8V32 PcLab 368 Opublikowano Sobota o 19:59 Opublikowano Sobota o 19:59 4 godziny temu, hubio napisał(a): Więc te osoby co wtedy pisały o "możliwościach wojskowych" rosji proszę o komentarz w sprawie broni hipersonicznej jaką posiada rosja. Ależ proszę Cię bardzo: Rakieta oriesznik wdrożona na początku konfliktu, hipersoniczna - to słowo prawdopodobnie Cię przeraziło Bardzo droga, szacowana wartość wraz z wyrzutnią 200 mln USD Ilość sztuk- homeopatyczna Celność na hektary, dlatego celują w miasta Więcej jest filmików jak oriesznik eksploduje podczas startu, niż tych co doleciało do Ukrainy Wczorajszy atak to była zemsta putina, za rzekomy atak Ukraińców na jego dom. Od początku wojny na Ukrainie, ruskie wystrzelili około 20 000 rakiet na Ukrainę, w tym balistyczne i inne hipersoniczne i co? i nic, front dalej stoi. 1
hubio 1 283 Opublikowano Sobota o 20:53 Opublikowano Sobota o 20:53 (edytowane) @TheMr. jeden ban ci nie wystarczył? Słowa o usunięciu konta niezrozumiałe. Nigdy nie pisałem, że usunę konto. Chyba kogoś pomyliłeś. Tak czy inaczej uwaga personalna. A uwaga o brandzlowaniu się do.... No cóż... A na koniec kolejna prowokacja dotycząca mojej wiedzy. Fora są po to żeby uczyć się nawzajem więc jak czegoś nie wiedziałem to już wiem. Za resztę merytorycznej odpowiedzi dziękuję choć odp. merytorycznej było z 10% w twojej odp. Mam ciebie w ignorach, ale tym razem odwinąłem - na moje nieszczęście @8V32 PcLab oby stał jak najdłużej. No i ten pocisk to jednak nie byle co. Nie ma co zaklinać rzeczywistości i prawić kolejne farmazony: https://wiadomosci.wp.pl/zmasowany-atak-ukraincow-na-rosyjski-woronez-wybuch-za-wybuchem-7242043159677440a Oriesznik to rosyjski system rakietowy średniego zasięgu (IRBM). Zdaniem zachodnich ekspertów to zmodyfikowana wersja międzykontynentalnego pocisku balistycznego RS-26 Rubież. Pocisk porusza się z prędkością nawet do 8-10 machów (ponad 10-12 tys. km/godz.) i ma zasięg do 5,5 tys. km. Teoretycznie może on przenosić głowice jądrowe. (...)Według lwowskiej administracji obwodowej podczas ataku uszkodzony został ważny obiekt infrastruktury krytycznej. Czyli pewno ogrzewanie. Ukraińcy odpowiedzieli w podobny sposób. Rezultat jest taki, że po obu stronach cierpi ludność cywilna. Gubernator biełgorodzki Wiaczesław Gładkow przekazał w sobotę na Telegramie, że 600 tys. mieszkańców nie ma prądu, ogrzewania i wody na skutek ukraińskiego ataku rakietowego. Na dworze panują siarczyste mrozy. Jak podaje Reuters, nie działa oświetlenie uliczne Nie wiem dokąd to wszystko zaprowadzi. Ani putler ani Załenski nie ustąpi póki oboje żyją. Inna sprawa, że ruski zbrodniarz tak naprawdę nie chce żadnego pokoju. Dla niego 600 tyś zmarzniętych mieszkańców to nic. A pewno jeszcze większość z nich ma tak wyprane mózgi, że tylko zwiększa to nienawiść do Ukrainy. Edytowane Sobota o 21:22 przez hubio
drex1 293 Opublikowano wczoraj o 15:38 Opublikowano wczoraj o 15:38 18 godzin temu, hubio napisał(a): Ani putler ani Załenski nie ustąpi póki oboje żyją. No widziałem że z putlerem cos jest nie takk.......ale że jest kobietą? 1
Camis 6 170 Opublikowano 18 godzin temu Autor Opublikowano 18 godzin temu Cytat Donald Trump miał wydać rozkaz w sprawie Grenlandii. Generałowie uznali plan za "szalony" Donald Trump miał wydać dowódcom sił specjalnych rozkaz opracowania planu inwazji na Grenlandię, ale spotkał się ze sprzeciwem wysokich rangą wojskowych — informuje "Daily Mail". Źródła dziennika wskazują, że w grze nadal jest kilka scenariuszy. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/trump-mial-wydac-rozkaz-w-sprawie-grenlandii-generalowie-uznali-plan-za-szalony/e7s9hgp 3
VRman 2 955 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Chyba Trump się uczy od kremlinów jak można rządzić, ale mu nikt nie powiedział o różnicy pomiędzy onuclandią a USA. W USA prezydent nie ma władzy nad wszystkimi innymi pod groźbą przelotu z okna na ziemię. 1
Cappucino 279 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 2 godziny temu, Paarthurnax napisał(a): za to sam może wypaść Putler nie miał by go kim zastąpić, więc na razie ten scenariusz mało realny.
kubikolos 1 403 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Cytat ONZ: działania Izraela wobec Palestyńczyków zaczynają przypominać apartheid Dyskryminacja i segregacja Palestyńczyków, prowadzone przez Izrael na Zachodnim Brzegu Jordanu, zaczynają przybierać formę apartheidu - ocenił w opublikowanym w środę komunikacie Wysoki Komisarz ONZ ds. Praw Człowieka Volker Tuerk. Agencja AFP zwróciła uwagę na fakt [...] https://www.wnp.pl/wiadomosci/onz-dzialania-izraela-wobec-palestynczykow-na-zachodnim-brzegu-zaczynaja-przypominac-apartheid,1020025.html "zaczynaja" XD Bonus hardcore: Spoiler
Paarthurnax 475 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 godzinę temu, TheMr. napisał(a): Wszystko fajnie ale : Pierwsza partia kontraktowa (początek 2026): Rheinmetall potwierdził dostawę 5 egzemplarzy w pierwszym kwartale 2026 roku. Kontrakt na tę partię został sfinalizowany w grudniu 2025 roku i jest finansowany przez rząd Niemiec. Wcześniejsze dostawy (2024–2025): Przed seryjnymi dostawami Ukraina otrzymała co najmniej 1 egzemplarz (pod koniec 2024 roku) przeznaczony do testów operacyjnych i szkolenia załóg. Niektóre źródła wspominały o planach przekazania łącznie 10 sztuk w fazie wstępnej, jednak oficjalnie potwierdzona partia z początku 2026 roku obejmuje wspomniane 5 pojazdów. Nawet jak będą zwiększać produkcję x2 co kwartał, to produkcja tych 200 sztuk trochę im zajmie 1 godzinę temu, Cappucino napisał(a): Putler nie miał by go kim zastąpić, więc na razie ten scenariusz mało realny. ale to jakiś rodowity amerykaniec może mu pomóc
TheMr. 2 873 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Postawili fabrykę na Ukrainie, plus produkcja z Niemiec. To jest bardzo nowy wóz IFV, zastępstwo Mardera, nic dziwnego że się przedłuża w czasie bo to projekt który ma ledwo 10 lat. Najważniejsze że będzie na froncie, i jest o wiele lepszy niż BEWUPa.
Paarthurnax 475 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Pojedyncze egz. miałyby jakieś większe znaczenie jeżeli byłyby dobrze wyposażone np. w te wyrzutnie LR2 albo jak by miały zainstalowaną broń typu HPM lub HEL, a tak to będzie marginalny wpływ na działania wojenne. Chociaż podobno groźny to przypomina zabawkę https://www.rheinmetall.com/en/products/tracked-vehicles/tracked-armoured-vehicles/lynx-infantry-fighting-vehicle Edytowane 2 godziny temu przez Paarthurnax
huudyy 3 115 Opublikowano 36 minut temu Opublikowano 36 minut temu Tymczasem Wielka Brytania znalazła rozkład jazdy dla ruskich tankowców https://www.bbc.com/news/articles/cy8pn7jgy3no
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Kadajo,
Zasady "przechwycania" dla nieogarniętych ;)
Rekomendacja dodana przez Kadajo
1 reakcja
Pokaż odpowiedź