to już parę łatek było od premiery ewentualnie pamięci 3600 nadrobiły względem 3200 z testu.

Na takich realnych ustawieniach dla tego procesora - wysokie można już całkiem sensownie pograć.

Ustawienia 1080p max:

08-08-2026, 13:52:31 G1R-Win64-Shipping.exe benchmark completed, 1390 frames rendered in 22.969 s
                     Average framerate  :   60.5 FPS
                     Minimum framerate  :   54.8 FPS
                     Maximum framerate  :   66.5 FPS
                     1% low framerate   :   41.4 FPS
                     0.1% low framerate :   32.2 FPS

ustmaxg1.thumb.jpg.7631a3ab9c488e354b734219bdac4bac.jpg

Ustawienia 1080p wysokie:

08-08-2026, 13:53:54 G1R-Win64-Shipping.exe benchmark completed, 1557 frames rendered in 21.093 s
                     Average framerate  :   73.8 FPS
                     Minimum framerate  :   66.6 FPS
                     Maximum framerate  :   81.4 FPS
                     1% low framerate   :   51.2 FPS
                     0.1% low framerate :   40.5 FPS

ustwysokieg1.thumb.jpg.4a629f6f077eaa827fcd9bd6eac39986.jpg

Edytowane przez Keleris
Opublikowano

Samo życie, dwa lata temu kupiłem nowego ryzen 5600 za 280zł - zaoszczędziłem, a teraz mogę przepierdzielić. Patrzę na to co jest dzisiaj, a 5800x3d wyjdzie drożej niż zmiana na lga1700, a ddr5 odpuszczam przy obecnych cenach.

Opublikowano
W dniu 8.08.2026 o 00:26, ODIN85 napisał(a):

Jak ktoś ma mało czasu na granie to co za problem odpalić grę na porządnym ekranie nawet na 15-30 min ? 

• Like 1