Pentium D 1 172 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia 12 minut temu, Phoenix. napisał(a): Tym testem nawet sobie glowy nie zawracaj jesli chodzi o test cpu, prehistoria Jakieś tam porównanie jest a testów dużo robiłem tym z kilkoma CPU. Karta u mnie od 9 miesięcy a 5 czy 6 CPU widziała.
tomcug 2 453 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia Żaden 3DMark nie ma przełożenia na wydajność CPU w grach. To są testy obliczeniowe fizyki, a nie symulacja rzeczywistego obciążenia CPU w grach. 3
some1 541 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia W grach nie, ale sam napisał, że gry go mało obchodzą. Pod kątem czystej wydajności obliczeniowej coś tam ten test CPU nadal pokazuje. Mój Core Ultra w lapku ma lepszy wynik w tym teście niż 9800x3d w desktopie. Podobnie w CB23 i innych aplikacjach, które robią użytek z 20 jajek. W grach wiadomo, sytuacja się odwraca.
Lameismyname 2 354 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia (edytowane) Czyli wystarczy dobrze trafić w aukcje sferis na aliexpress i zbić jakimś kodem aby wyhaczyć procesor 7800X3D za ok. 900zł i mieć wysyłkę z PL. No genialne 😀 Edytowane 29 Sierpnia przez Lameismyname
Pentium D 1 172 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia @Lameismyname No tak jakbym zmieniał z 7700 na 7800x3d to praktycznie zero kosztu, ale kusi ten 9800X3D który leży w pudle. Niestety przesiadka już z jakąś dopłatą. Pytanie czy warto do seriali i siedzenia na pulpicie
AMDK11 35 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia Ciekawostka: Zen 4 (Raphael) typowo (real-world, mieszany kod): ~3–4 instrukcje/cykl. sustained µops (dobry tight loop / op-cache): ~5–6 µops/cykl w praktyce; op-cache nominalnie może dostarczyć do 9 µops/cykl (teoretyczny peak). chipsandcheese.comnumberworld.org maksymalny syntetyczny szczyt: rzadko ~6 instr/cyc (laboratoryjne scenariusze). Zen 5 (Nirvana / Granite Ridge) typowo (real-world, mieszany kod): ~5–6 instrukcji/cykl (Agner: „potrafi dostarczać 6 instr/cyc w wielu przypadkach”). agner.orgchipsandcheese.com sustained µops (op-cache): w praktyce około 6 µops/cykl średnio (op-cache nominalnie 12 µops/cykl, ale nie jest w pełni wykorzystywany w większości kodu). chipsandcheese.com+1 maksymalny syntetyczny szczyt: 6 instr/cyc typowo, w idealnych mikrobenchach rzadko do ~8 instr/cyc (Agner). agner.org
Pentium D 1 172 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia (edytowane) Nieźle zszedł mi ten 8700F jeśli chodzi o CO i VSOC. CO -42, VSOC 1075 mV. 7 minut testu w AIDA i bez błędów z zegarem 5.00 - 5.05 GHz, ale co istotniejsze 4 godziny na małym obciążeniu ustał. Trochę neta i 3 odcinki serialu. Został mi już tylko 9800X3D w pudle i chyba też pójdzie w świat. Nie widzę sensu aby mieć go w kompie. Czaję się na 8700G za 550 zeta. Wtedy może i RX pogonię. Edytowane 31 Sierpnia przez Pentium D
Lameismyname 2 354 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia @Pentium D Ja bym mimo wszystko na Twoim miejscu kombinował 7800X3D po taniości (praktycznie bezkosztowo) ew. daj szansę 9800X3D chociaż na nim bankowo stracisz. Sam po promce kupiłem 9800X3D jakieś 4 miechy temu za 2099zł i mam świadomość, że długofalowo stracę za "premium". Taki lajf. Mimo wszystko oba te procesory są godne uwagi, a jak 7800X3D idzie dorwać poniżej 1000zł to jest wybór naprawdę rozsądny.
Pentium D 1 172 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia @Lameismyname do monitora 1080p 60Hz to na serio nie ma sensu żaden X3D, chyba że dla flexu na forum. Ja już nawet przestałem grać w te moje stałe gry. Więcej frajdy mam jak coś sobie polutuję a w tle jakiś stream leci. Przez chwilę faktycznie myślałem aby zostawić tego 7800X3D co by wyszedł za zero, ale wczoraj się sprzedał.
Lameismyname 2 354 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia 43 minuty temu, Pentium D napisał(a): @Lameismyname do monitora 1080p 60Hz to na serio nie ma sensu żaden X3D, chyba że dla flexu na forum. Gracze e-sportowi (CS2, Valorant, Quake 3 Arena...) powiedzą pewnie co innego Z resztą sam w CS2 widzę duże zmiany po przesiadce na X3D. Co do monitora... ja nie pamiętam kiedy ostatnio siedziałem stale na 1080p. Wieki temu przesiadłem się na 1440p i już wiedziałem, że nigdy nie zechcę wrócić do 1080p. Pewnie podobnie byłoby po przesiadce na 4k z 1440p i tego się obawiam... dlatego się nie przymierzam Co do samego odświeżania... w LCDkach zawsze miałem 60-75Hz. Pierwszy monitor z wysokim odświeżaniem jaki mam kupiłem ok. roku temu no i przeskok na te 180Hz jest mega różnicą. Głupi byłem, że wcześniej nie zrobiłem takiego upgrade. Tobie polecam zainwestować w monitor - chociażby taki Miniled jak mój. Koło tysiąca używka, a już konkretnie inne doznania no i prawdziwy HDR. Sam się zdziwisz jak duża zmiana to jest. 45 minut temu, Pentium D napisał(a): Więcej frajdy mam jak coś sobie polutuję a w tle jakiś stream leci. Ciekawe co to za streamy sprawiające tyle frajdy... 54 minuty temu, Pentium D napisał(a): Przez chwilę faktycznie myślałem aby zostawić tego 7800X3D co by wyszedł za zero, ale wczoraj się sprzedał. No ja na Twoim miejscu jako minimum bym go sobie zostawił. Aż szkoda moim zdaniem ale to Twoja decyzja. 1
Pentium D 1 172 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia 2 minuty temu, Lameismyname napisał(a): Ciekawe co to za streamy sprawiające tyle frajdy... Hallacka sobie puszczam w tle. Do monitora już była przymiarka w tym roku, ale koślawy i przede wszystkim panel VA mi się nie spodobało.
Lameismyname 2 354 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia @Pentium D Żart z tym streamingiem. A przymiarka do jakiego monitora była? VA VA nierówna. Sam nie byłem nigdy fanem VA ale akurat w moim Miniledzie panel jest bardzo ciekawy, ma małe smużenie o ogólnie w samych pozytywach się o nim wypowiem. Mi po głowie znowu chodzi zmiana na OLEDa ale jakoś tak się rozchodzi w czasie
Lameismyname 2 354 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia @Pentium D Najlepsze VA ma samsung, mój AOC ma dosyć zbliżoną matrycę pod wieloma względami co jest mega na plus. W tym omenie raczej trafiłeś na klasyczne VA ze swoimi charakterystycznymi bolączkami... nie zrażaj się. W skrócie - najsensowniejszym zakupem powyżej 1000zł jest VA Miniled, a powyżej 2000zł jest OLED. Koła na nowo nie wymyślisz. 1
Pentium D 1 172 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia A może by tak wziąć ryzena 8400f za 230 zł?
Lameismyname 2 354 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września @Pentium D Dobra cena. Jak na handel to ok, jak dla siebie to po co Ci kolejny elektrozłom ?
Pentium D 1 172 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września @Lameismyname Może wyjść nawet 210 zł za tego 8400f i mógłbym na nim się przekisić do wydania kolejnych APU albo teraz wziąć 8700g. Ciekawe czy na nim Adrenalin działa w pełni bo na 5700g chyba nie dało się nagrywać pulpitu i gierek, ale może już źle pamiętam i to coś innego nie działało.
Lameismyname 2 354 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września @Phoenix. Czemu te 4 miechy temu nie kosztowały tyle to praktycznie pół ceny co dałem za 9800X3D i moja wewnętrzna cebula by wygrała 1
Pentium D 1 172 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września (edytowane) Przeglądałem swoje oferty na lokalnie i tak patrzę na ogłoszenie z 8700F i pomyślałem "a może by go zostawić bo ma dobre CO i wygląda na niezłą sztukę" Dwie minuty później powiadomienie, że ktoś kupił @Lameismyname odejmij od tego jeszcze 7,8% Edytowane 1 Września przez Pentium D
musichunter1x 1 326 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września To chyba cena z kuponami za monety, bo nie wiem jak inaczej 8400f miałby być poniżej 300 zł Podobnie z 7800x3d.
wrobel_krk 851 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września Pentium to bije własne monety na Ali widocznie:)
Pentium D 1 172 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września 6 minut temu, wrobel_krk napisał(a): Pentium to bije własne monety na Ali widocznie:) 8700G za 490 zł kupiony.
Rekomendowane odpowiedzi