Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Vaiet napisał(a):

Próbowałem coś wyjaśnić i przedstawić pewną perspektywę, ale widzę, że nie ma to większego sensu... 

Ma sens. Rozumiemy skąd sie biorą takie nastroje, a kolega wyżej napisał, że nie ma to sensu. Szkoda, że nikt Polakom nie wytłumaczy jak bardzo potrzebujemy imigrantów (nie tylko z Ukrainy). Kogo mamy brać jak nikt cywilizowany nie chce tu przyjeżdżać? My naprawdę nie mamy dużo do zaoferowania w porównaniu z zachodem. 

Jasne, wyrzućmy Ukraińców i kogo weźmiemy? Pakistanczykow czy Syryjczyków? 🤣 Poza tym nie widziałem u nas jeszcze egzotycznego lekarza a jak pisałem, ukraińskich jest coraz więcej. 

Powinniśmy ich zachęcać żeby tu zostawali  zamiast na nich pluć. Jeśli Ukraińcy będą wyjeżdżać przez kretynów pokroju Brauna czy Mentzena to na ich miejsce będziemy mogli przyjmować muslimów bo po prostu nikt inny nie będzie zainteresowany tyraniem u nas za minimalną. 

Będziemy też mogli nikogo nie przyjmować. O ile od czekania na paczkę 3x dłużej niż teraz nikt nie umrze, to od czekania na karetkę 3x dłużej już ktoś pewnie umrze. Warto pamiętać o tym, że jesteśmy społeczeństwem starzejącym się i tych karetek będziemy potrzebować coraz więcej kiedy Polaków jest coraz mniej. 

Przeze mnie nie przemawia żadna miłość do Ukraińców a jedynie troska o mój, własny interes. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano
15 minut temu, Vaiet napisał(a):

Próbowałem coś wyjaśnić i przedstawić pewną perspektywę, ale widzę, że nie ma to większego sensu... 

Nie ma sensu, bo nie chcesz poznać innych perspektyw. Masz przekonania i gdy pokazuje Ci argumenty przeciw tym przekonaniom to Cię to oburza i "rozmowa nie ma sensu". 

To Ty nie chcesz konfrontować "przekonań" - jesteś okopany :) 

Opublikowano
4 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ma sens. Rozumiemy skąd sie biorą takie nastroje, a kolega wyżej napisał, że nie ma to sensu. Szkoda, że nikt Polakom nie wytłumaczy jak bardzo potrzebujemy imigrantów (nie tylko z Ukrainy). Kogo mamy brać jak nikt cywilizowany nie chce tu przyjeżdżać? My naprawdę nie mamy dużo do zaoferowania w porównaniu z zachodem. 

Jasne, wyrzućmy Ukraińców i kogo weźmiemy? Pakistanczykow czy Syryjczyków? 🤣 Poza tym nie widziałem u nas jeszcze egzotycznego lekarza a jak pisałem, ukraińskich jest coraz więcej. 

Powinniśmy ich zachęcać żeby tu zostawali  zamiast na nich pluć. Jeśli Ukraińcy będą wyjeżdżać przez kretynów pokroju Brauna czy Mentzena to na ich miejsce będziemy mogli przyjmować muslimów bo po prostu nikt inny nie będzie zainteresowany tyraniem u nas za minimalną. 

Będziemy też mogli nikogo nie przyjmować. O ile od czekania na paczkę 3x dłużej niż teraz nikt nie umrze, to od czekania na karetkę 3x dłużej już ktoś pewnie umrze. Warto pamiętać o tym, że jesteśmy społeczeństwem starzejącym się i tych karetek będziemy potrzebować coraz więcej kiedy Polaków jest coraz mniej. 

Wczoraj nawet w rozmowie ze znajomymi mówiłem, że jesteśmy dla Ukrainy trochę tym, czym Niemcy są dla nas - szansą na życie w nieco lepszych, bardziej cywilizowanych warunkach. Na Ukrainie byłem dwukrotnie, raz we Lwowie. Miasto pełne polaryzujących kontrastów i elementów, które napawają jedynie smutkiem, żalem i depresyjnym poczuciem beznadziei. 
Zgodzę się co do jednego - wolę już zalew Ukraińców, którzy jeszcze mają coś w głowach, od tego kolorowego bydła, które próbują nam wciskać nasi zachodni sąsiedzi. Cały ten Pakt Migracyjny dla mnie to jest jakiś chory wymysł, ale ugryzę się w język zanim powiem o kilka słów za dużo. Wiem jedno - nie chcę, żeby z Polski zrobiły się drugie Niemcy czy Anglia, żebym bał się wyjść z domu, bo banda zwierząt żyjąca z socjalu czująca się bezkarnie będzie szukała rozrywki wieczorową porą. Samo to, że takiego elementu się nie deportuje z miejsca to już jest dla mnie rzecz niepojęta... No ale ktoś na tym robi kasę, bo jak nie chodzi o kasę, to chodzi o przyjemność, a jakoś w tym całym teatrzyku miejsca na przyjemność nie widzę. 

P.S. Ja nie mam złudzeń, że niezależnie od tego jaki będzie finał tego konfliktu zbrojnego, Ukraińcy są i będą stałym elementem naszego społeczeństwa i... nie boli mnie to ani trochę :)

Opublikowano

Nie lubienie jakiejś grupy narodowościowej bo ich bogatsi obywatele jeżdżą drogimi samochodami to już mocne odklejenie. Jak i od ponad trzech lat jeden z sloganów kacapskiej propagandy.

Jednak temat miał być o działaniach wojennych.

Niemcy przestają podawać publicznie jaką ślą pomoc wojskową. Mówi się że oznacza to większa pomoc, zapewne też kosztowniejszą. Utajniają by nie dawać paliwa AfD.

Może poślą Taurusy.

Równocześnie zasoby tych pocisków to z tego co kojarzę ok 500 sztuk. Mówili że mogą dać ok 100 szybko. Bo kolejne tego typu pociski, nowszej generacji, dopiero zamówili i dostawy dla Niemiec mają się zacząć za kilka lat.

Pytanie jak z swoim odpowiednikiem tej broni stoi WB. Tzn czy są w stanie na bieżąco produkować większe ilości.

Z dobrych informacji Francja przekażę produkowane w tym roku CAESARy 155mm Ukrainie.

Mowa o ok 150 tych działach. Będzie ruskich bardzo bolało :D Szczególnie że europejska produkcja amunicji 155mm znacząco wzrosła i wciąż się zwiększa.

Opublikowano
7 minut temu, Badalamann napisał(a):

Może poślą Taurusy.

Ciekawe czy znowu mimo wszystko próbowaliby  most Krymski trafić? 

W obecnych warunkach Ukraina nie będzie w stanie zniszczyć mostu Krymskiego za pomocą rakiet manewrujących Taurus, ponieważ Rosjanie zbyt dobrze chronią go systemami obrony powietrznej - uważa ekspert wojskowy, były rzecznik ukraińskiego sztabu generalnego Władysław Selezniow. Ostatni kwietniowy atak Kijowa na przeprawę zakończył się niepowodzeniem.

Jednocześnie - jak stwierdził - nie jest tajemnicą, że w kwietniu siły ukraińskie podjęły próbę "zakrojonego na szeroką skalę" ataku na most Krymski przy użyciu dronów i rakiet ATACMS, ale atak ten się nie powiódł.

https://wydarzenia.interia.pl/ukraina-rosja/news-ukraina-stracila-szanse-ekspert-nie-ma-zludzen,nId,21400834

Opublikowano

A to wszystko podczas rozmów pokojowych. A Putin ciepełko w bunkrze ma pewnie. 

7 godzin temu, Badalamann napisał(a):

@drex1 Prawie na pewno nie. Używają ich, tzn obecnie Storm Shadow, głównie do ataków na zabunkrowane sztaby.

SS jest zbyt mało. Obecnie głównie HAMMery latają 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Mar_s napisał(a):

To jest dyskusja raczej do wątku "migracyjnego", nawet jeżeli częściowo dotyczy migrantów z Ukrainy.

Ile razy będziesz to powtarzał? Jesteś moderatorem. Napisałeś dwa razy, że od teraz za pierd(dzie)lenie nie na temat będą bany. I co?

Możesz tylko wyzywać od debili osoby, które domagają się wywalenia ruskiego bota, ale nie możesz dać bana gościowi, co się

- zarejestrował wczoraj

- zaczął od posta w wątku o polityce

- zasrał ten wątek antyukraińskimi wypierdami nie na temat

To jest oczywiście wolność słowa, a my jesteśmy popierd(zie)leni i nam brakuje piątek klepki, jak napisałeś w odpowiedzi do Wintera kilka godzin temu. 

Tyle będzie z tego ignorowania trola Voltq. Inne trole/boty sobie będą co chwile robić syf, bo się tu na to pozwala. Jak tak bardzo wam się ta ruska propaganda podoba i nie chcecie moderować, to może zamknąć lepiej faktycznie te wszystkie wątki choćby lekko związane z politycznymi, w tym o imigrantach. Tylko że ja odnoszę wrażenie, że o to wam właśnie chodzi - doprowadzić do tego, żeby można było zamknąć "bo nie potrafili się zachować". A że 99,99999% problemów wynika z aktywności troli, których usunięcia się ludzie domagają, to już przecież nieważne.

Poza tym sugerujecie ignorowanie ruskiego trola. Teraz jest masa osób, które widzą co tu uskutecznia i się domagają reakcji.

- najpierw opier(dzie)lacie zgłaszających - no to się przestaną pojawiać zgłoszenia na jego aktywnosć. Przestaną się pojawiać - moderacja będzie jeszcze bardziej ignorancka. Potem ta moderacja nie ma pojęcia co gość robi i obraża Wintera i innych cyt. "brakuje piątek klepki".

- skoro mniej osób będzie czytało, to mniej będzie widziało i rozumiało problem - siła głosu społeczności osłabnie. Dlatego proponowałem proste głosowanie. Jak większość bywalców wątka zadecyduje, że dana osoba troluje i wykoleja wątek to należałoby to uszanować i tej osobie zabronić srania w wątek. 

Ale zamknąć wątek łatwiej. Jeśli to ma tak wyglądać, że sobie trol zakłada konto do wspierania ciężkiej pracy Voltq'a i mimo że jest nowy, mimo że moderator dał jasne polecenie, po pięciu prośbach i dwóch ostatecznych ostrzeżeniach - NIC tylko kolejna grzeczna prośba - to zamykajcie to lepiej w pis Dudy. Będziecie z siebie dumni, że wyszło na wasze. 

Żenua

edit:

image.thumb.png.166b5f30581bf6aaab3ff5ced878c35c.png

CAŁA jego aktywność:

image.thumb.png.c1e2ca3e6272f04e2e5669e0fa09143e.png

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Jakby ktoś chciał się pozbyć ostatnich wątpliwości w sprawie konfliku Izraela...
Nie tak dawno również ustalono rozdział od Islamu i radykalnych islamistów, gdzie również jest inny podcast ze świadkiem tych rozmów.
Przez jakiś czas jeszcze się łudziłem, że Żydzi po części grają tam rolą ofiary, aby poszerzyć poparcie dla konfliktu i mocniej rozepchnąć się, gdzie terroryści dają im więcej paliwa w przekazie. Niestety muszą się zmagać z autentyczną próbą wymordowania ich narodu i radykalizacją palestyńczyków, nawet w podręcznikach do matematyki, gdzie robi się zadania w stylu "jeśli zabiłeś 2 Żydów i 2 kolejnych to ilu masz na koncie?" Wątpię by kłamano w tym aspekcie, skoro jest to łatwe do weryfikacji..., a ostatni wielki atak i zaskoczenie obrony potwierdził to, zachowaniem atakujących.
W międzyczasie uniwersytety w USA robią akcje poparcia dla Palestyny. :E 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Żydzi święci nie są, sami nie widzą nic złego w indoktrynowaniu swoich, choćby w kierunku pogardy i wrogości dla Polaków. 

Ale fakt. Te marsze poparcia dla islamistów, "free Palestine" itd. to jest surrealistyczny obrazek. Coś jakby w 1938r. widzieć marsze poparcia dla nazizmu w Niemczech.

Co tylko pokazuje potęgę pchania konkretnych narracji, bo przecież mówimy o uczelniach wyższych, często z wieloletnią renomą. 

I owszem. Żaden islamista nie chce pokoju z Żydami. A "umiarkowani" owy pokój widzą tak, że Żydzi wyniosą się na księżyc, przeproszą, że żyją, i może jeszcze by płacili podatki od bycia niewiernymi. 

Nie usprawiedliwiam tego co wyczynia Izraelska armia, ale żeby nie być po stronie Izraela w wojnie z islamskimi terrorystami, to trzeba mieć we łbie siano.

A jeszcze, żeby się nabierać na te teatrzyki kręcone w celu pokazania jacy straszni są ci żołnierze Izraelscy...
Wcale się nie dziwię, że konflikt nie wydaje się zbliżać do zakończenia. Faktycznie Izrael jak odpuści, to ryzykuje unicestwienie. Islamistów przybywa szybciej niż ich. Radykalizacja się tylko pogarsza. Tu się będzie kotłowało długo.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, VRman napisał(a):

Żydzi święci nie są, sami nie widzą nic złego w indoktrynowaniu swoich, choćby w kierunku pogardy i wrogości dla Polaków. 

Wspomniałem o tym w prezydenckim temacie, ale już tu wstawiłem film, bo zaraz zrobi się tam kolejnym offtop polityczny. :E 
Od jakiegoś czasu rozdzielam sobie sprawy elity i polityków danych krajów, od obywateli oraz innych ugrupowań danego kraju. Już w pełni popieram ich we wojnie, ale dlaczego prawie wszędzie musi śmierdzieć wpływem ich rodaka, gdy coś nieciekawego robi dana firma lub organizacja, ideologia lub intrygi dawnych czasów... Mówię to półżartem, ale ich nastawienie jest problematyczne i choćby lektura Spotwarzonej Przeszłości nie pomaga patrzeć na nich przychylnie.
Obecnie chyba odwalili jakiś cyrk z niewpuszczeniem chrześcijan na jakieś obrzędy.

17 minut temu, VRman napisał(a):

Wcale się nie dziwię, że konflikt nie wydaje się zbliżać do zakończenia. Faktycznie Izrael jak odpuści, to ryzykuje unicestwienie. Islamistów przybywa szybciej niż ich. Radykalizacja się tylko pogarsza. Tu się będzie kotłowało długo.

Na szczęście wydają się mieć wolną rękę ze strony USA na dokończenie sprawy oraz inne kraje arabskie również popierają dokończenie tej wojny, choć nie sprawdzałem poprawności mojego odczucia, po tych uzgodnieniach. 

Jakby ktoś chciał podcast z gościem, który pracował przy tym uzgodnieniu i rozróżnieniu islamistów od Islamu. Wbudowane reklamy trwają 60 sekund, więc łatwo je przeskoczyć i są typowo kiczowo amerykańskie.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, VRman napisał(a):

Ale fakt. Te marsze poparcia dla islamistów, "free Palestine" itd. to jest surrealistyczny obrazek. Coś jakby w 1938r. widzieć marsze poparcia dla nazizmu w Niemczech.

Co tylko pokazuje potęgę pchania konkretnych narracji, bo przecież mówimy o uczelniach wyższych, często z wieloletnią renomą. 

I owszem. Żaden islamista nie chce pokoju z Żydami. A "umiarkowani" owy pokój widzą tak, że Żydzi wyniosą się na księżyc, przeproszą, że żyją, i może jeszcze by płacili podatki od bycia niewiernymi. 

Nie usprawiedliwiam tego co wyczynia Izraelska armia, ale żeby nie być po stronie Izraela w wojnie z islamskimi terrorystami, to trzeba mieć we łbie siano.

A jeszcze, żeby się nabierać na te teatrzyki kręcone w celu pokazania jacy straszni są ci żołnierze Izraelscy...

Dziwisz się że Izrael taki jest ?

Tacy wybitni żydzi  jak Szmul Ostwind zostali zamordowani przez Niemców lub komunistów 

A tacy jak Yitzhak Gruenbaum przeżyli

Więc nie dziw się że tak to wygląda 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
13 godzin temu, TheMr. napisał(a):

SS jest zbyt mało. Obecnie głównie HAMMery latają 

To kompletnie inne uzbrojenie. Szybujące bomby kierowane mają maks zasięg poniżej 100km, pociski typu storm shadow ok 300.

Ale tak Ukraina ma ich mało. Państwa je przekazujące tez maks po kilkaset miały, więc również mało. Stąd są tak oszczędnie używane. Do uderzeń w ruskie sztaby z dala od linii frontu.

Opublikowano

Ukraińskie Siły Powietrzne zgłosiły utratę samolotu F-16. Pilot przeżył. Według raportu samolot brał udział w odparciu rosyjskiego ataku powietrznego. Pilot zniszczył trzy cele powietrzne i pracował nad czwartym, gdy na pokładzie doszło do sytuacji awaryjnej

Opublikowano
Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

To kompletnie inne uzbrojenie. Szybujące bomby kierowane mają maks zasięg poniżej 100km, pociski typu storm shadow ok 300.

Ale tak Ukraina ma ich mało. Państwa je przekazujące tez maks po kilkaset miały, więc również mało. Stąd są tak oszczędnie używane. Do uderzeń w ruskie sztaby z dala od linii frontu.

Wspomniane było o HQ RUS, to ci odpowiadam co obecnie na to lata, w większej ilości. Wiem, że to kompletnie inny rodzaj uzbrojenia. SS jest do niszczenia podziemnych, a HQ Rosjanie mają obecnie w dużych budynkach jeśli jakiekolwiek zostaną - Kherson, Kursk. I to HAMMEry wykonują robotę bo to najcięższa broń obecnie Ukraińców w większej ilości. 

Opublikowano

Czyli razem cztery F16tki już są out

Przy czym ilu pilotów stracili to nie wiem. 0-1 najprawdopodobniej, 2 bardzo mało prawdopodobne. Wolski w najnowszym filmie mówił o utracie 3 maszyn, ale o pilotach nic, albo akurat przegapiłem, bo słuchałem kątem ucha.

Ile F16tek  tam jest u nich (na Ukrainie) w stanie latać? 

Jak jest 8 minus 4, to źle. Jak jest 12 miuns 4 to słabo, ale jak 30 minus 4 to luz. Byle piloci przeżywali, to najważniejsze. 

Tymczasem Voltq z ekipą widzę nadal srają sobie wesoło offtopem I NIC.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, TheMr. napisał(a):

Wspomniane było o HQ RUS, to ci odpowiadam co obecnie na to lata, w większej ilości. Wiem, że to kompletnie inny rodzaj uzbrojenia. SS jest do niszczenia podziemnych, a HQ Rosjanie mają obecnie w dużych budynkach jeśli jakiekolwiek zostaną - Kherson, Kursk. I to HAMMEry wykonują robotę bo to najcięższa broń obecnie Ukraińców w większej ilości. 

Nie lataja bo bomby nie mają takiego zasięgu. Tzn uderzają nimi w budynki mieszkalne zaadopotowane na sztaby dowodzenia kompanii. Bo te są na tyle blisko frontu ze bomby szybujące je sięgną.

Ale już sztab batalionu czy brygady jest znacznie dalej od frontu.  Na tyle że trzeba ATACMS z HIMARSa albo storm shadow lub odpowiednika.

Odsunięcie sztabów ruscy ogarnęli i wdrożyli juz gdy weszły HIMARSy z podstawowymi pociskami kierowanymi o zasięgu cos 80 km. Bo po samym wejściu tej broni Ukraińcy mocno tym tłukli po dowodzeniu ruskich.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano
20 minut temu, VRman napisał(a):

Czyli razem cztery F16tki już są out

Przy czym ilu pilotów stracili to nie wiem. 0-1 najprawdopodobniej, 2 bardzo mało prawdopodobne. Wolski w najnowszym filmie mówił o utracie 3 maszyn, ale o pilotach nic, albo akurat przegapiłem, bo słuchałem kątem ucha.

Ile F16tek  tam jest u nich (na Ukrainie) w stanie latać? 

Jak jest 8 minus 4, to źle. Jak jest 12 miuns 4 to słabo, ale jak 30 minus 4 to luz. Byle piloci przeżywali, to najważniejsze. 

Tymczasem Voltq z ekipą widzę nadal srają sobie wesoło offtopem I NIC.

Ten pilot z pierwszego zestrzelonego przez FF nie żyje. Więc jeden odpadł na pewno.