Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Pamiętacie co trzeba było ustawić w bios, żeby po przestawieniu powerdown na disabled nie freezowało biosu?

Memory Context Restore na disabled, ale wtedy za każdym razem przy starcie trenuje pamięci.

• Like 1
Opublikowano

Zanim zacznę testy vs 245kf, 265k, 13900k, 13700k chcę po prostu zrobić sobie fajny profil z latencją w aida ~55ns tak żeby mieć porównanie best vs best.

Godzinę temu, wamak napisał(a):

Memory Context Restore na disabled, ale wtedy za każdym razem przy starcie trenuje pamięci.

Dziękuję, zadziałało.

Geardown disabled nie mogę dać, bo nie bootuje.

To chyba była, któraś terminacja?

Opublikowano
4 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Widze, ze ludzie sobie lubia utrudniaca, na amd po wgraniu biosu jest to wszystko ustawione jak trzeba i sie nie tyka tych rzeczy xD

Czepiasz się. Jedni liczą drzewa w lesie, drudzy ryby w stawie, a trzeci kręcą ram na żyletki aby wycisnąć z niego dodatkowe wspomniane 0,05% 

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Czepiasz się. Jedni liczą drzewa w lesie, drudzy ryby w stawie, a trzeci kręcą ram na żyletki aby wycisnąć z niego dodatkowe wspomniane 0,05% 

Jasne tylko te nastawy nie wnosza nic do wydajnosci ;) Taka subtelna roznica :D 

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jasne tylko te nastawy nie wnosza nic do wydajnosci ;) Taka subtelna roznica :D 

Świadomość ilości drzew w lesie i ryb w stawie też niczego nie wnosi... ale jak ktoś lubi utylizować w ten sposób swój czas i mu to sprawia frajdę, to czemu nie? :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Doamdor napisał(a):

I to jeszcze proc z tego roku LOL

11 godzin temu, wallec napisał(a):

Robię podmiankę 7500f żeby zobaczyć czy drugi jest lepszy ale patrzcie jak poczerniał Procek po jednym dniu w sockecie.

wtf? Tak ma być?

IMG_7324.thumb.jpeg.d9e115818bd225afe92f4269ffe8238e.jpeg

Dziwne, że w tym miejscu jak tam nie ma ani rdzeni ani IO die. Moim zdaniem to 

Edytowane przez Pentium D
  • Thanks 1
Opublikowano
14 godzin temu, wallec napisał(a):

Robię podmiankę 7500f żeby zobaczyć czy drugi jest lepszy ale patrzcie jak poczerniał Procek po jednym dniu w sockecie.

wtf? Tak ma być?

IMG_7324.thumb.jpeg.d9e115818bd225afe92f4269ffe8238e.jpeg

Nic nie poczerniało. Musiałeś dotknąć paluchem. Izopropanolem przetrzesz i będzie jak nowy.

A drugi w czym ma być lepszy?

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

A drugi w czym ma być lepszy?

Iść więcej niż 5200MHz. Mój szedł dokładnie tyle samo. Jeśli w poniedziałek uda mi się go kupić to też spróbuję coś tam wycisnąć. Ciekawe co się wylosuje.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Iść więcej niż 5200MHz. Mój szedł dokładnie tyle samo. Jeśli w poniedziałek uda mi się go kupić to też spróbuję coś tam wycisnąć. Ciekawe co się wylosuje.

KIedyś testowałem dla kumpla 7500F pod CLC. Dawno już nie pamiętałem dokładnie zegarków.

Chyba było jak piszesz. Pamiętam, że mogłem wycisnąć z niego maksa i trzymał w strzelankach ten zegar + IF 2200 i kostki też na 6400.

Dobra sztuka się ziomkowi trafiła.

Opublikowano
20 godzin temu, wallec napisał(a):

Jak nie wyrobienie śrubki przez złego bita, to rzekome "poczernienie" cepa w jeden dzień. 
Taki niebieski szyling jako jednostka monetarna jest bardzo słabą walutą na tym forum.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, wallec napisał(a):

da się na AMD robić w BIOS „per core overclock „? Mam dwa rdzenie które utrzymują temperaturę o 10 stopni niższą od pozostałych i może bym je podbił o 150mhz???

Da się. Ściągnij apkę "Ryzen Master", wybierzesz sobie "per core" i zostawisz aby się mieliło. Wrócisz na gotowy profil, który sam Ci wskoczy do biosu po restarcie. Mi wyłapało jeden wybitny rdzeń i ustawienie było bezpieczne (np. -33 było bezpieczne ale na granicy, program uznał -30 za skałę i tak zostawił).